Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Troche zaszumione masz pomiary, ale ogolnie dzialas fajnie. Tunel w stylu slimaka przecwiczylem. Mozesz przedluzyc deske za glosnikiem, i ustawic staly przekroj. Wtedy za pomoca kolejnej deski mozesz przesuwac offset i jednoczesnie tworzyc cos na ksztalt komory. Jak dobrze ustawisz, to pasmo sie poprawi, ale nie oczekuj rewelacji :)

Skomentuj

Pomiary robione na krzesle obok biurka, sa jedynie pogladowe Patencik z pewnoscia sprawdze. Pozniej jednak zmienie tunel na taki ksztalt jak ponizej. No i jak zdaze z tym wszystkim to wstawie dwa glosniki w linie jeden na poczatku tunelu, drugi w offsecie 1/5 bo faktycznie daje najlepsze rezulataty. Chyba ze trzeba glosniki inaczej rozlozyc ze wzgledu na rezonanse.

Skomentuj

Ten wariant bedzie lepszy. Wazne jest zeby ten taper za glosnikiem byl dosc spory. No i offset w tym przypadku musi byc idealnie dobrany, bo inaczej nie bedzie dobrego pasma.

Skomentuj

Zastanawialem sie tez czy nie zrobic tego odwrotnie. To znaczy glosnik dmucha bezposrednio w offset a tunel schodzi w dol. Ostatnio wlasnie mialem podobna wersje, taki kompromis miedzy tym i gralo to fajnie tylko linia krotka byla i pozniej mi brakowalo pola do manewru. Teraz obudowa jest wieksza wiec moge szalec. Jak znajde jeszcze jakies plyty to bede sie bawil

Skomentuj

Takie tez robilem, ale postawilbym na prostsze. Generalnie to z tym glosnikiem nie poszalejesz, osiagniecie rownego pasma z glosnikow o wyzszym qts, w monitorze jest prawie niemozliwe. Chyba ze dasz duzo tlumienia i idealnie dopracujesz offset.

Skomentuj

Wlasnie tez to zauwazylem ze zaczac zawsze trzeba od dobrania offsetu pozniej mozna dalej dzialac. Generalnie odsluchowo najbardziej mi sie podoba gdy spadek ch-ki wynosi ~6dB/oct. Faktem jest ze staram sie uzyskac jak najrowniejsze pasmo ale na koniec i tak wybiore wersje ktora najlepiej wypadla w odsluchu. Dlatego ogolne zalozenia to:
              -jak najbardziej rowne pasmo pracy portu do 500Hz
              -spadek 6dB/oct
              W kwesti zejscia i efektywnosci bede musial pojsc na kompromis. Jaki? Okaze sie w przyszlosci

---------- Post dodany 17.02.2014 o 14:30 ---------- Poprzedni post 16.02.2014 o 19:09 ----------

Z samego rana sprawdzalem jeszcze kilka opcji offsetu w tej obudowie. Niestety rezultaty okazaly sie niezadowalajace wiec zmienilem szybko te dwie przegrody na wersje z postu 2888. Offset wypadnie nie mal idealnie w 1/5. Wieczorem zdam relacje

---------- Post dodany 18.02.2014 o 23:46 ---------- Poprzedni post 17.02.2014 o 14:30 ----------

Post pod postem ale co mi na tam
              Zejscie przy tej wersji juz mi odpowiada. Gdyby ta charka byla bardziej równa to spalbym spokojnie. Co dziwne offset krotszy a efekt duzo lepszy. Pogromco tutaj pytanie do ciebie jak sumujesz pomiary? Nie wiem czy liczyc to dokladnie tak jak pharoh opisuje czy dla uproszczenia wystarczy tylko by charki pokrywaly sie w niskich rejestrach?
              Wersja w której podoba mi sie zejscie:

Skomentuj

Nie za słabo wytłumiony ten tunel ?

Skomentuj

Wieksza ilosc tlumienia daje bardzo nie wielkie plusy wzgledem minusow. Delikatnie rowniejsze pasmo a spadek efektywnosci bardzo duzy. Kwestia dopracowania dobrego offsetu i tej przestrzeni za glosnkiem. Jak znajde jutro czas sproboje kilka wstawek na zlamaniach wkleic zwlaszcza na poczatku tunelu powinno delikatnie pomoc. Tak czy siak w tej obudowie chcialem sprawdzic czy wieksza obudowa da mi wyrazny zysk. Wniosek? Latwiej operowac, przerabiac i modelowac tunel. Jesli chodzi o samo granie to zysk nie wielki przynajmniej w tym przypadku

---------- Post dodany o 00:37 ---------- Poprzedni post o 00:34 ----------

Edit
                  Sproboje jeszcze zdobyc inne materialy tlumiace moze tym cos zdzialam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                    Wieksza ilosc tlumienia daje bardzo nie wielkie plusy wzgledem minusow. Delikatnie rowniejsze pasmo a spadek efektywnosci bardzo duzy.
                    Też jestem tego zdania. Lepiej poświęcić trochę więcej dech na obudowy testowe szukając optymalnego kształtu tunelu niż na siłę prostować charkę wytłumieniem.

