Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poniżej uproszczone schema budowy Towera w bieżącej wersji. Całość montowana jest z 3 części głównych, zaś część frontowa i górna są rozbieralne z dostępem do połówek tasuka. Zwieńczenie górnego tunelu mocowane jest również osobno i jak dotąd, zmienia się co jakiś czas :). Tunel frontowy na początku łączenia z komorą głośnikową ma deflektor pod kątem 45 stopni.

Skomentuj

No to juz prawie wszystko jasne. Dzieki Comendancie! Ta obudowa dziala bardzo podobnie jak Bose Wave Cannon o ktorym pisalismy duzo wczesniej. Glosnik czy tam glosniki w tandemie widza dwa tunele, przy odpowiedniej ich dlugosci i wytlumieniu mozna uzyskac taki wlasnie przebieg impedancji jaki pokazales. Generalnie dziala to jak ogromna linia polfalowa. Wlasnie tak na oko symuluje to w LspCAD ( tutaj daje wiecej mozliwosci niz Hornresp ) i wychodzi bardzo zblizone z Twoimi pomiarami.

Pytanko na koniec: czy glosniki STX pracuja zwrocone membranami do siebie?

Skomentuj

Tak jest, membranami do siebie, głośniki oddalone od siebie o 24 mm i skręcone śrubami podwójnymi mutrami, uszczelnienie ohydnie lepką masą poliuretanową kanalizacyjną, okablowanie wewnętrzne drutem miedzianym emaliowanym fi 2 mm.

Skomentuj

Nie na temat...
          Kto chętny na spota u Comandante ? :razz: Ja MUSZĘ tego posłuchać. Na koniec stycznia powinienem mieć zbudowaną choć jedną moją kolumnę, gdzie będzie TL na Usherze 8955a - nie w celu konkurowania co porównania.
          Może Ty Pogromco byś coś zabrał, może wpadłby ktoś z dabylową TL'ką na 18 AWX. Co Wy na to? Comandante - przyjął byś nas?
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ja chętny :) Pytanie tylko, czy dostanę "wolne"...

Skomentuj

Ja bardzo chętnie, choć słabe mam warunki lokalowe na przyjęcia, takie skrzyżowanie wigwamu, nory niedźwiedzia, warsztatu, biblioteki i wysypiska śmieci, w tym wszystkim uczynione ścieżki komunikacyjne na których gdzie się obrócisz, tam już czeka kot. Jednakże jak najbardziej, będzie mi bardzo miło poznać ludzi in personam. Koniec stycznia termin dobry :). Czujcie się serdecznie zaproszeni.

Skomentuj

Calkiem niezly pomysl Luszti, ciekawe co na to Comendant? :) Tylko do Krakowa mam kawalek drogi, jakies 350km... Ale w przyszlym roku mozna cos pomyslec, na wiosne moze? Do tej pory powinienem zmajstrowac dwie, nowe TL.

Skomentuj

Kurcze flaszka ale bydle, pokaż zdjęcia tego towera :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Calkiem niezly pomysl Luszti, ciekawe co na to Comendant? Tylko do Krakowa mam kawalek drogi, jakies 350km... Ale w przyszlym roku mozna cos pomyslec, na wiosne moze? Do tej pory powinienem zmajstrowac dwie, nowe TL.
                    No ja do grodu Kraka też mam kawałek (jakieś 280km) ale chętnie się wybiorę. Wrzucę kolumny na tył i mogę jechać na spota. Oczywiście w jakiś weekend.
                    A Ty Pogromco wiosną tu nie rzucaj...bierz się do roboty, rób to o czym mi pisałeś na PW i wpadaj na spota. Póki ustrojstwo Comandante jeszcze stoi w takiej formie, bo znając jego zdolności to zaraz zmontuje coś wielkości małego pokoju mieszkalnego, co nie dosyć, że schodzi do hadesu, to jeszcze kopie tak, że będzie łeb urywało :razz:
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No jakos nie moge sie zdecydowac jakie midwoofery kupic :] mam 2/3 Tonsile na glowie...

Skomentuj

Shiver, fotografować nie bardzo jest co, stoi taki smutny kloc nawet nie pomalowany, paskudny i zupełnie niefotogeniczny. Ale żeby nie było, że się uchylam:

Skomentuj

Ale komin! Podoba mi się takie bezkompromisowe podejście-jak ma grać i być duże to będzie duże i basta.

Skomentuj

Comendancie, sprobowalem zasymulowac Twoja bestie w LspCAD. Zerknij na zrzuty, pierwszy bez tlumienia, drugi z tlumieniem. Wiem, ze kumasz obsluge tego progsa wiec sprawdz czy poprawnie wpisalem wymiary tuneli.

oraz

Wg mnie wyglada to conajmniej interesujaco, szczegolnie najnizsze pasmo i impedancja po wytlumieniu, lacznie z niewielkim pikiem ponad 100hz.

