Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
    o raczej nie jest to typowa tuba voighta. Te przekroje nie tworzą na oko równego stożka. Rzecz jest w czym innym - silnym tłumieniu przestrzeni za głośnikiem. można takie tłumienie symulować w WinISD zmniejszając parametr Qa na przykład ze 100 do 3 . W dodatku charakterystyka mocowa przebiega wtedy wyżej niż dla OZ, a jedynie spłaszczony jest drugi szczyt charakterystyki mocy, który w BR oznacza przedział częstotliwości, w którym głośnik jest odciążany przez port BR. Ale jedną sprawa jest symulacja a inna jest realizacja fizyczna tak dobranego i równego tłumienia.
    Nie chce sie spierac, ale na obrazku monacora widac typowe zagiecie w polowie dlugosci tuby voigta, znana tez jako TQWP. Typowy offset w granicach 1/3 dlugosci, czasami nawet wiecej i tlumienie w pierwszej czesci tunelu aby pozbyc sie troche antyrezonansow, ktore przy takim offsecie sa niemal gigantyczne.

Skomentuj

A na końcu jeszcze tłumiona mniejszym wylotem BR. Tak czy siak - koństrukcja z lekka bez sensu, bo tyby voighta wymyślono kilka epok temu żeby dodać dołu słabiutkim szerokopasmowcom.
      Natomiast efekt działania przypomina to o czym napisałem, co wychodzi w symulacji WinISD.

Dla Beymy skłaniam się ku klasycznemu TL. Strojenie na 52 hz 1/4 Fs z przekrojem 1.6xSd-0,8xSd. Jedno załamanie tunelu i równomierne wytłumienie w całej objętości. Tylko co się stanie z wytrzymałością mocową? jaki offset wybrać i czy tradycyjnie trzeba będzie wiercić dziurę w przegrodzie na 2/3 długości żeby pozbyć się pierwszego rezonansu tunelu ? Wracam do początków wątku niemal. A jakie są założenia Twojej symulacji z wariantu 3 ?

Skomentuj

Dla Beymy skłaniam się ku klasycznemu TL. Strojenie na 52 hz 1/4 Fs z przekrojem 1.6xSd-0,8xSd. Jedno załamanie tunelu i równomierne wytłumienie w całej objętości. Tylko co się stanie z wytrzymałością mocową? jaki offset wybrać i czy tradycyjnie trzeba będzie wiercić dziurę w przegrodzie na 2/3 długości żeby pozbyć się pierwszego rezonansu tunelu ? Wracam do początków wątku niemal. A jakie są założenia Twojej symulacji z wariantu 3 ?
        Polecam najprostszy wariant typu : http://members.shaw.ca/t-linespeaker...s/YvesTLsm.gif

Offset nie wiekszy niz 1/5, w praktyce duzo mniejszy. Czesto bywa tak, ze samo umieszczenie glosnika wysokotonowego nad midwooferem daje bardzo dobry offset. Zadnymi wierceniami w przegrodzie nie zawracaja sobie glowy, bo to nic da. Wyjscie tunelu jest odsuniete od glosnika, poza tym skierowane w tyl ( a tunel TL promieniuje bardziej kierunkowo ), wiec sumowanie charki bedzie inne niz w symulacji.

Moge podac dokladniejsze wymiary tunelu pod wariant 3 i tam sobie cos naszkicujesz.

Skomentuj

głównie chodzi o długości, offset i ewentualnie zwężenie - czyli pow. wlotu do wylotu tunelu. Wewnątrz dwa przebiegi - jedna przegroda i wyjście z tyłu , czyli najbardziej "klasycznie" jak można. planuję tez z tyłu dwa duże otwory obok siebie zamiast prostokątnego ujścia ale to raczej zabieg czysto estetyczny.

Skomentuj

Ok wiec tak:

Dlugosc tunelu 155cm
            Sd na wejsciu 247cm2
            Sd na wyjsciu 140cm2

offset minimalny, moze byc w okolicy 1/8.

Tlumienie materialem wloknistym, choc kapke gabki na bokach nie zaszkodzi.

Skomentuj

to trochę inaczej niż ja liczyłem bo offset 20 plus 140 cm do wylotu razem 160 lub kilka cm mniej. SD na Wejściu 220 na wyjściu 120. Generalnie wychodzi dość to sympatycznie wymiarowo.
              jeszcze taka uwaga. Jeśli 1/4 fali będzie się układała dla długości tunelu 50 Hz to 1/2 fal utworzy się dla 100 Hz? W takim razie wypadnie tam gdzie ta Beyma ma wzrost spl w obudowie br 15 l strojonej na 45 hz.
              Zmierzam do pytania, czy praca tunelu w fazie z głośnikiem przy częstotliwości 100 Hz będzie korzystna, czy wręcz przeciwnie ?

