Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Duzy taper i brak offsetu. Symulowales to moze? Poza tym tunel ewidetnie sie skrocil. Moim zdaniem fajna opcja tylko wiecej tlumienia trzeba bedzie no i offset by sie przydal. Nie da rady jakos wykorzystac tej zamknietej komory? Czekam na pomiary

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
      Duzy taper i brak offsetu.
      Tapper dokładnie 4:1

Poza tym tunel ewidetnie sie skrocil.
      strojenie wyżej założone dla fs głośnika 60hz tak jak wychodzi mi z pomiarów.

Zobaczymy co z tego wyjdzie, może jutro to poskręcam.

Nie da rady jakos wykorzystac tej zamknietej komory?
      Taki trochę kompromis aby wylot był na dole. A komorę zawsze można piaskiem wypełnić

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
        Będzie przeróbka pudła a właściwie zbije się nowe z trochę innymi założeniami
        Testowałem taką obudowę i fajne efekty były. Zamiast tej zamkniętej komory przesuwałem wylot w górę wydłużając tunel.
        Efektywność tunelu pomimo dużego tapera była dobra, ale nie dało rady uzyskać niskiego zejścia bez pakowania sporej ilości wytłumienia, co z kolei nie pasowało mi jakoś na ucho. Jedną taką obudowę testową sobie zachowałem do późniejszych eksperymentów. Może jeszcze coś się z tego urodzi :)

Skomentuj

Jak wygladala odpowiedz tunelu w pasmie 100-500 Hz?

Skomentuj

Zamieszczone przez mglinski Zobacz posta
            Zamiast tej zamkniętej komory przesuwałem wylot w górę wydłużając tunel.
            No jest to w opcji, zostaje niewielki margines na wydłużenie, ale pojawia się tylko problem ze zmniejszającym się przekrojem wylotu.

Skomentuj

Oki Panowie, pudło skręcone:

Udało się zrobić, pomiary nearfield surowej budy (woofer+tulel) na tych samych poziomach sygnału. Docelowo Woofer trzeba liczyć x2.

Skomentuj

Z odpowiednimi glosnikami mozna sporo wycisnac z monitorka na 5 calowym przetworniku:)

Skomentuj

No no, całkiem nieźle to wygląda. W piątek lub soboté pobawię się z tłumieniem.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Po tym dzwonie na 5 kilo wnioskjuję że to tonsilek u ciebie?

Skomentuj

Ni, beyma polipropylen.

Skomentuj

Jak wygladala odpowiedz tunelu w pasmie 100-500 Hz?
                      Jakoś tak (nałożone na siebie wszystkie wersje wytłumienia):
                      Last edited by mglinski; 26.04.2014, 18:40.

Skomentuj

Różnice między tłumieniami niewielkie. Zrobiłem trochę testów swojej obudowy, napiszę parę słów później.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Kurcze siadam aby napisać parę słów o pomiarach a tu plik pusty :( Arta nie zapisuje overlays razem tylko ostatni pomiar? :(

Skomentuj

Zapisuje wszystkie overlays. Dawales save overlays?

Do momentu wylaczenia programu, overlays'y caly czas sa w tle, tylko je zapisac na koncu przed wylaczeniem

Skomentuj

Dałem Save as, myślałem że je zapamiętuje. Trzeba każdą oddzielnie?

Skomentuj

Jak jestes w zakladce Smoothed Fr, to na gorze po kazdym pomiarze wybierasz Set as overlay, a potem na koncu save overlay. Jak robie duzo pomiarow w jednej sesji, to zapisuje co jakis czas w razie wywalenia sie programu czy cos.

Skomentuj

Mówimy o steps? a gdzie jest opcja save overlays? same mam tylko do zapisu całości w file.

Skomentuj

Oj nie, po co steps? Arta Arta, nie Arta Steps.

Skomentuj

Ok znalazłem już w Arcie Arcie, jest opcja save overlays w smoothed frequency response.

thx.

Skomentuj

To co udało mi się dzisiaj poskrobać.. buda bez widać żę buda bez offsetu daje naprawdę nieźle popalić z rezonansami i jest co tłumić. W załączeniu pomiary nearfield.

- Woofer +3db (siedzą dwa)
                                        - Pomiaru tunelu bez tłumieniu
                                        - Pomiar tunelu z tłumieniem

W przypadku dużego tappera 4:1 tłumienie samą gąbką raczej odpada. mała i średnia ilość gąbki nic nie daje i nie wystarcza na peak przy 200hz, a duża obniża znacząco efektywność tunelu.
                                        Napakowałem tam poliestru z poduszki, muszę popróbować z hollofilem.

Buda ta oczywiście:
                                        Last edited by Marios; 28.04.2014, 19:58.

Skomentuj

Zakończyłem zabawę z taką budą na taperze 1,2:1. Przy takich proporcjach można naładować więcej gąbki nie zamykając zbytnio przekroju i nie tracąc efektywności. Niestety nie dokończyłem tej zabawy, bo karta dźwiękowa zastrajkowała :(
                                          Last edited by mglinski; 28.04.2014, 21:31.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X