Na tasuki ten woofer może być za slaby.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Istotnie, idealny do basowania w ogóle a do tasuka jako obudowy wentylowanej zdatny Visaton szczególnie nie jest, na szybki rzut oka EBP 32/0,54 daje 59,26, czyli przetwornik dedykowany zdecydowanie do obudowy zamkniętej. Ma on spory Xmax (14mm) i niskie Fs (32Hz), warto więc jednak sprawdzić, czy w tasuku nie zadziała może nie czyniąc od razu cudów, ale z choćby nieco lepszym rezultatem niż z tej zasadniczo należnej mu obudowy zamkniętej, która dla Qtc 0,707 wymagałaby 81 litrów netto z F3 56Hz (czyli na basie słabo - lecz reszta parametrów OK, jak to w OZ). Lecz nie najmniejsza obudowa bez nagrody w basie...
W tasuku może i nogawkami basem nie szarpnie, ale generalnie wyjdzie to i zadziała zauważalnie lepiej niż w OZ czy oczywiście BR.
W klasycznej TL za nieco niższe niż w OZ zejście ścierpieć trzeba znaczny rozmiar obudowy, chyba że się ma tak, że dopiero duża krowa to dobra krowa.
Hipotetyczna obudowa tasukowa dla Visatona z komorą 32 szerokości x 32 wysokości x 32+16= 48 głębokości cm, wylotem na przedzie równym Sd głośnika (490 cm2) i 15-20 cm tunelu tasukowego pomiędzy nimi, dałaby w sumie między 60 a 70 cm wysokości, pojemność netto ok. 60 litrów. Czyli gdzieś o 1/4 mniejszą obudowę niż w teoretycznie należnej OZ. Choć to również nie jest ekstremalnie mała obudowa, zawsze to ciut lepiej i kobieta mniej zmarszczy brew.
W kwestii osiągów, wbudowując 4 lub 5 par tasuków w tunel można oczekiwać czegoś w rodzaju (lecz bez ścisłej gwarancji, tasuki pozostają technologią działającą, lecz eksperymentalną, do podjęcia przez ceniących dreszcz ryzyka ekstremalnych hardkorowców):
Powyższe rozważania i symulację należy przyjąć z pewnym, jakimś, ostrożnym przybliżeniem.Last edited by Comandante W; 16.02.2013, 04:13.
Skomentuj
-
Niestety nawet tasuk tutaj nic nie pomoze. Ten glosnik wymaga pojemności, a jeśli się na to zgodzimy, to najprościej jest zbudować klasyczna TL. W przypadku tego glosnika niskie strojenie w malej obudowę zupełnie nic nam nie daje, bo glosnik tego nie wykorzystuje. Żeby go zmusic do charki typowej dla klasycznej tl, czyli łagodnego opadania 12db bez podbicia na basie ( które wychodzi w zbyt malej pojemności tak jak na symulacji tasuka) trzeba mu dac sporo powietrza. Ponieważ uważam, ze parametr VAS ma duże znaczenie w przypadku TL, tak tutaj oceniam, ze optymalna pojemnoscia dla tego glosnika będzie cos w okolicach 180 litrow. Dla obudowy z taka pojemnoscia uzyskamy mniej więcej taki wynik:
Taka obudowa daje nam 22hz (-12db) To i tak już nisko jak na taki glosnik, powinno być nieco wyżej, ale niech tam...
Skomentuj
-
Jakoś mi wyglada, że nawet drogą powiększenia obudowy do tych 180 litrów ten Visaton w LT poniżej 40 Hz nie zejdzie... może gdyby dodatkowo dostroić tasukami... może. Nie wiem, jaką konstrukcję brałes pod uwagę PM, tak na szybko nie widzę tego tak optymistycznie, choć upierać się nie będę. (Acha, mnie słabo przekonują wartości zejścia na spadkach typu -12dB. Dla mnie znaczy to po prostu, że tam już jest tak cicho, że wręcz śmiesznie jest o tym wspominać: w końcu z jakimś tam spadkiem zejdzie i do 16 Hz)
Do bardzo niskiego basowania są lepiej pasujące przetworniki i taka zabawa byłaby sensowna raczej w obliczu skrajnej konieczności.
