Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Raven, jeżeli faktycznie chodzi o 12-SB34NRX75-6, że to z uwagi na niskie EBP znakomicie czuje się w OZ, to hm... z całą pewnością nie bez aktywnej korekcji. Głośnik może i czuje się w OZ znakomicie, ale konstruktor ma prawo oczekiwać więcej basu od silnej 12-calowej pompki, która w obudowie OZ z Qtc 0,707 ma dostać niecałe 50 litrów objętości, by osiągnąć w niej f3 45 Hz (nawet zwiększenie obudowy do 200 litrów nie spowoduje tu istotnego zwiększenia zejścia). Nie upierałbym się w tym wypadku przy szlachetnej OZ. Ten SB12 w LT zachowuje się nieco - zauważalnie - lepiej, oczywiście kosztem tego czy tamtego, ale nie aż tak wielkim kosztem jaki nastąpiłby, gdyby zastosować go w BR.

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
      12-calowej pompki
      Ma prawo oczywiście . Ale do niskiego grania są inne głośniki .
      Ten to łuczek a nie pompka

Zacytuje Zaph-a:
      Two SB12.3's in a room is more output and low end than any sane person would need.
      The shallow 2nd order rolloff of the sealed box extends low end usefulness a lot lower than most vented designs. The ridiculous fight for the lowest anechoic F3 isn't going to help anyone much in a normal room. F10 is a little more important.

Skomentuj

Tak, do niskiego grania w OZ lepiej wziąć inny głośnik.
        Chodziło mi o to, że taki SB i jemu podobne są na świecie i niby pasują do OZ, ale nie za bardzo i mimo niskiego EBP jednak lepiej im właśnie w LT, co zupełnie nic nie udowadnia w przedmiotowej kwestii, ale wskazuje, że nie obudowa, ale głośnik narzuca takie, czy inne zastosowanie. Jasne, że można celować na konkretny rodzaj obudowy z dowolnych powodów: jednak nie jest wszystko jedno, z jakiego głośnika się skorzysta i zachowanie koncepcji typu obudowy może wymóc i wymaga dopasowania do niej przetwornika.
        Głośnik kluczowym elementem, obudowa wtórnym.
        Większość produkowanych głośników budowana jest pod specyfikę obudowy wentylowanej (tu decydujące proporcje rozmiaru obudowy a ilości basu z obudowy, stosunek tych dwóch współcześnie stawianych wymogów) i mimo szacunku i sympatii do OZ, większość dziś produkowanych głośników trafia do BR (LT lepsze lecz kłopotliwsze, przemysłowa produkcja musi stawiać na prostsze, tu BR wygrywa). To wyjaśnia przy okazji tę dominację BR: skoro najlepiej sprzedaje się BR, bo to małe a basuje, to dostosowuje się produkcję do wytwarzania przetworników dedykowanych do tego typu obudowy. To proste mechanizmy ewolucyjne, na placu zostaje niekoniecznie najlepsze, ale z pewnością to, co najpopularniejsze.
        Wyjaśnia to również, po co i dlaczego LT w rękodziele DIY-owskim. Otóż przetworniki zdatne do obudowy wentylowanej najogólniej nadają się do LT, bo to jest obudowa wentylowana. Skoro więc ktoś pragnie nieco lepszego brzmienia, a nie wadzi mu ewentualny większy rozmiar, rozwiązanie narzuca się samo... Precz z gołębiem (OZ) na dachu. Łatwiej dopasować lepszą w działaniu obudowę do głośników, jakie ma się bez trudu do dyspozycji, niż szukać takiego specyficznego głośnika, który do może jeszcze lepszej obudowy zamkniętej pasuje, bo o takie zwyczajnie jest znacznie trudniej.
        Dyskusja, która obudowa sama w sobie i z siebie samej jest najlepsza i ma wszystkie inne pod sobą jest daremna i możliwa jedynie, gdy się całkowicie pominie kwestię przetwornika. A to rodzaj nadużycia, skoro bez przetwornika obudowy w ogóle z zasady nie grają, a zmiana głośnika w obudowie wymaga korekty obudowy lub wręcz jej przekonstruowania pod jego indywidualne parametry.
        Nie stawiajmy wozu przed koniem.

Skomentuj

A to niespodzianka! Nowe Twenty.22 z 6.5 calowka nie posiadaja juz offsetu. Chlopaki przeprojektowali obudowe, wyciagajac najdluzsza linie jaka dalo sie upchac w obudowe monitora.

Skomentuj

Mam pytanie. co daje wygłuszenie ścianek ? Czy jest możliwość uzyskania mega basu (tak aby było go czuć jak najmocniej na ciele) z tonsila gdn 30/120 ?

Skomentuj

:thumbdn:

Zaczynamy od lektury artykułów zawartych na stronie głównej
              marcinsywala.pl
              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie na temat...
                (tak aby było go czuć jak najmocniej na ciele)
                Wymiękam..

