Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co taka ciesz? Wszystkich gdzies wywialo i nikt nie pisze...

Wysyłane z mojego HTC A510e za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Właśni z Zibim robimy projekt TL na dwóch 15AWX w układzie dAppolito, na dniach powstanie skrzynka i pierwsze pomiary.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Rosjanie pokazali pomiary nowego dziecka PMC http://www.hi-fi.ru/magazine/stereo/897719
        Jak widac chlopaki nadal stawiaja na puste tunele, dynamiczne brzmienie. Niezbyt niskie strojenie ale rowniez widac dolki po rezonansach harmonicznych :)

Skomentuj

najfajniejsza jest ta recenzja poetycka. Jakby im pisał nasz poeta audiofilizmu - Pacuła

Skomentuj

A co powiecie o takiej konstrukcji. Kolumna będzie grała w pokoju 25m2, nie wiem czy długość tunelu dobrze obliczyłem. Jest to moja pierwsza taka obudowa. Musze jeszcze pomyśleć nad zmniejszeniem szerokości wylotu tunelu ponieważ teraz przekrój końcowy wynosi ok 3SD jeśli dobrze policzyłem.

Last edited by tomek2209; 01.06.2012, 14:05.

Skomentuj

Komora dla średniaka za duża. Można ją spokojnie zmniejszyć i wykorzystać to miejsce na prowadzenie tunelu. Wtedy kolumna wyjdzie niższa niż te 135cm. Tunel ma duży taper, male Sd na wyjściu. Nie wiem czy to akurat dobrze. Z mojego doświadczenia, im więcej załamań tuneli tym mniejsza dynamika linii. Ja bym powalczył jednak o jedno załamanie mniej. Poza tym tunel wydaje się być zdecydowanie za długi. Tak mniej więcej o metr :P
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tunel moze być za długi tylko że wtedy nie będzie silnie promieniował przy takiej czestotliwości przy której głosnik powinien już być odciażany. Jesli przy tym ma duzy przekrój to zrealizuje cos przypominającego ogdrodę. Długości Tuneli Quadrali przekraczały 2,8m - tam ma oko jest ok. 3-3,3 m. Trzeba sie tylko zastanowić czy z basu tego GDNa jeszcze coś zostanie z wyjątkiem "lekkiego podmuchu".
                aaaa zapomniałbym - antyrezonanse nie istnieją!

tak chyba byłoby praktyczniej ?
                Załączone pliki
                Last edited by arwas; 01.06.2012, 14:22.

Skomentuj

Dla GDN 30/100/11 tunel wlot między 1,5 a 2 Sd - wylot 1 Sd o długości 260-280 cm zapewni zadowalające zejście i moc (okolice 40 Hz). Przy dłuższym tunelu wprawdzie zejście wzrośnie ale skuteczność spadnie, tak zgrubnie i orientacyjnie każde 5 Hz o 2-3 dB w dół. W drugą stronę podobnie, z tym że wtedy od ok. 200 cm w dół podbicie najniższych tonów może okazać się nadmierne. Optimum leży gdzieś w podanym zakresie. Tunel 330 cm - za długi.

Skomentuj

Przybliżony obraz tego, czego można sie spodziewać (wpływ wytłumienia pominięty):pogladowo.png

Skomentuj

Ok zrobię tak jak piszesz długość tunelu w tym przedziale. A mógłbyś mi podać przekrój początku tunelu i jego końca bo ja coś robię nie tak, wychodzi mi za mało i głośnik się nie zmieści. To zrobię rysunek i wkleję, ocenicie jeszcze czy wszystko będzie dobrze.
                      Dane ze strony e-tonsil.pl
                      Powierzchnia czynna membrany SD: 0,048 m2

A robił już ktoś taką obudowę na tym przetworniku? Jeśli tak to ładnie grało?
                      Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomek2209 Zobacz posta
                        A mógłbyś mi podać przekrój początku tunelu i jego końca
                        podawał wczesniej
                        Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                        Dla GDN 30/100/11 tunel wlot między 1,5 a 2 Sd - wylot 1 Sd

Skomentuj

Sorki tak to jest jak się matmy nie chce uczyć przy zamianie na cm kwadratowe zapomniałem o jednym 0. :lol: Kurcze teraz nie wiem czy kolumna w drzwiach do pokoju się zmieści
                          Last edited by tomek2209; 01.06.2012, 16:23.

Skomentuj

Z rozmiarem i stosunkami wlotu-wylotu i Sd membrany nie ma jednej słusznej i jedynej recepty i najczęściej końcowy wybór podyktowany jest kompromisem między spodziewanymi efektami a wynikowym rozmiarem konstrukcji.

