Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
    Jak dla mnie to zwykły BR a nie TL-ka
    Ani BR, ani TL, to jest hybryda obu tych rozwiazan.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez szy_a Zobacz posta
    Znajomy z forum zrobił do tego głośnika taką obudowę. Jest zadowolony. U mnie wiązałoby się to jedynie z wstawieniem przegrody - po prośbie Pogromca Mitów- zasymuluj proszę
    Zasymuluje ale brakuje mi szerokosci wew tej obudowy. Jeszcze pytanie, czy zastosowales tlumienie tak, jak jest to pokazane w na rysunku?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
    Niby jak to ma być, linia zwężona na początku później rozszerzająca się i na końcu mały wylot..?
    Jest to falowod cwiercfalowy, rozszerzajacy sie, na ktorego koncu jest umieszczona masa ruchoma, w postaci portu BR.

Skomentuj

Ok, tylko po co to dusić bas refleksem na koniec, nie bardzo kumam.

Skomentuj

Bo daje to korzysci w postaci ladnego pasma bez antyrezonansow i dosc wysoka efektywnosc promieniowania portu :) Taka obudowe robi sie najczesciej dla szerokopasmowcow, ktore sa liche na basie, a tutaj mozna to uratowac.

Skomentuj

Zgadza sie. Z tlki nic nie wyciagnąlem. Glosnik nie ma parametrow do takiej konstrukcji. Zwiekszylem otwor do 1/2 SD jak to jest pokazywane na stronach Audio Nirvana i jest na prawdę dobrze. Skieruję go jeszcze do tyłu to powinno mi najniższy zakres podbić.

Skomentuj

Pogromco mitów, jednak najlepszym rozwiązaniem dla mnie jeśli chodzi o aplikacje głośnika szerokopasmowego Audio Nirvana 8" jest tak jak sugerowałeś obudowa ML TL o obj. około 40 litrów. Popróbowałem TL jak również aplikacji w postaci zastosowania obudowy ML TL lecz dla rozwiązania omnipolarnego - b. ciekawy efekt lecz ilość wad przewyższyła zalety konwencjonalnego zastosowania (gitara akustyczna na omnipolarze wbijała w kanapę!!).

Pytanie - czy podążanie w kierunku dołożenia do obudowy 40 litrów (ML TL) z zaaplikowanym szerokopasmowym AN kolejnego głośnika - niskotonowego gdzieś z boku obudowy, który wzmocniłby dolną cześć pasma ma sens? Na ucho taki głośnik powinien ciągnąć do jakichś 50 - 60 hz. np.:

http://stx.pl/w-27-400-8-mc.html

Czy odcięcie od góry takiego głośnika filtrem Igo stopnia lub bez żadnego filtrowania na oko czy ma sens?
            A może pozostać przy planie wzmocnienia pasma wooferem aktywnym, co jest chyba najprostszym rozwiązaniem?
            Last edited by szy_a; 15.06.2016, 11:08.

Skomentuj

AAAA. jeszcze jedno, Jeśli woofer aktywny to wchodzić w obudowę już istniejącej kolumny dokładając do jednej i drugiej po głośniku i umiejscawiając wzmacniacz w jednej z nich czy stosować zewnętrzny czy to robiony we własnym zakresie czy kupowany?

Skomentuj

Dolozyc zewnętrznym subwoofer aktywny, a najlepiej dwa. Dobrze by bylo aby subwoofery mialy filtr odcinający bas z glosnikow glownych, tak aby ich nie przeciążyć.

Skomentuj

Mam jeszcze jedo pytanie natury ogolnej dot czy to bassreflex czy innego wylotu z pudla . Dlaczego nie stosuje sie w/w do srodka czyli w stronę przeciwnej kolumny? Tak na logikę wlasnie w te strone warunki sa z regoly najstabilniejsze bo chyba nikt nie pakuje wolnostojacych pudel do segmentu i o ile wylot do tylu moze nam wzmacniać niskie do przodu moze byc go slychac to w bok do wewnatrz powinno byc najrozsadniej
                  Last edited by szy_a; 22.06.2016, 15:54.

Skomentuj

Pewnie dlatego, ze kiepsko to wyglada. Od strony technicznej nie ma przeciwskazan. Port BR promieniuje dookolnie, wiec tak naprawde nie ma znaczenia gdzie sie on znajduje. Troszke inaczej moze byc z linia transmisyjna, bo tam zachodza zjawiska falowe, z ktorymi mozna walczyc stosujac wyjscie portu w odpowiednim miejscu, a nie przypadkowym.

