Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zobaczcie moją symulację linii transmisyjnej--ładnie widać drogę fali dźwiękowej w obudowie.
    Właściwie jest to symulator fali dźwiękowej więc można by zasymulować też obudowy inne niż TL ale ja to napisałem z myślą o TL.
    Nawet udało mi się przy pomocy tego symulatorka zaprojektować nieduży monitorek ML-TL, tak mi się wydaje że to chyba jest ML-TL.

http://www.youtube.com/watch?v=HYF8QNIKDic

Skomentuj

Ładnie mryga, ale jak właściwie na tej podstawie zaprojektowałeś obudowę, jak ma to konkretnie wyglądać i pod jaki głośnik to projektowałeś?

Skomentuj

No to chyba dobrze? Przy tak kompaktowych wymiarach to swietny wynik jak dla TL.
        No powiedzmy, ale spodziewałem się zupełnie innego charakteru brzmienia i znacznie niższych rejestrów. Może to i sprawa akustyki mieszkania i wielu innych czynników, ale ze względu na gabaryty wybiorę OZ bo różnica jest niewielka jak na moje niewyrobione ucho
        Przy okazji to czy diy-owcy robią jakieś spotkania ze swoimi mniej lub bardziej udziwnionymi konstrukcjami w celach porównawczych i wymiany doswiadczeń? Chętnie bym posłuchał poprawnie zaprojektowanej linii.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaciomp Zobacz posta
          No powiedzmy, ale spodziewałem się zupełnie innego charakteru brzmienia i znacznie niższych rejestrów. Może to i sprawa akustyki mieszkania i wielu innych czynników, ale ze względu na gabaryty wybiorę OZ bo różnica jest niewielka jak na moje niewyrobione ucho
          Przy okazji to czy diy-owcy robią jakieś spotkania ze swoimi mniej lub bardziej udziwnionymi konstrukcjami w celach porównawczych i wymiany doswiadczeń? Chętnie bym posłuchał poprawnie zaprojektowanej linii.
          Dawno mowilem, ze ta obudowa jest za mala zeby brzmiala tak jak dobra TL.
          O spotkaniach nic mi nie wiadomo, ale jakby bylo blisko to chetnie bym podjechal. Moje okolice to Legnica kolo Wroclawia.

Skomentuj

Jaciomp, jeżeli wykonałeś projekt na tym modelu RSS265HF-4 10" zgodnie z wymiarami wzorcowej paczki, to właściwie nie powinieneś był się niczego innego spodziewać :).
            EBP=50, taper 20:1, długość koło 180 cm, okolice 40 Hz i sayonara. Ten głośnik nie nadaje się zbytnio do TL, szczególnie tak okrutnie małej: jego miejsce w zamkniętej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
              Ładnie mryga, ale jak właściwie na tej podstawie zaprojektowałeś obudowę, jak ma to konkretnie wyglądać i pod jaki głośnik to projektowałeś?
              Na podstawie takiej że z tego symulatora mam ładny wykres z promieniowaniem drivera i dziurki.
              Trzeba tylko odpowiednio to zsumować ale wychodzi nawet z sensem.
              Właściwie główny problem jest taki że tego typu symulacja jest cholernie powolna a to trzeba jednak projektować metodą prób i błędów.

Konkretnie ta moja tlka to jest lowendowa konstrukcja na tanich głośniczkach więc nie ma się czym chwalić ale biorąc pod uwagę wielkość obudowy(24x26x40) i prostotę konstrukcji brzmi całkiem nieźle.

Generalnie wychodzi mi że dla głośnika z dużym Q jest spore podbicie w okolicach 80-90Hz czyli nieprzyjemna sprawa a dla małego Q takiego podbicia nie ma czyli o wiele lepiej.

Spróbuję załączyć taki obrazek tylko nie wiem czy wejdzie bo coś mi forum strasznie muli.
              Załączone pliki

Skomentuj

Streszczę: z ładnego wykresu promieniowania drivera i dziurki sumowane odpowiednio tak długo, aż wyjdzie z sensem dla przyjętej obudowy w oderwaniu od głośnika, o którym bliższych danych brak prócz tego, że jest i jakąś dobroć posiada, przy czym jak ma dużą, to jest podbicie, a jak ma małą, to nie ma podbicia. Nie wiemy, jaką tę dobroć ma, bo nie ma się czym chwalić, ale po skonstruowaniu zagrało całkiem nieźle, bo całość mała i prosta.
                No rozumiem, pięknie, pięknie.

Skomentuj

Czesc

Ostatnio chodzi mi po glowie pomysl na Igly Cyburga (Cyburgs Needle)
                  http://img198.exs.cx/img198/9835/cyb...edleeng9vy.jpg
                  ale w troche innej konfiguracji:
                  mianowicie albo bipol (ten sam FRS8 Visatona na przedniej i tylnej sciance)
                  lub 2xFRS8 jeden pod drugim na przedniej :)

Jakie sa wasze doswiadczenia z obudowami cwiercfalowymi i/lub bipolami i takimi wariantami rozlokowania glosnikow?
                  sugestie i luzne rozwazania mile widziane, byle nie krytyka co do modelu glosnika dzieki

Skomentuj

Zamieszczone przez mellowman Zobacz posta
                    Ostatnio chodzi mi po glowie pomysl na Igly Cyburga (Cyburgs Needle)
                    http://img198.exs.cx/img198/9835/cyb...edleeng9vy.jpg
                    ale w troche innej konfiguracji:
                    mianowicie albo bipol (ten sam FRS8 Visatona na przedniej i tylnej sciance)
                    lub 2xFRS8 jeden pod drugim na przedniej

