Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

U mnie też szykuje się potworek na 12",tyle że jeszcze projektuję obudowę żeby była bardziej kompaktowa (czyt. kwadratowa).

Co do tego ciśnienia przy cichym słuchaniu to standard jeśli używamy linii jako sub przy niskim odcięciu,wtedy nawet niskie wysterowanie powoduje wypełnienie pomieszczenia basem prosto z piekieł :twisted:

Druga sprawa to wielkość głośnika do wielkości pomieszczenia,nie raz nawet konstrukcja br gdy źle dobierze się wielkość głośnika (czyli za dużą) powoduje trudności z ustawieniem poziomu głośności. Niektórzy myślą że wystarczy mniej odkręcić volume,a to nie prawda,za duży głośnik w pomieszczeniu po prostu tak się zachowuje a linia jeszcze pogłębia tą sytuacje.

Skomentuj

dabyl, Oczywiscie nie ma co przesadzac z ta precyzja obliczania ale pewnych zasad trzeba sie trzymac, po to zeby wiedziec co sie robi i znac najbardziej przyblizony efekt jakiego sie spodziewamy. Jasne, ze nie da sie idealnie ustalic dlugosci, chocby dlatego ze kazdy glosnik z tej samej partii ma inne parametry wiec to i tak wszystko jest obliczane na tak zwane "oko".

marian, Wielkosc glosnika nie ma znaczenia, ma znaczenie to co ten glosnik generuje. Sa przeciez 15 calowe grzmoty, ktore wlasny rezonans maja w okolicy 60hz i z takiego glosnika zbyt wiele niskiego basu nie dostaniemy, no ale to jest chyba tak jasne, ze nie ma sensu o tym wiecej pisac :)

ir0nhide, Liczylem, ze obudowa bedzie przypominac to co Ci pokazalem, no ale trudno. Pewnie masz jakies rezonanse w pokoju, powalcz z wytlumieniem ale to dopiero jak zrobisz pomiary.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
        inOnhide co to za wzmacniacz?, może tu leży przyczyna że nie da się tego słuchać, jakąś możliwość odcięcia pasma w nim masz?
        "inOnhide" ? - to chyba do mnie :mrgreen: funiax1 co ty TRANSFORMERSÓW nie oglądałeś ? (czyt. ajronhajd) BTW: kiedyś byłem w clubie graczy multiplayer/on-line i musiałem sobie jakąś ksywkę na szybko wymyślić, akurat leciał film TRANSFORMERS.... itd. i tak już zostało.

Zamieszczone przez marian
        projektuję obudowę żeby była bardziej kompaktowa (czyt. kwadratowa).
        Będzie ciężko przy 12" (Duże SD)

Zamieszczone przez marian
        Co do tego ciśnienia przy cichym słuchaniu to standard jeśli używamy linii jako sub przy niskim odcięciu,wtedy nawet niskie wysterowanie powoduje wypełnienie pomieszczenia basem prosto z piekieł :twisted:

Druga sprawa to wielkość głośnika do wielkości pomieszczenia,nie raz nawet konstrukcja br gdy źle dobierze się wielkość głośnika (czyli za dużą) powoduje trudności z ustawieniem poziomu głośności. Niektórzy myślą że wystarczy mniej odkręcić volume,a to nie prawda,za duży głośnik w pomieszczeniu po prostu tak się zachowuje a linia jeszcze pogłębia tą sytuacje.
        Ty, marian pierwszy raz się w zupełności z tobą zgadzam :smile:
        Moja pierwsza reakcja zaraz gdy tylko uruchomiłem ten głośnik w pokoju to trochę głupie stwierdzenie ale takie było moje pierwsze odczucie tzn. - "aleeee pompa"
        A jak się wygrzał to już całkiem, jutro sprawdzę jak gra w większym pomieszczeniu...
        Co do wielkości pomieszczenia to ma ono ~23m2 ale jedna ze ścian to dosyć stromy skos dlatego też objętość (m3) jego jest mniejsza niż w standardowym prostokącie... itd.