Skomentuj

Rozumim ze teoretycznie nie ma ale w naszych czsami malych graciarniach niestety nie mozna takiego wplywu wykluczyc czego sam doswiadczam.
                      Dzieki za odp.

Testuje obecnie wlasnie ulozenie wylotu i z racji tego ze jak sam mi wyliczaleś na Audi Nirvana 8 cali szalu nie bedzie z najniższymi. Jednoczesnie z wyliczonych przez Ciebie 40 litrow wszedlem w 60 litrow jesli chodzi o proby dzwieku , co uspokoilo srednicę i wysokie nie pogarszajac dolu a wrecz dociążajac wokale. Zainwestowalem tez w niedrogi woofer z dość kiedys pochlebnymi opiniami czyli koda sw1000 ktory dosc ladnie uzupenia niedobory najniższych. Podbijam na nim najnizszy zakres czyli czestotliwosc jest na wzmacniaczu woofera ustawiona na najnizsza wartosc.
                      Teraz muszę uzyskac opinię kolegi ktory zjadl zeby na szerokopasmowcach odnosnie calosci dzwieku bo niestety przejscie z kupnych kolumn na tego typu rozwiazanie powoduje ze nie ma powrotu do tych okrzyknietych skrzynek nawet w przedziale cenowym do 16 tys bo takie u siebie testowalem testowalem.
                      Last edited by szy_a; 25.06.2016, 09:58.

Skomentuj

40 litrow to minimum dla tego glosnika, ale mozna dac nawet wiecej, ale to musi byc zrobione za pomoca symulacji, a nie frywolnego dlubania. Dodatkowo powinienes wspomagac sie pomiarem, bo latwo jest sie zapedzic w kozi rog.

Zamieszczone przez szy_a Zobacz posta
                        Teraz muszę uzyskac opinię kolegi ktory zjadl zeby na szerokopasmowcach odnosnie calosci dzwieku bo niestety przejscie z kupnych kolumn na tego typu rozwiazanie powoduje ze nie ma powrotu do tych okrzyknietych skrzynek nawet w przedziale cenowym do 16 tys bo takie u siebie testowalem testowalem.
                        Po prostu sluchales zlych kolumn. Takie zestawy jakie budujesz to masa kompromisow, a jeszcze robione tak troche po lepkach, to nie ma szans na wyciagniecie maksimum. Powinienes rowniez pomyslec nad odciazeniem szerokopasmowcow od przetwarzania basow.

Skomentuj

Siemanko wszystkim .
                          Po małej nie obecności w postaci braku czasu znalazłem parę luznych dni a w moje ręce wpadł org Tonsil gdn 20/40/14 8ohm
                          Pasmo przenoszenia - 45 - 3500
                          Częstotliwość rezonansowa FS - 45 [Hz]
                          Objętość ekwiwalentna VAS - 0,056 [m^3]
                          Dobroć całkowita QTS - 0.79
                          Chciałbym zrobić z niego edukacyjną TL (sekcja niskotonowa )
                          Moje pytanie - jak nisko stroić ten głośnik ? dwie strony wcześniej Pogromca Mitów pisał ( Przy tak duzej dobroci glosnikow, strojenie musi byc ponizej Fs glosnika, zeby uzyskac wyrownane pasmo. ) ale jak nisko zjechać ze strojeniem ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                            ale jak nisko zjechać ze strojeniem ?
                            To najlepiej sprawdzic w symulacji, tylko obawiam sie czy parametry T-S podane dla tego glosnika beda rzeczywiste.

Skomentuj

Fs głośnika nie zmieniło się przez 30 lat ale co do dobroci QTS mogą być rozbieżności .
                              Może to głupie pytanie ale w jakim programie mam zasymulować prace tego gdn w TL podobno nie istnieją zadne ścisłe algorytmy matematyczne chyba że czegoś nie wiem :)

Skomentuj

Fs głośnika nie zmieniło się przez 30 lat ale co do dobroci QTS mogą być rozbieżności .
                                Tego nie dowiesz sie, poki go nie zmierzysz :)

Może to głupie pytanie ale w jakim programie mam zasymulować prace tego gdn w TL podobno nie istnieją zadne ścisłe algorytmy matematyczne chyba że czegoś nie wiem
                                To nie jest glupie pytanie. Darmowe programy do symulacji TL to Hornresp i Leonard Audio. Co do dalszej czesci zdania pozostaje mi sie nie zgodzic. Od wielu lat znane sa juz algorytmy obliczania obudowy TL, tak jak kazdej innej.

