Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W takiej obudowie napchalbym sporo welny, do klasycznej TL. Tylko problem jest z tym, ze ona bedzie osiadac. Trzeba to dobrze umocowac zeby sie nie przesuwala. Dobry pomysl, to gabka na kazda ze scianek, a pozniej ovata w platach. Te wytlumienia z poduszek sa do kitu, bo trudno je ogarnac zeby sie nie przemieszczaly.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      bo trudno je ogarnac zeby sie nie przemieszczaly.
      Dokładnie tak, na testy można się pobawić ale docelowo bez dobrego umocowania nie ma szans.

Na chwilę obecną wygląda to tak, może nie za ciekawie ale brzmi już nie najgorzej:

Skomentuj

Kilka postów wyżej była dyskusja na temat otwartej (dodatkowej) komory, coś w postaci rezonatora helmholza. wykonałem wiele pomiarów w różnych konfiguracjach omawiane wyżej linia. Poniżej wykresy o wpływ dodatkowej komory, w moim przypadku przed wylotem z tunelu, podobnie jak to jest zrobione w fact 8.

Błękitny - Pomiar woofer nearfield 0,5cm.
        Błekitny - Tunel wygłuszone tak ja w poście powyżej.
        Czerwony - zamknięta komora tak jak pierwotnie zakładałem.

Na pomiarach wyraźnie widać, fajne tłumienie pasma w okolicach 500hz. Zapewne częstotliwość zależna jest od wymiarów i pojemności a poziom tłumienia od zastosowanego wygłuszenia.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A tak wygląda moje TL, dodając drugi woofer (+3db). No i chyba najlepsze brzmienie ze wszystkich kombinacji dotąd poczynionych.

Skomentuj

Marios moglbys wrzucic pomiar impedancji takiej konfiguracji jak w poscie #3028?. Jesli bys mogl to odrazu wyskalowany w zakresie 20-700 Hz.

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
          A tak wygląda moje TL, dodając drugi woofer (+3db). No i chyba najlepsze brzmienie ze wszystkich kombinacji dotąd poczynionych.
          Jakbys mogl napisac co konkretnie jest lepsze a co gorsze to bylbym wdzieczny

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
            Marios moglbys wrzucic pomiar impedancji takiej konfiguracji jak w poscie #3028?.
            Mógłbym tylko teraz pewnie będę na "jamie" za parę dni :-)

Jakbys mogl napisac co konkretnie jest lepsze a co gorsze to bylbym wdzieczny
            W skrócie z tego co pamiętam:

wersja pierwsza - wyglądem i wymiatami bardzo zbliżona do Fact 8, tłumienie powodowało szybki spadek efektywności tunelu pradopodobnie ze wględu na za duży offset i za niskie tłumienie. Nie mogłem wyłapać wpływu komory przed wylotem, jak pamiętasz nic ona nie dawała.

wersja druga -ta sama buda. typowa TL, bez komory, krótszy offset. Całkiem fajne brzmienie i nawet się długo zastanawiałem nad wyborem.

wersja ostatnia - duży tapper 4:1, kalkulacja wymiarów i strojenia według Augspurera ale z moim pomiarem fs czyli ok. 60hz, wcześniej opierałem się na danych STX 45h. Problemy z rezonansami, ale jak widać udało się to trochę opanować. Samą gąbką jest to niemożliwe, trzeba użyć wełny, poliestrów itp. Ja kupiłem poduszkę syntetyczną i wypełniłem taki badziewiem które docelowo albo zastąpię albo zostawię. Tak jak mówił wyżej PM jest problem ze stabilną lokalizacją tego, mam parę pomysłów. Najlepsza opcja upchanie wygłuszenia w tapperze. Umieszczenie dużej ilości za głośnikami miało negatywny wpływ na dzwięk woofera.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
              Najlepsza opcja upchanie wygłuszenia w tapperze. Umieszczenie dużej ilości za głośnikami miało negatywny wpływ na dzwięk woofera.
              W moim monitorku odnioslem identyczne wrazenie.

