Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz za ok 600-700zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pioneer a -705 to muł który ma wielki rozlazły bas. I raczej ostra góra nie polecam nikomu gdyż kompletnie tez wzmacniacz nie potrafi zbudować sceny a jego brzmienie jest co najmniej sztuczne i raczej imprezowe. Jeśli miał by być to już Pioneer to już lepszy będzie A-757 czy 777. Co do marantza pm-66 ki to jest wart około 500-600zł a te ceny które teraz ludzie chcą za marantze to chyba jakiś żart. Może luxmann l-410 lub jakiś wyższy jeszcze model był jeden świetny z drewnianymi boczkami tylko muszę sobie przypomnieć bo miałem ich parę i nie pamiętam modelu.

Także ja na razie proponuje tak marantz pm-78, pm-66ki, P,-67 luxman l-410, drugi model luxmana pózniej dodam jak sobie przypomnę h/k pm665vxi(dual-mono). Cambridge Audio Azur 640A, Sony ta-f 555es.

Skomentuj

mialem technicsa yamaye pioneera Cambridge Audio i ROTEL!!!! Ten ostatni zostawia reszte daleko w tyle

Skomentuj

Tak tylko wszystko zależy jakie toi były modele przez ciebie podanych wzmacniaczy.

Skomentuj

mialem technicsa yamaye pioneera Cambridge Audio i ROTEL!!!! Ten ostatni zostawia reszte daleko w tyle
          i wtedy przez takie opinie ta firma jest super a reszta feee... Każda firma robi zarówno dobre rzeczy jak i syf, konkrety podawaj a nie firmy

Skomentuj

Co do Harmanów, polecanych tu chociażby przez koegę nonameplum, dziwi mnie jedna rzecz, czemu oni często podają taką sama moc dla 8 i dla 4ohm?? Czy to możliwe aby tak był wzmacniacz nie wydolny na 4ohm, czy po prostu jakieś dziwne metody pomiarów mają?

Skomentuj

chłyt marketindody

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                chłyt marketindody
                czyli że co. mam rozumiec że chwytem marketingowym jest zaniżenie mocy przy 4ohm??

Czy podają zawyżona dla 8ohm, w co raczej wątpie

reasumując, jak wzmak ma 70w w 4 i 8ohm, to mam rozumiec ze w 4 ma ponad 100W, czy w 8ohm poniżej 50?? :shock:

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                  Co do Harmanów, polecanych tu chociażby przez koegę nonameplum, dziwi mnie jedna rzecz, czemu oni często podają taką sama moc dla 8 i dla 4ohm?? Czy to możliwe aby tak był wzmacniacz nie wydolny na 4ohm, czy po prostu jakieś dziwne metody pomiarów mają?
                  Niektóre firmy stosują specjalne układy (NAD stosuję takie rozwiązanie od lat) które dla obciążenia 4 om przełączają zasilanie końcówki na niższe napięcie dzięki temu moc jest taka sama dla 4 i 8 om.

Skomentuj

Panowie, nie każdy wzmacniacz, do każdego zestawu głośnikowego. Proponował bym podać przynajmniej jakie to zestawy. :wink:

P.s.
                    Jak dobrze poszukać to i znajdzie NAD 350. :wink:
                    Kambodże to albo starsze (A500) albo z nowszych powyżej 640v2 (z naciskiem na v2 :wink: ), przy czym te ostatnie czasem mają problem z potencjometrem głośności przy małym natężeniu dźwięku słychać różnicę. Tak już mają.
                    Fajną sprawą są arcamy, taki alpfa 9.

nonameplum 66 pewnie byłby tańszy, ale w 66ki, maczał paluchy guru z marantza. Pan Ken Ishiwata. :wink: Co nie zmienia faktu, że nie dał bym za te klocki 1100zł. :lol:

[ Dodano: 2010-02-10, 11:36 ]
                    Zamieszczone przez paldo
                    ... dziwi mnie jedna rzecz, czemu oni często podają taką sama moc dla 8 i dla 4ohm?? Czy to możliwe aby tak był wzmacniacz nie wydolny na 4ohm, czy po prostu jakieś dziwne metody pomiarów mają?
                    Technicznie jest to możliwe, aby budować wzmacniacze, które oddadzą tą samą moc dla 4 i 8Ω. Czy ma to sens? Pewnie dla konstruktora tak. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                      Technicznie jest to możliwe, aby budować wzmacniacze, które oddadzą tą samą moc dla 4 i 8Ω. Czy ma to sens? Pewnie dla konstruktora tak. :wink:
                      Czyli w jaki sposób?

Taki :

Zamieszczone przez raven1985
                      Niektóre firmy stosują specjalne układy (NAD stosuję takie rozwiązanie od lat) które dla obciążenia 4 om przełączają zasilanie końcówki na niższe napięcie dzięki temu moc jest taka sama dla 4 i 8 om.
                      Da się to to wywalić bez szkody dla wzmaka?

