Zamieszczone przez Pogromca mitow
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
-
Może tak ? To oczywiście pewien skrót myślowy, ale wiadomo o co chodzi
Jak oceniłbyś spadek efektywności tunelu w okolicy fs po zastosowaniu dziury ? Wyraźnie słyszalny ? O ile pamiętam był widoczny na pomiarach które zamieściłeś, no i wydaje się na rzeczy to, że (teoretycznie) takowy powinien wystąpić.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaOdnośnie wycięć w przegrodzie - masz jakąś koncepcję dotyczącą "matematycznej" zasady lokalizacji oraz parametrów wymiarowych takiego wycięcia? Chodzi o to "gdzie i jak duże" aby efekt był zgodny z oczekiwanym. Wycięcie w mojej linii dla AWX'a było wykonane trochę z przypadku - wyciąłem, pokombinowałem z wyłożeniem go gąbką i akurat efekt mnie usatysfakcjonował - niemniej jednak było w tym dużo przypadku. Masz może jakieś testy, porównania wyjaśniające "jak to działa"?
Mam troche pomiarow i zdjec, postaram sie wrzucic te ciekawsze.
Zamieszczone przez mnietek Zobacz postaMoże tak ? To oczywiście pewien skrót myślowy, ale wiadomo o co chodzi
Powinienem miec pomiary czegos podobnego, jak znajde to wrzuce.
Skomentuj
-
Tak na predko co mi wpadlo w lapy
Pomiary nie kalibrowane, wiec na skali dB znajduja sie w innych miejscach.
---------- Post dodany o 21:32 ---------- Poprzedni post o 21:28 ----------
Zamieszczone przez siechyw końcu udał mi się to zdjęcie załadować to moja pracownia
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postaa dałoby się sprawdzić, jaki byłby efekt chlaśnięcia po liniach prostych jakie tam wyrysowałeś, uzyskujac wycięcie w trójkąt?
Ten projekt to takie pole doswiadczalne i testowe moich przeroznych pomyslow. Z tego tez wzgledu ukonczenie go pochlania mi troche czasu, choc przyznam, ze niezbyt czesto nad tym pracuje, troche tak jakby falowo :)
Dodaje jeszcze dwa pomiary
1 pomiar obudowy z dosc sporym offsetem ( ta poczatkowa ze zdjecia kilka stron wczesniej ) z przegroda scieta lukowo od strony krawedzi zakretu.
2 ta sama obudowa lecz z przegroda tradycyjna, bez zadnego wciecia w przegrodzie. To jest pierwsza wersja obudowy.
Niestety usunac "dzwona" miedzy 600-700hz, spowodowanego wiekszym offsetem jest baardzo trudno. Co prawda nie widac na charce glosnika duzego problemu, oraz jest to tylko sumowanie programowe, jednak pewnie jakis wplyw na charke calosciowa bedzie to mialo.
Skomentuj
-
A juz myslalem, ze zdaze pokazac monitorek pracujacy w poziomie i pionie, aaa tu masz http://www.pmc-speakers.com/sites/de...asheet_web.pdf
Skomentuj
-
UWAGI MODERATORAZgodnie życzeniem posty zostały wydzielone do nowego tematu: http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...a-transmisyjna
Proszę tam kontynuować :)
Skomentuj
-
Jakis czas temu pojawil sie nowy program do symulacji TL. Jest jeszcze w fazie testow, ale jest bardzo prosty i posiada funkcje jakich nie ma w innych programach. Tunel buduje sie z segmentow, ktore moga miec rozne ksztalty, przez co mozna tez symulowac BR i TL o przeroznych przekrojach. Nawet wytlumienie da sie symulowac.
http://www.leonardaudio.co.uk/software/publish.htm
Skomentuj
-
PM, na pierwszy rzut oka, bo na tyle sobie póki co pozwoliłem, całkiem ciekawy program - chyba głównie dzięki intuicyjnej do granic możliwości obsłudze. Pracowałeś już szerzej na nim? Jak oceniasz symulację wytłumienia - czy wpisywany parametr dotyczy procentowego wypełnienia wytłumieniem - nie do końca określone jakim - danego segmentu obudowy?
Skomentuj
-
Raczej krotko sie bawilem. W zakresie symulacji wytlumienia pracuje ok ale na wyzszym pasmie. Niestety na basie daje niezbyt realne efekty, np dodawanie tlumienia nie przesuwa odpowiedzi tunelu w dol.
Ludzie na forum diyaudio.com pisali, ze daje podobne rezultaty do arkuszy Kinga i programu TLwrx.
---------- Post dodany o 01:03 ---------- Poprzedni post o 00:47 ----------
A to tak jeszcze przy okazji test PMC Twenty 21. Swoja droga chlopaki robia sobie chyba jakies zarty, pomiary tych paczek nie wygladaja wzorowo...
http://www.avdesigns.com.my/uploadfi...20Twenty21.pdf
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaSwoja droga chlopaki robia sobie chyba jakies zarty, pomiary tych paczek nie wygladaja wzorowo...
Rozumiem, że Twoja wypowiedź dot. pomiarów to ironia w czystej postaci, hm? :)
PS: jak tam Twoje monitory na Tonsilach?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaCo prawda ciężko ocenić konstrukcję na podstawie zamieszczonych w tekście pomiarów, bo nie obrazują one sumy odpowiedzi głośnik/obudowa
Generalnie te glosniki w pomiarach wypadaja slabo, a z magii technologi ATL niewiele tutaj zostaje. Rozumiem, ze w tak malych skrzynkach ciezko jest upchac dobra TL, ale PMC mogloby sie skupic nad zastosowaniem lepszych midwooferow i popracowaniem nad rowniejsza charka.
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaPS: jak tam Twoje monitory na Tonsilach?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postahttp://www.leonardaudio.co.uk/software/publish.htm
Skomentuj
-
Mógłbyś tak "na szybciora" zrobić zupełnie przypadkową linię dla głośnika, który już masz wprowadzony w program (zapisane głośniki wczytuje bez problemu), zapisać ją, zamknąć program, a po jego ponownym otwarciu wczytać zapisany wcześniej projekt? Daj znać jak poszło - będę bardzo wdzięczy.
Skomentuj
Skomentuj