[ Dodano: 2010-10-20, 00:55 ]
        Zamieszczone przez dabyl
        To podobnie jak w podejściu do strojenia BR - początkujący włączają symulator - objętość obudowy, średnica i długość burczyrurki, wszystko ładnie pięknie - pomiar i zonk, strojenie trochę inne niż wyliczone
        A co ty gadasz, jak się uwzględni w symulatorze objętość wew. obudowy ilość wytłumienia nieregularny przekrój "pierdzireflexu" ew. jego objętość i objętość głośnika to wyjdzie tyle ile trzeba i pokryje się z testem impedancji (no może tam do 2Hz w tą czy w tamtą)

Zamieszczone przez dabyl
        może się okazać, że to faktycznie te ~25Hz tak wywraca flaki
        No właśnie chciał bym żeby to bardziej bebeszki wywracało, zejśćie wprowadzało w rezonans fotel na którym siedzę a trzymjąc w reku pełny kubek coli zaczeło się z niego wylewać itp..... ale aż tak nie jest, za to jest zajebiste jeb....ęcie na naj niższych (w sensie pozytywnym) czy to w br czy oz czy w TL (z tym żę tu się nasiliło i nabrało jakości...)

Zamieszczone przez dabyl
        Weź pod uwagę, że pierwsze "dobre" wrażenie zawsze może być (przeważnie jest) obarczone sporą dawką emocji - wiem z własnego doświadczenia.
        Owszem wiem o co chodzi, ale ja się przez te lata przestałem już chyba emocjonować w takich przypadkach :???:
        Zamieszczone przez Pogromca mitow
        marian, Wielkosc glosnika nie ma znaczenia,......no ale to jest chyba tak jasne, ze nie ma sensu o tym wiecej pisac
        A ja bym chętnie podyskutował bo wydaje mi się że marian ma trochę racji...

ir0nhide, Liczylem, ze obudowa bedzie przypominac to co Ci pokazalem, no ale trudno. Pewnie masz jakies rezonanse w pokoju, powalcz z wytlumieniem ale to dopiero jak zrobisz pomiary.
        Co do rezonansów to tak są bo miałem remont w pokoju i jeszcze nie zaadaptowałem odpowiednio pomieszczenia. Gdy byłem w trakcie "uakustyczniania" sufitu wyszło że muszę zrobić TL do DC300
        Co do wyglądu obudowy to "to nie jest konkurs piękności" :razz: a serio to pisałem że to testowa - jak się okaże że to najodpowiedniejszy typ obudowy do tego głośnika zrobię "ładniejszą"...

[ Dodano: 2010-10-20, 00:55 ]
        Zamieszczone przez dabyl
        To podobnie jak w podejściu do strojenia BR - początkujący włączają symulator - objętość obudowy, średnica i długość burczyrurki, wszystko ładnie pięknie - pomiar i zonk, strojenie trochę inne niż wyliczone
        A co ty gadasz, jak się uwzględni w symulatorze objętość wew. obudowy ilość wytłumienia nieregularny przekrój "pierdzireflexu" ew. jego objętość i objętość głośnika to wyjdzie tyle ile trzeba i pokryje się z testem impedancji (no może tam do 2Hz w tą czy w tamtą)

Zamieszczone przez dabyl
        może się okazać, że to faktycznie te ~25Hz tak wywraca flaki
        No właśnie chciał bym żeby to bardziej bebeszki wywracało, zejśćie wprowadzało w rezonans fotel na którym siedzę a trzymjąc w reku pełny kubek coli zaczeło się z niego wylewać itp..... ale aż tak nie jest, za to jest zajebiste jeb....ęcie na naj niższych (w sensie pozytywnym) czy to w br czy oz czy w TL (z tym żę tu się nasiliło i nabrało jakości...)

Zamieszczone przez dabyl
        Weź pod uwagę, że pierwsze "dobre" wrażenie zawsze może być (przeważnie jest) obarczone sporą dawką emocji - wiem z własnego doświadczenia.
        Owszem wiem o co chodzi, ale ja się przez te lata przestałem już chyba emocjonować w takich przypadkach :???:
        marian, Wielkosc glosnika nie ma znaczenia,......no ale to jest chyba tak jasne, ze nie ma sensu o tym wiecej pisac

Co do rezonansów to tak są bo miałem remont w pokoju i jeszcze nie zaadaptowałem odpowiednio pomieszczenia. Gdy byłem w trakcie "uakustyczniania" sufitu wyszło że muszę zrobić TL do DC300
        Co do wyglądu obudowy to "to nie jest konkurs piękności" :razz: a serio to pisałem że to testowa - jak się okaże że to najodpowiedniejszy typ obudowy do tego głośnika zrobię "ładniejszą"...

