Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz za ok 600-700zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A jaki jest temat? W temacie jest wzmacniacz za "ok 600-700z" a w poście piszesz o ampli. :mrgreen:

Zamieszczone przez csbiczek
    ... Mowa o ampli stereo. Proszę o jakieś sugestie, podzielenie się doświadczeniami.
    Ogólnie ten temat to tylko "pogaduchy". Jak tu doradzić jakiś wzmacniacz kiedy nie wiadomo jaki zestaw głośnikowy?
    Do jednych będzie pasował rotel 1070, do innych ca 640v2, xindak 06, amplifon wl25 i Bóg wie raczy wiedzieć co jeszcze.
    Ja na ten przykład poszukuję okazjonalnej ceny na NAD C370. :cool:

Skomentuj

csbiczek, no właśnie, w końcu rozmawiamy o wzmacniaczu, który zresztą został tobie polecony (HK i Nad).

Ale dobra, bo zeszliśmy na tematy techniczne rzeczywiście

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
        Jak tu doradzić jakiś wzmacniacz kiedy nie wiadomo jaki zestaw głośnikowy?
        podłogówki na seas 27TBFC/G i GDN AWX

Skomentuj

A może ktoś by mógł porównać np. dzięk hk do Yamahy. Chociażby polecanego tu pm 655vxi do np. Yamahy csbiczek 'a? Bo w sumie te dwie firmy, z tego co patrzę po opiniach i charakterze gry grają chyba dość podobnie? Też jestem zainteresowany hk dla tego pytam

Skomentuj

O i właśnie o to chodziło. :wink:
            Zaznaczam, że nie znam nonamepluma, ale Musical Fidelity E10 powinien fajnie uzupełniać się z Twoim zestawem. NAD na własną odpowiedzialność, koniecznie posłuchaj.
            Cambridge audio 640v2 zapomnij, wzmacniacz przez niektórych uważany za zbyt jazgotliwy i tu z seasem może dać mieszankę wybuchową. Warto posłuchać również alpfa 9 arcama. 66KI moim zdaniem przereklamowany, zbyt drogi chociaż fajny piecyk. No i zapomniał bym. CYRUS MISSION 5 nikczemny wygląd i potężny dźwięk. Warto też posłuchać.

Skomentuj

Ja powiem tak, od początku dość intensywnie rozglądałem się za wzmacniaczami, żeby znaleźć coś pod moje 3W Classic. Nad 304 w sumie jest charakterem dźwięku bardzo podobny do Musical Fidelity E10. Różnice największe są w wysokich tonach, musical ma je bardziej szczegółowe, ale nadal nie jest to ten typ co Yamaha czy Harman. Yamaha (AX-750) to zupełnie nie to czego szukam, ostro z basiorem, dość efektowny dźwięk na pierwsze spotkanie, ale nie na dłużej, przynajmniej dla mnie. Nie wiem jak inne modele Yamahy, ale ponoć całokształt brzmienia tej marki rysuje się właśnie na ten styl. Harman znowu (tutaj słuchałem 655) może nie z takim basiorem, ale z lepszym wykopem chociaż bardzo podobnym do Yamaha, nie aż tak ostro na górze, ale to dalej nie to w moim połączeniu.
              Mimo wszystko wolałem NAD'a 304, który pomimo tego, że ma 30W jakoś nie było widać większych różnic w mocy pomiędzy wzmacniaczami, trochę przy mocniejszych kawałkach potrafił się zgubić (ale tutaj trzeba zaznaczyć, że mam 3W). Natomiast z Musicalem dopiero ładnie zagrało, nie ma takiej przysadzistej góry, znacznie delikatniej, ale jakoś nie odczuwa się braków. Mocowo też widać, że troszkę lepiej sobie już radzi od NAD'a (MF E10 40 W w sinusie). Takie bardziej ciepłe brzmienie czy jak to nazwać po audiofilskiemu, trzeba po prostu posłuchać, ale głównie takie wrażenie moim zdaniem sprawia inaczej podawana góra, nie jest taka ostra.

Marantza 66KI polecam, ale za 600 zł, a nie w tych chorych cenach co są w tej chwili na allegro. PM 78 do 800 zł, tak samo PM 68 więcej bym nie dał.