Skomentuj

Wyciagnalem dolna przegrode zrobie w niej otwór podobnie jak dabyl w lini z awx'em. Przy okazji zrobilem pomiar lini bez tej przegrody Co wiecej jako ciekawostka sprawdzilem jak duzo moze zdzialac gabka o grubosci 1cm wstawiona w wylot. Wyniki ponizej:
                      Tunel bez dolnej przegrody:
                      Tunel bez(czarny) i z(niebieski) gabka o grubosci 1cm w wylocie:

Skomentuj

Zejscie przy tej wersji juz mi odpowiada. Gdyby ta charka byla bardziej równa to spalbym spokojnie. Co dziwne offset krotszy a efekt duzo lepszy.
                        Marnujesz cenna pojemnosc monitora - tak niewolno! :)

Co dziwne offset krotszy a efekt duzo lepszy. Pogromco tutaj pytanie do ciebie jak sumujesz pomiary? Nie wiem czy liczyc to dokladnie tak jak pharoh opisuje czy dla uproszczenia wystarczy tylko by charki pokrywaly sie w niskich rejestrach?
                        Wersja w której podoba mi sie zejscie:
                        Nie przywiazuje do tego wielkiej uwagi. Ale mozesz zrobic tak: Zmierz pusty tunel, najpier glosnik ( zapamietaj odleglosc mikrofonu od glosnika ), a nastepnie mierz tunel. Teraz mozesz manewrowac odlegloscia od tunelu az charki na samym dole beda sie sumowac. Mozesz tez podpierac sie symulacja.
                        Generalnie nie lam sobie tym glowy, ten 1db w gore czy w dol nie robi roznicy. Generalnie ustawiam mik na rowni z wyjsciem tunelu, a od glosnika nie wiecej niz 1cm. Do kazdego projektu trzeba znalesc odpowiednia wartosc tych odleglosci. Oczywiscie w arta mozesz skorystac z korekty wzoru.

---------- Post dodany o 19:41 ---------- Poprzedni post o 19:36 ----------

Jesli chodzi o samo granie to zysk nie wielki przynajmniej w tym przypadku
                        Dla mnie na ucho ciezko wychwycic nawet dosc spore zmiany w pomiarach. Po prostu nie zawsze je slychac, ale pomiary daja mi pewnosc, ze w dobrym akustycznie miejscu, pasmo bedzie idealne.

Wyciagnalem dolna przegrode zrobie w niej otwór podobnie jak dabyl w lini z awx'em.
                        Nic nie da, ale przekonaj sie sam.

Co wiecej jako ciekawostka sprawdzilem jak duzo moze zdzialac gabka o grubosci 1cm wstawiona w wylot. Wyniki ponizej:
                        Musi byc bulpren, zwykla gabka za gesta :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Dla mnie na ucho ciezko wychwycic nawet dosc spore zmiany w pomiarach. Po prostu nie zawsze je slychac, ale pomiary daja mi pewnosc, ze w dobrym akustycznie miejscu, pasmo bedzie idealne.
                          Hmmm a ja nawet jak poloze na jedna scianke 2cm na gabki to odrazu wychwyce ktora linia jest z gabka ktora nie. Naprawde slychac to wyraznie przynajmniej w tym konkretnym przypadku.

Nic nie da, ale przekonaj sie sam.
                          Tutaj Cie zaskocze pomiary ponizej.

Musi byc bulpren, zwykla gabka za gesta
                          Tak tak nawet dopytywalem kiedys mariana o ten bulpren ale nie sadzilem ze ta gabka az tak moze zmniejszysc efektywnosc.

Teraz pytanie Jezeli zmniejsze szerokosc szczeliny w przegrodzie to efektywnosc promieniowania tego "krotszego tunelu" powinna zmalec, prawda? Pytam bo zrobilem dosc duza szczeline i "za bardzo" mi podbilo ten dolek na charce ;D Tak to wyglada:
                          Dwa pomiary ta sama geometria tunelu, delikatnie inne wytlumienie co widac na obrazku. Najpierw pomiar normalnej lini bez wyciecia:

Teraz linia z wycieciem w dolnej przegrodzie o podobnym wytlumieniu:
                          Last edited by Jimy-Adi; 19.02.2014, 20:37.

