Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Pogromca mitow
    replied
    Ja bym sie nie pchal w tego Daytona, ma slabiutkie parametry.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    A mi coraz bardziej chodzi po głowie czy w tą obudowę nie zapakować dwóch Daytonów da135

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Mam na niego plan jako sredni ton. Zobaczymy :)

Zostaw komentarz:

• Rfck
    replied
    Sprzedajesz? Czy to nie Twój był ?
    Zawsze się czaiłem na alcone'a ale tego większego.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Ma potworne turbulencje powietrza ze szczeliny magnetycznej. Mam taki test, w ktorym ten glosnik sie wyklada. Nie wiem jak jest z innymi glosnikami ze stozkiem, trzeba by porownac. W kazdym razie ten glosnik jest dla mnie nieakceptowalny jako midbas. Parametry do moich TL tez ma cienkie.

Zostaw komentarz:

• Rfck
    replied
    Pm no co Ty ten głośnik jest za cienki ? dlaczego ?

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    ok, to narazie pusty tunel:

i przerobiony

Last edited by Pogromca mitow; 25.01.2015, 23:38.

Zostaw komentarz:

• Jimy-Adi
    replied
    Nie widze czy jest w kawalkach, korzystam z telefonu. Tak chodzi mi o czesc za glosnikiem.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Tak, to obudowa testowa, ktora udaje PMC, do badania roznych patentow i glosnikow.

Co do przegrody, to ona jest w kawalkach, mowisz o usunieciu tych kawalkow za glosnikiem?

Zostaw komentarz:

• Jimy-Adi
    replied
    Spory offset. Pogromcy mialbys moze mozliwosc zrobic dwa pomiary? Wystarcza samej odpowiedzi tunel. Chodzi mi o pomiar sytuacji takie jak na zdjeciu i dla przegrody krotszej o ~20cm. Bylbym bardzo wdzieczny.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Niedzielne nudy, czyli typowa proscizna na alcone 5.25, niestety ten glosnik bede musial chyba calkowicie odrzucic z kregu potencjalnych kandydatow na dobry dzwiek.

Zostaw komentarz:

• Jimy-Adi
    replied
    Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
    Ponadto przykręcenie blaszanego kosza który się wygina w rękach może powodować to samo, szczerze to nie zwróciłem na to uwagi ale może tak być, na pomiarze impedancji powinno to być widać.
    O ile bedziesz mierzyl impedancje przy duzej wartosci sygnalu to tak. Przy malych amplitudach cisnienie bedzie na tyle male ze raczej nie wiele bedzie widac.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    bawiłem się odpowiedzią tunelu, muszę spojrzeć na impedancję całości masz rację. Strojenie wysoko? Głośnik ten ma fs mierzone w granicach 55-57hz po dość mocnym i długim graniu więc wygrzewanie już chyba nic nie da. Przy niskim qts strojenie powinno być takie jak fs a nawet trochę powyżej. Musze sprawdzić jeszcze dokładnie to szczelność, buda już była tyl razyskręcana i rozkręcana że nawet na nielkich otworach po wkręcie może powodować spadek ciśnienia w środku. Ponadto przykręcenie blaszanego kosza który się wygina w rękach może powodować to samo, szczerze to nie zwróciłem na to uwagi ale może tak być, na pomiarze impedancji powinno to być widać.

Zostaw komentarz:

• drugimarcin
    replied
    Marios a robiłeś pomiar impedancji? Strasznie wysoko chyba wypada tutaj strojenie, jakie parametry mają te głośniki? Ja ostatnio mam nawał pracy i budy leżą i się kurzą, ale spróbuję przetestować wylot z tyłu przy podłodze.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Tutaj tunel ze zrobieniem lekkiego tappera. W tunelu na cześciowo gąbka, i w tylniej cześci upchany hollofil, więcej raczej nie można.

- - - - - aktualizacja - - - - -

na dobrą sprawę przy pomiarze powyżej powinno być zrobione skalowanie portu i obniżenie jego efektywności o jakieś 4-5 db w stosunku do wooferów.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Jakies liche masz te glosniki. W ogole nie widac siodla, w ktorym prace przejmowalby tunel. Pokazuj pomiary bez tak mocnego wykladzania, pokaz tez sume.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Tunel w całości prosty (bez tappera), praktycznie bez offsetu z lekkim tłumieniem gąbką na tylne ściance, spód i góra.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Tak też zrobię, spróbuję przesuwać tył tunelu do góry. Może zrobi się za krótki, to wrócę do typowej konfiguracji, pierwotnej jak w pmc.
    Robię dwie próby jeszcze, ewentualnie mam bardziej drastyczne rozwiązania z tym pudłami..

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Trzymalbym sie offsetu w granicach 1/6 - 1/8. Pamietaj, ze dolki w pasmie nie sa tak dokuczliwe jak gorki. Dlatego idac na kompomis lepiej dac mniejsze offset ryzykujac mala zapadloscia miedzy 100-200hz niz dajac wiekszy offset chcac prostowac pasmo, ale w efekcie dostajesz mega dzwony w pasmie sredniotonowym. Jesli tunel bylby z tylu to jeszcze pol biedy, ale na przedniej scance...

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    oczywiście trzeba zrobić offset pomiaru jednego względem drugiego ale w ogólnej ocenie tego to nic nie zmienia. Ten garb i tak pozostaje. Zakładają że chcemy zostać przy tej konfiguracji i pozycji głosników i portu pozostaje kombinować jedynie z offsetem i proporcjami tappera. Napchałem dziś w ten tunel holofilu (fajnie się trzyma gąbki) charka robi się bardziej płaska i ten "czopek" wypada poniżej 10db ale..jest mimo wszystko. Przy sumie w holmie, niezbyt wpływa na charkę całości, jednak nie o to w tej całej zabawie chodzi.

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X