Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Efective ATL lenght 3m.. Jak to możliwe w 1 metrowych kolumnach z jednym " zakrętem"?
    2-2.20m to rozumiem. Liczone po ściankach czy biorąc pod uwagę wygłuszenie i opóżnienie fali w stosunku do niewygłoszonej skrzynki?

---------- Post dodany o 19:26 ---------- Poprzedni post o 19:25 ----------

Mam na myśli to http://www.pmc-speakers.com/products...mer/fact/fact8

---------- Post dodany o 19:27 ---------- Poprzedni post o 19:26 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Ogolnie nie ma, ale dla dwoch glosnikow 0.8 sd na wyjsciu to malo.
    A tak teraz patrzę że powyższe fact 8 ma sporo mniejsze sd na wylocie niż 1sd

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
      Efective ATL lenght 3m.. Jak to możliwe w 1 metrowych kolumnach z jednym " zakrętem"?
      2-2.20m to rozumiem. Liczone po ściankach czy biorąc pod uwagę wygłuszenie i opóżnienie fali w stosunku do niewygłoszonej skrzynki?
      Oni podaja tak jakby odpowiednik klasycznej TL. Znajac PMC, to uzyli tam takich glosnikow, ktorych pasmo w tym tunelu siega 20hz, co jakbys chcial uzyskac z klasycznej TL wziazaloby sie z tunelem o dlugosci prawie 3 metrow.

A tak teraz patrzę że powyższe fact 8 ma sporo mniejsze sd na wylocie niż 1sd
      Kazda kolumna to jakis kompromis, kwestia tylko, w ktora strone go przeciagasz :)

Skomentuj

Głośniki to 14 cm midwoofery, wątpie aby były w stanie zejść do 20hz. Wytworzenie takiej fali jest praktycznie niemożliwe przez taki głośnik. Dla mnie ten tunel jest prawidłowy dla tego głośnika, zakładają że uzyskamy z niego 40-45hz długość 2 metrów byłaby prawidłowa, więc po co pisać 3m..
        Tak patrzę na te konstrukcje i widzę że znacząco odbiegają od typowych zasad TL, obliczanie tunelu na fs, 2-2,5sd do 1sd((+/- pczywiście). Uważam że są to konstrucję w dużej mierze budowane na słuch na bazie wielu doświadczeń. Oczywiście uważa że jest to jak najbardziej właściwe podjście

Skomentuj

Głośniki to 14 cm midwoofery, wątpie aby były w stanie zejść do 20hz. Wytworzenie takiej fali jest praktycznie niemożliwe przez taki głośnik.
          ATL dziala inaczej niz TL, i zupelnie inaczej niz inne obudowy. Glosnik jest tutaj tylko wzbudnikiem. Tunel ma okreslona pojemnosc i mase powietrza, membrana moze byc mala, ale jesli wzbudnik wprawia w ruch te mase powietrza, to caly system daje zupelnie inne wlasciwosci. Stad male glosniki sa w stanie wygenerowac tak niski bas niejako przy okazji, poniewaz tu nie tylko liczy sie dlugosc tunelu i jego strojenie cwiartki ale parametry glosnika.

Dla mnie ten tunel jest prawidłowy dla tego głośnika, zakładają że uzyskamy z niego 40-45hz długość 2 metrów byłaby prawidłowa, więc po co pisać 3m..
          Takie czestotliwosci to ja uzyskuje z monitorow TL z dlugoscia ponizej 1 metra :)

Tak patrzę na te konstrukcje i widzę że znacząco odbiegają od typowych zasad TL, obliczanie tunelu na fs, 2-2,5sd do 1sd((+/- pczywiście).
          Otoz to. Zawsze pisalem, ze ATL i TL to dwa rozne zwierzaki.

