Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• marian
    replied
    Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
    - kierunkowy dźwięk. Tego nie znalazłem w wątku.
    Tl-ki grają bardzo kierunkowo, ale idealnie tylko w punkcie odsłuchu. Wystarczy wstać i już zaburzona jest dynamika/scena odsłuchu, nie mówiąc już o różnej scenie, kiedy przemieszczasz się po salonie/pokoju.
    Ty tak na poważnie? :)
    Kierunkowy dźwięk mają szerokopasmówki, zwłaszcza z podwójną membraną, wystarczy odchylić lekko głowę na bok i już jest kibel.
    To o czym Ty piszesz jest normalne, każde "zwykłe" kolumny tak grają.

Zostaw komentarz:

• piotr f.
    replied
    Miałem te kolumny ale na 2xSTX teraz słucham na https://diyaudio.pl/showthread.php/2...amp-pawel_luk1 i już tego kłopotu niema więc to kwestia głośników.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Ja dokladnie tego projektu nie slyszalem, jedynie moge przypuszczac co jest nie tak. Byc moze masz tez slaba akustyke, duza liczba odbic bedzie generowac problemy z lokalizacja zrodel i scena stereo.

Zostaw komentarz:

• Alchemiq
    replied
    Czyli to problem u mnie? Wiele tych konstrukcji powstało.. Nie słyszałeś o tym problemie?

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Byc moze zwrotnica kiepsko dziala poza osia odsluchu, trzeba to sprawdzic i ewentualnie poprawic.

Zostaw komentarz:

• Alchemiq
    replied
    Wszystkiego dobrego Panie i Panowie w nowym roku, udanych konstrukcji !! :-)

Pytanie cały czas dotyczące TL AWX 18-140-8, Usher T9950-20:
    - kierunkowy dźwięk. Tego nie znalazłem w wątku.
    Tl-ki grają bardzo kierunkowo, ale idealnie tylko w punkcie odsłuchu. Wystarczy wstać i już zaburzona jest dynamika/scena odsłuchu, nie mówiąc już o różnej scenie, kiedy przemieszczasz się po salonie/pokoju.
    Czego to kwestia?

Wysokotonówki - ona tak ma?
    Czy może szerokości ścianki przedniej (kanty, brak zaokrąglenia),
    czy może rezystor na tweeterze 3,9 Ohm... pamiętam, że ktoś podmieniał na 4,7 bo za bardzo krzykliwa była..

Nie mieliście problemu z kierunkowym odsłuchem, jest dość irytujący..
    Czy można z tym coś zrobić? Czego to wina?

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    W Audio Video jest test subwoofera PMC TwoTwo sub 1

http://www.avtest.pl/audio-video/wyd...em/751-11-2017

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Nic z tym nie zrobisz.

Zostaw komentarz:

• piotr f.
    replied
    Te kolumny po prostu tak grają (miałem to wiem :) )

Zostaw komentarz:

• Alchemiq
    replied
    Cały wątek jeszcze czytam, ale jest wiele skomplikowanych terminów i nie wszystko ogarniam, a mam pytanie.
    Co można zmienić w konstrukcji TL zrobionej na AWX 18-140-8, Usher T9950-20 (projekt dabyla), aby poprawić skuteczność kolumn?
    Chodzi mi o to, że one grają rewelacyjnie! ale tylko, kiedy da się im mocy z pieca - wtedy jest już głośno w pomieszczeniu.
    Jak wyłuskać z nich pełnię, dynamikę, scenę, ale przy "normalnym", nie uciążliwym dla otoczenia poziomie głośności? Czy to w ogóle możliwe?
    Wadą jest sama konstrukcja TL, czy przetworniki STXa ze skutecznością 88db.?

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Tl to tez obudowa 4 rzedu jak Br, dopiero zastosowanie tłumienia przybliza ja do 2 rzedu.

Zostaw komentarz:

• Echo1
    replied
    Obudowa zamknięta kręci fazą jak filtr drugiego rzędu, BR kręci jak filtr czwartego rządu. Jak jest z fazą w przypadku typowej obudowy TL?

Zostaw komentarz:

• Echo1
    replied
    Paradigm coś podobnego stosuje

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Chyba, nie ma co tworzyc nowego, bo juz taki mamy:

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post496831

Wystarczy przeniesc posty.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Załóżcie nowy wątek, przeniosę tam te posty.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Wyglada na to, ze Bowers juz te dziurki zrobil

Zatem prosimy moderatora o wydzielenie nowego tematu o rozpraszaniu dyfrakcji.

Zostaw komentarz:

• Echo1
    replied
    Warto założyć oddzielny wątek o rozpraszaczu dyfrakcyjnym.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Myslalem zeby najpierw zrobic symulacje frontu, sprawdzic jakie czestotliwosci znosza sie, obliczyc dlugosc ich fali i dobrac srednice okregow do rozpraszania. Tylko pytanie jak wplynie to na reszte pasma. Moze prosciej przyjac najpierw takie zaglebienia jak w PMC. Kiedys B&W zrobili prototyp dipola z takimi dziurkami dyfrakcyjnymi.

Zostaw komentarz:

• Echo1
    replied
    Jak to obliczyć?

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Ja myslalem o frezowaniu polokregow na froncie, tylko trzeba obliczyc ich glebokosc i srednice. Cos na zasadzie rozpraszania fal. Te patenty jak w PMC czy to co pokazales chyba prosciej obliczyc.

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X