Duzy taper i brak offsetu. Symulowales to moze? Poza tym tunel ewidetnie sie skrocil. Moim zdaniem fajna opcja tylko wiecej tlumienia trzeba bedzie no i offset by sie przydal. Nie da rady jakos wykorzystac tej zamknietej komory? Czekam na pomiary
Będzie przeróbka pudła a właściwie zbije się nowe z trochę innymi założeniami
Testowałem taką obudowę i fajne efekty były. Zamiast tej zamkniętej komory przesuwałem wylot w górę wydłużając tunel.
Efektywność tunelu pomimo dużego tapera była dobra, ale nie dało rady uzyskać niskiego zejścia bez pakowania sporej ilości wytłumienia, co z kolei nie pasowało mi jakoś na ucho. Jedną taką obudowę testową sobie zachowałem do późniejszych eksperymentów. Może jeszcze coś się z tego urodzi :)
Jak jestes w zakladce Smoothed Fr, to na gorze po kazdym pomiarze wybierasz Set as overlay, a potem na koncu save overlay. Jak robie duzo pomiarow w jednej sesji, to zapisuje co jakis czas w razie wywalenia sie programu czy cos.
To co udało mi się dzisiaj poskrobać.. buda bez widać żę buda bez offsetu daje naprawdę nieźle popalić z rezonansami i jest co tłumić. W załączeniu pomiary nearfield.
- Woofer +3db (siedzą dwa)
- Pomiaru tunelu bez tłumieniu
- Pomiar tunelu z tłumieniem
W przypadku dużego tappera 4:1 tłumienie samą gąbką raczej odpada. mała i średnia ilość gąbki nic nie daje i nie wystarcza na peak przy 200hz, a duża obniża znacząco efektywność tunelu.
Napakowałem tam poliestru z poduszki, muszę popróbować z hollofilem.
Zakończyłem zabawę z taką budą na taperze 1,2:1. Przy takich proporcjach można naładować więcej gąbki nie zamykając zbytnio przekroju i nie tracąc efektywności. Niestety nie dokończyłem tej zabawy, bo karta dźwiękowa zastrajkowała :(
Skomentuj