http://s000.tinyupload.com/index.php...30386608157743 niewielka baza glosnikow niskotonowych do Leonarda
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Witam! Jako świerzy na forum pozdrawiam osoby z głównego frontu które tak bezinteresownie służą mniej doświadczonym swoją wiedzą i doświadczeniem. Nie będę przytaczał konkretnych by nie faworywzować ale równierz zachęcić nowych forumowiczów do zapoznania się z tym wątkiem jak Bóg przykazał- od pierwszej strony. Ja przebrnąłem przez wszystkie posty chłonąc ile mogę wiedzy i zapisując najważniejsze spostrzeżenia. Tematem budowy falowodów zainteresowałem się zgłębiając tajniki budowy subwooferów car-audio co zaowocowało budową mojej pierwszej tl-ki na 8" Mimo braku doświadczenia i braków teoretycznych (bardziej dzięki szczęśliwemu zbiegowi okoliczności) zakochałem się w mojej tl-ce od pierwszego dźwięku. Teraz wciąż przyswajam wiedzę o tym cudownym stworzeniu chcąc przymierzyć sie do budowy pierwszego prototypu typowej podłogówki w 3-way. Cel - jak najlepsze (subiektywnie dla mnie) odtwarzanie muzyki w pokoju 25m^2 stereo. Od pewnego czasu męczy mnie jednak pytanie na które nigdzie nie znajduję odpowiedzi dlatego nieśmiało wychylę się z nim na tym forum. Zastanawiam sie mianowicie jaki wpływ na ch-ke odtwarzania w tl będzie miało zamontowanie u wylotu tunelu membrany biernej ot choćby nawet drugiego głośnika oczywiście przyjmując że jego Sd byłoby = Sd wylotu. Czy słusznie podejrzewam, że wpłynie to korzystnie na wygładzenie ch-ki wyższych niepożądanych rezonansów? Zdaję sobie sprawę iż w ten sposób zyskamy również wiele nieporządanych efektów ale czy poniesione w ten sposób straty nie byłyby rekompensowane przez korzyści takiego układu? W innych typach subwooferów jest to dość często stosowany patent choć o tym dobrze wiecie. Jak przeniesie się on na wyniki uzyskiwane z ćwierćfali? To pytanie pozostawiam do odpowiedzi przez tęższe umysły i z góry dziękuję o możliwie dogłębne wyjaśnienia (może ktoś robił już takie testy). Jeśli jednak sprawa jest banalna i tym pytaniem zbłaźniłem się już w swoim pierwszym poście to proszę - nie podeptajcie zbytnio.
Skomentuj
-
Myślałem o zastosowaniu jej jako zamienną wygłuszenia (gąbki wełny etc) które jak zostało udowodnione w pewnych typach budowy tl muszą być zastosowane w dużych ilościach, ile pracy trzeba równierz włorzyć w ich dokładne pozycjonowanie w obudowie (nie wspominając o pułapkach antyrezonansowych) a niemal wszystko to prowadzi do osłabienia odpowiedzi w najniższych rejestrach ch-ki . Mója myśl sprowadzała sie do ogólnie pojętego uproszczenia budowy czy też walki ze sprzężeniami rezonansowymi oraz być może w niektórych przypadkach właśnie do podniesienia jej sprawności na którą tak wiekli wpływ ma w/w wygłuszenia. No cóż, w mej głowie widzę rodzą sie myśli zawiłe nie prowadzące niestety do żadnych pozytywnych działań. (Bo cóż mógłby wnieść w te wieloletnie praktyki taki delikwent :???: ) Ale bardzo dziękuję Pogromco za odpowiedź. Teraz mogę już chyba spać spokojnie. Po cichu właśnie na twoim zdaniu zależało mi the most.
Skomentuj
-
Zastosowanie membrany biernej na koncu tunelu nie spowoduje, ze rezonanse harmoniczne zostana wytlumione. To dziala tak samo jak np. dlugi tunel calkowicie bys zaslepil, to rezonanse falowe, ktore powstana na skutek braku wytlumienia, beda sie odbijac na pasmie glosnika.
Jezeli zalezy Ci na utrzymaniu efektywnosci, to powinienes przeanalizowac wersje ML TL, ktora efektywnie wykorzystuje rezonans cwiercfalowy, wspomagany ruchoma masa w dodatkowym porcie.
Skomentuj
-
Siemanko .
Co myślicie o tym głośniku jako niskotonowy w Lini transmisyjnej ?
http://stx.pl/w-30-200-8-mc.html
Planuje budowe TL na 3 drogach i myślałem żeby go wykorzystać bo dostałem takie dwa :)
Co o tym sądzicie będzie to dobry pomysł?
QTS 0.62 FS 31hz spl 91db
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaCo myślicie o tym głośniku jako niskotonowy w Lini transmisyjnej ?
Skomentuj
-
Też tak myślę , mam czas mam chęci i mam plany :)
Do pełni szczęścia chce dopełnić projekt o :
M.15.150.8.MCX http://stx.pl/m-15-150-8-mcx.html
T.10.200.8.PCX http://stx.pl/t-10-200-8-pcx.html
cięcie na razie na uniwersalnej 800 i 4000 12 db/oct
a co do samej budy to na razie nie ma finalnej wersji ale na pewno będzie duuuża :)
Skomentuj
-
Trudne na pewno będzie , bo budowa dobrej TL nie jest prosta jest wiele za i jeszcze więcej przeciw.
Do tłumienia chciałbym wykorzystać 3 materiały w odpowiednich proporcjach:
- Wełna mineralna
- Wełna owcza
- Gąbka piramidka
Strojenie 33hz długość tunelu 260 cm wylot 105 % SD
Sam dół myślałem żeby odciąć osobnym wzmacniaczem z aktywnym filtrem dolnoprzepustowym około 330 hz średnie i wysokie były by kontrolowane przez
dwu drożną pasywną.
Oczywiście można pójść na łatwiznę i dać uniwersalną 3 way od stx , ale czy warto?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaTrudne na pewno będzie , bo budowa dobrej TL nie jest prosta jest wiele za i jeszcze więcej przeciw.
Do tłumienia chciałbym wykorzystać 3 materiały w odpowiednich proporcjach:
- Wełna mineralna
- Wełna owcza
- Gąbka piramidka
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaStrojenie 33hz długość tunelu 260 cm wylot 105 % SD
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaSam dół myślałem żeby odciąć osobnym wzmacniaczem z aktywnym filtrem dolnoprzepustowym około 330 hz średnie i wysokie były by kontrolowane przez
dwu drożną pasywną.
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaOczywiście można pójść na łatwiznę i dać uniwersalną 3 way od stx , ale czy warto?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaStrojenie 33hz długość tunelu 260 cm wylot 105 % SD
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postacięcie na razie na uniwersalnej 800 i 4000 12 db/oct
Skomentuj
Skomentuj