Robił ktoś kiedyś pomiary albo budę w LT dla GDN 30/120/1 lub jemu pokrewnym?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez drugimarcin Zobacz postaWstepne wytlumienie zaczynajac od poczatku linii to:
4cm materialu absorbujacego Copopren (80kg/m) + gabka falista wysokosc calkowita ok 3cm
nastepnie ok 80 cm tunelu gabka falista na trzech sciankach i w miejscu zalamania linii o 180st. docialem dodatkowo Copopren w rogi zeby byl w miare jednorodny przeswit na zakretach
dalej juz tylko na dwoch sciankach gabka falista (tyl i przegroda) ok 30cm a reszta pojedyncza warstwa pianki
Skomentuj
-
Pomiarow jeszcze nie mam, wytlumienie jest zblizone do tego na fotce, w trakcie odsluchow doszlo troche za zakretem czego i tak tu nie widac. Parametry tej drugiej gabki, ktorej dodalem miedzy innymi na starcie tunelu sa tu http://www.metrasoni.es/pdf/Copopren_80.pdf jeszcze bede z nia eksperymentowal, ale to jak juz bede mogl grac w stereo po zlozeniu drugiej paczki, wtedy porobie bezposrednie porownania roznie wytlumiajac kazda linie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaNareszcie temat TL trochę ruszył :-)
U mnie też coś się dzieje, nie do końca związane z samym tunelem ale do TL :-)
- - - - - aktualizacja - - - - -
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaCóż to jest ?
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez BraWo Zobacz postadałeś radę widzę
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Hermes Zobacz postaJedziemy (powolutku) z koksem
U mnie male zmiany w wytlumieniu, w offsecie tzn miedzy startem a glosnikiem dolozylem gabke na 4 scianke na wiekszej czesci dystansu, poprawil sie wyzszy bas bo mial czasem tendencje do wychodzenia przed szereg i to bedzie wersja do skopiowania do drugiej linii na poczatek. Ogolnie zuzylem 0,5m. kwadratowego gabki plus troche scinkow Copoprenu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaTylko trochę, skojarzyło mi się z uchwytem od szuflady, bo mam prawie identyczne.
Więc cóż to jest ?
Skomentuj
-
Nie wiem czy wszyscy zwrocili uwage, ale na stronie Leonard audio jest bardzo fajny i prosty opis klasycznej linii transmisyjnej.
http://leonardaudio.co.uk/?page_id=51
Skomentuj
-
Opis z Leonarda juz jakis czas temu czytalem, na stronie u p. Paculy test linii transmisyjnych, fajnie ze sie czasem producenci za to biora http://www.highfidelity.pl/@main-2089&lang=
Trzy weekendy z rzedu walczylem z wytlumieniem swoich na sluch, mam wrazenie ze jestem bardzo blisko, za chwile powinny dotrzec do mnie Sonolexy na gore i troche gratow do zwrotki, zaczne walczyc z pomiarami, po pierwsze impedancja bo ciekaw jestem jak wyszlo ostateczne strojenie. 20Hz slychac ze sporym spadkiem, jakim nie wiem, ale nie trzeba wcale podkrecac ponad to co zwyczajnie okreslilbym cichym sluchaniem.
Skomentuj
-
Podzial jest na 150hz drugim rzedem, wiec zwrotnica wycina miejsce dziury w pasmie, spowodowanej przez "antyrezonans". Wyzej gra juz midbas. To zdjecie przekroju niestety nie pokazuje calosci.
Poza tym wyjscie tunelu jest daleko odsuniete od glosnika. Przy takiej roznicy moze zajsc takie sumowanie fazy, ze dziury nie bedzie ( mimo, ze wyjdzie ona przy laczeniu odpowiedzi bliskiej portu i glosnika ). To jest ciekawe zagadnienie, poniewaz dla kazdej konstrukcji glosnikowej niezaleznie od rodzaju obudowy, zachodzi odbicie od podlogi, co generuje dziure w pasmie powiedzmy 200hz. Gdzie dokladnie to zalezy od wysokosci basu nad podloga. Co ciekawe w przypadku TL, moze miec to pozytywny wplyw, poniewaz fazy po odbiciu moga wyjsc zgodne w tym zakresie czestotliwosci i efektem bedzie rowniejsze pasmo czestotliwosci.
Skomentuj
Skomentuj