Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• grzechu
    replied
    Pytanie- co myślicie SB15NRX (8ohm) w TL? Głośniki mają fajną średnicę, ale wydaje mi się, że BR trochę nienaturalnie podbarwia bas. Może z TL będzie lepiej? Chodzi mi o małe/średnie 2way.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Pytanie jakbyś zmiescil w tak malej obudowie, dwie tuby basowe dla 18 calowych głośników?

Zostaw komentarz:

• Matador
    replied
    Pytanie na ile to jest w ogóle TL a na ile tuba?

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Kiedys Marian zastanawial sie czy mozna zrobic TL na estrade. Mozna :)

http://www.axiomproaudio.com/image/d...ta%20sheet.pdf

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Nie na temat...
    No wybieram sie, zobaczymy jak to wyjdzie :)

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Stopery założył i ściany będzie burzył ??? Jedziesz na AS?

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    :)

Zostaw komentarz:

• Jimy-Adi
    replied
    Z tego co pamietam to pomimo nie najlepszego zejscia jakie udalo sie uzyskac najlepiej odsluchowo wypadala obudowa z dwoma zalamaniami z wylotem ku gorze. Tunel dosc mocno tlumiony. Musze poszukac gdzies tej obudowy bo pomiary do zwrotki z missionem mi zginely. Offsetem i tak bedziesz musial sie pobawic sam bo to on bedzie mial kluczowe znaczenie. Generalnie wole odpowiadac na pytania. W razie pytan PW.

Zostaw komentarz:

• roboss
    replied
    O widzisz. Coś więcej na ten temat Jimy-Adi byś mógł powiedzieć ? Bo chęci są napewno Tylko doświadczenia za bardzo nie.

Zostaw komentarz:

• Jimy-Adi
    replied
    Robilem na tym glosniku TL'ke, a w zasadzie mnostwo prob i pomiarow nawet jakies zdjecia tutaj wrzucalem. Ogolnie dla tego glosnika na pewno odpuscilbym br jesli sa checi TL.

Zostaw komentarz:

• roboss
    replied
    Marios, no może przesadziłem, ale wiadomo że z tlki, można wycisnąć więcej basu

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    W nowym Audio jest test kolumn T+A Criterion 310 S z linia transmisyjna.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Każdy się opłaca😄 no ale to już nie będzie projekt Pawła. Co do twoich oczekiwań "lubię przesyt basu, nie mam miejsca suba" wątpie aby 13 centymetrowy głośnik cię zaspokoił 😄

Zostaw komentarz:

• roboss
    replied
    Opłaca się robić Tlke pod głośnik 13cm ? Do 2way a konkretniej Sony kewlarowy + mission z projektu PawłaS. ? Pytam z takiej racji iż lubie przesyt basu, a na subwoofer zbytnio miejsca nie ma.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    No to luzior. Bedzie ok, tylko precyzyjnie musisz dobrac offset. Najprostsza linia z jedna przegroda i wyjsciem tunelu na gornej sciance lub tylnej, na gorze obudowy. Bron Cie Boze zapchac wielna przeswit tunelu.

Zostaw komentarz:

• DIGIPROCOMP
    replied
    Domowe 3drogi w obudowie o wymiarach jw

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Najpierw pytanie co chcesz z nich zrobic, suby czy duze paczki, jaki pomysl etc? Glosniki nie sa subbasowe, ale dosc spory QTS zapewni bas mimo niezbyt niskiego fs.

Zostaw komentarz:

• DIGIPROCOMP
    replied
    Puk puk, cisza i spokój :)
    Mam zalegacze na szafie, Eminence 12LFA, czy jest sens pakować je do TL? Tunel 1,6m bez problemu zmieści się w obudowie 35x105x40cm. Tunel 1,3sd -> 1sd -> 0,7sd.
    I jeszcze taki "off"... jako alternatywa do w/w TLki, mogę zbudować obudowę BR z wylotem 1sd, tylko czy ma to sens. Ktoś próbował takiego rozwiązania?

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
    Jaki ksztalt obudowy labiryntowej daje najgladszy przebieg SPL?
    Zwezajacy sie taper z lekkim offsetem, ale nie do kazdego glosnika.

Zostaw komentarz:

• Echo1
    replied
    Eksperymentuje w programie http://leonardaudio.co.uk/ i jest w nim mega trudne uzyskanie gladkiej charki w obudowie TL. Jaki ksztalt obudowy labiryntowej daje najgladszy przebieg SPL?

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X