Skomentuj
-
Zrobilem szybka symulacje w TL taper, z lekko ponad 2 Sd na wejściu i minimum 1 Sd na wyjściu. Dlugosc cos około 240cm bodajże, symulowane srednie wytłumienie. Zobacz po prostu na efektywność na 22hz i 80hz, roznica miedzy nimi to wlasnie 12dB. Po prostu klasyk TL w czystej postaci.
Zgadzam się, ze to nie jest najlepszy glosnik, ale jeśli już kolega go ma i chce sprawdzić jeszcze TL, bo poprzednie obudowy nie graly dobrze, to w sumie czemu nie :)
---------- Post dodany o 12:51 ---------- Poprzedni post o 12:49 ----------
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta(Acha, mnie słabo przekonują wartości zejścia na spadkach typu -12dB. Dla mnie znaczy to po prostu, że tam już jest tak cicho, że wręcz śmiesznie jest o tym wspominać: w końcu z jakimś tam spadkiem zejdzie i do 16 Hz)Last edited by Pogromca mitow; 16.02.2013, 12:59.
Skomentuj
-
No nie, wcale nie mało, właściwie przekracza rozsądny "współczynnik nadzabijania", więc można taką kobyłę zmajstrować. Zrozumiałem, że Sławka ciekawiło, czy w tych 100 litrach, w których Visaton w OZ gra tak sobie, nie dałoby się więcej uzyskać w tasukowcu. Tego się trzymałem i owszem, tak, da się trochę lepiej.
Ale luzując te ograniczenia, w wielkiej LT bas może okazać się jeszcze lepszy niż z niewielkiego tasukowca. A jeszcze lepszy, w kobyle z tasukami :) :)
Skomentuj
-
Comendante W ma rację choć wiedziałem ,ze jaka obudowa by nie była oz br musi być duża, chciałem usłyszeć Wasze zdanie na temat Tl , więc jeszcze raz dzięki za zajęcie sie sprawą i za wszelkie symulacje, bas z tego głośnika jakościowo nie jest może idealem ale nie słuchałem jeszcze tl więc wobec Waszych entuzjastycznych opinii popartych pomiarami pomyslałem ,że może inna obudowa dałaby sie troszkę zmiejszyć, ale wszystko wskazuje na to ,że ok 200 l brutto to optimum...
korci mie by zrobić obydwie konstrukcje i posluchać ale wiem ,że zanudzał bym Was pytaniami, na które wszyscy juz znacie odpowiedź...:)
---------- Post dodany o 15:42 ---------- Poprzedni post o 15:28 ----------
obraz klasycznej tl ćwierćfalowej mam już w głowie i na papierze wg założeń dlugosć od 2,3m do 2,5 wejście tunelu od 1000 do 1200 cm2 wyjście min 1sd wiec 500cm2 otwór wylotowy z przodu forma wewnętrzna jak w janzen illuminator,
ale forma tasukowa jeszcze nie powstała w mojej głowie, wiem ,że musi byc komora wstępna
i na tasuki chcę wykorzystać panele podlogowe 7mm bo je mam , wytłumienie ścinkami papieru, żaden problem mam ich w pracy tony, jeśli głębokość "szafy" bedzie 60cm to czy wystarczy 5 par tasuków? czy lepiej dac więcej? nie wiem w jakim rozstawie?
czy lepiej dac gęściej czy rzadziej ? muszę prosić Comendante W w tym względzie o pomoc bo jakies założenia muszę zrobić a tasuki to dla mnie kompletna nowość :)
---------- Post dodany o 16:15 ---------- Poprzedni post o 15:42 ----------
Pogromco mitów jesli byłbys uprzejmy poproszę o informację jaki Twoja symulacja pokazuje impuls na 40hz.
Skomentuj
-
Widzę konkretne preferencje lub potrzebę co do wymiarów: głębokość 60 cm, szerokość zapewne ok 35, może nawet 40 cm (?); a wysokość - jakaś konkretna potrzeba lub ograniczenie? Przyjąłbym maksymalną wysokość do 60 cm, chyba że potrzeba inaczej.
Jakiś szczególnej grubości materiał konstrukcyjny - prócz wspomnianych 7 mm panelków?
Z papierem jest tak, że jak się go ma, można użyć, ale stosunkowo niewiele filcu czy niezbyt grubo gąbki też załatwi sprawę i usunie obawy o szumy w jakimś luźniejszym miejscu. I tak trzeba wykonać kilka prób.
