Generalnie za dużo teoretyzujecie a za mało budujecie i słuchacie
A skąd wiesz ile my ich już/dopiero zbudowaliśmy? :razz:
Zamieszczone przez Pogromca mitow
ir0nhide, Nic tak nie psuje proporcji jak za szeroki front. Twoj byl za szeroki co z wysokoscia jeszcze spotegowalo efekt klocka.
ale ja mowie o teraźniejszej konstrukcji (82x38x52cm) co prawda jeszcze ide przegrody porobić ale klocek z zew. już jest i jest duży gdyby był choć trochę niższy....
Wspomniany wyżej Dayton RS 265HF-4 był projektowany do zastosowania w OZ (EBP=51) więc nic dziwnego, że w takiej obudowie czuje się dobrze. Mimo to w tunelu LT 2Sd-1Sd o długości 160-180 cm z odp. wytłumieniem zejdzie całkiem nisko (z rozsądnej wielkości komorą głośnikową). Jeżeli mocne zejście poniżej 35-40 Hz nie jest priorytetem, można skrócić do okolic 140 cm z korzyścią dla brzmienia. Okropnie głośny nie będzie, lecz wystarczająco. W BR zagra nie budząc zachwytu, chyba że ktoś ceni dudnienie.
Pogromco, z głośników do obudowy testowej sądzę, że najlepszy będzie Tonsil GDN 13/40/2: z odpowiednim tweeterem możnaby pokusić się o cięcie go pierwszym rzędem (przydałoby się go nieco wysunąć dla wyrównania ośrodków akustycznych), lepiej pasuje do szerokości frontu 15,5 cm, lepsze EBP do LT.
Ir0nhide, do 2-way na małym przetworniku najkorzystniejszy może okazać się tasuk :), przycisza wyższe częstotliwości, wymaga stosunkowo niewiele wytłumienia, kanał jest krótszy i obszerniejszy. Co do dziury wylotowej, redukcja z 1 Sd do 0,6 Sd większego wpływu na odpowiedź tunelu nie ma, no chyba że się z redukcją mocno przesadzi.
Comendancie,
Tonsil GDN 13/40/2 pasuje mi najlepiej i na nim od poczatku chcialem cos zmajstrowac. Co do tweetera to rowniez chcialem dokleic Tonsila. W gruncie rzeczy mialby to byc niby klon Totem Mite lecz w TL. Filtry 6 db jak najbardziej wskazane, wysunac tez mozna jednak ja mialem pomysl aby... zamontowac tweeter pod niskotonowcem. Tym prostym zabiegiem mozna pogodzic zgranie fazowe, a i wyglad bedzie mniej oklepany.
Tylko ktora wersje GDN bierzesz od uwage? 4 czy 8 ohm?
Ps. Wlasnie przytargalem do domu kolejna, prosta i krotka TL. Beda testy i pomiary
No właśnie, jakie w praktyce zalety ma krótszy kanał oprócz zmniejszonej objętości?
Kolega Comandante W wspomniał coś o zysku na brzmieniu, ale czym się to objawia?
I czy zawsze kurczowo trzymacie się wylotu 1SD? jakie niekorzystne zjawiska zajdą jak będzie mniejszy?
Przy takim samej ilosci tlumienia krotszy kanal jest "glosniejszy". Trzymac sie kurczowo 1Sd wcale nie trzeba. Zwiekszajac Sd zwiekszasz efektywnosc tunelu. W temacie linii transmisyjnych nie ma sztywnych regul, mozna sie poruszac po szerokich "zawiasach" uzyskujac tym samym rozne efekty. Co kto lubi, co kto woli, pomyslow na linie transmisyjna jest wiele.
Pogromco, faktycznie są 2 wersje tych GDN13, różnią się nieco parametrami:
Nom. impedancja - 4 - 8 Ohm
BL - 5,08 - 5,43
Qms - 4,27 - 4,65
Qes - 0,34 - 0,4
Qts - 4,27 - 4,65
Który zostanie użyty, pozostaje do Twojego wyboru.
raven1985, Lepiej nie wklejaj, bo zaraz ktos napisze ze to nie TL tylko basrefleks... :wink:
:grin: Bo to nie TL. W ogóle to co robicie to nie TL. TL to Visaton 130 TL - widać na jakich zasadach powinien działaś prawdziwy TL. Cała reszta to fnatzje zmierzające do większego wentylowania rezonatora żeby "głosniej grał".
Co byście powiedzieli na GDN 13/50/9 w TL? Ma Qts 0,48 i duzy magnes, wysoki Bl. W B-R daje trochę twardy i niezbyt niski bas. Może TL by go zmiekczył i obniżył? Próbował ktoś?
W prawdziwej TL energia wytworzona przez tylną stronę membrany ma zostać wytracona w wytłumionym zamkniętym labiryncie tak?
Natomiast Wy wszyscy raze z producentami typu PMC na czele, robicie otwarte labirynty i korzystacie z energii promieniowanej przez tylną część membrany.
W takim kanale dochodzi do rezonansu fali, a chyba nie o to chodzi?
Z tego co się naczytałem, to kanał jest tylko po to, aby fala odwróciła się w fazie i wydostała na zewnątrz. Czy ja dobrze łapię ?
Proszę mnie sprostować
Dzięki za wyrozumiałość :oops:
Witaj dzedosz
Obudowy horn back loaded jaka pokazales sa podobne do linii transmisyjnych lecz sa w nich pewne roznice. Pierwsza to gardlo tuby, przewezenie zaraz za glosnikiem, ktorego nie stosuje sie w TL. Druga roznica to oczywiscie skutecznosc. Gdybys zwykla prosta rure na jednym koncu zaczal rozszerzac to mialbys nic innego jak horna. Efektywnosc wzrasta, punkt rezonansu sie podnosi na skali czestotliwosci. Oczywiscie tuby sie nie wytlumia bo stracilibysmy to po co sie ja buduje, czyli skutecznosc na basie.