Skomentuj

Podejrzewałem Hornresp ale nie byłem pewien , jeszcze nie miałem przyjemności z tymi programami , który będzie bardziej zrozumiały , bardziej realny ? jakie są min parametry głośnika podawane w w/w programach ? wystarczą tylko ts jak w winisd? czy konieczne będzie mierzenie każdego głośnika użytego w TL ?

Skomentuj

Niezaleznie od uzytego programu i rodzaju obudowy, zawsze nalezy zmierzyc parametry posiadanego glosnika, jesli zalezy nam na dokladnosci. Tu juz sami wybierasz swoja droge.

Co do programow, prostszy i bardziej intuicyjny jest Leonard Audio. Uzywam jeszcze arkuszy kalkulacyjnych King'a ale te nie sa darmowe. Kazdy z tych trzech programow oferuje cos innego i w zaleznosci od potrzeb wspomagam sie kazdym z nich. Na poczatek Leonard jest ok, czasami sie zawiesza, sa problemy z zapisem projektow, ale ogolna symulacja jest wlasciwa. Trzeba tylko zwrocic uwage na symulacje tlumienia, ktora jest nieco gorsza od arkuszy MJK, i realna gestosc jaka nie powinno sie przekraczac w symulacji to 0,25-3 lb/ft3

Skomentuj

Jig'a nie mam więc pomiary odpadają , wydaje mi się ze pozostała mi jedyna droga ...
                                      Tak zrobie ją na ucho , podobno łatwiej jest zrobić na "oko"przyzwoicie grającą LT niż bass reflex wiec nie ma co się załamywać tylko wyciągnąć płyty wiórowe z piwnicy , narzędzia i zacząć działać .Śledziłem sporo wątków na temat LT , widziałem sporo projektów więc pojęcie jak ją wykonać myśle że mam poza tym 40 lat temu domorośli entuzjaści audio nie mieli zaawansowanej aparatury pomiarowej jak nie którzy pro forumowicze diyaudio .Po głębszych przemyśleniach obudowa będzie miała strojenie 38 hz (znacznie ponizej fs 45hz) długość tunelu to 2.26 m z jednym załamaniem czyli głośnik u góry a wylot na górnej ściance wlot 2sd wylot 1 sd , tłumienie gąbka piramidka 2.5cm na ściankach (oprucz 30 cm od wylotu ) do tego wełna mineralna luźna też na ściankach . Chcę zachować swobodny przepływ powietrza w tunelu więc wytłumienie w postaci upchanej owaty odpada .
                                      Co o tym sądzisz Panie Pogromco Mitów?

Skomentuj

Kiedys sie robilo na oko i na ucho zarowno TL jak i BR, bo nie znano wszystkich parametrow T-S, ktore sa konieczne do dokladnej symulacji. Pierwsze prace badawcze nad analiza matematyczna TL to lata 80/90. Dzis dzieki pracy Martina Kinga oraz Georga Augspurgera wiemy wszystko na temat TL. Tego jak dziala i jak zaprojektowac optymalny tunel do okreslonego glosnika.

http://alt-s.pl/galerie/t/tonsil-glo...kotono_568.jpg jesli te parametry mozna uznac za wlasciwe, to sprobuje pozniej cos zaproponowac.

Co o tym sądzisz Panie Pogromco Mitów?
                                        Tu nie ma panow, staramy sie tworzyc tutaj przyjazna i kolezenska atmosfere :)

Skomentuj

Wybacz nie chciałem Cię w jakikolwiek sposób urazić tym przedrostkiem , mam ogromny szacunek dla takich ludzi jak ty którzy posiadają wiedzę na temat akustyki i chętnie się nią dzielą z innymi oraz pomagają zółtodziobom takim jak ja tak czy siak Sorki że pomyślałeś że szydzę z ciebie czy co tam sobie pomyślałeś
                                          Wracając do meritum jutro zabieram się za pierwszą LT myśle że będzie to mój krok do przodu wykonany w dobrym kierunku .
                                          Jakie są twoje doświadczenia co do LT czego się wystrzegać ? na co zwracać uwage ? czy ten tonsil ma szanse zdać egzamin w LT ?
                                          PS dziękuje za dane głośnika :)
                                          Last edited by kokoelloko; 30.08.2016, 22:45.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X