Nie podoba mi sie u Ciebie jedynie niska sprawnosc tunelu. Tym bardziej ze krzywe odpowiedzi glosnika powinna byc podniesiona. Tutaj mam pytanie,a mianowicie czy aby na pewno o 3db? Skoro mamy dwa zrozdla o identycznym SD polaczone rownolegle to wzrost jest chyba o 6db? Napiecia panuja takie same i faza elektryczna tez jest ta sama wiec mozemy to analizowac jako dwa identyczne zrodla. Jesli sie myle to mnie poprawcie.

Czy moze jest tak ze w tym wypadku trzeba dostarczy 2x wiecej mocy co w konsekwencji powoduje faktycznie wzrost 3dB?
              Last edited by Jimy-Adi; 29.04.2014, 12:58.

Skomentuj

Tym bardziej ze krzywe odpowiedzi glosnika powinna byc podniesiona.
                Krzywa głośników już jest podniesiona o 3db, może dlatego tak nisko wygląda efektywność tunelu. Z tym sumowaniem to też są różne teorie, parę postów wcześniej omawiane. W manualu arty jest opisane jak sumować port z wooferem, u mnie są przedstawione jedynie dla pomiary nearfield głośnika i tunelu.

polaczone rownolegle to wzrost jest chyba o 6db
                W sumie prawda ale nie jestem pewien czy tak można to w tym przypadku liczyć.

Skomentuj

Oki Panowie, wczoraj posłuchałem kilka godzin w powyższej konfiguracji i jetem całkiem zadowolony. Co do wcześniejszego pytania odnośnie zbyt małej efektywności tunelu w stosunku do wooferów mogę się jeszcze pobawić ilościa wygłuszenia w taperze ale najpierw muszę podjąć decyzję czy zrobić to na tzw "gotowo" :) w związku z tym że jest to projekt mocno budzetowy zastanawiam się nad wkładaniem tam coś lepszego na górę. Mam parę szt. Tonsli 10/80 i tak myślę że jak ich teraz nigdzie nie wpakuję to przeleżą na półce kolejne parę lat, bo przecież gdzie je wykorzystam.
                  Widzę że efektywność mniej więcej się zgadza pozostałoby tylko dopracować zwrotkę. Ach pomyślę, napewno pozostaje kwestia dopracowania szczegółów wygłuszenia i konstrukcji w środku ale koncepcja tunelu raczej się nie zmieni.

No może ta wysokotonówka będze trochę za cicha pomiar 1m z przypadkową zwrotnicą z podziałem ok. 3 khz (bez l-pada).

Głośniki w konfiguracji 2way, więc jeśli zrobi się z tego 2,5way może będzie trochę lepiej. Może się z tym pobawię.

Skomentuj

Za niska efektywnosc tweeterka :) Z reszta przy takiej konfiguracji wooferow, to raczej tylko 2.5 way

Skomentuj

Za niska efektywnosc tweeterka
                      To jest prawdziwy kandydat ala La Scala http://www.skleptonsil.pl/210189/gdw-9-60-15 8 ohmowy powiniem gdzieś być w szafce

Skomentuj

Daj spokoj, ja Cie prosze :)

Skomentuj

dawno nie słuchałem takich papierzaków na górze

A tak na poważnie to coś muszę znaleźć do tego w rozsądnej cenie. Zobaczę jeszcze jak to będzie wyglądać w wersji 2,5 way.

Skomentuj

Monacor DT-99.

I zrob 2.5 way, bo nie bedziesz mial spojnosci dzwieku
                            Last edited by Pogromca mitow; 01.05.2014, 13:51.

Skomentuj

Monacor DT-99
                              Lub mimo wszystko 10/80 tylko w opcji 10/80/26. Coś pomyślę.
                              Dzięki.