Skomentuj

NAD - power envelope (na przykład 3240PE) lub power drive. I prawdę mówiąc nie wiem jak to "wywalić". :wink:
                        I tak jak napisał raven1985 polega to na zmianie napięcia zasilania końcówki, po wykryciu obciążenia.
                        Jednak sprzęt NAD i sama idea "Power-supply design" to nie tylko PE. Wiele się mówi o NAD-owskiej mocy, że piecyk pomimo 30 kilku wat jest w stanie poradzić sobie z stosunkowo prądożernymi zestawami. Na przykład ustrojstwo Pana Bjřrna Erika Edvardsena - NAD 3020 (tak jak marantz sygnuje swój sprzęt "KI" tak i NAD literkami "BEE").
                        :wink:

Skomentuj

Wiele się mówi o NAD-owskiej mocy, że piecyk pomimo 30 kilku wat jest w stanie poradzić sobie z stosunkowo prądożernymi zestawami
                          heh, chyba na AS...
                          30W=30W poki co.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                            heh, chyba na AS...
                            30W=30W poki co.
                            No nie do końca. Różnie można ta moc mierzyć

Myślicie że hk mają taki przełącznik napięcia jak w nadach? Bo w manualu (kilka modeli sprawdzałem) jest ta sama moc dla 4 i 8ohm

Skomentuj

Patent jest prosty i polega zapewne na przełączaniu odczepów uzwojenia wtórnego transformatora.

W h/K PM-655VXI np. ma moc w 90w przy 8Ω zarówno tak i przy 4Ω. I jest po prostu takie rozwiązanie, że z tyłu wzmacniacz masz przełącznik z wyborem 4 lub 8Ω . Czyli w zależnośći jaki mają opór kolumny zmieniasz to za pomocą tego przełącznika. A wygląda to tak.
                              http://obrazki.elektroda.net/80_1222391703.jpg

Skomentuj

Moc dla Nadów jest mocno zaniżona przykładowo kiedyś czytałem test C320BEE i miał zamiast 50W/8ohm około 90W, dokładnie nie pamiętam trzeba by było poszukać ten test
                                Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez globus1987
                                  Ale pocisnales. Myslalem ze dasz schemat rozwiazania...

Co do mocy to radmor 5412 tez ma niby 2x35W a tak naprawde 2x50W spokojnie.

Skomentuj

30W=30W poki co.
                                    Głupcem bym się okazał, gdybym napisał, że 30W≠30W.
                                    Ale nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Wzmacniacz to nie żarówka (chociaż i to nie najlepszy przykład - przecież może świecić różną barwą :mrgreen: ). Wszystko zależy od rodzaju i aplikacji końcówek mocy, zasilacza, jego zniekształceń itp. :wink:

Skomentuj

Wzmacniacz to nie żarówka (chociaż i to nie najlepszy przykład - przecież może świecić różną barwą :mrgreen: )
                                      A nie zapomniałeś o rozróżnieniu na energooszczędmne i zwykłe, tam to są różnice mocy pobranej w stosunku do mocy oddawanej :mrgreen: :mrgreen:

Hehe, ja też

A tak poważnie, to nie sądzę aby o ten przełącznik chodziło. To by było za proste. Wystarczyło by przełaczyć przełącznik z powrotem na 8ohm pod kolumnami 4ohm i już mamy dwa (w przybliżeniu, nie czepiac sie słówek razy większą moc. Zresztą u mnie w Yamah'szce też jest taki przełącznik i raczej nie w tym rzecz. Nie słyszę żadenj różnicy po przełączeniu i nie wiem po cholere on, raczej jakaś kosmetyka. Tutaj prędzej optuje za tym jak ktoś napisał, ze wzmacniacz może sam się przełącza po wykryciu niższej impedancji. Albo może po prostu jakaś niewydolność, po prostu więcej z siebie nie da i tyle, może się po prostu grzeje bardziej pod 4ohm i dla tego mimo mniejszego oporu moc zostaje ta sama. Nie mam pojęcia... :roll: Może nie jest przystosowany pod 4ohm i tylko tak pisza podając tą samą moc?

Zastanawia mnie jak sie ma do rzeczywistości 70W w 8 i w 4ohm Harman Kardona??

Skomentuj

Panowie chyba ciutę zboczyliście z tematu co? Kończcie powoli ten offtop :razz:

Skomentuj

Takie rozwiązanie pozwala lepiej wykorzystać moc zasilacza, tranzystory mocy i radiator, przy zadanym budżecie.
                                          Jeżeli wzmacniacz mający przykładowo 100W no 8om-ch miał by poprawnie współpracować z obciążeniami 4om to teoretycznie musiał by mieć 200W co wiązało by się z podwojeniem mocy zasilacza, ilości tranzystorów i zwiększeniu radiatora, obudowy... a to z dodatkowymi kosztami :)
                                          Zamieszczone przez paldo
                                          Da się to to wywalić bez szkody dla wzmaka?
                                          A niby w jakim celu ? Na siłę może i by się dało :) Ale jak na stałe ustawisz wyższe napięcie zasilania to dla 4om zadziałają zabezpieczenie (w najlepszym wypadku) a jak wymusisz niższe do będziesz miał połowę mocy dla 8om :)

Schemat mogę wrzucić jak ktoś by chciał :)

Wracając do tematu :)
                                          Może DENON POA 2200 - ale to sama końcówka. Moc 200W 8 om. Fajnie gra.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X