Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Ostatnio testuje zmienne dlugosci przegrody jak w konstrukcjach Ecouton oraz przegrody z wycieciem w ksztalcie i efekty sa bardzo ciekawe. Kto wie czy moj projekt monitorow na Tonsilach nie bedzie mial wlasnie takiej przegrody.
    Odnośnie wycięć w przegrodzie - masz jakąś koncepcję dotyczącą "matematycznej" zasady lokalizacji oraz parametrów wymiarowych takiego wycięcia? Chodzi o to "gdzie i jak duże" aby efekt był zgodny z oczekiwanym. Wycięcie w mojej linii dla AWX'a było wykonane trochę z przypadku - wyciąłem, pokombinowałem z wyłożeniem go gąbką i akurat efekt mnie usatysfakcjonował - niemniej jednak było w tym dużo przypadku. Masz może jakieś testy, porównania wyjaśniające "jak to działa"?

Skomentuj

Może tak ? To oczywiście pewien skrót myślowy, ale wiadomo o co chodzi

Jak oceniłbyś spadek efektywności tunelu w okolicy fs po zastosowaniu dziury ? Wyraźnie słyszalny ? O ile pamiętam był widoczny na pomiarach które zamieściłeś, no i wydaje się na rzeczy to, że (teoretycznie) takowy powinien wystąpić.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
        Odnośnie wycięć w przegrodzie - masz jakąś koncepcję dotyczącą "matematycznej" zasady lokalizacji oraz parametrów wymiarowych takiego wycięcia? Chodzi o to "gdzie i jak duże" aby efekt był zgodny z oczekiwanym. Wycięcie w mojej linii dla AWX'a było wykonane trochę z przypadku - wyciąłem, pokombinowałem z wyłożeniem go gąbką i akurat efekt mnie usatysfakcjonował - niemniej jednak było w tym dużo przypadku. Masz może jakieś testy, porównania wyjaśniające "jak to działa"?
        Dzialam tylko w oparciu o praktyczne przemyslenia. Narazie nie analizuje tego matematycznie, poniewaz i tak niemoglbym tego przeniesc na symulacje, moze tylko w akabak.

Mam troche pomiarow i zdjec, postaram sie wrzucic te ciekawsze.

Zamieszczone przez mnietek Zobacz posta
        Może tak ? To oczywiście pewien skrót myślowy, ale wiadomo o co chodzi
        Takie cos absolutnie nie bedzie dzialac, Glosnik bedzie widzial ten krotki tunelik liczony od wyjscia do dziury w zalamaniu, oraz pojemnosc obudowy za glosnikiem. Efekt bedzie taki, ze dzialac bedzie jak basrefleks. Odpowiedz tunelu jest juz zupelnie inna. Waskie promieniowanie i szybko opadajaca charka, typowa dla basrefleksu.

Powinienem miec pomiary czegos podobnego, jak znajde to wrzuce.

Skomentuj

Tak na predko co mi wpadlo w lapy

Pomiary nie kalibrowane, wiec na skali dB znajduja sie w innych miejscach.

---------- Post dodany o 21:32 ---------- Poprzedni post o 21:28 ----------

Zamieszczone przez siechy
          w końcu udał mi się to zdjęcie załadować to moja pracownia
          Teraz juz kojarze, sprzedajesz na all... swoje Kity glosnikowe.

Skomentuj

Nie na temat...

w końcu udał mi się to zdjęcie załadować to moja pracownia
            A jasiek wychlany :-(

Skomentuj

PM, a dałoby się sprawdzić, jaki byłby efekt chlaśnięcia po liniach prostych jakie tam wyrysowałeś, uzyskujac wycięcie w trójkąt? Pogrubiłem te linie na fotce poniżej:

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                a dałoby się sprawdzić, jaki byłby efekt chlaśnięcia po liniach prostych jakie tam wyrysowałeś, uzyskujac wycięcie w trójkąt?
                Nie ma problemu, i tak jutro obudowa bedzie poraz kolejny przebudowana. Poczatkowo mialo byc wlasnie tak jak narysowalem, ale najpierw zrobilem lukowaty ksztalt.
                Ten projekt to takie pole doswiadczalne i testowe moich przeroznych pomyslow. Z tego tez wzgledu ukonczenie go pochlania mi troche czasu, choc przyznam, ze niezbyt czesto nad tym pracuje, troche tak jakby falowo :)

Dodaje jeszcze dwa pomiary
                1 pomiar obudowy z dosc sporym offsetem ( ta poczatkowa ze zdjecia kilka stron wczesniej ) z przegroda scieta lukowo od strony krawedzi zakretu.

2 ta sama obudowa lecz z przegroda tradycyjna, bez zadnego wciecia w przegrodzie. To jest pierwsza wersja obudowy.

Niestety usunac "dzwona" miedzy 600-700hz, spowodowanego wiekszym offsetem jest baardzo trudno. Co prawda nie widac na charce glosnika duzego problemu, oraz jest to tylko sumowanie programowe, jednak pewnie jakis wplyw na charke calosciowa bedzie to mialo.

Skomentuj

a widzisz w nim zawartość ?? do dna bo ulepsza DNA
                  hyymmmmmmm?

