Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Myślałem o zastosowaniu jej jako zamienną wygłuszenia (gąbki wełny etc) które jak zostało udowodnione w pewnych typach budowy tl muszą być zastosowane w dużych ilościach, ile pracy trzeba równierz włorzyć w ich dokładne pozycjonowanie w obudowie (nie wspominając o pułapkach antyrezonansowych) a niemal wszystko to prowadzi do osłabienia odpowiedzi w najniższych rejestrach ch-ki . Mója myśl sprowadzała sie do ogólnie pojętego uproszczenia budowy czy też walki ze sprzężeniami rezonansowymi oraz być może w niektórych przypadkach właśnie do podniesienia jej sprawności na którą tak wiekli wpływ ma w/w wygłuszenia. No cóż, w mej głowie widzę rodzą sie myśli zawiłe nie prowadzące niestety do żadnych pozytywnych działań. (Bo cóż mógłby wnieść w te wieloletnie praktyki taki delikwent :???: ) Ale bardzo dziękuję Pogromco za odpowiedź. Teraz mogę już chyba spać spokojnie. Po cichu właśnie na twoim zdaniu zależało mi the most.
-
Membrana bierna na koncu tunelu? Ale po co? W poprawnie zaprojektowanej TL nie ma jakis problemow z niechcianymi rezonansami. Mysle, ze nie ma sensu komplikowac czegos, co dziala dobrze.
Zostaw komentarz:
-
Witam! Jako świerzy na forum pozdrawiam osoby z głównego frontu które tak bezinteresownie służą mniej doświadczonym swoją wiedzą i doświadczeniem. Nie będę przytaczał konkretnych by nie faworywzować ale równierz zachęcić nowych forumowiczów do zapoznania się z tym wątkiem jak Bóg przykazał- od pierwszej strony. Ja przebrnąłem przez wszystkie posty chłonąc ile mogę wiedzy i zapisując najważniejsze spostrzeżenia. Tematem budowy falowodów zainteresowałem się zgłębiając tajniki budowy subwooferów car-audio co zaowocowało budową mojej pierwszej tl-ki na 8" Mimo braku doświadczenia i braków teoretycznych (bardziej dzięki szczęśliwemu zbiegowi okoliczności) zakochałem się w mojej tl-ce od pierwszego dźwięku. Teraz wciąż przyswajam wiedzę o tym cudownym stworzeniu chcąc przymierzyć sie do budowy pierwszego prototypu typowej podłogówki w 3-way. Cel - jak najlepsze (subiektywnie dla mnie) odtwarzanie muzyki w pokoju 25m^2 stereo. Od pewnego czasu męczy mnie jednak pytanie na które nigdzie nie znajduję odpowiedzi dlatego nieśmiało wychylę się z nim na tym forum. Zastanawiam sie mianowicie jaki wpływ na ch-ke odtwarzania w tl będzie miało zamontowanie u wylotu tunelu membrany biernej ot choćby nawet drugiego głośnika oczywiście przyjmując że jego Sd byłoby = Sd wylotu. Czy słusznie podejrzewam, że wpłynie to korzystnie na wygładzenie ch-ki wyższych niepożądanych rezonansów? Zdaję sobie sprawę iż w ten sposób zyskamy również wiele nieporządanych efektów ale czy poniesione w ten sposób straty nie byłyby rekompensowane przez korzyści takiego układu? W innych typach subwooferów jest to dość często stosowany patent choć o tym dobrze wiecie. Jak przeniesie się on na wyniki uzyskiwane z ćwierćfali? To pytanie pozostawiam do odpowiedzi przez tęższe umysły i z góry dziękuję o możliwie dogłębne wyjaśnienia (może ktoś robił już takie testy). Jeśli jednak sprawa jest banalna i tym pytaniem zbłaźniłem się już w swoim pierwszym poście to proszę - nie podeptajcie zbytnio.
Zostaw komentarz:
-
http://s000.tinyupload.com/index.php...30386608157743 niewielka baza glosnikow niskotonowych do Leonarda
Zostaw komentarz:
-
Kolumny należą do mojego klienta, piec miał awarię i w jednej kolumnie te głośniki uległy spaleniu. Na obecną chwilę dałem mu namiar do speca który naprawia głośniki, ma mu je naprawić wszystkie 4, Passca z Wrocławia ( powiedział po 100zł za sztukę) więc na początek tak chce to zrobić, jak to nie wypali będziemy szukać czegoś na wymianę.