Analogicznie jest z linia tranmisyjna. Skonczmy wreszcie z pisaniem o prawdziwej i nieprawdziwej linii transmisyjnej. Linia tranmisyjna to prosta rura, w ktorej zachodza zjawiska rezonansowe. Rura bez tlumienia generuje najwyzsza sprawnosc plus oczywiscie rezonanse. Jak nam te rezonanse nie przeskadzja to nie musimy nic robic ( jak na przykladzie wielkiej TL Visatona, wkleil jaciomp, pare postow wyzej ). Dostajemy duzy zysk energetyczny na interesujacym nas pasmie, a reszta pasma z antyrezonansami jest wycieta przez filtr elektryczny subwoofera ).
A jesli chcemy skorzystac z pelnego pasma glosnika, a nie tylko kawalka niskich tonow, to musimy usunac czesc rezonansow, zatem stosujemy wytlumienie. W naszej oryginalnej linii transmisyjnej nic sie nie zmienia. Material tlumiacy pochlania czesc czestotliwosci promieniowanych przez tylna strona membrany i zmniejsza szkodliwe rezonanse. Wraz z tym punkt strojenia linii przenosi sie w dol, a tunel gra coraz ciszej. Dodajac wytlumienia mozna niemal zupelnie zapchac nasza rure i korzysci z tego wcale nie bedzie. Caly pic polega na tym aby dobrac tyle materialu ile nam w danej sytuacji potrzeba dla uzyskania takiej charakterystyki przenoszenia i impedancji jaka nas interesuje. Dopiero jak zupelnie zatka sie otwor to nasza linia transmisyjna przestanie byc linia transmisyjna, chocbysmy nie wiem ile upchali welny w tunel to i tak bedzie on promieniowal. Zeby sie tego pozbyc trzeba go po trostu zatkac kawalkiem plyty.
Dlaczego wiec PMC i reszta tak slabo wytlumia swoje obudowy? Po to zeby nie marnowac energii tylnej strony membrany, zupelnie tak samo jak w horn back loaded. Skoro juz cos mamy to lepiej to wykorzystac niz zmarnowac. Oczywiscie wraz ze slabym tlumienem pojawiaja sie problemy z rezonansami. Tutaj na pomoc przychodza rozne ksztalty tuneli, offsetu, komor, czy specjalistycznych materialow tlumiacych jakimi chwali sie PMC ( w co akurat niespecjalnie chce mi sie wierzyc ).
TL ma tunel zwężający się ku wylotowi a Horn na odwrót :mrgreen:
Oczywiście tak sobie tylko żartobliwie trochę powiedziałem
Ja mam natomiast inne pyt. chcę właśnie przystąpić do wycięcia otworu (końca tunelu) w swojej linii i nie wiem jaki wyciąć ? mniejszy niż SD ? osobiście nie jestem za tym by stosować otwór mniejszy niż powierzchnia mem. głośnika, ale Pogromca stronę wcześniej jedną wypowiedzią mnie zdezorientował i teraz nie wiem....., co polecacie?
Jaciomp dalej nie wiem jak ty to wyliczyłeś ale dam sobie palca uciąć że w XB2 PCM "wylot" ma bardzo blisko 1SD!
Bo to nie TL. W ogóle to co robicie to nie TL. TL to Visaton 130 TL - widać na jakich zasadach powinien działaś prawdziwy TL. Cała reszta to fnatzje zmierzające do większego wentylowania rezonatora żeby "głosniej grał".
Twierdzisz że to co my robimy to nie TL ? to skoro my robimy dla głośnika obudowę która jest w kształcie tunelu a tunel ten ma długość 1/4 dł. fali odpowiadającej rezonansowi głośnika to to nie jest Linia transmisyjna ? tylko jak twierdzisz głośniejszy BR? :shock:
mi się wydaję że gdy głośnik jest podłączony do odpowiedniego tunelu który to jest po to by zmieścić 1/4 fali... itd. To jest to TL !
A poza tym jak wygląda ch-ka BR a jak naszych TL ? nie widać różnic ?
A co do wylotu w XB2 to Jaciomp ma racje, napewno nie jest rowny Sd glosnika. Bez obliczen na przyslowiowe "oko" widac wyraznie. Tak samo widac roznice miedzy IB2i, a IB2s. Obudowa ta sama, a wyjscie tunelu zupelnie inne.
A co do wylotu w XB2 to Jaciomp ma racje, napewno nie jest rowny Sd glosnika. Bez obliczen na przyslowiowe "oko" widac wyraznie. Tak samo widac roznice miedzy IB2i, a IB2s. Obudowa ta sama, a wyjscie tunelu zupelnie inne.
a ja będę się kłócił :razz:
Albo to ja źle liczę.... :???:
Ja liczę tak:
Widzimy że tunel ma szerokość prawie że taką samą jak głośnik - przyjmijmy że 30cm
SD głośnika to 500cm , i teraz tak 500/30 = 16,6cm czyli troszeczkę więcej niż 15cm (promień głośnika) I ja +/- taki "wylot" widzę. Więc albo jestem ślepy albo nie umiem liczyć :???:
Może jak by chciał się dokładnie doliczać to nie wyszło by dokładnie 1sd ale uważam że nie mniej niż 0,9 ! a już na pewno nie 0,6 SD bo to by było 10cm wszerz czyli 1/3 głośnika !
[ Dodano: 2010-11-11, 16:51 ]
Nie twierdzę że mam 100% racje, dlatego jak się mylę to proszę mnie uświadomić
Skomentuj