Uważam że są to konstrucję w dużej mierze budowane na słuch na bazie wielu doświadczeń. Oczywiście uważa że jest to jak najbardziej właściwe podjście
          Tak, to prawda. Stad cena produktu i garstka osob, ktore chca sie tym zajmowac.

Ps. Nie to zebym sie chwalil, ale dzieki wlasnie duzej ilosci prob i testow udalomi sie stworzyc wlasciwie idealna linie transmisyjna. Duza efektywnosc z portu i brak antyrezonansow - rowne pasmo. Monitory PMC sa daleko poza tym co ja uzyskalem :)

Skomentuj

więc po co pisać 3m..
            Bo ladnie wyglada. Dlugosc ATL zaklada moze, ze fala dzwiekowa leci najpierw do zamknietego poczatku tunelu, zawraca (czyt. odbija sie), potem wpada sobie do rezonatora i znowu zawraca (czyt. odbija sie dowolna ilosc razy) i wreszcie po dlugich poszukiwaniach znajduje "droge ewakuacyjna" ?... tak liczona dlugosc rosnie do praktycznie dowolnego wymiaru, mimo ze fizycznie falowod ma grubo ponizej 2m... podejrzewam, ze to jest klasyczny przyklad firmy, ktora uwaza swoich klientow za kompletnych kretynow :-/ Nie widze innego wyjasnienia.

ATL dziala inaczej niz TL
            Wyjasnij mi prosze dlaczego TL z dowolna literka z przodu (w tym wypadku "A") dziala inaczej niz TL (przy okazji pytanie: jak dziala skoro inaczej niz TL ?). Nie podejrzewam, zeby litera "A" potrafila zmienic prawa fizyki...

udalomi sie stworzyc wlasciwie idealna linie transmisyjna
            Monitory PMC sa daleko poza tym co ja uzyskalem
            Jak to rozumiec ? PMC sa lepsze czy gorsze ? Jesli lepsze, to jedno pytanie: da sie zrobic cos lepszego niz ideal ? :o
            Last edited by Q; 11.02.2014, 20:06.

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
              Wyjasnij mi prosze dlaczego TL z dowolna literka z przodu (w tym wypadku "A") dziala inaczej niz TL (przy okazji pytanie: jak dziala skoro inaczej niz TL ?). Nie podejrzewam, zeby litera "A" potrafila zmienic prawa fizyki...
              To tylko nazwy, ktore rozdzialaja dwa rozne systemy falowodu. Inaczej dziala ATL z gabka i pustym tunelem, a inaczej dziala TL zapchana calkowicie welna. Inne odpowiedzi czestotliwosci, inne impedancje, inne wytrzymalosci mocowe, to sa dwie rozne obudowy. Jedyne co je laczy to rezonans cwiercfalowy, ktory w nich wystepuje.

Jak to rozumiec ? PMC sa lepsze czy gorsze ? Jesli lepsze, to jedno pytanie: da sie zrobic cos lepszego niz ideal ?
              A kto mowi, ze PMC sa idealne? Moje monitory maja po prostu rowne pasmo bez dziur. Moge uzyskac rownomiernosc +- 0.5db w pasmie 100hz-800hz. Zaden monitor PMC tego nie siaga, po prostu maja nierowne pasmo przez zbyt mocno zaznaczone "antyrezonanse".

Skomentuj

ATL dziala inaczej niz TL, i zupelnie inaczej niz inne obudowy. Glosnik jest tutaj tylko wzbudnikiem. Tunel ma okreslona pojemnosc i mase powietrza, membrana moze byc mala, ale jesli wzbudnik wprawia w ruch te mase powietrza, to caly system daje zupelnie inne wlasciwosci.
                Ok ale.. Głośnik nie jest w stanie poruszyć więcej niż może, więc nie spowoduje większej fali, czylinzejdzie niżej. Zwężenie tunelu spowoduje przyśpieszenie powietrza, przez co fala będzie bardziej słyszalna ale nie Zejdzie niżej. Wytłumaczcie mi to proszę.

