Słabiej miało oznaczać, że skoro "with the woofer at 1/3 of the line the bass seems to end at 30Hz and the midrange is much stronger (up to +15dB)" to pomimo podobnej odpowiedzi na basie, tak mocna odpowiedź w średnim zakresie mogła wymagać dodatkowego tłumienia z wynikowymi, być może niesympatycznymi konsekwencjami dla brzmienia. U T. Gee mamy do czynienia z LT dwudrożną. W przypadku 3-drożnej problem ten załatwiłoby odpowiednie odcięcie woofera. Być może dlatego jego wybór padł w końcu na usytuowanie głośnika na początku tunelu, bo z nieprzesadną ilościa wytłumienia zagrało mu lepiej w całym paśmie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
A to jest akurat ciekawa sytuacja, bo przeciez offset powinien eliminowac problemy na wyzszym basie i poczatkach srednicy, a tu okazuje sie, ze sprawia wiecej problemu.
Patrzac jednak na wykresy pomiarow, wydaje mi sie ze to wlasnie prosta rura z glosnikiem na poczatku ma najwiecej niskiego basu i najlepsze zejscie.
Skomentuj
-
Zasadniczo tak, ale p. Gee zwracał dużą uwagę na różnice w brzmieniu średniego zakresu i to stanowiło dla niego kryterium co najmniej równorzędne do samego czystego zejścia basowego.
Pewnych niuansów sam pomiar nie wykazuje, ale przy jego ogólnej staranności sądzę, że kiedy pisze, że lepiej mu brzmiało na średnicy, to tak było. I trzeba trafu, że wybrał akurat prosty tunel z głośnikiem na początku :).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80Jak wiadomo taka wełna bardzo skutecznie zabiera energię i jak sie przesadzi to zupełnie moze nic nie wyjść na wylot i wywnioskować, że nie była to wina tłumienia a obudowy co będzie oczywiscie absurdem :lol:
(a w/w przykład to już dla mnie przesada...)
Dlaczego ? a no właśnie miałem zrobić doświadczenie w związku z tym. Mocne tłumienie w sensie zatykania przelotu stosuje się by "wydłużyć tunel" o ileś tam procent, przyjmijmy wartość X
Spowodowane jest to spowolnieniem ruchu powietrza wewnątrz....itd.
Ale jak Yoshi powiedział dźwięk to przemieszczająca się energia a "zatykanie" tunelu powoduje jej hamowanie, a to związane jest (nawet sobie pewnie nie wyobrażacie jak bardzo) z wydzielaniem ciepła. A co za tym idzie im temp. jest wyższa tym dźwięk szybciej się rozchodzi.... Wniosek z tego taki że jeśli panująca tam temp. jest X wysoka to jest to wtedy "Syzyfowa praca". Ile wynosi temp? - nie wiem; i czy jest ona na tyle wysoka by istotna? - nie wiem.... Dlatego też chciałem zrobić proste doświadczenie:
Zbadać jaka jest temp. na jakiejś odległości (np. 3/4 dł. tunelu, od głośnika) podczas jego pracy w tunelu z "czystym przelotem" a jaka jest temp. w tym samym przypadku tylko że z zapchanym tunelem (np. tak zapchanym jak tamten z w/w przykładu)
Nie dysponuje ani taką rurą, ani taką ilością wytłumienia, ani specjalnym czujnikiem temp. (myślę że taki na sondzie był by odpowiedni - wywiercić dziurkę na 3/4 tunelu i wpuścić po kabelku na głębokość połowy (promień) tunelu czujnik....)
Może ktoś dysponujący sprzętem ma chęć to sprawdzić ? :smile:
Dla przykładu: (według tego co wyliczyłem)
Jeśli temp. wew. "zapchanego" tunelu wynosiła by "2c" to jest to niewielka różnica = kilku centymetrów na długości tunelu a okł. 2Hz na częstotliwości...
* gdzie "c" - to temp. w niewytłumionym tunelu.
Skomentuj
-
Nie mam pojecia jak wyglada sprawa z temperatura, ale moim zdaniem wiekszy wplyw moze miec temperatura cewki glosnika niz tego hamowanego powietrza. Tym bardziej, ze aby podniesc temp za pomoca tarcia powietrza w tunelu, nalezaloby solidnie rozbujac glosnik aby faktycznie duza ilosc powietrza mogla tam pracowac.
W takiej sytacji sam glosnik bedzie produkowal cieplo w tunelu, a sam tunel i tak jest wentylowany mimo duzego wypelnienia. Testowalem niedawno taki maksymalnie wypchany tunel z glosnikiem 15 cali i przy solidnym wychyleniu cale wytlumienie w srodku porusza sie "w rytm" glosnika.
To tylko moje gdybanie, ale mysle ze roznica temp jest niewielka i tylko precyzyjny termometr czy sonda mogla by to zaobserwowac, tyle ze sam podmuch powietrza wytworzony przez glosnik bedzie mial wplyw na chlodzenie calego ukladu, lacznie z motorem samego glosnika.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitowtyle ze sam podmuch powietrza wytworzony przez glosnik bedzie mial wplyw na chlodzenie calego ukladu, lacznie z motorem samego glosnika.
