Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Napewno da sie upchac, ale trzeba bedzie zejsc na spore kompromisy, szczegolnie z powierzchnia wylotu. Jak faktycznie masz ochote sprobowac, to mozna cos przesymulowac.

Skomentuj

Nie lubię kompromisów bo zawsze pociągają za sobą jakieś wady :P Cóż, wszystko jest, głośnik, napęd, zestaw pomiarowy, mdf 12mm i 20mm cała płyta, narzędzia, tylko nie mam odpowiedniego wytłumienia (tyle co filc, wełna owcza i mineralna i jakieś gąbki), więc myślę że można coś pomyśleć.

A jakiej wielkości musiała by być mniej więcej obudowa, żeby nie iść na kompromisy? Oczywiście wiem, że im większa tym można niższe zejście osiągnąć, ale bez przesady, te 30Hz wystarczy - pokój ma 25m2.

Klang & Ton zrobił pod ten głośnik Horna Back Loaded, obudowa ma 150L, niestety więcej info nie ma.
      http://www.lautsprechershop.de/index.../unihorn_m.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
        Klang & Ton zrobił pod ten głośnik Horna Back Loaded, obudowa ma 150L, niestety więcej info nie ma.
        http://www.lautsprechershop.de/index.../unihorn_m.htm
        Osiągi tego horna jak na rozmiar obudowy są dość liche...

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
          Osiągi tego horna jak na rozmiar obudowy są dość liche...
          Liche to mało powiedziane: Frequenzbereich (-8dB): 38 - 23000 Hz takie wyniki na dole mają 6.5 calowe midwoofery w mniejszych obudowach a nie 8 calowe głośniki subwooferowe w tej wielkości obudowie.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

I do tego skuteczność dla 1W (tj. 2V dla 4Ohm nominalnie) 88db...kiszka totalna. W zbliżonej kubaturze z br'ki z odpowiednim głośnikiem da się wycisnąć dobre 10db więcej...

Skomentuj

Ale o tym, że to jest efektywność średnia całego zestawu, a nie samego horna, to już inna sprawa - siedzą tam na średnicy dwa xaw110hc które razem mają 89db, poza tym, horn jest filtrowany przy 200Hz filtrem 18db/okt stąd tak słaba skuteczność. Ale owszem, co do pasma, to małe - tunel ma ok 1,2m długości więc sporo za mało jak na 8' woofer.

Skomentuj

poza tym, horn jest filtrowany przy 200Hz filtrem 18db/okt stąd tak słaba skuteczność
                Nie wiem co ma filtracja przy 200hz do pasma basowego gdzie taki horn głównie powinien dodawać efektywności. A skuteczność zestawu to jakby nie patrzeć też skuteczność sekcji niskotonowej, i też względem niej pododawany jest spadek efektywności -8, więc dalej mamy kiszkę :)

Skomentuj

A no to, że taki filtr obniża efektywność przecież, jest tam cewka 1,2uH i dwa spore kondy. A skąd możemy wiedzieć jak przebiega przebieg charakterystyki tego zestawu skoro konstruktor go nie podał? moze w pasmie 80-150hz jest spora górka a reszta ma jakieś 89db stąd niska średnia. Zresztą to jest sprzęt do domu, a nie na estrade, gdzie liczy się każdy decybel.

Skomentuj

A skąd możemy wiedzieć jak przebiega przebieg charakterystyki tego zestawu skoro konstruktor go nie podał?

Pozniej sprobuje symulacji w TL.

Skomentuj

No i nawet korektora nie trzeba w V ustawiać!

Skomentuj

I teraz zasadnicze pytanie, bo w obudowie 25L netto BR @35Hz jego zejście dla mnie jest wystarczające, natomiast, czy w 50L dało by się upchnąć linię która zejdzie niżej? Jakby ktoś miał czas i ochotę się pobawić, to zapraszam do dyskusji.

Mivoc w tunelu 50L netto. Z wytlumieniem bedzie mocne 28hz-30hz spokojnie.