Skomentuj

Najmocniej... czuć na ciele, jak trzęsie?
                  Uzgodnijmy terminologię i zakres pojęć.
                  O jakim trzęsieniu mowa?
                  Jak mocnym? Ręce i nogi odlatują? Czy tylko szeleści zarost na klacie? Mdli, ślinotok, niepokój, szum w uszach, niekontrolowane dźwięki i wypróżnienia?
                  Trzęsienia mają być jakieś szczególne?
                  Na ciele, znaczy całym ciele, czy tylko na głowie, grzbiecie, w kiszkach, stopach, odstających/zwisających częściach ciała?
                  Jeżeli o takie skrajne osiągi chodzi to nie, nie. Nie nada się.

Skomentuj

Chodzi mi, aby uzyskać z tego głośnika jak najmocniejszy bas, teraz mam zrobioną obudowę br ok 70l ok 37Hz, i średnio mnie zadowala. Tak aby go było czuć jak np w klubach etc, nie ważne czy będzie urywało nogi i ręce, ma być jak najmocniejszy. I jeśli macie pisać teksty typu "wymiękam" to się nie odzywajcie w ogóle bo tylko śmiecicie temat.

Skomentuj

Wymiękam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Konrad435 Zobacz posta
                        Chodzi mi, aby uzyskać z tego głośnika jak najmocniejszy bas, teraz mam zrobioną obudowę br ok 70l ok 37Hz, i średnio mnie zadowala. Tak aby go było czuć jak np w klubach etc, nie ważne czy będzie urywało nogi i ręce, ma być jak najmocniejszy. I jeśli macie pisać teksty typu "wymiękam" to się nie odzywajcie w ogóle bo tylko śmiecicie temat.
                        Kolego, jak chcesz zeby bylo jak w klubach, to sobie kup lub zrob subwoofer PA, na glosniku 18 cali i nie zasmiecaj tematu linii transmisyjnych glupimi pytaniami. To nie elektroda mekka gimbusow.

Skomentuj

Tak jak mówi Pogromca, kup sobie taki głośnik:
                          http://www.stx.pl/sw-stx-15-3-800-8-f-a-mc.html
                          Zasil go końcówką ponad 500 wat (najlepiej 1000) i będziesz miał efekt jakiego oczekujesz, a biednego tonsilka sprzedaj na allegro :)

Skomentuj

Witam wszystkich.
                            Jakiś czas temu zbudowałem kolumny Fineline na głośnikach Wavecor według projektu Klang+Ton.
                            Jestem bardzo zadowolony z jakości dźwięku, szczególnie niskich tonów.
                            Przyszedł jednak czas na coś lepszego, oczywiście TL.Co sądzicie o projekcie
                            http://ru-audiomania.livejournal.com/4919.html
                            Czy nie zakradły się tam jakieś błędy w zwrotnicach. Na razie doszukałem się drobnego błędu w wymiarowaniu kolumn.
                            Pozdrawiam
                            Zbyszek

Skomentuj

Witam, bo to mój pierwszy post na tym forum.

Ktoś na innym forum wpadł na pomysł, że można by w kinie domowym zrobić w podeście pod ekranem subwoofer w obudowie typu linia transmisyjna gdzie cały podest byłby tą obudową.

Tu jest przykład takiego podestu (jeszcze nie zabudowanego). Oczywiście gdyby zamontować w nim głośniki basowe to musiałby być wyższy.

A tu jest przykład trochę innego zabudowania głośników niskotonowych pod ekranem.

No i teraz pytanie, czy taka obudowa miałaby sens i czy można by dzięki niej uzyskać mocny, szybki i nisko schodzący bas?

Skomentuj

To chyba za odgrodę można już uznać takie zabudowania, z tysiąc litrów objętość za głośnikiem.

Skomentuj

Przydałoby się więcej zdjęć aby dokładnie ocenić co to jest. Aczkolwiek słuszne mogą być osądy że zagra to potężnie.

Skomentuj

Ta przykładowa zabudowa to Infinitely Baffled, nie wiem jak się to prawidłowo tłumaczy.

Co da lepszy bas, IB jak w tym projekcie czy TL zabudowana w podeście pod ekranem?
                                    Last edited by Arturos; 27.03.2013, 00:05.

Skomentuj

Jak już infinity baffle czyli nieskończona odgroda czyli teoretyczna obudowa idealna. Ale ten projekt nim nie jest.

Skomentuj

Absurdalna obudowa. Jakbym mial isc w taki hardkor, to wolalbym zrobic ze 4 suby na 18 calowym tluczku estradowym w obudowie OZ z korekcja i siemano. Tylko zastanawiam sie, czy ludzie faktycznie potrzebuja az takiego cisnienia?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          Tylko zastanawiam sie, czy ludzie faktycznie potrzebuja az takiego cisnienia?
                                          Ci do których dotarło, iż co by nie zrobili, to bas ich nie porozrywa na strzępy i nie zabije, przerzucają się na jakościowe granie, a inni dalej próbują, jak widać na powyższym przykładzie. 4x FI BL 18 w samochodzie by spokojnie szyby z uszczelkami wyjęły, ze 160db by to wytworzyło.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X