Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Tak myslalem ze to Ty. Walcze juz 12 godzi. Prześledzilem rozne opcje TL i nie da rady. Zmieniam konstrukcję dalej bo nie moge sie juz uwolnic od srednicy z tego glosnika.
Zostaw komentarz:
-
Owszem, podpowiadalem Ci na audiostereo.
Chyba nie bardzo zdajesz sobie sprawe z ograniczen jakie narzuca ten glosnik. On nie zagara w typowej linii transmisyjnej. Jego ultra niski qts uniemozliwia osiagniecie dobrych efektow. To jest glosnik albo pod dobrze zaprojektowany horn, albo pod ML TQWT. Pod ML TL tez zagada ale to juz mniej optymalne rozwiaznie. Rozciaganie pasma do 40hz to takie pobozne zyczenie. Ten glosnik ma tylko 1mm xmax. Juz wyciagniecie 60hz bedzie dla niego dobrym wynikem, choc mysle ze do okolo 50hz da sie zrobic bez duzej straty efektywnosci.
Oczywiscie nie obejdzie sie od filtra wyrownujacego pasmo, bez tego w zadnej obudowie nie bedzie dobrze.
Zostaw komentarz:
-
Przenioslem sie tutaj z audiostereo. Tam probowano mi pomoc odnoscie glosnika Audio Nirwana Super 8. Jedną obudowę juz na smietnik wyrzucilem i wtedy wszedlem na tutaj. Podejrzewam, że ktoś z tu obecnych rownież tam mi podpowiadał. Z ustaleń jak i moich doświadczeń wynika że obudowa do tego glosnika musi mieć 40 litrow tak mi wyszlo doswiadczalnie z resztek poprzedniej obudowy, w mniejszej glosnik nie grał jak powinien. Wiem ze aplikacja do tego glosnika to ML TL ale od czegoś trzeba zacząć.
Chcialem sie pobawić wiec TL zalozenia: 40 litrow , f graniczna 40 hz a co mi tam 😀 Sd wej 1,3 Sd wyj 0,7 ( 200 cm2 ) dalo mi to z grubsza kompaktowe wymiary przy wysokosci 1 m.
Wczoraj troszkę już walczylem z i niestety tak jak sie spodziewalem nie jest najlepiej. Dzisiaj przyszedl czas na zmianę proporcji sd moze na 1:1 a pozniej na odwrocenie czyli na tunel rozszerzający się. Pewnie na tym sie nie skończyLast edited by szy_a; 21.05.2016, 07:14.
Zostaw komentarz:
-
Witaj.
Nie musisz czytac calosci, wal smialo pytania - pomozemy.
Zostaw komentarz:
-
Chciałem się przywitać. Na razie jestem w połowie wszystkich stron do przeczytania ale już eksperymentuje.
Pozdrowienia dla wszystkich.
Zostaw komentarz:
-
Nowa seria glosnikow PMC Twenty5
http://pmc-speakers.com/products/consumer/twenty5
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postacięcie na razie na uniwersalnej 800 i 4000 12 db/oct
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaStrojenie 33hz długość tunelu 260 cm wylot 105 % SD
Zostaw komentarz:
-
Nie ma sie nad czym zastanawiac. Trzeba to zrobic z glowa bez niedorobek i prowizorek.
Zostaw komentarz:
-
Tak wyjście będzie z tyłu obudowy , co do zwrotnicy to będę musiał się nad nią zastanowić albo komuś zlecić wykonanie...
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaTrudne na pewno będzie , bo budowa dobrej TL nie jest prosta jest wiele za i jeszcze więcej przeciw.
Do tłumienia chciałbym wykorzystać 3 materiały w odpowiednich proporcjach:
- Wełna mineralna
- Wełna owcza
- Gąbka piramidka
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaStrojenie 33hz długość tunelu 260 cm wylot 105 % SD
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaSam dół myślałem żeby odciąć osobnym wzmacniaczem z aktywnym filtrem dolnoprzepustowym około 330 hz średnie i wysokie były by kontrolowane przez
dwu drożną pasywną.
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaOczywiście można pójść na łatwiznę i dać uniwersalną 3 way od stx , ale czy warto?
Zostaw komentarz:
-
Trudne na pewno będzie , bo budowa dobrej TL nie jest prosta jest wiele za i jeszcze więcej przeciw.
Do tłumienia chciałbym wykorzystać 3 materiały w odpowiednich proporcjach:
- Wełna mineralna
- Wełna owcza
- Gąbka piramidka
Strojenie 33hz długość tunelu 260 cm wylot 105 % SD
Sam dół myślałem żeby odciąć osobnym wzmacniaczem z aktywnym filtrem dolnoprzepustowym około 330 hz średnie i wysokie były by kontrolowane przez
dwu drożną pasywną.
Oczywiście można pójść na łatwiznę i dać uniwersalną 3 way od stx , ale czy warto?
Zostaw komentarz:
-
Też tak myślę , mam czas mam chęci i mam plany :)
Do pełni szczęścia chce dopełnić projekt o :
M.15.150.8.MCX http://stx.pl/m-15-150-8-mcx.html
T.10.200.8.PCX http://stx.pl/t-10-200-8-pcx.html
cięcie na razie na uniwersalnej 800 i 4000 12 db/oct
a co do samej budy to na razie nie ma finalnej wersji ale na pewno będzie duuuża :)
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaCo myślicie o tym głośniku jako niskotonowy w Lini transmisyjnej ?
Zostaw komentarz:
-
Siemanko .
Co myślicie o tym głośniku jako niskotonowy w Lini transmisyjnej ?
http://stx.pl/w-30-200-8-mc.html
Planuje budowe TL na 3 drogach i myślałem żeby go wykorzystać bo dostałem takie dwa :)
Co o tym sądzicie będzie to dobry pomysł?
QTS 0.62 FS 31hz spl 91db
Zostaw komentarz:
-
W temacie TL, chyba nie da sie niczego nowego wymyslec. Sa sprawdzone rozwiazania i nalezy je po prostu optymalnie wykorzystywać :)
Zostaw komentarz:
-
Generalnie sam "pomysł" z tą bierną jakoś tak się przypałętał. Ja od głośników nie oczekuje maksymalnej skuteczności. Tamten temat wracał do mnie jednak non stop. Ale juz mnie wyleczyłeś.
Zostaw komentarz:
-
Zastosowanie membrany biernej na koncu tunelu nie spowoduje, ze rezonanse harmoniczne zostana wytlumione. To dziala tak samo jak np. dlugi tunel calkowicie bys zaslepil, to rezonanse falowe, ktore powstana na skutek braku wytlumienia, beda sie odbijac na pasmie glosnika.
Jezeli zalezy Ci na utrzymaniu efektywnosci, to powinienes przeanalizowac wersje ML TL, ktora efektywnie wykorzystuje rezonans cwiercfalowy, wspomagany ruchoma masa w dodatkowym porcie.
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: