Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
jeszcze niestety nic :( wysokotonówka wsadzona tylko dla zapchania dziury, żadnych filtrów na midbasach, słucham na razie wszystkiego do 700hz
---------- Post dodany o 21:04 ---------- Poprzedni post o 20:57 ----------
pojawił się pewien problem chyba wynikający z aplikacji dwóch głośników. dolny głośnik pracuje normalnie, natomiast górny ma dołek w okolicach 80hz, przy jednakowym pomiarze w bliskim polu. Jak przytrzymam membranę tego nie ma.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaDo poprawnego sumowania trzeba woofery odlaczac, tak aby tylko jeden pracowal podczas pomiaru.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mglinski Zobacz postaHmm... To znaczy, że od początku źle mierzę. Wydawało mi się, że sensowny jest pomiar przy obu głośnikach podłączonych, bo przecież w gotowej konstrukcji nigdy osobno nie grają.
---------- Post dodany 08.03.2014 o 00:04 ---------- Poprzedni post 07.03.2014 o 21:59 ----------
Ok to polecę dalej z tematem.
Kwestia dwóch głośników w jednej linii była tu już poruszana i temat nie był taki prosty jak to się wydaje. Poniżej pomiary z górką jednego i dołkiem drugiego głośnika.
Jak widać na załączonym pomiarze jeden głośnik ma górkę a drugi dołek w okolicach 89hz. Zastanawiało mnie dlaczego oba zachowują się inaczej, po przytrzymaniu membrany jednego dołek na drugi zniknął. Postanowiłem zmierzyć fs, po pomiarach widać że dołek jest dokładnie pomiędzy dwoma pikami.
Można więc stwierdzić że jest to związane ze strojeniem, różnicą offsetu pomiędzy głośnikami, lub różnego fs głośników ( przyznam się że nie mierzyłem ich oddzielnie) ale wydaje mi się to być mało prawdopodobne. Zaistniały fakt potwierdza również wyrównywanie się charki pod wpływem zwiększania wygłuszenia. Co więcej pojawia się również problem z fazą. O i tyle w temacie, zastanawia się co z tym zrobię.
Last edited by Marios; 08.03.2014, 00:05.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mglinski Zobacz postaHmm... To znaczy, że od początku źle mierzę. Wydawało mi się, że sensowny jest pomiar przy obu głośnikach podłączonych, bo przecież w gotowej konstrukcji nigdy osobno nie grają.
http://www.audioxcel.com/audioXpress...r%20Review.pdf polecam przeczytac tego pdf
Skomentuj
-
No dobra ale jeden głośnik wpływa na drugi, w artykułach chyba p.Kisiela było coś na temat dwóch głośników w TL, jeden z głośników pracował w krótszym tunelu (tj. pracowały we wspólnej linii jednak byłby na różnej wysokości ) co dawało wzajemne pokrywanie anty rezonansów, tutaj jak widać głośniki na siebie oddziałują źle. Jak wygląda pomiar nearfield z odległości 10 cm między głośnikami ?
Skomentuj
-
Wlasciwie nie ma co tu dumac, schemat jest prosty :
1. Podlaczamy jeden glosnik i mierzymy nearfield
2. Podlczamy drugi glosnik i mierzymy nearfield
3. Podlaczamy oba glosniki i mierzymy port nearfield
4. Sumujemy odpowiedz obu glosnikow.
5. Sumujemy odpowiedz glosnikow z pomiarem tunelu
ot cala filozofia
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postahttp://www.audioxcel.com/audioXpress...r%20Review.pdf polecam przeczytac tego pdf
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta1. Podlaczamy jeden glosnik i mierzymy nearfield
2. Podlczamy drugi glosnik i mierzymy nearfield
3. Podlaczamy oba glosniki i mierzymy port nearfield
4. Sumujemy odpowiedz obu glosnikow.
5. Sumujemy odpowiedz glosnikow z pomiarem tunelu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaNie ma nic konkretnego o metodzie i wytycznych pomiaru ale, podsuneło mi inny pomysł aby zrobić większy tapper, tak z 3:1.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJoseph pisze jak mierzyc dwa glosniki w jednym tunelu. Zerknij jeszcze raz :)
Skomentuj
-
Tutaj cosik wiecej można poszperać :)
http://www.audioxpress.com/files/200...polito2959.pdf
---------- Post dodany o 20:22 ---------- Poprzedni post o 20:21 ----------
Zamieszczone przez mglinski Zobacz postaStrona 20.
Skomentuj
-
Mam na telefonie, ale nie chce mi sie tyłka ruszyć po niego. Jutro albo w poniedziałek zrobię większy wrzut. W budowanie na ekranie jest mój wątek na głośnikach Daytona, to jest cały czas ten sam tunel, możesz sobie zobaczyć. Różnica jest tylko taka, że głośnik jest jakieś 8-10cm niżej niż wtedy. Tłumię gąbką typu fala, o grubości 4 cm, ale wydaje mi się, że jest trochę za gruba na ten tunel.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postahttp://www.audioxcel.com/audioXpress...r%20Review.pdf polecam przeczytac tego pdf
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaCiekawą sprawą w preżentowanej linni jest przekrój tunelu na wylocie, wychodzi jakieś max. 0,5-0,6 sd sumy obu wooferów. Tak samo wygląda to w Fact 8 gdzie wylot jest w podobnych proporcjach, przynajmniej tak to wygląda na zdjęciach. Daje to do myślenie czy przy zastosowaniu dwóch głośników powinniśmy sumować ich sd do ustalania proporcji wyloty, czy podejść do tego jak Józef i Tomek
Skomentuj
Skomentuj