Nie jesteś w stanie sam określić ile w danym momencie głośnik dostaje watów więc takie testy są bez celowe. Głośnik w TL zachowuje się podobnie jak we free air więc jeśli tak bardzo Ci zależy na tej informacji to sprawdź sam: podłącz głośnik bez obudowy i kręć pokrętłem volume do momentu w którym głośnik będzie miał dość. Potem wystarczy zmierzyć ile wzmacniacz w tym momencie oddaje mocy,a jak to zrobisz to już twój problem,na pewno nie kalkulatorem.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Pharoh, to, do czego dałeś link, to "RS180 excursion vs SPL, 1,2,4,8,16,32,64,128 watts". To nie jest pomiar, lecz wykres. Po naszemu, jest to nakładka krzywych wychyleń membrany w funkcji częstotliwości, jakie program SoundEasy w danej konstrukcji przewiduje dla owego Daytona RS-180. Oczywiście z wytrzymałością mocową ma to związek, taki, że wskazuje, że 1 W skutkuje 85 dB dla 55 Hz i membrana dostanie wychylenia poniżej 1 mm. Nie wiem, jakie Xmax posiada ów model Daytona, ale z pewnością tyle wytrzymuje. Dla 16 W program widzi wychylenie równe 5 mm. Jeżeli Dayton ma Xmax w tych granicach, wytrzyma. I tak dalej. Dla 128 W program widzi 105 dB i 10 mm wychylenia.
Dla każdego zestawienia głośnik-obudowa-zwrotnica sprawa może przedstawiać się odmiennie, więc raczej nie spodziewaj się sensownej odpowiedzi, jak nieokreślony głośnik zachowa się w nieokreślonej linii transmisyjnej.
W średniowieczu debatowano gorąco, ile aniołków może zasiąść na czubku szpilki. Ścisła odpowiedź była oczywiście możliwa. Mierzymy powierzchnię tego, co rozumiemy przez czubek konkretnej szpilki, chwytamy konkretne egzemplarze tego, co rozumiemy przez aniołki, mierzymy im powierzchnię tego, na czym siadają te aniołki i prostą arytmetyką dzielimy jedno przez drugie.
Tak więc odpowiedź brzmi: wytrzymałość mocowa głośnika w linii transmisyjnej zależy ściśle od głośnika i linii transmisyjnej. :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marianGłośnik w TL zachowuje się podobnie jak we free air więc jeśli tak bardzo Ci zależy na tej informacji to sprawdź sam: podłącz głośnik bez obudowy i kręć pokrętłem volume do momentu w którym głośnik będzie miał dość. Potem wystarczy zmierzyć ile wzmacniacz w tym momencie oddaje mocy,a jak to zrobisz to już twój problem,na pewno nie kalkulatorem.
A jesli chodzi o te wykresy z SE to poki co na moim zaphu sie idealnie sprawdzily. Przy dostarczonych 20W juz ewidentnie bylo slychac charki z glosnika ( przy bardzo podobnej obudowie i strojeniu tunelu BR )
Ogolnie nie mam najmniejszego pojecia o TLkach ale wlasnie jestem ciekawy jak to sie ma do wytrzymalosci mocowej. Bo skoro TLki sa malo popularne, a oferuja znacznie wiecej niz BR, to zapewne ta wytrzymalosc mocowa musi je bardzo ograniczac. I wlasnie chce wiedziec jak bardzo
Skomentuj
-
Pharoh, weź parametry konkretnego głośnika i parametry konkretnej obudowy BR strojonej na określoną częstotliwość, przesymuluj odpowiedzi dla rozmaitych obciążeń. Następnie sprawdź modelowane odpowiedzi dla tych samych obciążeń tego samego głośnika w symulacji pracy linii transmisyjnej o określonych parametrach strojonej podobnie, następnie porównaj wyniki. Tą drogą jakąś przybliżoną odpowiedź uzyskasz, innej nie widzę.
Skomentuj
-
W LT (tylna stona membrany obciążona otwartym na końcu falowodem) i BR (tylna strona membrany obciążona układem rezonansowym powietrze w obudowie/rurka wylotowa) zachodzą nieco inne zjawiska, lecz co do wytrzymałości mechanicznej, istnieje podobieństwo takie, że największe wychylenia nastąpią nieco powyżej częstotliwości rezonansowej układu.
Dla tego samego głośnika w obudowach strojonych na tę samą częstotliwość dla linii transmisyjnej wychylenia będą nieco mniejsze. Innymi słowy, co zagra bez uszczerbku w bassrefleksie, w linii transmisyjnej jest bezpieczne. Przykład dla stroju = 36 Hz, żółtym strefa największych wychyleń, czerwonym paskiem strojenie.Załączone pliki
Skomentuj
-
No więc tak:
Kandydat do TL to Dayton DC300-8 Rozpoczęcie budowy tunelu - jutro.
Głośnik zakupiony z zamiarem budowy suba (a przy okazji testów w OB) ale że dostałem cynk od Pogromcy iż dobrze wróży mu w LT... no to przecież muszę to sprawdzić...
Założenie 1/4 fs (być może deczko krótszy, ale się jeszcze zobaczy jak to wyjdzie w praniu) o przekroju od 2SD - 1SD na wylocie.
Projekt - właśnie idę coś pokreślić.
Chętni sprawdzenia DC300 w teorii - poproszę
BTW: otwiera wam się PDF. ? bo u mnie wyskakuje błąd...
Skomentuj
-
Ok to odpowiem tutaj.