Skomentuj

Symulacja wygląda dobrze, wymiary pasują, zresztą niewielkie odchyłki nie zmieniłyby znacząco wyniku. Wyznam, że od symulacji w LSPCAD odstręcza mnie nie odmienna od Hornrespa filozofia obsługi, a to, że nie poradziłem w sobie w próbach symulacyjnych z zestawianiem tunelu z członów, czyli nie znalazłem, jak połączyć segmenty tunelu szeregowo. A tu byłoby to wysoce pożądane, gdyż sama symulacja komór i prostych odcinków tunelu nie załatwia problemu geometrii wylotu, która jak się okazuje, ma wpływ i to jej należy przypisać taki przebieg krzywej impedancji, jaki uzyskuje się pomiarowo, gdyż szczyt leży znacznie, znacznie wyżej, niż widzimy u Ciebie. Hornresp z kolei pokazuje tam szczotkę niemal równych pików drobnych, bo nie uwzględnia się wytłumienia, no i Hornresp jednak musi mieć zasymulowane długie tunele, a nie jakieś dzikie tasuki pokręcone, których nie uznaje.
                              W Hornrespie nie da się też zasymulować krótkiego horna na końcu o tak dużej powierzchni wylotowej, jaka mi wychodzi jako właściwa dla obliczeń, do 99999 cm2 i stop. Pytałem p. McBeana, czy nie dałoby rady wpisywać wartości w notacji naukowej w polach S, ale okazało się to zbyt powikłane programistycznie i ponieważ wmieszał mi się p. LeCleach ze swoimi tubami, że nie da się zasymulować subbasa jego geometrii z takim ograniczeniem, skończyło się tylko na dołączeniu do Hornrespa osobnego trybu modelowania tub LeCleacha o dowolnej częstotliwosci granicznej. LeCleach happy, ale ja zostałem na lodzie :), bo zrezygnowałem z prób zawikłanego tłumaczenia p. McBeanowi, do czego mi to właściwie potrzebne. Tak więc po staremu nie mam sposobu na przeprowadzenie pełniejszej symulacji.

Skomentuj

Byc moze zaawansowany skrypt w Akabak dalby rade, ale poki co troche mnie to przerasta. Skupiam sie raczej na prostych schematach, powoli do przodu.

Skomentuj

http://hifi-unlimited.blogspot.com/search/label/PMC cos dla podgladaczy :) wizyta w fabryce PMC i nie tylko...

Skomentuj

Comendante W rezultaty są ciekawe chociaż wnioski nie zawsze trafne. Brak przesunięcia piku rezonansowego głosnika wynika z absurdalnej objętości tej kolumny. Jak się zaaplikuje 160L do 15cm głośnika to nieważne jaki to będzie typ obudowy, pik rezonansowy praktycznie nie drgnie z miejsca. Ciekawe jestem jaką odpowiedź impulsową ma ta obudowa. Matematycznie może mieć również absurdalną ale w praktyce może to nie wystąpić ze wzlgędu na dużą stratność na niskich czestoltiwościach. A na wyższych tak wielka obudowa nie będzie wykazywać pogorszenia tego parametru. Wystarczy przesymulowac pierwszy lepszy głośnik w 10x za dużym bas reflexie strojonym do bardzo niskiej czesotliwości. Problem "goup delay" zostaje odsunięty daleko tak na niskie częstotliwości, że na oko widać iż nie powienien on mieć miejsca w praktyce.

Koncpecja ciekawa no ale te 160L dla 15 i 650L !!!!!!! dla 30tki , nie to jest nie do przyjęcia w cywilizowanym świecie :blink: . Dla mnie to już jest zupełna skrajność. Nawet jakby rezultaty działania tej kolumny były oszałamiajace to i tak .. przecież w 35-50L można wsadzić głosnik 9 calowy, w 70-80L 11calowy, czyli 1/3 - 1/2 tego co masz dla 5 calówki a osiągi basowe obu będą zdecydowanie lepsze niż tego malucha.

Skomentuj

Kiedy nie bardzo to jest tak, Yoshi...
                                      Ten AC130F1 podług danych T/S producenta w obudowie zamkniętej 40 litrów, 80 i 160 litrów:

Im litraż większy, tym bardziej częstotliwość rezonansowa spada. Póki co więc pozostanę przy swoich skromnych wnioskach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                                        Im litraż większy, tym bardziej częstotliwość rezonansowa spada. Póki co więc pozostanę przy swoich skromnych wnioskach.

Jasne, że spada. Jest to proces odwrotny do sytuacji gdy im mniejsza obudowa tym brardziej fs rośnie. U ciebie też częstotliwość spadła. Jak się da 160L to fs musi być nisko . Zwiększajac obudowe z nieskończoność zbliżamy się do sytuacji głośnika pracującego w odgrodzie, co będzie adekwatne do pomiaru fs głosnika free air.

Skomentuj

Yoshi, wskaż, gdzie Twoim zdaniem widać istotny spadek Fs pod wpływem 160 litrów monstrualnej obudowy:

Zgodnie z tym, co napisałeś "Jak się da 160L to fs musi być nisko". Nie musi :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X