Skomentuj

NIe schodz z Sd na wyjsciu ponizej 1Sd glosnika. To nie ma sensu, szczegolnie jak masz mozliwosc budowy wiekszej paczki. Ograniczysz tylko bas przy jednoczesnym obnizaniu strojenia, co jest niepotrzebne.

Jeśli 1/4 fali będzie się układała dla długości tunelu 50 Hz to 1/2 fal utworzy się dla 100 Hz?
                Po ulozeniu polowki fali faza jest odwrocona o 180 stopni, wiec tunel bedzie promieniowal tak samo jak glosnik. Troche tak jakbys mial dwa glosniki. Jednak tak jest w przypadku braku tlumienia lub slabego tlumienia. Generalnie nie jest to rowniez zle, bo w pewnych sytuacjach moze to dawa duze korzysci.

W takim razie wypadnie tam gdzie ta Beyma ma wzrost spl w obudowie br 15 l strojonej na 45 hz.
                Nie wiem jaki ma wzrost w obudowie BR i niespecjalnie mnie to interesuje :) ten glosnik nie jest absolutnie do BR, wiec nie ma sensu rozpatrywac dla niego jakiejkolwiek obudowy BR.

Zmierzam do pytania, czy praca tunelu w fazie z głośnikiem przy częstotliwości 100 Hz będzie korzystna, czy wręcz przeciwnie ?
                Bedzie korzystna. Koncowy efekt bedzie bardzo zblizony do symulacji.

Skomentuj

Zrobiłem symulacje w Horneresp. kanał 155cm = 19,5cm offset i 135,5cm od głośnika. początek 247cm2 na wysokości głośnika 220cm2 i wyjście 140cm2.
                  Wykres spl wygląda tak, że przy 30hz ma 85db pomiędzy 60-70hz wzrasta do 88db przy 100spadek do 85db a wyżej na pasmie są szalejące rezonansowe piki do 105db

Twoja symulacja wygląda znacznie korzystnej. Może jeszcze coś nie tak ustawiam w tym Horneresp.

Ostatni eksperyment z quasi TL robiłem na GDN17/100. Głośnik brzmiał naturalniej niż w 15 litrowej BR - nie walił basem, ale jego charakter zmieniał się dość mocno ze zmianą głośności. Przy niższych poziomach dźwięku nie było słychać dołu pasma. I z tego właśnie biorą się moje obawy.

---------- Post dodany o 08:12 ---------- Poprzedni post o 07:30 ----------

i jeszcze uwaga na temat Beyma 6B30P. Mimo, że Qts tego głośnika jest wysokie = 0,62 to EBP (czylu Fs/Qts) jest poniżej 70

Skomentuj

Nieistotne, ale powyżej.
                    55/0,76=72,36842105263158.
                    Czemu 0,76? Takie dane publikuje Beyma.

Skomentuj

Zrobiłem symulacje w Horneresp. kanał 155cm = 19,5cm offset i 135,5cm od głośnika. początek 247cm2 na wysokości głośnika 220cm2 i wyjście 140cm2.
                      Wykres spl wygląda tak, że przy 30hz ma 85db pomiędzy 60-70hz wzrasta do 88db przy 100spadek do 85db a wyżej na pasmie są szalejące rezonansowe piki do 105db

Twoja symulacja wygląda znacznie korzystnej. Może jeszcze coś nie tak ustawiam w tym Horneresp.
                      Hornresp to swietny program ale trzeba swiadomie go uzywac. Ja do symulacji uzywam kilku programow, bo nie mam takiego, ktory mialby wszystko to, czego potrzebuje. I tak np Hornresp nie potrafi symulowac materialu tlumiacego w tunelu. Gdybys jednak zbudowal symulacyjna obudowe z hornrepsa, to napewno pomiar mialby duze odzwierciedlenie do symulacji. Niestety nic nam nie mowi co sie stanie jak dodamy tlumienia. Tutaj przydaje sie doswiadczenie, bo pewne rzeczy mozna przewidziec.