Zatem co do dlugosc tunelu to oczywiscie ma byc krotszy niz 1/4 bo jak zrobisz na 1/4 to bedzie za dlugi.
Piszac o spadku na basie oczywiscie wszystko sie zgadza, 20hz bedzie mial w pomieszczeniu, nie w komorze bezechowej. Dlatego tez nie trzeba dlugiego tunelu.
Jakosc basu, "grywalnosc" bedzie lepsza niz z BR, to chyba juz dawno powinno byc oczywiste? :)
Skomentuj
-
PDFik otwiera się bez dyskusji i zgrzytu.
Ten Dayton do suba w LT pasuje. Ten stosunek 2Sd-1Sd koniecznie, czy to uwzględniając jakąś komorę dla głośnika, czy bez komory głośnik wprost w tunelu. Długość między 280-300 cm wystarczy dla porządnych 30 Hz z odpowiednim wytłumieniem. Jak ma służyć do nieco głośniejszego grania lub nie musi mieć aż 30 Hz na dole, skrócić do lub poniżej 250 cm, trochę ma nieduży ten Xmax. Impuls zdecydowanie dobry w dłuższej, w krótszej jeszcze lepszy.
Skomentuj
-
Slabo sie starasz ir0nhide,Mozesz zrobic takie cos http://www.aos-lautsprecher.de/pdf/c...n/TLCOAXXL.pdf tylko zwieksz szerokosc obudowy. SD na wejsciu w granicach 1.5, a na wyjsciu 1 lub 0.9. Nawet nie mysl o dlugosciach rzedu 3 metrow bo to duzo za duzo i zupelnie niekonieczne.
http://www.aos-lautsprecher.de/pdf/c...tion/S85TL.pdf
Skomentuj
-
No mogę zrobić według tamtego projektu i chyba będę musiał, lecz chciałem to tak zrobić by nie było za głębokie tzn trochę mniej niż 40cm powiedzmy 35cm max ale chyba się nie da.... Dodatkowo żeby to upchać na ~40cm głębokości będę musiał zwiększyć szerokość do ponad 40cm co w efekcie da niezły klocek :???: (40X40X80)
Skomentuj
-
No, no brawo ir0nhide, takie podejscie do sprawy mi sie podoba :) a korzystajac z okazji wkleje Wam obrazek pokazujacy jak mierzyc dlugosc tunelu TL. Wklejam go poniewaz dosc czesto padaja pytania wlasnie na ten temat.
Zwrocie uwage, linia wychodzi z obudowy, ktora jest niewytlumiona. Pokazuje to jaka rzeczywista dlugosc tunelu "widzi" fala dzwiekowa. Po zastosowaniu tlumienia ta pozorna dlugosc tunelu jeszcze sie zwiekszy.Załączone pliki
Skomentuj
-
OMG :shock: jestem po 5 minutach słuchania ale opisać dokładnie brzmienie to nawet jak bym chciał to na razie nie potrafię dobrać słów... mogę jedynie tyle napisać że OZ i BR niech się schowają(ale teraz to ja muszę śmignąć gdzieś, za godzinkę będę)
[ Dodano: 2010-10-19, 22:06 ]
No dobra jestem zacznijmy od budowy: jest to paczka testowa którą zrobiłem taką na jaką pozwoliły mi zasoby materiału "drugiego gatunku" (czyli po prostu wiórowe ze starych mebli) żeby nie ciąć za dużo itd. Wyszło tak - wysokość 109cm szer.42,5cm głęb. 44,5. Co według moich obliczeń daje tunel dł. ~2,3m
W środku wytłumiłem czym się dało i jak tylko się dało (na bocznej ściance - przykręcanej nie ma gąbki, i tam gdzie widać)
Pomiary jutro bo już dzisiaj nie mam siły
Brzmienie Hmm... tak dokładniej to muszę jeszcze posłuchać... z tym że.... jest jedno "ale" przez co doszedłem do wniosku że nie będę słuchał tej TL... - Tego po prostu nie da się słuchać! Cichuteńko najciszej jak tylko da się ustawić ale żeby coś było słychać i w pomieszczeniu robi się takie ciśnienie że zatyka uszy!
Skomentuj
-
Pogromca mitow, schemat obliczeniowy teoretycznie przydatny ale przyznaj, że to jest przecież niepotrzebne(to obliczanie długości "co do centymetra"). Dokładna wyliczona długość tunelu i tak nie ma tutaj aż tak dużego znaczenia bo i tak wszystko (strojenie) wychodzi dopiero w testach i na pomiarach impedancji. To podobnie jak w podejściu do strojenia BR - początkujący włączają symulator - objętość obudowy, średnica i długość burczyrurki, wszystko ładnie pięknie - pomiar i zonk, strojenie trochę inne niż wyliczone
Ale rysunek, przyznaję, przydatny bo od czegoś trzeba zacząć.
Zamieszczone przez ir0nhideBrzmienie Hmm... tak dokładniej to muszę jeszcze posłuchać... z tym że.... jest jedno "ale" przez co doszedłem do wniosku że nie będę słuchał tej TL... - Tego po prostu nie da się słuchać! Cichuteńko najciszej jak tylko da się ustawić ale żeby coś było słychać i w pomieszczeniu robi się takie ciśnienie że zatyka uszy!Weź pod uwagę, że pierwsze "dobre" wrażenie zawsze może być (przeważnie jest) obarczone sporą dawką emocji - wiem z własnego doświadczenia.
Sam jestem ciekaw co z tego wyszło - ale zaznaczam, że staram się być tutaj optymistą
Skomentuj
Skomentuj