Z Sd wlotu orientacyjnie można podać takie zależności (przybliżony obraz dla 280 cm dł. wylot 1 Sd):

Co do Sd wylotu można podać takie orientacyjne zależności (280 cm, wlot 2 Sd):

Skomentuj

Rób tak żeby cały tunel przy powyzszych załozeniach zmieścił się w objetosci obudowy do 80 litrów.

Skomentuj

Naszkicowałem coś takiego tylko nie wiem ile ma być w miejscu gdzie są pytajniki, wlot dałem 1.5 SD wylot prawie 1 SD ale pewnie zmniejszę wylot do 0.8 jeśli obudowa będzie zbyt duża. Długość tunelu: 2,64m

Skomentuj

Jesli pytasz o odległości to możesz podzielic tam przestrzeń dokładnie w połowie.
                                  Poza tym jednak komora średniotonowa niepotrzebnie duża i skrzynia wychodzi wielka. Dasz radę ją zmniejszyć jesli zwiniesz tunel trzy krotnie. Ujście może być w podłoge lub na boki. Zrób spodnią ścianę odkręcaną, będzie potrzebny dostęp do wnetrza labiryntu podczas dobierania ilości wytłumienia.
                                  Last edited by artur.ek; 01.06.2012, 18:30.

Skomentuj

Buduj. Od czegoś trzeba zacząć i na tym początkowym etapie trudno wszystko ogarnąć i z góry ocenić, jaką wagę może mieć jaki detal. Skończyć się to może kilkukrotnym podejściem do jednej budowy, za każdym razem na wnioskach z rosnącej wiedzy. Ale ten wysiłek jest wart włożenia nawet jeśli po drodze będą niepowodzenia. Linia transmisyjna jest wyborem właściwym :).

Istnieje wiele dróg dla wojownika, lecz tylko niektóre z nich posiadają serce.
                                    (Coś w tym guście bodajże u Carlosa Castanedy w "The Path of the Warrior", a może w "The Teachings of Don Juan")

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                                      Poza tym jednak komora średniotonowa niepotrzebnie duża i skrzynia wychodzi wielka. Dasz radę ją zmniejszyć jesli zwiniesz tunel trzy krotnie. Ujście może być w podłoge lub na boki. Zrób spodnią ścianę odkręcaną, będzie potrzebny dostęp do wnetrza labiryntu podczas dobierania ilości wytłumienia.
                                      Nie wiem czy dobrze zrozumiałem jeśli dołożę jeszcze jeden odcinek tunelu to zwiększy się głębokość obudowy, a zmniejszy wysokość? Chyba, że masz na myśli jakieś inne rozwiązanie, nie chcę już zwiększać głębokości obudowy, w komorze dla średniaka zmniejszę jeszcze wysokość.

Skomentuj

Jeśli zmienisz ustawienie głośników, zrobisz płytszą a dłuższa komorę na średniotonowego to niskotonowy znajdzie się niżej. Ten odcinek tunelu się skróci. Potem masz jedno zagiecie ku górze a nastepnie powrót w dół i wyjście na przykład w podłogę. W takim układzie kolumna moze miec około 1 m wysokosci.
                                        W obecnym wariancie masz głosniki nieco za wysoko do słuchania z pozycji siedzącej.
                                        Zacznij od prawidłowego ustawienia głośników jak w oryginalnej zwrotnicy. Potem staraj sie zwinąc tunelł tak żeby był jak najdłuższy przy akceptowalnym rozstawieniu głośników i zmieścił się powiedzmy w 90 litrach objętości. Możesz zrobc mu dwa zagięcia i ujście gdzie chcesz byle miał przynajmniej te 2,4m dlugości i głośnik średniotonowy na wysokości najwyżej 90cm.
                                        Last edited by artur.ek; 02.06.2012, 00:40.

Skomentuj

A tak skrzynka? Nie chcę robić bardzo głębokiej wolałbym wyższą i płytką.

Nie mam więcej pomysłów :(
                                          Gdzieś widziałem już projekt takiej kolumny, mam kilka pytań co to tego:
                                          1. Czy średnio i wysoko tonowy znacząco zaburzy pracę GDN'a i przepływ powietrza? Głośniki będą wystawać w tunel około 7cm.
                                          2. Jaka byłaby minimalna objętość komory dla tego GDM'a 18/80 ?
                                          3. Kiedyś widziałem średniaki już obudowane są one coś warte czy lepszy będzie ten GDM?
                                          4. Czy miejsce wylotu tunelu zmieni pracę takiej kolumny?
                                          Last edited by tomek2209; 03.06.2012, 20:39.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X