Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://www.insideci.co.uk/news/pmc-d...subwoofer.aspx

Mniam mniam, pieknosci. Nowy subik do serii Twenty.

Skomentuj

Subik fajny, ja czekam na Audio z testem 23, ciekawe jak wyjdzie w pomiarach, ma być w którymś z najbliższych numerów. Pierwszy test PMC u nich.

Skomentuj

Wygląda jakby woofery z STXa brali :) Taka stara wersja 32-300 w dwóch sztukach robiłaby zamieszanie.. :)

Skomentuj

W nowym Audio jest test PMC Twenty 24. Ma ktos skany i moze wrzucic?

Skomentuj

A po co Ci to?:P

Skomentuj

Przeglądałem w tzw ulubionym kiosku, coś tam przy okazji p.Kisiel napisał o liniach, ale muszę poczekać na gazetę . Pewnie będziesz miał wczesniej niż ja.

Skomentuj

Poczytac wywody Kisiela, bo z pomiarow raczej niczego nowego sie nie dowiedzialem. Mialem gazete w rece, ale tak tylko rzucilem okiem :)

Skomentuj

Ponieważ jest to mój pierwszy post chciałem najpierw wszystkich przywitać. Planuję budowę kolumn typu TL - w sumie to już nawet zacząłem. Do dopracowania konstrukcji chciałbym użyć programu Leonard audio. Zastanawiam się na ile jest on dokładny w tym co podaje. Miał ktoś możliwość projektować w nim coś a później potwierdzić pomiarami?

Skomentuj

W modelowaniu pustych tuneli jest dokladny, symulacja tlumienia raczej slaba.

Skomentuj

Czyli w sumie najistotniejszej rzeczy :) ale po części to zrozumiałe. Zastanawiam się jeszcze nad sposobem wytłumienia. Ogólnie spotkałem się z zasadą, że lepiej dać więcej na początku a mniej na końcu (zwłaszcza przy zwężającym się tunelu). A co z offsetem? Można go wypełnić w całości czy lepiej po ściankach (jeśli w całości wypełniłbym wełną mineralną - jeśli na ściankach pewnie wełną owczą). Zastanawiam się jeszcze nad rezonatorem helmholtza w obudowie. Jeśli program pokazuje skoki rezonansu obudowy przy np. 60Hz, 240Hz itd to oczywiście rezonator stroimy na 60 Hz ale będzie on miał też wpływ na kolejne "skoki"? Można wtedy by zrezygnować z części wytłumienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sir Ed Zobacz posta
                        astanawiam się jeszcze nad rezonatorem helmholtza w obudowie. Jeśli program pokazuje skoki rezonansu obudowy przy np. 60Hz, 240Hz itd to oczywiście rezonator stroimy na 60 Hz ale będzie on miał też wpływ na kolejne "skoki"?
                        Oblicz najpierw wielkość takiego rezonatora na takie częstotliwości nie realne do wykonania w klasycznej obudowie.

Skomentuj

trochę bawiłem się tym kalkulatorem www.mh-audio.nl/ACalculators.asp#showcalc jakieś 23 litry wolnego miejsca bym znalazł nie wiem tylko na ile taki rezonator przy tej pojemności byłby skuteczny. Zasadniczo obudowa nie musi być klasyczna.

Skomentuj

Hornresp chyba lepiej symuluje wytlumienie.

Skomentuj

Leonard jest jakiś bardziej intuicyjny. A jak z odwzorowaniem samego głośnika? Zauważyłem że charakterystyka odbiega od tego co podaje producent i od pomiarów. Można ją trochę modyfikować parametrami wzmacniacza ale nie wiem na ile znajdzie to potwierdzenie w rzeczywistości.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sir Ed Zobacz posta
                                A jak z odwzorowaniem samego głośnika? Zauważyłem że charakterystyka odbiega od tego co podaje producent i od pomiarów. Można ją trochę modyfikować parametrami wzmacniacza ale nie wiem na ile znajdzie to potwierdzenie w rzeczywistości.
                                Chyba nie czaje co masz na mysli. Porownujesz odpowiedz symulacji z pomiarami producenta na stronie?

Skomentuj

Poniekąd tak. Rozumiem, że program symuluje głośnik w obudowie ale pomiar w obudowie jest podobny do wykresu producenta (tak z grubsza) natomiast program pokazuje trochę co innego. Stąd pojawiły się pytania jak z dokładnością symulacji. Obudowy TL są raczej ciężkie do symulowania i jestem ciekaw czy program jest użyteczny czy tylko "coś" tam liczy.

Skomentuj

Klasyczna obudowa TL nie jest ciezka w symulacji. To mit, ktory juz dawno zostal obalony przez takie programy jak np arkusze kalkulacyjne MJK, Hornresp czy TLwrx. Zachecam rowniez do przeczytania podstaw na ten temat http://pl.scribd.com/doc/259693135/L...spurger#scribd
                                    Problem pojawia sie w momencie, kiedy chcemy symulowac obudowy TL w stylu PMC ATL, w ktorych znajduje sie wylacznie gabka.

Skomentuj

Zrobiłem "porządny" mikrofon i pomiary już zaczynają wyglądać jako tako i mają potwierdzenie w tym co pokazuje symulacja (jako tako oczywiście).
                                      Zastanawia mnie jeszcze kwestia rozwiązania baffle step w TL,kach. Zasadniczo gdy używam wzmacniacza lampowego ten problem nie jest tak duży (uzwojenie wtórne spełnia rolę cewki i w wyrównuje charakterystykę) ale przy tranzystorze jest gorzej. Można by dać szeregowo większą cewkę (zasadniczo można by przy zmianie wzmacniacza ją odłączać) ale spowoduje to spadek efektywności. Można by dołożyć głośnik ale nie bardzo wiem jak wtedy będzie zachowywać się linia. Jak to zasymulować?

Skomentuj

Chcialbym pomoc, ale niewiele z tego rozumiem.

Skomentuj

Dzięki za zainteresowanie. Powili prace nad moją TLką idą do przodu. Ostatnio dodałem rezonator helmholtza - wrzuciłbym pomiary przed i po wykonaniu rezonatora bo doskonale pokazują jego działanie ale chyba źle zapisałem pomiary (zrobię jeszcze raz w wolnej chwili). Mam w zanadrzu dwa takie same dodatkowe midbasy i korci mnie by je wrzucić w TLkę i zrobić 2,5 drożną zwrotnicę co by trochę bas podnieść (choć nie za dużo bo w niektórych utworach jest go już dosyć).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X