Nie podejrzewam, zeby litera "A" potrafila zmienic prawa fizyki...
                No właśnie o to mi chodzi i zastanawiam się jak to miałoby działać, prędkość dźwieku w powietrzu jest jedna.

Skomentuj

Zobacz jak zmenia sie strojenie tego samego tunelu z roznym wytlumieniem.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ok ale.. Głośnik nie jest w stanie poruszyć więcej niż może, więc nie spowoduje większej fali, czylinzejdzie niżej. Zwężenie tunelu spowoduje przyśpieszenie powietrza, przez co fala będzie bardziej słyszalna ale nie Zejdzie niżej. Wytłumaczcie mi to proszę.
                    To pomysl o dzialaniu piszczalki w organach. Wystarczy pobudzic do drgania slup powietrza, i bedziesz mial wygenerowana taka fale, jaka odpowiada danemu strojeniu. W przypadku ATL dziala jeszcze gabka, ktora hamuje nie predkosc dzwieku, tylko powietrza, przez co uklad rezonansowy jest ciezszy. Dlatego krotkie tunele potrafia grac niskim basem, ktory teoretycznie nie powinien z nich wychodzic. Kluczem tutaj jest wytlumienie, jego rodzaj. Spowolnienie predkosci dzwieku przez material tlumiacy w obudowie jest bardzo niewielkie, dlatego roznica w miejscu rezonansu pustego tunelu, a wytlumionego welna jest tak niewielka.
                    Dla ATL wystepuje nie tylko zjawisko rezonansu cwiercfalowego, ale rezonansu samej masy powietrza, zeby ta masa mogla generowac bas, musi miec swobodny przeplyw w tunelu. Stad efektywnosc portu gasnie jesli przetlumisz obudowe TL z gabka dodatkowa welna.
                    Teoretycznie idealnym przypadkiem bylaby linia, ktora daje najwieksza sprawnosc i rozciagniecie basu z portu, przy jak najmniejszych antyrezonansach psujacych reszte pasma, szczegolnie w przypadku, kiedy wyjscie tunelu jest przy samym glosniku.

Skomentuj

To tylko nazwy, ktore rozdzialaja dwa rozne systemy falowodu. Inaczej dziala ATL z gabka i pustym tunelem, a inaczej dziala TL zapchana calkowicie welna. Inne odpowiedzi czestotliwosci, inne impedancje, inne wytrzymalosci mocowe, to sa dwie rozne obudowy. Jedyne co je laczy to rezonans cwiercfalowy, ktory w nich wystepuje.
                      Ach tak ? Nie wiedzialem, ze wkladajac gabke zamiast welny mam inna obudowe... znaczy to, ze mam w domu obudowy AClosed ? Litosci Zgodnie z tym co napisales genialne ATL to po prostu inaczej wytlumiony TL. Cos tu smierdzi mitologia Panie Pogromco Mitow Ale lecimy dalej... "Inne odpowiedzi czestotliwosci, inne impedancje, inne wytrzymalosci mocowe" - jesli te parametry definiuja rodzaj obudowy, to ja Ci przedstawie kilkaset rodzajow obudowy b-r: Ab-r, Bb-r, Cb-r, Db-r... itd. Nawet sobie nie wobrazasz jak zarabista bedzie Zb-r jak do niej dojde. Przy niej zwykly b-r to mrzonka ! A jak zaczne dodawac jeszcze potem cyfry... masakra !
                      Jedyne co je laczy to rezonans cwiercfalowy ? Dobrze, ze o tym wspomniales, bo zeby go uzykac, to dlugosc tunelu z punktu widzenia predkosci rozchodzenia sie dzwieku musi byc SCISLE okreslona... inaczej ow rezonans nie wystapi. No to zreasumujmy: Mamy linie transmisyjne o takim samym rezonansie cwiercfalowym. Wyjmijmy z nich wytlumienie i wskazmy ktora z nich jest linia ATL, a ktora linia TL... umowmy sie: falowod do falowod i bez wzgledu na to jak go nazwiesz i wytlumisz to nadal bedzie po prostu falowod, w ktorym wystepuja sciscle okreslone zjawiska fizyczne. A wlasnie dlatego, ze falowod to falowod, wiec TL to TL bez wzgledu jak sobie go nazwiesz. Lepiej lub gorzej zaprojektowany, lepiej lub gorzej wytlumiony ale jest to nadal TL. ATL to marketingowe bekniecie, ktore Ty wciagnales najwyrazniej w pluca i wstrzymales oddech
                      Na potrzeby argumentu przytocze jeszcze jeden cytat:
                      Tunel ma okreslona pojemnosc i mase powietrza, membrana moze byc mala, ale jesli wzbudnik wprawia w ruch te mase powietrza(...)
                      ... to mamy piekna definicje rezonatora Helmholtza, a zatem obudowy b-r. Cos sie komus tu miesza