Zostaw komentarz:
-
Masz w ogole jakies glosniki w tych obudowach? Czy tylko puste dziury? Jesli Twoje paczki to te ze zdjecia, to dlaczego chces zmieniac basy?
Zostaw komentarz:
-
Witajcie
Panowie chyba ten watek jest najodpowiedniejszy do mojego problemu.
Szukam głośników niskotonowych i średnioniskotonowych odpowiednio 12" i 10" do kolumn ARCUS TL 1000
Oba głośniki pracują w jednej wspólnej komorze TL:
Średnica kosza 12" - max 310-315 mm ( cięty w okolicach 100Hz)
Średnica kosza 10" - max 260-265 mm ( jak pamiętam gra do ok 500-700 Hz)
Zwrotnice nie problem, będą korygowane pod nowe głośniki
Budżet - 2-3 tyś na 4 głośniki, ale rozważę każdą inną opcję też.
Edit:
Wymiarowo na pierwszy ogień pomyślałem o SLS-12 oraz SLS-10Last edited by gucio.; 21.01.2016, 13:01.
Zostaw komentarz:
-
Witajcie
Czy dysponuje ktos moze projektem Zyklop TL na Mivocu HCM 12T?
Troche szukalem ale niestety niczego nie znalazlem.
Zostaw komentarz:
-
Nie na temat...Już to kiedyś zauważyłem że na angielski jest znacznie lepiej. Ale ten bum szarlatan i syk w umywalce mnie rozwalił :)
Zostaw komentarz:
-
Google nie radzi sobie z polskim, to jest za trudny język do tłumaczenia.
Spróbuj na angielski jeśli rozumiesz. To tłumaczenie powinno mieć więcej sensu.
Zostaw komentarz:
-
Nie na temat...Nie daje rady przeczytać.
Oryginał: "Die Messungen bestätigten das Bild, viel Bumm, Quäck und Zisch. Dazwischen eine breite Grundtonsenke und ein tiefer Einbruch im Übernahmebereich zwischen MT und HT."
Google tłumaczy: Pomiary potwierdziły obraz znacznie Bumm, szarlatan i syk. Pomiędzy, szeroką umywalką głównego i głębokiego załamania w obszarze transferu pomiędzy MT i HT.
Co ma szarlatan do umywalki???
Zostaw komentarz:
-
Bardzo ciekawa analiza Quadral Titan
https://www.hifi-selbstbau.de/testbe...an-die-legende
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez grzechu Zobacz postaDobra, ale w takim razie to ciężko będzie z tego zrobić podłogówkę😋
Zamieszczone przez grzechu Zobacz postaPrzekroje na poczatku i końcu takie zostawić, czy zwiększyć?
Zamieszczone przez grzechu Zobacz postaP.s. Pogromco- w tym temacie zawsze można liczyć na twoją merytoryczną i konkretną podpowiedź 😊
Zostaw komentarz:
-
Dobra, ale w takim razie to ciężko będzie z tego zrobić podłogówkę😋
Przekroje na poczatku i końcu takie zostawić, czy zwiększyć?
P.s. Pogromco- w tym temacie zawsze można liczyć na twoją merytoryczną i konkretną podpowiedź 😊
Zostaw komentarz:
-
160 cm to troszkę za dużo. Po wytlumieniu strojenie wypadnie za nisko. Dalbym maks 120 cm.
Zostaw komentarz:
-
Z moich kalekich wstępnych obliczeń przyjąłem linię o długości 1,6m, początkowy przekrój linii to 2Sd, a na wyjściu 1Sd. Offset dałem na 1/5 długości. Myślisz Pogromco że w dobrą stronę się skierowałem? Objętość tak mniej więcej to 21 litrów.Last edited by grzechu; 14.11.2015, 17:17.
Zostaw komentarz:
-
Nie na temat...Nareszcie odświerzony temat :-) ja myślę nas jakąś szerokopasmówkę, może się uda coś podłubać jesienią :-)
Zostaw komentarz:
-
Czy bedzie lepiej to trudno powiedziec, do poki nie przetestujesz :) Nie przesadz z dlugoscia i pojemnoscia obudowy, te glosniki maja dosc miekkie zawieszenie i niska dobroc.
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: