Raven, jeżeli faktycznie chodzi o 12-SB34NRX75-6, że to z uwagi na niskie EBP znakomicie czuje się w OZ, to hm... z całą pewnością nie bez aktywnej korekcji. Głośnik może i czuje się w OZ znakomicie, ale konstruktor ma prawo oczekiwać więcej basu od silnej 12-calowej pompki, która w obudowie OZ z Qtc 0,707 ma dostać niecałe 50 litrów objętości, by osiągnąć w niej f3 45 Hz (nawet zwiększenie obudowy do 200 litrów nie spowoduje tu istotnego zwiększenia zejścia). Nie upierałbym się w tym wypadku przy szlachetnej OZ. Ten SB12 w LT zachowuje się nieco - zauważalnie - lepiej, oczywiście kosztem tego czy tamtego, ale nie aż tak wielkim kosztem jaki nastąpiłby, gdyby zastosować go w BR.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta12-calowej pompki
Ten to łuczek a nie pompka
Zacytuje Zaph-a:
Two SB12.3's in a room is more output and low end than any sane person would need.The shallow 2nd order rolloff of the sealed box extends low end usefulness a lot lower than most vented designs. The ridiculous fight for the lowest anechoic F3 isn't going to help anyone much in a normal room. F10 is a little more important.
Skomentuj
-
Tak, do niskiego grania w OZ lepiej wziąć inny głośnik.
Chodziło mi o to, że taki SB i jemu podobne są na świecie i niby pasują do OZ, ale nie za bardzo i mimo niskiego EBP jednak lepiej im właśnie w LT, co zupełnie nic nie udowadnia w przedmiotowej kwestii, ale wskazuje, że nie obudowa, ale głośnik narzuca takie, czy inne zastosowanie. Jasne, że można celować na konkretny rodzaj obudowy z dowolnych powodów: jednak nie jest wszystko jedno, z jakiego głośnika się skorzysta i zachowanie koncepcji typu obudowy może wymóc i wymaga dopasowania do niej przetwornika.
Głośnik kluczowym elementem, obudowa wtórnym.
Większość produkowanych głośników budowana jest pod specyfikę obudowy wentylowanej (tu decydujące proporcje rozmiaru obudowy a ilości basu z obudowy, stosunek tych dwóch współcześnie stawianych wymogów) i mimo szacunku i sympatii do OZ, większość dziś produkowanych głośników trafia do BR (LT lepsze lecz kłopotliwsze, przemysłowa produkcja musi stawiać na prostsze, tu BR wygrywa). To wyjaśnia przy okazji tę dominację BR: skoro najlepiej sprzedaje się BR, bo to małe a basuje, to dostosowuje się produkcję do wytwarzania przetworników dedykowanych do tego typu obudowy. To proste mechanizmy ewolucyjne, na placu zostaje niekoniecznie najlepsze, ale z pewnością to, co najpopularniejsze.
Wyjaśnia to również, po co i dlaczego LT w rękodziele DIY-owskim. Otóż przetworniki zdatne do obudowy wentylowanej najogólniej nadają się do LT, bo to jest obudowa wentylowana. Skoro więc ktoś pragnie nieco lepszego brzmienia, a nie wadzi mu ewentualny większy rozmiar, rozwiązanie narzuca się samo... Precz z gołębiem (OZ) na dachu. Łatwiej dopasować lepszą w działaniu obudowę do głośników, jakie ma się bez trudu do dyspozycji, niż szukać takiego specyficznego głośnika, który do może jeszcze lepszej obudowy zamkniętej pasuje, bo o takie zwyczajnie jest znacznie trudniej.
Dyskusja, która obudowa sama w sobie i z siebie samej jest najlepsza i ma wszystkie inne pod sobą jest daremna i możliwa jedynie, gdy się całkowicie pominie kwestię przetwornika. A to rodzaj nadużycia, skoro bez przetwornika obudowy w ogóle z zasady nie grają, a zmiana głośnika w obudowie wymaga korekty obudowy lub wręcz jej przekonstruowania pod jego indywidualne parametry.
Nie stawiajmy wozu przed koniem.
Skomentuj
-
Najmocniej... czuć na ciele, jak trzęsie?
Uzgodnijmy terminologię i zakres pojęć.
O jakim trzęsieniu mowa?
Jak mocnym? Ręce i nogi odlatują? Czy tylko szeleści zarost na klacie? Mdli, ślinotok, niepokój, szum w uszach, niekontrolowane dźwięki i wypróżnienia?
Trzęsienia mają być jakieś szczególne?
Na ciele, znaczy całym ciele, czy tylko na głowie, grzbiecie, w kiszkach, stopach, odstających/zwisających częściach ciała?
Jeżeli o takie skrajne osiągi chodzi to nie, nie. Nie nada się.
Skomentuj
-
Chodzi mi, aby uzyskać z tego głośnika jak najmocniejszy bas, teraz mam zrobioną obudowę br ok 70l ok 37Hz, i średnio mnie zadowala. Tak aby go było czuć jak np w klubach etc, nie ważne czy będzie urywało nogi i ręce, ma być jak najmocniejszy. I jeśli macie pisać teksty typu "wymiękam" to się nie odzywajcie w ogóle bo tylko śmiecicie temat.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Konrad435 Zobacz postaChodzi mi, aby uzyskać z tego głośnika jak najmocniejszy bas, teraz mam zrobioną obudowę br ok 70l ok 37Hz, i średnio mnie zadowala. Tak aby go było czuć jak np w klubach etc, nie ważne czy będzie urywało nogi i ręce, ma być jak najmocniejszy. I jeśli macie pisać teksty typu "wymiękam" to się nie odzywajcie w ogóle bo tylko śmiecicie temat.
Skomentuj
-
Tak jak mówi Pogromca, kup sobie taki głośnik:
http://www.stx.pl/sw-stx-15-3-800-8-f-a-mc.html
Zasil go końcówką ponad 500 wat (najlepiej 1000) i będziesz miał efekt jakiego oczekujesz, a biednego tonsilka sprzedaj na allegro :)
Skomentuj
-
Witam wszystkich.
Jakiś czas temu zbudowałem kolumny Fineline na głośnikach Wavecor według projektu Klang+Ton.
Jestem bardzo zadowolony z jakości dźwięku, szczególnie niskich tonów.
Przyszedł jednak czas na coś lepszego, oczywiście TL.Co sądzicie o projekcie
http://ru-audiomania.livejournal.com/4919.html
Czy nie zakradły się tam jakieś błędy w zwrotnicach. Na razie doszukałem się drobnego błędu w wymiarowaniu kolumn.
Pozdrawiam
Zbyszek
Skomentuj
-
Witam, bo to mój pierwszy post na tym forum.
Ktoś na innym forum wpadł na pomysł, że można by w kinie domowym zrobić w podeście pod ekranem subwoofer w obudowie typu linia transmisyjna gdzie cały podest byłby tą obudową.
Tu jest przykład takiego podestu (jeszcze nie zabudowanego). Oczywiście gdyby zamontować w nim głośniki basowe to musiałby być wyższy.
A tu jest przykład trochę innego zabudowania głośników niskotonowych pod ekranem.
No i teraz pytanie, czy taka obudowa miałaby sens i czy można by dzięki niej uzyskać mocny, szybki i nisko schodzący bas?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTylko zastanawiam sie, czy ludzie faktycznie potrzebuja az takiego cisnienia?
Skomentuj
Skomentuj