Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zgadza sie. Z tlki nic nie wyciagnąlem. Glosnik nie ma parametrow do takiej konstrukcji. Zwiekszylem otwor do 1/2 SD jak to jest pokazywane na stronach Audio Nirvana i jest na prawdę dobrze. Skieruję go jeszcze do tyłu to powinno mi najniższy zakres podbić.
-
Bo daje to korzysci w postaci ladnego pasma bez antyrezonansow i dosc wysoka efektywnosc promieniowania portu :) Taka obudowe robi sie najczesciej dla szerokopasmowcow, ktore sa liche na basie, a tutaj mozna to uratowac.
Zostaw komentarz:
-
Ok, tylko po co to dusić bas refleksem na koniec, nie bardzo kumam.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez sylvek Zobacz postaJak dla mnie to zwykły BR a nie TL-ka
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez szy_a Zobacz postaZnajomy z forum zrobił do tego głośnika taką obudowę. Jest zadowolony. U mnie wiązałoby się to jedynie z wstawieniem przegrody - po prośbie Pogromca Mitów- zasymuluj proszę
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaNiby jak to ma być, linia zwężona na początku później rozszerzająca się i na końcu mały wylot..?
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez szy_a Zobacz postaWymiary obudowy od wewnatrz
21,5 szer x 23 gleboka na 96 wysoka.
Port od spodu w kierunku do przodu o szerokosci 21,5 wysokości 2 cm i glebokości 18 cm
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez szy_a Zobacz postaZnalazłem jeszcze coś takiego
Znajomy z forum zrobił do tego głośnika taką obudowę. Jest zadowolony. U mnie wiązałoby się to jedynie z wstawieniem przegrody - po prośbie Pogromca Mitów- zasymuluj proszę
Zostaw komentarz:
-
No to ze mnie stryjecki :lol: Czyli tak na mój prostacki rozum już samą dlugością tunelu sie to powinno załatwić? Bo w sumie jak bym sie uparł na filtrowanie to uzyskam gorszy wynik niz z moich chińskich monitor audio ktore mają niby 90dB. Linia transmisyja wypadala dzwiekowo duzo gorzej. Cholera szkoda mi tych glosników bo maja szerokie pasmo a tanie nie byly bo szt 500. Audio Nirwana zaleca zastosowanie duzego otworu ( mialem taki tunel w rękach ) o srednicy gdzieś na oko 10 cm i w zasadzie jedynie o glebokosci obudowy.Last edited by szy_a; 22.05.2016, 08:47.
Zostaw komentarz:
-
Ja mysle, ze da sie wyciagnac wiecej. Tutaj masz za niskie strojenie.
Zostaw komentarz:
-
Wymiary obudowy od wewnatrz
21,5 szer x 23 gleboka na 96 wysoka.
Port od spodu w kierunku do przodu o szerokosci 21,5 wysokości 2 cm i glebokości 18 cm
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez szy_a Zobacz postaTroche sie bawilem sygnalem o danej czestotkiwosci z samplera hifi muzykaZamieszczone przez szy_a Zobacz postaNazwałbym go bardziej monitorowym
Zostaw komentarz:
-
Oj, to tak bedziesz sie krecil w kolko. Jakasz masz pojemnosc obudowy i wymiary portu?
Zostaw komentarz:
-
Nie robilem symulacji. Wszystko na zywym organiźmie. Nie mam wystarczajacej wiedzy do dokonania pomiarow lub symulacji. Troche sie bawilem sygnalem o danej czestotkiwosci z samplera hifi muzyka i miernikiem czestotliwosci na androida( tel. ).
W takiej obudowie dzwiek nabiera ogłady . Nazwałbym go bardziej monitorowym, może nieco srednicy za duzo ale za to ile powietrza przy instrumentach. Na razie jadę na jednek kolumnie i teraz jeszcze muszę z tą juz wybraną konstrukcją powalczyć z tym wylotem i później dorobić drugą obudowę .
Co do budowy obudowy pod ten glosnik nic innego mi nie przychodzi do glowy.
Zostaw komentarz:
-
Nawet gra to przyzwoicie! Nauch porzadnie ciagnie od 50 a nawet z lekkim spadkiem 40 Hz.
Zostaw komentarz:
-
Z wszystkich testów obudów najlepiej z tym głośnikiem wypada coś takiego:
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: