A możesz podać wymiary tej komory ? Płyta to pewnie 18mm ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zastanawiam się jak by to można było posymulować, bo sam mam ochotę zrobić taką komorę u siebie. Wklepałem twoje wartości w TEN kalkulator rezonatora Helmholtza i zgadza się to, że w okolicach 550Hz komora przestaje działać, poza tym ni jak mi się to do tych obliczeń. Za dużo się tam chyba dzieje, żeby to takie proste było. Wniosek taki, że można na oko wyliczyć tym czymś ale resztę trzeba w praktyce oceniać.
Ja kiedyś zrobiłem taką komorę ale na początku offsetu i wielkiego działania to ona nie miała. Pamiętam że PM też miał gdzieś pomiar takiej komory i u niego wyszedł piękny, wąski dołek.
Skomentuj
-
Robilem proby z takimi komorami, ale poki co odrzucilem to rozwiazanie. Mysle, ze wystarczajaco duzo mozna zdzialac bez tego. Kwestia taperu i dobrego offsetu ( niekoniecznie 1/5 )
---------- Post dodany o 14:37 ---------- Poprzedni post o 14:32 ----------
wczorajsza walka z znalezieniem zlotego srodka, gdn 15/40/3 w 11 litrach
Dzis kolejne moje boje... ale juz prawie koncowka :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postawczorajsza walka z znalezieniem zlotego srodka, gdn 15/40/3 w 11 litrach
Skomentuj
-
Jasne. Bez offsetu nie da sie osiagnac rownego pasma.
Podobnie jest tutaj, offset dopasowywalem z dokladnoscia do 1-2cm. Potem wykonalem taka sama obudowe, dalem takie samo tlumienie, ale scianki przegrod byly ciensze i juz pomiar byl inny offset sie przesunal.
Tutaj suma daje niezwykla jak na TL rownowage pasma. Biorac pod uwage fakt, ze tunel jest z przodu to juz w ogole...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaZastosowałeś jakiś offset głośnika do tunelu w tych pomiarach?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez waloos Zobacz postaZdradzisz jaki offset i taper zastosowałeś
W sumie i tak każdy głośnik będzie pewnie potrzebował innych wartości, to nic mi to nie da...
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaChodziło mi o pomiary. Czy wynik tunelu i głośnika jest mierzony dokładnie z tym samym poziomem głośności, ewentualnie czy wynik tunelu nie jest przesuwany w programie "do góry"?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNa koniec wprowadzam korekcje, jesli duza jest roznica powierzchni miedzy glosnikiem, a wyjsciem tunelu
---------- Post dodany o 21:31 ---------- Poprzedni post o 21:29 ----------
Analizują twój przebieg spl, przy 20hz tunel promieniuje dużo głośniej niż nierfield głośnika, czy to możliwe?
Skomentuj
-
To jest bardzo podchwytliwe. Najlepiej jest porownac symulacje z pomiarem pustego tunelu. Mikrofon i program nie wie jaka jest powierzchnia wylotu tunelu, dlatego jakas korekcja musi byc. Teoretycznie jesli Sd glosnika i tunelu jest takie samo lub bliskie, to taka korekcja nie jest konieczna, ale mimo to jest to raczej ogolne sumowanie. Nakladanie przebiegow glosnika i tunelu w niskim pasmie np 10-20hz rowniez ma sens, ale nie dla kazdej konstrukcji.
Generalnie jesli nie masz potrzeby przestawiania pelnego pasma, jakie dana kolumna mialaby w komorze bezechowej, to nie trzeba sie nad tym tak spuszczac. Nalezy to traktowac jako pomoc przy strojeniu tunelu.
http://www.artalabs.hr/AppNotes/ARTA-HB-D2.4-Rv0.1.pdf strona 118
Taka sama zasade mozna przyjac dla TL, ale nie dla kazdej konstrukcji.
Ps. Jeszcze jedna rzecz to dokladnosc pomiaru. Czesto robie pomiary w nocy, wiec sila rzeczy nie maja one wysokiej glosnosci. Wtedy na najnizszym pasmie wkradaja sie pewne bledy. Mozna przez to zle zinterpretowac najnizszy bas. Trzeba miec tego swiadomosc. Ja robiac taki pomiar nie zwracam uwagi na ten zakres, poniewaz tam tunel i tak juz nie dziala. Oczywisci trzeba miec na uwadze spl tunelu wzgledem glosnika, ale jesli mierze TL, ktora ma Sd na wyjsciu prawie takie samo jak glosnika, to wiem jak postepowac. Suma sumarum gdybym kazdym pomiar tunelu obnizal bez wzgledu na Sd jakie mam na wyjsciu, to sumowanie antyrezonansow wypadaloby jeszcze lepiej niz w rzeczywistosci.Last edited by Pogromca mitow; 04.03.2014, 00:05.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postahttp://www.artalabs.hr/AppNotes/ARTA-HB-D2.4-Rv0.1.pdf strona 118
Skomentuj
-
PDF jest napisany naprawde przystepnym i relatywnie prostym jezykiem niemieckim wiec moze nawet translator google'a sobie da rade... chociaz tlumaczenia z niemieckiego czasem bywaja warte medalu z kartofla... Sprobuj moze mimo to go uzyc. Nawet jak zacznie wywijac "fikolki" to moze sie domyslisz z kontekstu o co biega. Ostatecznie jakies trudniejsze fragmenty mozesz mi wyslac na PW, to Ci je przeloze na blizszy Ci jezyk( byle nie cale rozdzialy czy akapity, bo nie bardzo mam czas na godzinne przeklady
)
Last edited by Q; 06.03.2014, 21:13.
Skomentuj
Skomentuj