Skomentuj

Nie kasztanić tematu rurexem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Mivoc w tunelu 50L netto. Z wytłumieniem będzie mocne 28hz-30hz spokojnie.
                            I jaką przyjąłeś powierzchnie wylotu? Jak długi/jakie litraże tunel symulowałeś? zrobienie dodatkowej komory rezonansowej było by dobrym rozwiązaniem?

Skomentuj

Poczatek tunelu 356cm2, wyjscie tunelu 160cm2. Dlugosc 200cm.
                              Jesli to ma isc do suba do komory rezonansowej nie trzeba.

Skomentuj

Zresztą to jest sprzęt do domu, a nie na estrade, gdzie liczy się każdy decybel.
                                Z tym że właściwie jedyną istotną zaletą horna rearloaded jest właśnie efektywność :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Poczatek tunelu 356cm2, wyjscie tunelu 160cm2. Dlugosc 200cm.
                                  Jesli to ma isc do suba do komory rezonansowej nie trzeba.
                                  Ok, to sobie to w nocy rozrysuje jakoś i pokaże do oceny :)

Skomentuj

Ciekawe jakby tak wstawić GDN20/100/3 w TL. Ale taka silnie zwezająca się z offsetem na 20 cm żeby łączna objętosć linii była30-35 L. Głosnikw W małym BR -28l trochę mocno podkreśla bas. Może linia by go oslabiła i złagodziła ?

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                      Głosnikw W małym BR -28l trochę mocno podkreśla bas. Może linia by go oslabiła i złagodziła ?
                                      A nie prościej zmniejszyć litraż zachowując strojenie? Z tego co opisujesz tworzy się siodło a to najprościej zniwelować ograniczeniem pojemności :)

Skomentuj

Nie powinien, zgodnie z symulacja głosnik idzie równo i jest wrażliwy na zmianę strojenia. Optymalna objętosc wg WinISD to 24 litry. Ja go mam w 28 strojonego na 42 Hz. Basu jest trochę za dużo w porównaniu do średnich bo jak pamiętacie może mam go wstawionego jako 2 drogi z podziałem na około 3-3,5Khz. Nie tyle basu za duzo co średnie są za mało obecne - wiadomo, ale bas jest bardzo ofensywny i mocno wypełnia takze wyższy zakres. Osłabienie basu w szerokim pasmie tak do 200 Hz powinno porawic zrównowazenie. Mam podobne doświadczenia z GDN 17/100 - ten sam motyw był - w małej obudowie bas bardzo ofensywny w duzej bardzo obszerny i dopiero TL sprawiła że zaczał akompaniowac zamiast grac pierwszym planem.

Zmniejszając obudowę do 24 litrów i strojenie na 42 Hz skracam tylko przenoszenie ale bas nie osłabia sie w szerokim zakresie od - jedynie spadek zaczuna się szybciej i -3db wypada przy 50 Hz.

A mnie chodzi o taki motyw żeby basu było mniej w szerokim zakresie w stosunku do średnich. Oczywiście chodzi tu nie o to c sam WinISD pokazuje a bardziej o sposób wspólpracy obudowy z pomieszczeniem.
                                        Sprawdze jeszcze OZ.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                          Ciekawe jakby tak wstawić GDN20/100/3 w TL. Ale taka silnie zwezająca się z offsetem na 20 cm żeby łączna objętosć linii była30-35 L. Głosnikw W małym BR -28l trochę mocno podkreśla bas. Może linia by go oslabiła i złagodziła ?
                                          Robilem taki projekt, bo juz chcialem kupic ten glosnik, ale znikl z oferty. A jak sie pojawil to ceny rzucaly na kolana. W kazdym razie da sie upchac dosc nietuzinkowa TL w obudowe wielkosci monitora studyjnego AMS i z tego co pamietam symulacja byla calkiem niezla. Trzeba by to zrobic jeszcze raz, bo juz chyba nie mam w archiwum.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X