Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• szy_a
    replied
    Zgadza sie. Z tlki nic nie wyciagnąlem. Glosnik nie ma parametrow do takiej konstrukcji. Zwiekszylem otwor do 1/2 SD jak to jest pokazywane na stronach Audio Nirvana i jest na prawdę dobrze. Skieruję go jeszcze do tyłu to powinno mi najniższy zakres podbić.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Bo daje to korzysci w postaci ladnego pasma bez antyrezonansow i dosc wysoka efektywnosc promieniowania portu :) Taka obudowe robi sie najczesciej dla szerokopasmowcow, ktore sa liche na basie, a tutaj mozna to uratowac.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Ok, tylko po co to dusić bas refleksem na koniec, nie bardzo kumam.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
    Jak dla mnie to zwykły BR a nie TL-ka
    Ani BR, ani TL, to jest hybryda obu tych rozwiazan.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez szy_a Zobacz posta
    Znajomy z forum zrobił do tego głośnika taką obudowę. Jest zadowolony. U mnie wiązałoby się to jedynie z wstawieniem przegrody - po prośbie Pogromca Mitów- zasymuluj proszę
    Zasymuluje ale brakuje mi szerokosci wew tej obudowy. Jeszcze pytanie, czy zastosowales tlumienie tak, jak jest to pokazane w na rysunku?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
    Niby jak to ma być, linia zwężona na początku później rozszerzająca się i na końcu mały wylot..?
    Jest to falowod cwiercfalowy, rozszerzajacy sie, na ktorego koncu jest umieszczona masa ruchoma, w postaci portu BR.

Zostaw komentarz:

• sylvek
    replied
    Wymiary obudowy od wewnatrz
    21,5 szer x 23 gleboka na 96 wysoka.
    Port od spodu w kierunku do przodu o szerokosci 21,5 wysokości 2 cm i glebokości 18 cm
    Jak dla mnie to zwykły BR a nie TL-ka

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Znalazłem jeszcze coś takiego

Znajomy z forum zrobił do tego głośnika taką obudowę. Jest zadowolony. U mnie wiązałoby się to jedynie z wstawieniem przegrody - po prośbie Pogromca Mitów- zasymuluj proszę
    Niby jak to ma być, linia zwężona na początku później rozszerzająca się i na końcu mały wylot..?

Zostaw komentarz:

• szy_a
    replied
    Ok. Sprawdzone. Nie gra to lepiej na basie , duzo lepiej brzęczy zwykla skrzynia z takim portem o jakim pisalem.
    Pgromca Mitôw nie sprawdzaj szkoda Twojego czasu.
    Last edited by szy_a; 22.05.2016, 11:58.

Zostaw komentarz:

• szy_a
    replied
    no nic trzeba się brać za przebudowę

Zostaw komentarz:

• szy_a
    replied
    Znalazłem jeszcze coś takiego

Last edited by szy_a; 22.05.2016, 10:10.

Zostaw komentarz:

• szy_a
    replied
    No to ze mnie stryjecki :lol: Czyli tak na mój prostacki rozum już samą dlugością tunelu sie to powinno załatwić? Bo w sumie jak bym sie uparł na filtrowanie to uzyskam gorszy wynik niz z moich chińskich monitor audio ktore mają niby 90dB. Linia transmisyja wypadala dzwiekowo duzo gorzej. Cholera szkoda mi tych glosników bo maja szerokie pasmo a tanie nie byly bo szt 500. Audio Nirwana zaleca zastosowanie duzego otworu ( mialem taki tunel w rękach ) o srednicy gdzieś na oko 10 cm i w zasadzie jedynie o glebokosci obudowy.
    Last edited by szy_a; 22.05.2016, 08:47.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Ja mysle, ze da sie wyciagnac wiecej. Tutaj masz za niskie strojenie.

Zostaw komentarz:

• szy_a
    replied
    Czyli moja tak wygląda, a inna jakolwiek? Myślę, że nic wiecej z tego nie da się wyciągnąć.Proszę o wyrozumiałość.
    Last edited by szy_a; 22.05.2016, 00:01.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Symulacja Twojej obudowy:

Zostaw komentarz:

• szy_a
    replied
    Wymiary obudowy od wewnatrz
    21,5 szer x 23 gleboka na 96 wysoka.
    Port od spodu w kierunku do przodu o szerokosci 21,5 wysokości 2 cm i glebokości 18 cm

Zostaw komentarz:

• Echo1
    replied
    Troche sie bawilem sygnalem o danej czestotkiwosci z samplera hifi muzyka
    Nazwałbym go bardziej monitorowym
    To chyba p. Stryjecki używa takich określeń.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Oj, to tak bedziesz sie krecil w kolko. Jakasz masz pojemnosc obudowy i wymiary portu?

Zostaw komentarz:

• szy_a
    replied
    Nie robilem symulacji. Wszystko na zywym organiźmie. Nie mam wystarczajacej wiedzy do dokonania pomiarow lub symulacji. Troche sie bawilem sygnalem o danej czestotkiwosci z samplera hifi muzyka i miernikiem czestotliwosci na androida( tel. ).
    W takiej obudowie dzwiek nabiera ogłady . Nazwałbym go bardziej monitorowym, może nieco srednicy za duzo ale za to ile powietrza przy instrumentach. Na razie jadę na jednek kolumnie i teraz jeszcze muszę z tą juz wybraną konstrukcją powalczyć z tym wylotem i później dorobić drugą obudowę .

Co do budowy obudowy pod ten glosnik nic innego mi nie przychodzi do glowy.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Pokaz symulacje tej obudowy.

Zostaw komentarz:

• szy_a
    replied
    Nawet gra to przyzwoicie! Nauch porzadnie ciagnie od 50 a nawet z lekkim spadkiem 40 Hz.

Zostaw komentarz:

• szy_a
    replied
    Z wszystkich testów obudów najlepiej z tym głośnikiem wypada coś takiego:

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X