Jakie sa wasze doswiadczenia z obudowami cwiercfalowymi i/lub bipolami i takimi wariantami rozlokowania glosnikow?
                    sugestie i luzne rozwazania mile widziane, byle nie krytyka co do modelu glosnika dzieki
                    Miałem to na Frs8. Gra spoko, buda rozciąga pasmo tak że z lekką korekcją będziesz miał równo do pierwszego moda pomieszczenia-poniżej nie ma co się cisnąć. Nie mniej maksymalne natężenia są dość ograniczone.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                      Nie mniej maksymalne natężenia są dość ograniczone.
                      Też miałem działać z konstrukcją na tym głośniku, ale właśnie czytałem o nim (głównie na diyaudio.com - jest tam kilka wątków o tym), że przy "nieco większych" natężeniach drze mordę i zaczyna wpadać w dziwne pląsy... Do słuchania wieczorkiem pewnie spoko, ale w normalnym użytkowaniu może być kłopotliwy - "mało efektywny".

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                        właśnie czytałem o nim (głównie na diyaudio.com - jest tam kilka wątków o tym), że przy "nieco większych" natężeniach drze mordę i zaczyna wpadać w dziwne pląsy
                        Nie w tym rzecz, głośniczek ma zaledwie 1mm Xmax bodajże, do tego obudowa napewno nie ma zbyt wysokiej wytrzymałości mocowej a sama efektywność jest bardzo niska więc te dziwne pląsy itd. to zwykły przester o który naprawdę nie trudno :)

Skomentuj

Witam,
                          Cieszę się, że mowa o Cyburg'ach bo sam jestem zainteresowany tym tematem. Tak sie składa, że ma 2 szt głosników JVC z serii woodcone i te chciałbym wykorzystać do budowy takiej TL. Obecnie grają jako zestaw "wieczorny" w oryginlanych bass reflexach i powiem, że bardzo miło się tego słucha.

Pozdrawiam

Skomentuj

Bez zmierzenia realnych parametrow glosnika i symulacji nie ma co sie napalac na tego Cyburga.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Bez zmierzenia realnych parametrow glosnika i symulacji nie ma co sie napalac na tego Cyburga.
                              Wiadomo :)
                              nie mam co prawda systemu pomiarowego ale damy radę

Skomentuj

System pomiarowy dla parametrow T-S glosnikow to... jeden rezystor :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Ok, spróbowałem tak na szybko coś tam zasymulować. Niestety nie ma w tym projekcie podanych dokładnych wymiarów linii. Jedynie wylot tunelu, wiec musiałem przyjąć wymiary na tak zwane oko. Ogólnie mówiąc obudowa jest duża jak na zastosowane woofery. Nie doczytałem jak są połączone? Przyjąłem ze równolegle. Wynik jest obiecujący. Tunel promieniuje bardzo mocno do aż 30hz. Trudno będzie osiągnąć 20hz, bo ograniczają to same midwoofery ale 30-35hz będzie slychac bardzo wyraźnie.
                                  W takiej linii sprawność będzie niezła lecz wytrzymałość mocowa na kolana nie rzuci. Raczej do domowego grania, dyskoteki się tym nie zrobi

Zrzut ekranu z symulacji, oczywiście bez tłumienia. Po prawej od wykresu są podane wartości linii jakie przyjąłem mniej więcej:

Z tego co widzę na projekcie to jest komora rezonansowa, która pozwoli na ograniczenie anty-rezonansu tunelu, co z drugiej strony powinno pozwolić na zmniejszenie ilości materiału tłumiącego w linii.
                                  Dotyczy: http://www.mivoc.com/mivoc/PDF/SB25JM_Manual_Web.pdf

Aktualnie mam do sprzedania dwa nowe takie zestawy do samodzielnej budowy, w skład wchodzi wszystko to co na zdjęciu (oczywiście bez kolumny), czyli 2x Tweetery, 4x Midbasy, Zwrotnice, terminale, kabelek - cena za zestaw - 200zł + przesyłka 25zł.

Zestaw budowało wiele osób, wystarczy w google wpisać i ukaże się stado konstrukcji, jest bardzo zachwalana a za te pieniądze warto spróbować przygody z TL

Skomentuj

Ostatnio bawie sie chyba jednym z pierwszych symulatorow TL. Program powstal w latach 80tych i pracuje w dosie :)

http://users.hal-pc.org/~bwhitejr/tlint.jpg

Nie da sie symulowac offsetu, ale mozna dodac komore za glosnikiem, ustalic taper oraz co ciekawe jest bardzo zaawansowany model tlumienia. Mozna wpisac dokladne dane materialu tlumiacego. Program pokazuje wykres sumy, faze, wychylenie w stosunku do mocy, impedancje i tak dalej...
                                    Programik jest darmowy.

Skomentuj

gdzie to ściągnąłeś, albo podziel się w kolegą.

Skomentuj

A tu http://users.hal-pc.org/~bwhitejr/ :)

Skomentuj

Jako że odkopałem jeszcze Mivoca XAW210HC, i jak mówie, nie smakowałem jeszcze TL, to myślę o obudowie dla niego.

Jego parametry można znaleźć tutaj: http://mivoc.de/downloads/de/mivoc/P...nblatt_WEB.pdf, zmierzone praktycznie takie same: FS 30Hz, Qts 0,29, Qes 0,30, Mms 5.2.

I teraz zasadnicze pytanie, bo w obudowie 25L netto BR @35Hz jego zejście dla mnie jest wystarczające, natomiast, czy w 50L dało by się upchnąć linię która zejdzie niżej? Jakby ktoś miał czas i ochotę się pobawić, to zapraszam do dyskusji.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X