Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak beda takie proporcje to obudowa bedzie gigantycznie duza w stosunku do glosnikow. Ja bym zrobil to troszke inaczej. Trzeba zrobic dla glosnikow nieduza komore sprzegajaca, wypelniana materialem tlumiacym i nastepnie tunel minimum te 100cm bez zadnego tlumienia. Ta ten pomysl to jeden wielki kompromis, to tez trzeba dzialac troche inaczej. Poza tym obudowe zrobilbym w formie kanapki. Czyli zrob sobie szablon z rozrysowana komora i tunelem, taki plasterek gotowej obudowy przecietej w pol. Potem frezarka lub dobra wyrzynarka wycinasz z plyty wzor tej obudowy i sklejasz do kupy warstwy plyt robiac kanapke. Dzieki temu mozesz dowolnie uksztaltowac tunel i nie zuzyjesz na to wiele plyty. W koncu te monitory musza byc nieduze, a ich szerokosc tez raczej duza nie bedzie, pewnie z max 10cm, czyli potrzebowalbys okolo kilku frezowanch "plasterkow", przekrojow obudowy oraz dwie boczne scianki z cienkiej plyty hdf czy sklejki.
    Takie rozwiazanie wydaje mi sie najsensowniejsze, bo jak w takim lilipucie bedziesz chcial wklejac przegrody tunelu to wiecej z tym zachodu niz korzysci, a tak to mozesz sobie narysowac finezyjny ksztalt tunelu, lacznie z ciekawa bryla samych monitorkow, a nie zwykle kaciaste prostopadlosciany.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Z symulowaniem tlumienia jest roznie, sa pewne zawiasy w ktorych dziala ona dosc dobrze
      PM, jak symulujesz wytłumienie w Hornrespie? Szacujesz działanie na podstawie zmian długości i przekroju tunelu, czy odbywa się to na zasadzie zmiany któregoś z parametrów nie związanych z kształtem obudowy?

Skomentuj

No w sumie dobry pomysł, chodziaż nie mam frezarki ale wyrzynarka i dremel jest:) Przykładowo można by było skleić jedną kolumne z 3 takich "kanapek" o gruposci 22mm więc szerekość bez ścianek bocznych była by 6,6cm co w zupelnosci wystraczy. Czy Chodzi Ci mniej więcej o taki coś? jaką powinna być mniej więcej poj. komory sprzęgającej oraz przekrój tunelu ( powinien być równy 1Sd głośnika?) Zakładająć że długość tunelu około 100cm.
        Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
          PM, jak symulujesz wytłumienie w Hornrespie? Szacujesz działanie na podstawie zmian długości i przekroju tunelu, czy odbywa się to na zasadzie zmiany któregoś z parametrów nie związanych z kształtem obudowy?
          Niestety Hornresp nie potrafi symulowac tlumienia. Mozna probowac w Akabak, Lspcad, arkuszach MJK ( te chyba najlepsze ) oraz w darmowym, dosowym TLBOXMOD, o ktorym wspominalem pare postow wczesniej.

---------- Post dodany o 12:53 ---------- Poprzedni post o 12:49 ----------

Zamieszczone przez Jacek90 Zobacz posta
          Przykładowo można by było skleić jedną kolumne z 3 takich "kanapek" o gruposci 22mm więc szerekość bez ścianek bocznych była by 6,6cm co w zupelnosci wystraczy. Czy Chodzi Ci mniej więcej o taki coś?
          No cos takiego.

jaką powinna być mniej więcej poj. komory sprzęgającej oraz przekrój tunelu
          Okolo 1/3 pojemnosci calosci netto ( tunel+komora) np. 3 litry komora i 6 litrow tunel.

( powinien być równy 1Sd głośnika?) Zakładająć że długość tunelu około 100cm.
          No moze byc, ale jesli obudowa ma byc naprawde mala, to trzeba zmniejszyc, max 0.5-0.6 Sd

Skomentuj

Na AH powstaje projekt (na razie zarysy) forumowych kolumn z hornem w roli głównej. W pewnym momencie pojawił się pomysł zapakowania dołu pasma w linię transmisyjną - wynikła z tego dosyć, hmmm... ciekawa :) rozmowa:
            http://audiohobby.pl/topic/1/7097/13 ---> od wypowiedzi użytkownika GNAKED pod koniec strony :)

Skomentuj

Nie na temat...
              hym... nic w niej ciekawego nie widzę :)

Skomentuj

a mnie się podoba, że skończyło się na propozycji budowy prawdziwego! klona Mite :) (ja przynajmniej takiego nie widziałem) ..

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  hym... nic w niej ciekawego nie widzę
                  Napisałem to trochę "z przekąsem" - wystarczy zaledwie lektura tego naszego wątku o TL'ce żeby zauważyć, że czasami takie farmazony tam gadają (w temacie na AH - posty traktujące właśnie o linii transmisyjnej), że aż się człowiek momentami mimowolnie uśmiecha :)

Skomentuj

Czy Waszym zdaniem ten głośnik sprawdzi się w TL? Poniżej symulacje. Głośnik pracowałby do ok 300Hz.

Skomentuj

Parametry glosnika sa obiecujace, potezny uklad magnetyczny. To jakas 15 calowa estradowka?

Skomentuj

Tak to jest chyba tego typu głośnik.

http://www.sklep-muzyczny.com.pl/pl/...15-4080F/41374

Czy takie głośniki sprawdzą się do słuchania w domu?

Skomentuj

Dziś do mnie przyszły.
                          Charka:

Impedancja:
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez mychor Zobacz posta

Jak masz miejsce w domu na takiego grzmota, to nie widze problemu.

Skomentuj

Tak to jest chyba tego typu głośnik.

Dość fajnie brzmiący głośnik - jednak za mało dołu, ale TL ten problem załatwi :)

Skomentuj

Mógłby mi ktoś podpowiedzieć, czy jest w Akabak opcja uwzględnienia różnicy w odległości od słuchacza głośnika i ujścia tunelu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Jak masz miejsce w domu na takiego grzmota, to nie widze problemu.
                                  Mieszkam w starym budownictwie. Wysokość mieszkania 3,2m a powierzchnia pokoju 35m2. Także jest co poruszać.
                                  We wstępnym projekcie długość tunelu mi wyszła ok. 2,7m. Czy powinien być dłuższy, czy krótszy do tego głośnika?

Skomentuj

A nie za małe Qts ma ten glosnik do tl? Jesli ok to chyba raczej powinna być taka jak wychodzi z wyliczeń lub trochę krótsza.

Skomentuj

We wstępnym projekcie długość tunelu mi wyszła ok. 2,7m. Czy powinien być dłuższy, czy krótszy do tego głośnika?
                                      Dluzszy raczej nie ma sensu. Musialby byc to typowy subwoofer domowy, a to jest glosnik estradowy.

Skomentuj

chodzi mi po głowie monitor TL na GDN-18-140-8-AWX i H1212-06 27TBFC/G ale nigdy wcześniej nie budowałem TL i nawet nie wiem od czego zacząć a na necie nie znalazłem żadnego projektu :(
                                        Mam na stanie obudowę 400/460/210 mdf 20 , starczy to pod ten głośnik?
                                        Last edited by sebox82; 25.03.2012, 00:57.

Skomentuj

Poczytaj ten wątek od początku, może coś zatrybisz. Inaczej pozostaje Ci skopiowanie gotowego projektu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X