[ Dodano: 2010-10-20, 01:05 ]
        Sorry za ten dubel (niechcący...)
        A co tych rezonansów pomieszczenia - bo ucisk w bębenkach... to nie zdziwił bym się gdyby tak było punktach, ale tak jest w każdym cm.-trze pokoju :???: No kurcze nie da się słuchać takie to uciążliwe (zresztą co ja będę wam tłumaczył, pewnie nie którzy jak nie wszyscy latali samolotem albo byli z wycieczką w górach, gdzie ciśnienie zatykało uszy - to jest całkiem podobnie tylko że nie jest ono stałe a impulsowe...)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
          Prosze bardzo ale tu nie ma co dyskutowac, albo pompujesz xmax'em albo sd membrany. Wez wycisnij ze starego Tonsila GD 30 niski bas jak z przecietnej 14cm z owych czasow to pogadamy. To ze glosnik jest duzy, nie znaczy ze bedzie mial niski bas i sprawial problemy w malym pomieszczeniu.

Mialem na mysli sama konstrukcje tunelu, a nie jej wyglad.

Skomentuj

Pogromca mitow, no OK,ale załóżmy że mamy dwa dobre głośniki na basie tylko różniące się wielkością,no to wiadomo że ten duży będzie sprawiał problemy...bo po prostu będzie za duży.

Skomentuj

Zrobiłem pomiar:
              - Impedancja:

Widać że wytłumienie tunelu zestroiło go na ~30Hz

- Cha-ki

Niebieski - pomiar NF głośnika. Mic 1cm od membrany
              Czerwony - port. Mic 1cm od "wylotu"
              Zielony - całość. Mic 100cm od kolumny skierowany miedzy port a głośnik

Nie na temat...
              BTW: Muszę zaciągnąć jeszcze trochę gładzi w jednym miejscu i pomalować ścianę, następnie zajmę się akustyką pomieszczenia. A zaraz pójdę jeszcze posłuchać w innym (większym) pokoju.

[ Dodano: 2010-10-20, 14:15 ]
              Tak sobie myślę czy by nie lepiej było skrócić ten tunel do max 200cm i zapchać luźno jakimś materiałem np. watą poliestrową. Hmmm ?

Skomentuj

Na pomiarach widac dwie rzeczy - po pierwsze "sakramenckie" zejścei i to nie tylko u wylotu tunelu ale i dla samego głośnika - czyli wszystko OK. Druga rzecz to suma charakterystyk - no i tutaj nie jest już tak dobrze. Widać mocne podbicie tuż przed 100Hz (oczywiście przed nim i za nim są jeszcze dołki ale trzeba jakoś tam uśrednić ten wykres w pewnym stopniu) - obawiam się, że to właśnie był efekt "głośnego grania", o którym pisałeś wczoraj.

Zauważyłem, że wstawianie głośnika w lekki offset w pewnym momencie niweluje tą górkę w okolicy 100Hz - spróbuj może zamontować głośnik nieco wyżej na Twoim froncie. To automatem podniesie Ci również strojenie bo z tego co wiem to długość linii ma znaczenie od głośnika i nie wlicza się w nią offsetu. Zobaczysz jaki da to efekt i przynajmniej będziesz mógł wnioskować co robić dalej.

Ale zejście to masz naprawdę bardzo niskie.

Skomentuj

Zdecydowanie niewydajne tlumienie. Wyraznie zaznaczony rezonans polfalowy oraz slabiutkie tlumienie powyzej 100hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                    Zauważyłem, że wstawianie głośnika w lekki offset w pewnym momencie niweluje tą górkę w okolicy 100Hz
                    Masz rajcie, tak samo miałem w TL na vifkach jak nie zastosowałem offsetu, później znikł.... (pisałem o tym)

Co do tych 100hz to ja się tym nie przejmuję zbytnio bo i tak ten głośnik w tym miejscu trzeba już filtrować...