Skomentuj

Tutaj Cie zaskocze pomiary ponizej.
                            Patrzac na pomiary, to z ta duza dziura straciles niski bas, ale rezonanse na srednicy zostaly. Co gorsze roznica dB miedzy antyrezonansami, a basem jest na poziomie kilku db, co i tak bedzie psulo pasmo. Dlatego jak sam widzisz, to rozwiazanie finalnie nic nie daje. Mozna mowic o korzysci, kiedy bas z tunelu jest znacznie nizej niz poziom antyrezonansow. Patrzac na pasmo glosnika, to antyrezonanse sa niewiele nizej, czyli ich tlumienie jest do kitu. Mozna mowic o bardzo dobrym tlumieniu antyrezonansow, jesli sa one ponizej 12 db od pasma srednicy glosnika.

Daje jeszcze raz linka do testu pmc http://www.mjaudiolab.pl/images/stor...TwoTwo%206.pdf zobacz na pasmo basu i antyrezonansow oraz jaka dzieli je roznica w dB, tutaj jest ponad 10db, a mimo to wlaza one na pasmo glosnika.

Skomentuj

Efektywność działania wycięcia w tunelu możesz regulować wypełniając je wytłumieniem (np watą - w różnej ilości, upchaną lub w stanie bardziej luźnym), lub zasłaniając np kawałkiem cienkiej gąbki. Efekt działania takiego wycięcia lepiej widać w długich tunelach (np w wysokich, podłogowych kolumnach), bo tam większą część obudowy zajmują faktycznie długie fragmenty tunelu, które można dowolnie łączyć (to znaczy w bardziej dowolnym miejscu) tymi wycięciami w przegrodzie. Testowałem swego czasu jednego szerokopasmowego Tang Banda w monitorze i tam np ciężko mi było odpowiednio zlokalizować to wycięcie...

Skomentuj

z ta duza dziura straciles niski bas
                                Ja tego nie widze.
                                Jutro pobawie sie tlumieniem i zobacze co z tego mozna zrobic. Dodatkowo jak znajde czas to zwieksze maxymalnie offset i wtedy przerobi ten otwor na mniejszy. Wynikami sie zapewne pochwale

Mozna mowic o bardzo dobrym tlumieniu antyrezonansow, jesli sa one ponizej 12 db od pasma srednicy glosnika.
                                A o tym zapomnialem, a wiem ze na forum juz kiedys byla o tym wzmianka.

Powiem szczerze co by nie bylo to i tak sproboje kazdego pomyslu jaki mi przyjdzie do glowy, a tak, taki ciekawski jestem ! :)

Skomentuj

http://img13.imageshack.us/img13/968...gabkizsuma.gif tu masz charke z mojego monitora, jak uzyskasz cos takiego, to daj znac :P

Skomentuj

Ale coś tam nie ładnego się dzieje między 500 a 800Hz.
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                      Ale coś tam nie ładnego się dzieje między 500 a 800Hz.
                                      To juz niz nie ma zadnego znaczenia, tunel nie jest przy glosniku. Zeby sie o tym przekonac, trzeba zrobic pomiar z dalekiego pola :)

Prawde mowiac wiecej monitorow BR smieci z tunelu na srednicy, ale nikt tego nie pokazuje w swoich konstrukcjach. Wiekszosc konstruktorow pokazuje pomiar od bramki w gore, a to przeciez nie mowi o calym pasmie.

Skomentuj

http://img13.imageshack.us/img13/968...gabkizsuma.gif tu masz charke z mojego monitora, jak uzyskasz cos takiego, to daj znac :P
                                        Oooo jaki cwaniaczek Dla mnie to pierwsze kroki w tym temacie wiec spokojnie. Ja sie ciesze jesli juz mi sie na sluch podoba, a zmieniam warianty z czystej ciekawosci i checi zdobycia wiedzy. Aczkolwiek jak bede mial podobne wyniki jak Ty to nie nie omieszkam Cie o tym powiadomic hehe :flapper:

Skomentuj

Bardzo dobrze, duzo sie nauczysz. Takiego pasma raczej nie uzyskasz, bo Twoj glosnik ma inne parametry, ale takie tlumienie antyrezonansow jak najbardziej.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X