Rozstaw tasuków czyli odległość montażowa nie ma większego znaczenia jak się zdaje. Jeżeli są jakieś reguły narzucające jakieś właściwsze odległości/proporcje/stosunki w tej kwestii, to jeszcze ich nie odkryłem: korzystnie jest stosować niewielkie kąty ze względów konstrukcyjnych, ale czy mają przewagę kąty mniejsze nad większymi lub kąty większe nad mniejszymi - nie mam pewności. Porównawczych konstrukcji nie budowałem, a dopiero wtedy coś by się konkretnego wykluło.
Czy tasuków ma być na pewno 5 przy zwiększeniu obudowy? Niekoniecznie. Może być potrzebne mniej... przy głębokości 60 cm taki mniej więcej będzie tasuk ułożony wzdłuż głębokości, to by było dla 5 sztuk 3 metry... Hornresp podpowie, ale to byłoby chyba zbyt niskie strojenie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz postaPogromco mitów jesli byłbys uprzejmy poproszę o informację jaki Twoja symulacja pokazuje impuls na 40hz.
Skomentuj
-
Siemano, jestem nowy na forum i chciałem się popytać o linię transmisyjną do głośnika Tonsil gdn 30/120. Prawie skończyłem budowę subwofera na tym głośniku (został tylko holtona skończyć). Chciałbym osiągnąć coś co by jak najbardziej by było czuć na klacie. Poprostu takie monstrum. Tylko wielkość mnie przeraża, ale to myślę nie największy problem, bo nie będę trzymał tego w domu. Suba jeszcze nie testowałem, więc nie wiem jak będzie grał, ale już myślę nad TL. Dużo czytałem i dowiedziałem się że można z głośnika wyciągnąć duużo więcej niż to co pokazuje w innych obudowach. Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Od początku jedziesz http://diyaudio.pl/showthread.php/13...ty-ciekawostki a będziesz dużo więcej wiedział :)marcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
Hm. To określenie kick-bass zdaje się znaczy wyższe wyeksponowane częstotliwości basu?
Takie brzmienie między Altusem a estradą?
Jaki problem?
Kroimy tunel tak, by tam za nic w świecie rzeczywistego zejścia nie było, za to z podbiciem w stosownych okolicach i mamy upragniony łupiący wysoki głośny bas, ekstaza.
Ale ale, po co w takim razie linia transmisyjna?
Skomentuj
-
Sam sobie odpowiedziałeś. To nie jest przypadłość tylko linii, jak zestroisz bass reflex na produkcje tak dużej ilości najniższego pasma (co wymusi ogromną obudowę) to powstanie Ci siodło w okolicach strojenia i dołek powyżej. Efekt będzie podobny-kickbas nieco się schowa, ale taki bass reflex będzie przy okazji grał kalecznie dla uszu
Skomentuj
-
Innym sposobem jest użycie odpowiedniego głośnika. Te z bardzo niskimi dobrociami zwykle mają największe tendencje do powstawania siodła, bo elementy rezonansowe z ich użyciem działają najsilniej oraz w najwęższym zakresie (powiększanie obudowy dodatkowo wzmaga ten efekt). Jednak przy ich właściwym użyciu mają największe szanse na dobrej jakości bas. Tak więc to nie linia jest bee, trzeba tylko świadomie użyć danego głośnika i aplikacji :)
Skomentuj
-
Ja się tylko zastanawiam, dlaczego tzw "brak kick basu" jest tutaj interpretowany jako dziura w pewnym zakresie pasma? Tak naprawdę nie chodzi o to, że jego brak jest dziurą, tylko jego obecność jest górką. Konstrukcja źle zaprojektowana, czyli tak, która ma zapadłość tam, gdzie mieć jej wcale nie powinna, jest po prostu źle zaprojektowana - i tyle. Dziura w paśmie może być powodem braku kick basu - jednak brak kick basu równoznaczny z dziurą w tym paśmie wcale być nie musi. Tak samo linia transmisyjna schodząca nisko wcale nie musi mieć zapadłości powyżej jej strojenia - a kick bas w niej nie wystąpi. Podobnie zresztą jest w BR'ce. Oczywiście należy to rozpatrywać przy uwzględnieniu przetwornika o odpowiednich do danej aplikacji parametrach.
Skomentuj
Skomentuj