Zdecydowanie niewydajne tlumienie. Wyraznie zaznaczony rezonans polfalowy oraz slabiutkie tlumienie powyzej 100hz.
                    Ja to wiem Pogromco i liczyłem się z tym bo to zwyczajowa gruba, gęsta, tapicerska gąbka (co miałem to tam wrzuciłem) Jak juz pisałem; powyżej 100Hz to ja nie biorę do dyńki bo i tak trzeba by odfiltrować ten głośnik m/w w tym miejscu...

Heh ale mam dobrą nowinkę :
                    Już mi się bardziej spodobała ta Linia :grin: zmieniłem miejsce odsłuchu na te co miałem przed remontem pokoju ( odsłuchiwałem w nim TL`ki na Vifach )
                    I Jestem mile zaskoczony - Przedewszystkim osłabł irytujący ucisk w bębenki spowodowany wysokim ciśnieniem a to stwierdzam teraz że było spowodowane bliskością scian (na krótszej odległości) a ja pośrodku pokoju, między nimi... (dodatkowo to, to że występuje chyba efekt harmonicznych, fal stojących. Tak mi się wydaje)
                    Zmieniłem umiejscowienie kolumny oraz "siedziska" i jest dzwiękowo dużo lepiej :smile: teraz lepiej czuje zejście, oraz impuls - na sobie.
                    Postaram się później zrobić zwykłą "szarą" wirtualizacje pokoju

Zrobiłem pomiar z tego miejsca (gdzie głowa...)

Dobra, na razie idę kombinować dalej... Nabrałem motywacji by dopracować tą linie...
                    Mam pyt. - Czy skracać do 2metrów ?

Zamieszczone przez dabyl
                    Ale zejście to masz naprawdę bardzo niskie.
                    sam się go boję :lol:

[ Dodano: 2010-10-27, 14:15 ]
                    Co myślicie o umieszczeniu głośnika "do góry nogami" tj. w podłogę. Przy budowie suba w LT [a "wylot" na front]
                    np. coś takiego:

Skomentuj

moze byc w podloge, ale w jakim celu? tylko optycznym?

Skomentuj

Raczej tylko fizycznym i akustycznym:
                        Optycznym nie, jeśli chodzi że wizualnie to osobiście wolę suby gdzie głośnik jest widoczny.....
                        Fizycznym - bo chyba tylko tak można zaprojektować obudowę która wymiarowo wyjdzie najmniejsza... (głośniki o dużym SD) i posiadająca przy tym odpowiednią długość tunelu.
                        Akustycznie - ponieważ w przypadku suba (lub nawet suba jako podstawy do 2way`i) umiejscowienie głośnika i końca tunelu na jednej ścianie a co za tym idzie ich bliskość działa (wydaje mi się) niekorzystnie tj. np. zwiększa się skuteczność kolumny poprzez grę przetwornika i tunelu. (to tak jak stosowanie 2 głośników by zwiększyć skuteczność o te ~3db)
                        A ty pogromco co o tym myślisz ?

Skomentuj

Musialbys podac konkretny glosnik i wielkosc obudowy w jakiej chcesz sie zmiescic, to wtedy mozna cos pokreslic. Natomiast co do umiejscowienia wylotu przy glosniku to jest raczej odwrotnie niz napisales. Gdybys umiescil wylot na tylnej sciance , a glosnik na przedniej to wtedy dostaniesz podbicie od scian, jak przy podlodze to jeszcze wiecej. To ze wylot TL i glosnika bedzie kolo siebie nie ma tak naprawde znaczenia, bo prawidlowo wytlumiony tunel TL promieniuje falami, ktore sa znacznie dluzsze niz jakakolwiek dlugosc obudowy.
                          Nawet jesli mialbys z takiego powodu +3db to chyba tylko sie cieszyc? Oczywiscie to tylko pobozne zyczenie.