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        Zobacz jak zmenia sie strojenie tego samego tunelu z roznym wytlumieniem.
                        Rozumiem że pierwszy jest bez tłumienia, czarny pomiar bliski głośnika i niebieski tunelu?
                        Last edited by Marios; 11.02.2014, 21:04.

Skomentuj

Głośniki to 14 cm midwoofery, wątpie aby były w stanie zejść do 20hz. Wytworzenie takiej fali jest praktycznie niemożliwe przez taki głośnik.
                          Głośnik nie jest w stanie poruszyć więcej niż może, więc nie spowoduje większej fali, czylinzejdzie niżej.
                          ale wielkość głośnika nie wpływa na to czy jest on w stanie wygenerować niską częstotliwość. Przecież są słuchawki które schodzą naprawdę nisko, a głosniczki tam są kilku centymetrowe. Tak mały woofer wygeneruje fale 20hz ale ze względu na jego małe sd, to amplituda tej fali będzie niewielka i dlatego nic nie słyszymy. Taki głośnik schodzi do 20hz ale z bardzo wysokim spadkiem. Przez potoczne mówienie o wooferach "ten schodzi a ten nie schodzi do x hz" wychodzą lekkie nieścisłości. Trzeba by dodać z jakim spadkiem.

Skomentuj

W przypadku ATL dziala jeszcze gabka, ktora hamuje nie predkosc dzwieku, tylko powietrza, przez co uklad rezonansowy jest ciezszy.
                            Musisz mi to koniecznie fizycznie wyjasnic, bo jak dla mnie hamowanie = tlumienie, a zatem logicznym nastepstwem: zmniejszenie efektywnosci ! Blagam wyjasnij mi jakim cudem powietrze ma wieksza mase w otoczeniu gabki niz gdy jej nie ma. Jak do tej pory uwazalem, ze masa powietrza zalezy od trzech prostych wielkosci: cisnienia, objetosci i temperatury (p, v i t - gdybys nie zauwazyl to jest to wstep do termodynamiki, a dokladniej wstep do definicji rownania stanu gazu doskonalego). Nie wiem czy zauwazyles ale obalasz tu podstawy fizyki.
                            Last edited by Q; 11.02.2014, 21:13.

Skomentuj

ok źle się wyraziłem mialem na myśli:

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                              ale ze względu na jego małe sd, to amplituda tej fali będzie niewielka i dlatego nic nie słyszymy.
                              pamiętaj że ta fala ktorej już na początku już nie słyszymy jest jeszcze później tłumiona
                              Last edited by Marios; 11.02.2014, 21:11.