Ostatni eksperyment z quasi TL robiłem na GDN17/100. Głośnik brzmiał naturalniej niż w 15 litrowej BR - nie walił basem, ale jego charakter zmieniał się dość mocno ze zmianą głośności. Przy niższych poziomach dźwięku nie było słychać dołu pasma. I z tego właśnie biorą się moje obawy.
                      Trudno mi tu cos napisac, bo nie znam detali tego eksperymentu.

Skomentuj

Gdybys jednak zbudowal symulacyjna obudowe z hornrepsa, to napewno pomiar mialby duze odzwierciedlenie do symulacji. Niestety nic nam nie mowi co sie stanie jak dodamy tlumienia.
                        Święte słowa. Bardzo tego brakuje.
                        Prośby o taką funkcjonalność do McBeana nieustannie powracają, a on uparcie że nie, tego nie będzie. Ma swoją koncepcję i mu taki moduł obserwacji efektu wytłumienia wciąż nie pasuje. Może kiedyś ustąpi, robił już takie ustępstwa na rzecz użytkowników dodając funkcje, przed którymi początkowo się bronił.

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                          Nieistotne, ale powyżej.
                          55/0,76=72,36842105263158.
                          Czemu 0,76? Takie dane publikuje Beyma.
                          WinISD liczy EBP 69,6 przy czym Fs jest niższe niż podaje Beyma katalogowo, co zresztą widać również po przebiegu impedancji. Fs. dla 6B30P leży bliżej 52 hz a nie 55 jak podaje producent.

Z tego względu EBP liczone oczywiście jako Fs/Qes jest nieco niższe niż z przeliczenia danych katalogowych

Wszystko jedno, niema znaczenia czy to będzie 70 czy 72. Nie dokończyłem zadania. Zwracałem uwagę na fakt, że pomimo wysokiego Qts WinISD zaleca obudowę, BR która wychodzi dla tych parametrów niewiarygodnie duża.

---------- Post dodany o 20:54 ---------- Poprzedni post o 20:29 ----------

wyobrażacie sobie taki głośniczek w 73 litrach produkujący bas 34 hz z 88db efektywności??

Skomentuj

Ta karta?:

http://profesional.beyma.com/pdf/6B30PE.pdf

Fs. dla 6B30P leży bliżej 52 hz a nie 55 jak podaje producent.
                            Zwiększysz trochę napięcie i Fs się zaraz obniży, zresztą to tylko kilka hz..

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                              Ta karta?:

http://profesional.beyma.com/pdf/6B30PE.pdf

Zwiększysz trochę napięcie i Fs się zaraz obniży, zresztą to tylko kilka hz..
                              Ta karta/ I wykres impedancji. Oraz dodatkowo przeliczenie WinISD które też sugeruje niższe Fs. Co jak napisałem nie ma większego znaczenia.

Skomentuj

http://resolution.nodecube.net/produ...PMC%20AML2.pdf Test monitora studyjnego PMC AML2

Czy krol jest nagi? Pomiary nie wygladaja dobrze, ale sa tez ciekawostki. W porownaniu do innych testow z tej strony widac bardzo niskie znieksztalcenia na basie ( potem bardzo rosna ) oraz wodospad, ktory pokazuje szybkie wygaszanie niskich czestotliwosci.

Skomentuj

Co do wojny TL kontra BR. Projekt Hermesa miażdży BR Akkusa:-) Wybrzmiewanie, szybkość, czystość, potęga nie do pobicia przez BR. Mowa o 8935A:-) Co do kontroli powiedziałbym nienaganna:-)

Skomentuj

Ale ciii, bo znów będzie awantura

Skomentuj

Słuchałem jej. Gra, jak opisano wyżej.
                                      Awantury nie pomogą, a mogą nas rozweselić i przynieść ulgę w naszych codziennych troskach.

Skomentuj

Tylko hermes nieuzywa barwy, ja tak:-) ale porownanie br i tl z tym samym wzmakiem, w tych samych warunkach.. Poza gabarytami nie widze innych argumentow dla b-r. W koncu przy wiekszych natezeniach nie slychac w ogole dmuchania!!! W ogole inna bajka:-) i niech nikt nie mowi, ze dawalem za male, zawsze dawalem na wyrost... W granicach rozsadku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                          Co do wojny TL kontra BR. Projekt Hermesa miażdży BR Akkusa:-) Wybrzmiewanie, szybkość, czystość, potęga nie do pobicia przez BR. Mowa o 8935A:-) Co do kontroli powiedziałbym nienaganna:-)
                                          Milo poczytac :) szczegolnie, ze moglem niewiele pomoc w tym projekcie :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X