Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przenioslem sie tutaj z audiostereo. Tam probowano mi pomoc odnoscie glosnika Audio Nirwana Super 8. Jedną obudowę juz na smietnik wyrzucilem i wtedy wszedlem na tutaj. Podejrzewam, że ktoś z tu obecnych rownież tam mi podpowiadał. Z ustaleń jak i moich doświadczeń wynika że obudowa do tego glosnika musi mieć 40 litrow tak mi wyszlo doswiadczalnie z resztek poprzedniej obudowy, w mniejszej glosnik nie grał jak powinien. Wiem ze aplikacja do tego glosnika to ML TL ale od czegoś trzeba zacząć.
    Chcialem sie pobawić wiec TL zalozenia: 40 litrow , f graniczna 40 hz a co mi tam 😀 Sd wej 1,3 Sd wyj 0,7 ( 200 cm2 ) dalo mi to z grubsza kompaktowe wymiary przy wysokosci 1 m.
    Wczoraj troszkę już walczylem z i niestety tak jak sie spodziewalem nie jest najlepiej. Dzisiaj przyszedl czas na zmianę proporcji sd moze na 1:1 a pozniej na odwrocenie czyli na tunel rozszerzający się. Pewnie na tym sie nie skończy
    Last edited by szy_a; 21.05.2016, 08:14.

Skomentuj

Owszem, podpowiadalem Ci na audiostereo.
      Chyba nie bardzo zdajesz sobie sprawe z ograniczen jakie narzuca ten glosnik. On nie zagara w typowej linii transmisyjnej. Jego ultra niski qts uniemozliwia osiagniecie dobrych efektow. To jest glosnik albo pod dobrze zaprojektowany horn, albo pod ML TQWT. Pod ML TL tez zagada ale to juz mniej optymalne rozwiaznie. Rozciaganie pasma do 40hz to takie pobozne zyczenie. Ten glosnik ma tylko 1mm xmax. Juz wyciagniecie 60hz bedzie dla niego dobrym wynikem, choc mysle ze do okolo 50hz da sie zrobic bez duzej straty efektywnosci.
      Oczywiscie nie obejdzie sie od filtra wyrownujacego pasmo, bez tego w zadnej obudowie nie bedzie dobrze.

Skomentuj

Tak myslalem ze to Ty. Walcze juz 12 godzi. Prześledzilem rozne opcje TL i nie da rady. Zmieniam konstrukcję dalej bo nie moge sie juz uwolnic od srednicy z tego glosnika.

Skomentuj

Pozniej Ci dam wskazowki jak zrobic obudowe testowa.

Skomentuj

Z wszystkich testów obudów najlepiej z tym głośnikiem wypada coś takiego:

Skomentuj

Nawet gra to przyzwoicie! Nauch porzadnie ciagnie od 50 a nawet z lekkim spadkiem 40 Hz.

Skomentuj

Pokaz symulacje tej obudowy.

Skomentuj

Nie robilem symulacji. Wszystko na zywym organiźmie. Nie mam wystarczajacej wiedzy do dokonania pomiarow lub symulacji. Troche sie bawilem sygnalem o danej czestotkiwosci z samplera hifi muzyka i miernikiem czestotliwosci na androida( tel. ).
                  W takiej obudowie dzwiek nabiera ogłady . Nazwałbym go bardziej monitorowym, może nieco srednicy za duzo ale za to ile powietrza przy instrumentach. Na razie jadę na jednek kolumnie i teraz jeszcze muszę z tą juz wybraną konstrukcją powalczyć z tym wylotem i później dorobić drugą obudowę .

Co do budowy obudowy pod ten glosnik nic innego mi nie przychodzi do glowy.

Skomentuj

Oj, to tak bedziesz sie krecil w kolko. Jakasz masz pojemnosc obudowy i wymiary portu?

Skomentuj

Zamieszczone przez szy_a Zobacz posta
                      Troche sie bawilem sygnalem o danej czestotkiwosci z samplera hifi muzyka
                      Nazwałbym go bardziej monitorowym
                      To chyba p. Stryjecki używa takich określeń.

Skomentuj

Wymiary obudowy od wewnatrz
                        21,5 szer x 23 gleboka na 96 wysoka.
                        Port od spodu w kierunku do przodu o szerokosci 21,5 wysokości 2 cm i glebokości 18 cm

Skomentuj

Symulacja Twojej obudowy:

Skomentuj

Czyli moja tak wygląda, a inna jakolwiek? Myślę, że nic wiecej z tego nie da się wyciągnąć.Proszę o wyrozumiałość.
                            Last edited by szy_a; 22.05.2016, 01:01.

Skomentuj

Ja mysle, ze da sie wyciagnac wiecej. Tutaj masz za niskie strojenie.

Skomentuj

No to ze mnie stryjecki :lol: Czyli tak na mój prostacki rozum już samą dlugością tunelu sie to powinno załatwić? Bo w sumie jak bym sie uparł na filtrowanie to uzyskam gorszy wynik niz z moich chińskich monitor audio ktore mają niby 90dB. Linia transmisyja wypadala dzwiekowo duzo gorzej. Cholera szkoda mi tych glosników bo maja szerokie pasmo a tanie nie byly bo szt 500. Audio Nirwana zaleca zastosowanie duzego otworu ( mialem taki tunel w rękach ) o srednicy gdzieś na oko 10 cm i w zasadzie jedynie o glebokosci obudowy.
                                Last edited by szy_a; 22.05.2016, 09:47.

Skomentuj

Znalazłem jeszcze coś takiego

Znajomy z forum zrobił do tego głośnika taką obudowę. Jest zadowolony. U mnie wiązałoby się to jedynie z wstawieniem przegrody - po prośbie Pogromca Mitów- zasymuluj proszę
                                  Last edited by szy_a; 22.05.2016, 11:10.

Skomentuj

no nic trzeba się brać za przebudowę

Skomentuj

Ok. Sprawdzone. Nie gra to lepiej na basie , duzo lepiej brzęczy zwykla skrzynia z takim portem o jakim pisalem.
                                      Pgromca Mitôw nie sprawdzaj szkoda Twojego czasu.
                                      Last edited by szy_a; 22.05.2016, 12:58.

Skomentuj

Znalazłem jeszcze coś takiego

Znajomy z forum zrobił do tego głośnika taką obudowę. Jest zadowolony. U mnie wiązałoby się to jedynie z wstawieniem przegrody - po prośbie Pogromca Mitów- zasymuluj proszę
                                        Niby jak to ma być, linia zwężona na początku później rozszerzająca się i na końcu mały wylot..?

Skomentuj

Wymiary obudowy od wewnatrz
                                          21,5 szer x 23 gleboka na 96 wysoka.
                                          Port od spodu w kierunku do przodu o szerokosci 21,5 wysokości 2 cm i glebokości 18 cm
                                          Jak dla mnie to zwykły BR a nie TL-ka

Skomentuj

Czaruję...
                                          X