Skomentuj

Marios - http://diyaudio.pl/showthread.php/13...l=1#post322252
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Z tym 0,8 Sd chyba sie nie zrozumielismy, bo to byl skrot myslowy (nie wyrazilem sie precyzyjnie), chodzilo mi oczywiscie o sume pary glosnikow czyli 1,6 pojedynczego glosnika. Zakladajac 15stki ktore za nisko i tak nie zejda zeby duzo dmuchac. chyba sie wezme przy weekendzie za Arte i sprobuje zmierzyc parametry woofera z moich starych Bowersow, jak sie nie zdyskwalifikuja same to moze nastapi zmiana koncepcji co do nich i potestuje je w TL. Nie daje mi spokoju linia odkad posluchalem DB1i i niestety za daleko mam zeby posluchac innych modeli.

Skomentuj

pamiętaj że ta fala ktorej już na początku już nie słyszymy jest jeszcze później tłumiona
                                    Nie uderzałem moją wypowiedzią do podstaw teoretycznych TL i nie twierdzę, że małe głośniczki w TL osiągną więcej niż duzy w BR. Jednak odniosę się do tego co napisałeś:
                                    Czy nie jest tak (mogę się mylić więc mnie poprawcie), że głośnik w BR ma jakiś spadek, BR dzięki zjawisku rezonansu jest w stanie jakąś częstotliwość "podbić" przenosząc częstotliwość graniczną
                                    W TL jest podobnie, fala o małej amplitudzie dzięki rezonansowi ćwierćfalowemu osiąga większą amplitudę, charki się sumują i mamy efekt czyli przeniesienie cz. granicznej.
                                    A tłumienie, no cóż przecież zawsze mówiło się, że zwykłą gąbką o grubości kilku centymetrów nie wytłumi się tak długich fal, więc o ile nie zatyka się portu to efektywność czyli amplituda fal najniższych jest całkiem w porządku.

Skomentuj

Czy nie jest tak (mogę się mylić więc mnie poprawcie), że głośnik w BR ma jakiś spadek, BR dzięki zjawisku rezonansu jest w stanie jakąś częstotliwość "podbić" przenosząc częstotliwość graniczną
                                      Alez oczywiscie, ze tak wlasnie jest. Przypomnijmy sobie definicje rezonansu mechanicznego:
                                      Rezonans jest to gwaltowny wzrost amplitudy drgan na skutek wymuszenia cyklicznego o czestotliwosci drgan wlasnych ukladu rezonansowego lub jego krotnosci.
                                      Wynika z tego wprost, ze zeby wzbudzic rezonans ukladu wymuszenie moze byc stosunkowo niewielkie, bo uklad i tak wykaze wspomniany gwaltowny wzrost amplitudy drgan. To jest wlasnie idea obudow b-r - po to sie je robi zeby uzyskac zysk energetyczny wykorzystujac do tego rezonans (w tym przypadku mowimy o rezonatorze Helmholtza). Oczywiscie ow zysk energetyczny ograniczony jest przez tarcie.
                                      Last edited by Q; 11.02.2014, 21:35.

Skomentuj

Jednak odniosę się do tego co napisałeś:
                                        Chyba to nie ja pisałem, ale to bez znaczenia

W TL jest podobnie, fala o małej amplitudzie dzięki rezonansowi ćwierćfalowemu osiąga większą amplitudę, charki się sumują i mamy efekt czyli przeniesienie cz. granicznej.
                                        Charki się sumują ale wg mnie jest to fala z przedniej części membrany wzmocniona ćwiartką z tylniej części wypromieniowanej przez tunel. Dalej częstotliwość graniczna przenoszona przez głośnik, powiedzmy Fs, jest w tym samym miejscu jedynie spadek jest mniejszy (przez wzmocnienie tunelem) i ogólnie mówiąc -3db jest trochę na niższej częstotliwości. Wytłumienie jest po to aby pozbyć się rezonansów ktore mają negatywny wpływ na ten pierwszy i resztę pasma.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          144 strony wątku i koło się zamokło ... po raz kolejny .
                                          Taka refleksja mnie naszła

Skomentuj

Czaruję...
                                          X