Co do tego tarcia powietrza można zrobić (co prawda głupkowate trochę choć może i nie do końca...) doświadczonko:
Warianty:
1. najprościej - nabrać dużo powietrza w płuca i mocno-długo dmuchając sobie na oddalone od ust o około 5cm przedramię, następnie powtórzyć to identycznie ale mając na sobie bluzę z długim rękawem (z naciągniętym rękawem na to przedramię)
2. trochę skuteczniej - można też identycznie tylko że dmuchając z mniejszej odległości(żeby się czasem nie zapowietrzyć jak kaloryfer na zimę) na np. otwartą dłoń, a następnie identycznie tylko że dmuchając przez np. kawałek gąbki gr. 2cm przyłożonej do ust...
Jaki efekt tego będzie to ja już wiem, kolej na Was :razz:
A po tym przykładzie sobie teraz wyobraźmy co się dzieje w tak bardzo zapchanym tunelu gdzie motorem napędowym jest bardzo silny głośnik w dodatku o dużej powierzchni membrany itd.
(pewnie takie tarło się tam odstawia że same ryby to by tylko pozazdrościły :lol: )
Skomentuj
-
Nie podważając, że strumień dźwięku jakimś tarciem owocuje, to jednak wzrost temperatury znaczniejszy nie będzie. Zaś eksperyment paszczowy no cóż, paszcza posiada temperaturę, więc nic dziwnego, że dech z niej cieplutki... Jakby strumień powietrza z wentylatora skierowany na tę eksperymentalną gąbkę był w stanie ją jakoś zauważalnie rozgrzać, a to bezwzględnie tak. Energia dźwięku się na tym tarciu wytraca, ale żeby to zaraz miało działać jak grzałka...
A tunel jak najbardziej, powinien mieć prześwit. To lepiej gra.
Skomentuj
-
Jeżeli dobrze rozumuję to wychodząć z "mocy" ilość jaką jest w stanie dostarczyć głośnik do wytłumienia jest niewielka. Zasadniczo głośniki mają sprawność na poziomie poniżej 1% co nawet przy 100W mocy pompowanej w głosnik dałoby nawet nie 1W mocy w formie fali akustycznej. Wartość pomijalna. Dużo wiecej ciepła dostarczy rozgrzana cewka/kosz/magnes głośnika grajacego ze sporą mocą.
Mimo wszystko problem prędkości dzwięku zależnej od temperatury jest intrygujący :)
Skomentuj
-
Marian, chcesz się czegoś dowiedzieć, to bądź tak miły i dawaj parametry T/S i wymiary dokładne, a nie takie tam łamigłówki.
Zgodnie z twoimi zgrubnymi danymi, zgrubnie to z optymalnym wytłumieniem będzie grało tak do 38 Hz, niżej spadek łagodny. Mimo długiego kanału, bas będzie szybki, z niezłym impulsem. Jakoś szczególnie głośno nie zagra, choć dostatecznie, ale wielkiej mocy mu oczywiście nie dawaj. To węglówka, zagra ciepło i przyjemnie. Robiłem na tym głośniku potwora tasukowego kilka lat temu i obecny, dość wymagający użytkownik nie może się nachwalić jego brzmienia, więc i ty powinieneś być zadowolony.
Skomentuj
-
Yoshi_80, Symulacje robie wylacznie w LspCAD. Na poczatku nie moglem sie przegrysc przez ten program ale teraz jest dla mnie podstawowym progsem symulacyjnym.
[ Dodano: 2010-09-23, 20:13 ]
Poniewaz dosc czesto pojawiaja sie watpliwosci jakie glosniki nadaja sie do linii transmisyjnej, to poszperalem troche aby znalesc cos ciekawego w tym temacie. Kolejny raz wrzucilem na tapete moje ulubione PMC.
http://www.pmc-speakers.com/docs/147...310_113622.pdf
W tej konstrukcji zastosowano glosnik dwucewkowy ze zwrotnica pasywna. Z zalozenia mialbyc uzupelnieniem monitorow tb1 tb2.
Wszedzie podaje sie parametry glosnikow jakie nadaja sie do TL. Jak wszyscy wiemy sa to glosniki z przecietna dobrocia, bardziej pasujace do obudowy zamknietej, a jaki glosnik zastosowalo PMC?
Jest to Volt http://www.voltloudspeakers.co.uk/Lo..._dvc250_1.html
Szybki rzut oka na parametry iiiii.... mamy Qts ekstremalnie niskie 0.19
A wyglada tak https://www.wilmslow-audio.co.uk/cat...ges/B25001.jpg
Skomentuj
-
Czy ktos moze sensownie objasnic jak to jest z wytrzymaloscia mocowa glosnika w TLce ?
Czy ktos ma moze podobne pomiary do takiego : http://www.zaphaudio.com/ZDT3.5-powe...S180-1-128.gif , gdzie bardzo ladnie widac, ile Watow moze przyjac dany glosnik ?
Skomentuj
Skomentuj