Skomentuj

A juz myslalem, ze zdaze pokazac monitorek pracujacy w poziomie i pionie, aaa tu masz http://www.pmc-speakers.com/sites/de...asheet_web.pdf

Skomentuj

Nie na temat...
                      prosze admina o wydzielenie tego nic nie wnoszacego subwatku z tematu Linii Transmisyjnej. dziekuje w swoim i innych imieniu

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                        Zgodnie życzeniem posty zostały wydzielone do nowego tematu: http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...a-transmisyjna
                        Proszę tam kontynuować :)

Skomentuj

Jakis czas temu pojawil sie nowy program do symulacji TL. Jest jeszcze w fazie testow, ale jest bardzo prosty i posiada funkcje jakich nie ma w innych programach. Tunel buduje sie z segmentow, ktore moga miec rozne ksztalty, przez co mozna tez symulowac BR i TL o przeroznych przekrojach. Nawet wytlumienie da sie symulowac.

http://www.leonardaudio.co.uk/software/publish.htm

Skomentuj

PM, na pierwszy rzut oka, bo na tyle sobie póki co pozwoliłem, całkiem ciekawy program - chyba głównie dzięki intuicyjnej do granic możliwości obsłudze. Pracowałeś już szerzej na nim? Jak oceniasz symulację wytłumienia - czy wpisywany parametr dotyczy procentowego wypełnienia wytłumieniem - nie do końca określone jakim - danego segmentu obudowy?

Skomentuj

Raczej krotko sie bawilem. W zakresie symulacji wytlumienia pracuje ok ale na wyzszym pasmie. Niestety na basie daje niezbyt realne efekty, np dodawanie tlumienia nie przesuwa odpowiedzi tunelu w dol.
                              Ludzie na forum diyaudio.com pisali, ze daje podobne rezultaty do arkuszy Kinga i programu TLwrx.

---------- Post dodany o 01:03 ---------- Poprzedni post o 00:47 ----------

A to tak jeszcze przy okazji test PMC Twenty 21. Swoja droga chlopaki robia sobie chyba jakies zarty, pomiary tych paczek nie wygladaja wzorowo...
                              http://www.avdesigns.com.my/uploadfi...20Twenty21.pdf

Skomentuj

Swoja droga chlopaki robia sobie chyba jakies zarty, pomiary tych paczek nie wygladaja wzorowo...
                                Co prawda ciężko ocenić konstrukcję na podstawie zamieszczonych w tekście pomiarów, bo nie obrazują one sumy odpowiedzi głośnik/obudowa, ale szczerze mówiąc wygląda to całkiem nieźle. Strojenie zgaduję w okolicach pomiędzy 40 a 50Hz - wynik niesamowity jak na taki monitorek - a przy tym całkiem dobre tłumienie górnego pasma promieniowania tunelu... "Nie wyglądają wzorowo" - hm, co przyjmujesz jako wzór?

Rozumiem, że Twoja wypowiedź dot. pomiarów to ironia w czystej postaci, hm? :)

PS: jak tam Twoje monitory na Tonsilach?

Skomentuj

Co prawda ciężko ocenić konstrukcję na podstawie zamieszczonych w tekście pomiarów, bo nie obrazują one sumy odpowiedzi głośnik/obudowa
                                  Wlasnie, nie ma sumy, dlatego moze sie wydawac, ze jest git. Po 1 pomiar portu nie jest dopasowany do efektywnosci glosnika, po prostu przylozyli mik to tunelu i zrobili pomiar nie korygujac jego efektywnosci wzgledem glosnika. Po 2 juz impedancja zdradza spore rezonanse (maly pik przy okolo 170hz ). Port promieniuje bardzo szeroko, co zdradza zastosowanie niewielkiego offsetu. Przy takiej konstrukcji zawsze bedzie dziura w pasmie sredniotonowym, ktora zdradza kolejny test http://www.pmc-speakers.com/sites/de...20news_web.pdf

Generalnie te glosniki w pomiarach wypadaja slabo, a z magii technologi ATL niewiele tutaj zostaje. Rozumiem, ze w tak malych skrzynkach ciezko jest upchac dobra TL, ale PMC mogloby sie skupic nad zastosowaniem lepszych midwooferow i popracowaniem nad rowniejsza charka.

PS: jak tam Twoje monitory na Tonsilach?
                                  Dobre pytanie, juz siwieje od nich, niezle pole testowe :) Ostatnio troche mecze temat zwrotnicy i niezle jajca wychodza. No coz, moze to i tanie przetworniki, ale sam projekt wymagajacy i trudny do zrealizowania.

Skomentuj

http://www.leonardaudio.co.uk/software/publish.htm
                                    Jasny gwint... PM, jesteś w stanie w tym programie wczytać projekty, które wcześniej zapisałeś? U mnie coś nie gra - pracuję na danym głośniku, zapisuję projekt - wszystko jest ok, plik pojawia się na dysku. W momencie próby wczytania zapisanego projektu program wywala mi okno z litanią jakichś błędów i nie idzie załadować projektu? To jakieś ograniczenie tej "wersji beta" programu? Jak wygląda to u Ciebie?

Skomentuj

Dawno tego programu nie uzywalem. Widze, ze jest nowa wersja i sa nowe opcje i bajery. Generalnie zapisywalem tylko glosnik, a projekt robilem zawsze od nowa, bo to w sumie szybko sie robi. Trzeba sie znowu pobawic i sprawdzic co nowego dodano... :)

Skomentuj

Mógłbyś tak "na szybciora" zrobić zupełnie przypadkową linię dla głośnika, który już masz wprowadzony w program (zapisane głośniki wczytuje bez problemu), zapisać ją, zamknąć program, a po jego ponownym otwarciu wczytać zapisany wcześniej projekt? Daj znać jak poszło - będę bardzo wdzięczy.

Skomentuj

No faktycznie, jakis blad wywala. Zapisac sie da, ale juz odczytac nie mozna. Ciekawe co jest grane?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X