I zrob 2.5 way, bo nie bedziesz mial spojnosci dzwieku
                              Tak, tak to odrazu było założone. miałem jakąś starą zwrotkę to zapiąłem na próbę.

Skomentuj

Nie jest tak źle z tą efektywnością (pomiar 1m woofer+tweeter) dojdzie drugi woofer na 0,5 drogi i powinno być nieźle.

Skomentuj

Postrugalem sobie w weekend testowa budke dla woofera z B&W 601, wersja beta1 ma 173 cm dlugosci, taper 1,5/1 (190/128), ok 27l i w planach offset 52cm bo dopiero bede robil otwory portu i glosnika. Wstepne zalozenia przyjete po zabawie Leonardem.

[IMG][/IMG]

Skomentuj

Jakie parametry ma glosnik z B&W 601?

Skomentuj

Wlasnie... zaczynam od d..y strony, bo go jeszcze nie mierzylem, musze kupic rezystory a czekam bo chce zrobic wieksze zamowienie troche kondow i wysokotonowki (jeszcze nie wiem jakie).
                                      Poki co przesledzilem jak stroilo je B&W i wyszly mi 3 woofery ktore podstawilem zamiast pomiarow. Seas L18RCY i U18RCX daja prawie takie same wyniki co ten woofer w OZ i BR.
                                      Ciekawe jak mi wyjda pierwsze pomiary, czy beda mialy cos wspolnego z rzeczywistoscia.

P.S. Oversized TL to ja
                                      Last edited by drugimarcin; 29.05.2014, 15:06.

Skomentuj

Baw sie i testuj, nie ma lepszej metody na nauke :)

Skomentuj

Jestem po pierwszych odsluchach, puscilem woofer przez oryginalna zwrotke z Bowersow, czyli jedna ceweczka 1,4mH, na to stara paczka z 601 ale do gory nogami, zeby miec cos wysokich w odsluchach i tak mialem sie skupic glownie na basie, bo pod innym katem takiej "konfiguracji" nie ma sensu. Zeby miec punkt odniesieniai druga kolumna zostala na swoim miejscu i latalem w kolko krecac balansem i zmieniajac plyty.

Wstepne wytlumienie zaczynajac od poczatku linii to:
                                          4cm materialu absorbujacego Copopren (80kg/m) + gabka falista wysokosc calkowita ok 3cm
                                          nastepnie ok 80 cm tunelu gabka falista na trzech sciankach i w miejscu zalamania linii o 180st. docialem dodatkowo Copopren w rogi zeby byl w miare jednorodny przeswit na zakretach
                                          dalej juz tylko na dwoch sciankach gabka falista (tyl i przegroda) ok 30cm a reszta pojedyncza warstwa pianki

Pierwsze wrazenia pozytywne, szczerze mowiac spodziewalem sie ze bedzie gorzej, skupilem sie na gitarach basowych i kontrabasach, czyli na poczatek Marcus Miller Siver Rain, bas zwarty, szybki, duzo lepiej zroznicowany, tak jak mialem nadzieje schodzi nizej i dzieki temu wybrzmienia maja fajna podstawe, stary monitor im nizej tym bardziej "po lebkach" wybrzmiewal nuty, Tlka za to bogatsza o ta stabilna podstawe dajaca troche "drajwu". Jestem zupelnie nie przyzwyczajony do takiego odsluchiwania w mono, wiec trzeba sie brac za druga paczke i wtedy dokoncze ostateczne dotlumianie, mozliwe ze jeszcze trzeba bedzie troche oslabic promieniowanie tunelu, ale to sie okaze. Rzecz, ktorej sie nie spodziewalem to zmiana na srednicy, na szczescie na plus, nie wiem co ja powoduje, jest wiekszy litraz i wieksza przednia scianka, ale slychac wiecej swobody, w BR jest taka lekko podbarwiona i delikatnie przytlumiona poducha.
                                          Ogniska nie bedzie, jest szansa ze cos z tego wyjdzie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X