Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Całkiem zacne rozwiązanie PMC też takie stosuje ,dzięki gąbce zyskujemy na odpowiedzi basu ale kosztem rezonansów i podbić chyba że w ogóle nie występują albo gąbka bdb absorbuje wszystkie śmieci bo np jest ulepiona z lepszego materiału albo zastosowano kilka gęstości gąbki co ma za zadanie wyłapywać jak najwięcej podbić ?? przynajmniej tak mi się wydaję , ty wiesz bo na pewno przeprowadziłeś pomiary :)
    Powiedz mi jeszcze jak to zagrało , jak sprawdza się w praktyce takie rozwiązanie? Jak wiele prototypów nastrugałeś przed finalną wersją ?

Skomentuj

Możliwe jest takie zaprojektowanie tunelu, aby wyłącznie za pomocą gąbki osiągnąć doskonale rezultaty, chociaż mix gąbki i owaty będzie w ogólnym pojeciu jeszcze lepszym rozwiązaniem w walce z rezonansami. Gęstość gąbki również ma znaczenie. Końcowy efekt był dobry , mimo ze charakterystyka przenoszenia była liniowa ( w pmc tez nie jest ). Ile zrobiłem prototypow? Kilka, ale przed nimi testowałem rozne patenty, których było spokojnie kilkadziesiąt.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        mimo ze charakterystyka przenoszenia była liniowa ( w pmc tez nie jest )
        Nie moge juz edytowac, a mialo byc, ze charakterystyka NIE byla liniowa.

Skomentuj

A tak drogie dzieciaki dziala linia transmisyjna :)

Skomentuj

Fajnie jest zobaczyć dźwięk na własne oczy... :blink:

Skomentuj

A tak wlasciwie to w domu czekaja na mnie dwa STXy W.27.400.8MC... I rodzi się w mojej głowie projekt IMPREZKA. Dwie TLki bez ambicji audiofilskich do naglasniania salonu 30m2 moze czasami tarasu. Dlaczego linia? Bo lubię jej dzwiek! Generalnie ma być zywo, mocno i z przytupem. Charka ani zejscie do hadesu nie maja tu az takiego priorytetu bo i tak po kilku glebszych wazniejsze aspekty beda się liczyly :biggrin: Parametry tych STXow nie sa glupie do tej aplikacji tylko teraz pytanie czym by tu rozsadnie uzupelnic pasmo? Macie jakies propozycje do moich zalozen? Wazne zeby bylo jak najprosciej i najtaniej. Zwrotka nawet uniwersalna jesli nie bedzie do konca tragiczna :o a co! A jak cos sklecimy to pojdzie relacja z budowy i opis efektow... ale juz po wychyleniu kilku glebszych jak to w zalozeniach :thumbsup:
              Last edited by Mercutio; 26.07.2017, 22:38.

Skomentuj

Ps. A jesli ktorykolwiek z jasnie oswieconych panow poczuje sie zniesmaczony tym malo ambitnym projektem ktory godzi w poziom ich zaawansowania zawsze moga go poprostu pominac. Troche freestajlu i luzu przyda sie nawet w tak wysokich i zacnych progach naszego DIY. Pozdrawiam wszystkich!

Skomentuj

Zamieszczone przez Mercutio Zobacz posta
                  Parametry tych STXow nie sa glupie do tej aplikacji tylko teraz pytanie czym by tu rozsadnie uzupelnic pasmo? Macie jakies propozycje do moich zalozen? Wazne zeby bylo jak najprosciej i najtaniej.
                  https://diyaudio.pl/showthread.php/2...Audio-Sophia-3

8* pochyłu utrudnia trochę sprawę, ale jak ma być tylko na imprezki to mniejsze pochylenie też ujdzie.
                  Kształtem frontu też bym się za bardzo nie stresował.
                  Tylko kopułkę musiał byś czymś zabezpieczyć, bo jest bardzo delikatna.

Skomentuj

Zacny projekt. Wezmę go pod uwage. Ksztalt i katy nie sa mi straszne wiec luz. Dzieki tobie za szybka podpowiedz! Super ze wstrzeliles sie w ten klimat o ktory mi chodzi! Panowie a cos z TL? Tak sobie mysle ze nie byloby zle uzyc takiego zestawienia glosnikow jak powyzej tylko sekcje woofera zbudowac na tym co mam W.27.400 i w cwiartce...
                    Last edited by Mercutio; 27.07.2017, 23:36.

Skomentuj

Strona z programem do symulacji TL Leonard Audio przestała działać. Czy moglby ktoś wrzucić instalke do dzialu pobierali? Jestem poza domem i nie mam dostępu do komputera...

Skomentuj

Przy instalacji program łączy się ze stroną autora więc i tak nie zainstalujesz.

Skomentuj

Z tego co pamietam, laczy sie i sprawdza aktualizacje. Masz jakas instalke pod reka i moglbys wrzucic na jakis serwer?

Skomentuj

Dzieki. Niestety lipa.

Skomentuj

Siemanko wiadomo coś na temat Leonard Audio ? stronkę maja wyłączoną czyżby padł program na amen ?:(

Skomentuj

Chyba narazie nic sie nie zmienilo. Na forum diyaudio.com, chlopaki ogarniaja instalacje bez dostepu do strony www.

Skomentuj

Jak by to ogarnęli było by super bo nie uśmiecha mi się ogarniać Horn resp od podstaw 😁 i do tego ta masa symulacji od początku .... Masakra😐

Skomentuj

Gdyby włączyli stronę i dałoby się zainstalować umiałby ktoś zrobić instalację możliwą do przenoszenia na inne komputery przez zwykłe kopiowanie tak jak demo LspCAD?

Skomentuj

Mam takie delikatne przeczucie ze program oraz strona www w cudowny sposób się ujawni ale Leonard Audio będzie płatny ... Oby nie

Skomentuj

Wlasciwie Leonard byl mi potrzebny tylko do szybkich symulacji, szczegolnie dlatego ze jego interfejs dawal duzo mozliwosci i szybkiej budowy rozmaitych obudow. Jego dokladnosc jest jednak gorsza od Hornresp czy arkuszy MJK wiec nie jest mi on az tak niezbedny. Mimo to, szkoda.
                                        Dobrze, ze instalka na glownym kompie dziala, ale na lapie juz jej nie mam. Moze sprobuje przeniesc calosc z mojego kompa na drugi i zobaczyc czy zadziala.

Skomentuj

Ja miałem 2 tygodnie temu na lapku format i nie zdążyłem tam zainstalować leonarda a w blaszaku wykitował ... może uda się go przenieść na inne jednostki tylko pytanie czy pliki programu są w jednym głównym katalogu czy rozsiane gdzieś po systemie ??

Skomentuj

Czaruję...
                                          X