Napewno da sie upchac, ale trzeba bedzie zejsc na spore kompromisy, szczegolnie z powierzchnia wylotu. Jak faktycznie masz ochote sprobowac, to mozna cos przesymulowac.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Nie lubię kompromisów bo zawsze pociągają za sobą jakieś wady :P Cóż, wszystko jest, głośnik, napęd, zestaw pomiarowy, mdf 12mm i 20mm cała płyta, narzędzia, tylko nie mam odpowiedniego wytłumienia (tyle co filc, wełna owcza i mineralna i jakieś gąbki), więc myślę że można coś pomyśleć.
A jakiej wielkości musiała by być mniej więcej obudowa, żeby nie iść na kompromisy? Oczywiście wiem, że im większa tym można niższe zejście osiągnąć, ale bez przesady, te 30Hz wystarczy - pokój ma 25m2.
Klang & Ton zrobił pod ten głośnik Horna Back Loaded, obudowa ma 150L, niestety więcej info nie ma.
http://www.lautsprechershop.de/index.../unihorn_m.htm
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaKlang & Ton zrobił pod ten głośnik Horna Back Loaded, obudowa ma 150L, niestety więcej info nie ma.
http://www.lautsprechershop.de/index.../unihorn_m.htm
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shiver Zobacz postaOsiągi tego horna jak na rozmiar obudowy są dość liche...Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Ale o tym, że to jest efektywność średnia całego zestawu, a nie samego horna, to już inna sprawa - siedzą tam na średnicy dwa xaw110hc które razem mają 89db, poza tym, horn jest filtrowany przy 200Hz filtrem 18db/okt stąd tak słaba skuteczność. Ale owszem, co do pasma, to małe - tunel ma ok 1,2m długości więc sporo za mało jak na 8' woofer.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postapoza tym, horn jest filtrowany przy 200Hz filtrem 18db/okt stąd tak słaba skuteczność
Skomentuj
-
A no to, że taki filtr obniża efektywność przecież, jest tam cewka 1,2uH i dwa spore kondy. A skąd możemy wiedzieć jak przebiega przebieg charakterystyki tego zestawu skoro konstruktor go nie podał? moze w pasmie 80-150hz jest spora górka a reszta ma jakieś 89db stąd niska średnia. Zresztą to jest sprzęt do domu, a nie na estrade, gdzie liczy się każdy decybel.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaA skąd możemy wiedzieć jak przebiega przebieg charakterystyki tego zestawu skoro konstruktor go nie podał?
Pozniej sprobuje symulacji w TL.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaI teraz zasadnicze pytanie, bo w obudowie 25L netto BR @35Hz jego zejście dla mnie jest wystarczające, natomiast, czy w 50L dało by się upchnąć linię która zejdzie niżej? Jakby ktoś miał czas i ochotę się pobawić, to zapraszam do dyskusji.
Mivoc w tunelu 50L netto. Z wytlumieniem bedzie mocne 28hz-30hz spokojnie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMivoc w tunelu 50L netto. Z wytłumieniem będzie mocne 28hz-30hz spokojnie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaZresztą to jest sprzęt do domu, a nie na estrade, gdzie liczy się każdy decybel.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPoczatek tunelu 356cm2, wyjscie tunelu 160cm2. Dlugosc 200cm.
Jesli to ma isc do suba do komory rezonansowej nie trzeba.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaGłosnikw W małym BR -28l trochę mocno podkreśla bas. Może linia by go oslabiła i złagodziła ?
Skomentuj
-
Nie powinien, zgodnie z symulacja głosnik idzie równo i jest wrażliwy na zmianę strojenia. Optymalna objętosc wg WinISD to 24 litry. Ja go mam w 28 strojonego na 42 Hz. Basu jest trochę za dużo w porównaniu do średnich bo jak pamiętacie może mam go wstawionego jako 2 drogi z podziałem na około 3-3,5Khz. Nie tyle basu za duzo co średnie są za mało obecne - wiadomo, ale bas jest bardzo ofensywny i mocno wypełnia takze wyższy zakres. Osłabienie basu w szerokim pasmie tak do 200 Hz powinno porawic zrównowazenie. Mam podobne doświadczenia z GDN 17/100 - ten sam motyw był - w małej obudowie bas bardzo ofensywny w duzej bardzo obszerny i dopiero TL sprawiła że zaczał akompaniowac zamiast grac pierwszym planem.
Zmniejszając obudowę do 24 litrów i strojenie na 42 Hz skracam tylko przenoszenie ale bas nie osłabia sie w szerokim zakresie od - jedynie spadek zaczuna się szybciej i -3db wypada przy 50 Hz.
A mnie chodzi o taki motyw żeby basu było mniej w szerokim zakresie w stosunku do średnich. Oczywiście chodzi tu nie o to c sam WinISD pokazuje a bardziej o sposób wspólpracy obudowy z pomieszczeniem.
Sprawdze jeszcze OZ.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaCiekawe jakby tak wstawić GDN20/100/3 w TL. Ale taka silnie zwezająca się z offsetem na 20 cm żeby łączna objętosć linii była30-35 L. Głosnikw W małym BR -28l trochę mocno podkreśla bas. Może linia by go oslabiła i złagodziła ?
Skomentuj
Skomentuj