Skomentuj

Musialbys podac konkretny glosnik i wielkosc obudowy w jakiej chcesz sie zmiescic, to wtedy mozna cos pokreslic.
                            Wspomniany wcześniej DC300. (500cm2)
                            wys. 65cm
                            szer. 40cm
                            gł. 50cm
                            tolerancyjnie 2,5cm
                            przy długości tunelu 2metry i zakładając 1,5sd -1sd
                            (ja już pół zeszytu nakreśliłem dając szer. 50cm nie było by problemu - tak można by zrobić suba, ale gdyby to miała by być np. podstawa pod 2waye to już trochę dziko.)

Skomentuj

Przy tych wymiarach glosnika i obudowy bedzie problem. Gdybys wyciagnal troche w gore to luz.

Skomentuj

teoretycznie można by praktycznie natomiast to co to by był za sub? A jako podstawa... to tez już chyba raczej max. Liczyłem tak: 65cm + 5cm jakieś podstawki,kolce itp. no i dla całościowo 1-metrowej kolumny 30cm dla 2`waya razem z jego nóżkami....

No i wychodzi na to że trzeba by iść w głąb tylko że tutaj następny etap - komora (odcinek tunelu) doda zewnętrznie ze 20cm co daje nam 70cm głębokiej kolumny :???:

Skomentuj

teoretycznie można by praktycznie natomiast to co to by był za sub?
                                  Jak to jaki?
                                  http://www.pmc-speakers.com/images/p...imgResize1.jpg taki :) prawda, ze piekny?

Skomentuj

prawda, ze piekny?
                                    No piękny, piękny tylko że:
                                    - jaki tam jest głośniki? (wygląda jak 8" max 10)
                                    - i na foto to on wygląda jak by miał ze 60cm a w rzeczywistości ma... no właśnie ile ? :???:

[ Dodano: 2010-10-27, 18:04 ]
                                    No dobra już widzę jaki:
                                    http://www.pmc-speakers.com/docs/145ae361d5454e_XB2.pdf

ale co tam w środku słychać a raczej widać co się dzieje to już dziady nie pokazali

[ Dodano: 2010-10-27, 18:25 ]
                                    No dobra, domyślam się że najzwyczajniej, po prostu tak:

Skomentuj

XB2 w srodku wyglada inaczej. Wlasciwie jego budowa jest klasyczna jak linii transmisyjnych TDL czy KEF.
                                      Wyglada mniej wiecej tak http://www.acdc.com.tw/speaker/pmc/des-4.jpg

Skomentuj

No to wygodzi na to że to jest magia bo obudowy 87x53x38 w układzie taki jak pokazałeś wyjdzie napewno nie więcej niż 1,5m a w opisie XB2 (cytat ze strony PCM):
                                        Effective line length: 3m 10ft
                                        I że to niby jak to tak ? 1/8 fali ? :???:

[ Dodano: 2010-10-27, 19:07 ]
                                        No i poco by robić tak duże obudowy dla tak krótkiego tunelu ? :???:

edit: chyba że wew. obudowy jest tłumienie które z 1,5m tunelu robi 3metrowy ( 50
                                        :neutral:

Skomentuj

PMC podaje efektywna dlugosc tunelu, w tym przypadku 3metry. Jest to jakby porownanie do klasycznej linii strojonej na 1/4. Jednak oni nie zawsze stosuja tunele strojone typowo na 1/4 jak wskazuje stara szkola. Oczywiscie nie ma w tym nic zlego. Taki model konstrukcji jaki Ci pokazalem wraz z mocnym tlumieniem gabka czopowa ( wszystkie scianki kolumny ) znacznie obniza rezonans calego ukladu. Do tego glosnik tam zastosowany wcale nie ma jakiegos super niskiego rezonansu jak na 12 calowy driver. Glosnik Volt jakiego uzyli ma Fs na poziomie 35hz, tak wiec suma sumarum wcale nie potrzebuje dlugich tunelow.
                                          Gdyby Cie jeszcze interesowalo jak wyglada w srodku taki glosnik to mam dla Ciebie foteczke. Konstrukcja jest ta sama, z tym ze na fotografii widnieje pelnopasmowa wersja, a nie subwoofer.
                                          http://www.gz008.cn/uploads/userup/0810/2516203V547.jpg

Skomentuj

Czaruję...
                                          X