Z drugiej strony nie słuchałem nigdy Sony także może też coś w tą stronę, tyle, że kiedyś chciałem zapolować na TA-F 555 ES lub 690 ES czy też TA-F 550 ES, to naprawdę ciężko coś znaleźć z tych modeli, bardzo rzadko się pojawiają do sprzedaży, a jak się już pojawi to w beznadziejnym stanie.

Skomentuj

znalazłem ten test nada:
                http://audio.com.pl/pdf/testy/wzmacn...nadc320bee.pdf
                Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Podobne spostrzeżenia. :wink:
                  Dodam tylko (żeby nie było) lubię 640v2. Ale wolę wtedy, jak na górze jest głośnik pokroju xt25.
                  Możesz też pomyśleć o końcówce tranzystorowej (moc za rozsądne pieniądze) i lampowy preamp, który nadaje charakter odtwarzanemu dźwiękowi.

Nonameplum
                  Swoją konstrukcję słuchałeś z większym nadem? Na przykład c350? Koniecznie sprawdź. :wink:

Skomentuj

Niestety nie słuchałem nic lepszego z nowej serii Nad'a. Gdy zabierałem się za szybkie poszukiwania wzmacniacza (od początek stycznia) szukałem w okolicach do 800 zł i to najlepiej z mojego rejonu zamieszkania, tak żeby nie musieć kupować a sprawić co dany sprzęt potrafi.
                    Te co wypisałem to mi się udało usłyszeć. Nad'a 304 kupiłem jeszcze do wcześniejszej konstrukcji trochę na chybił trafił po Denonie PMA 320 (bezbasowie ze słabą kontrolą, detaliczna w sumie nawet fajna średnica, a wysokie tony bardziej analityczne niż w nadzie, tak jakby głośniejsze- ogólnie bardziej chłodne brzmienie, trzeba wziąć poprawkę, że to prawie najniższa półka denona) - kurka zaczynam pisać po audiofilskiemu :). Nad 304 mi na tyle przypadł do gustu, że rozglądałem się za czymś mocniejszym od 304, ale w tym czasie jakoś nic na szybko nie znalazłem. (ogólnie to brzmienie NAD 304 i Denona PMA 320, można by porównać do podobnych wrażeń jak gdyby odsłuchiwać słuchawek AKG 530 z sennheiser 595, jak ktoś miał przyjemność to wie o co mi chodzi)

Skomentuj

http://allegro.pl/item916354806_nad_...0.html#gallery
                      Nad C340

Skomentuj

a oto i recenzja nada :

http://www.hifi.pl/recenzje/wzmacniacze/nadc340.php

Jak można wyczytać brzmienie raczej delikatne, subtelne, plastyczne, ale bez szału z dynamiką. Analityczność też bez szału. Za to zrównowarzenie tonalne, dobra barwa itp. Wzmacniacz jak widać nie dla każdego, chociaż w takiej aplikacji jak w temacie pewno by się sprawdził. Ale już widzę że brzmienie Nada to nie dla mnie

Jestem za to bardzo ciekaw Cambriga. Myślę że jego charakter by mi odpowiadał bardziej. Jest nawet na allegro w podobnej cenie :

http://allegro.pl/item908525389_camb..._a_okazja.html

Co do Yamahy to akurat basior może byc atutem w niektórych przypadkach (zalezy tez co miałeś na mysli, czy jest go dużo, czy rozwlekły i jednostajny, w co nie uwierzę . Jedyna wadą tego stylu moga być ostre wyoskie, ale da się przeboleć. Też zależy do jakich kolumn

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                          http://allegro.pl/item916...40.html#gallery
                          Nad C340
                          zerkałem dziś na allegro na tego NADa, dość mocno mnie zainteresował:)

Skomentuj

csbiczek, to zerknij i na recenzje z linku powyżej. Na pewno ci się przyda

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                              csbiczek, to zerknij i na recenzje z linku powyżej. Na pewno ci się przyda
                              czytałem :wink: Jakieś rozeznanie już mam i wiem mniej więcej co kupić w niedalekiej przyszłości :mrgreen: Ale temat możecie jak najbardziej kontynuować bo klamka jeszcze nie zapadła :wink:

Skomentuj

Tak jak pisałem wcześniej. Zamiast 640 bez "v2" wybrał bym lepszy i tańszy a500. :wink:

Skomentuj

Tak jak pisałem wcześniej. Zamiast 640 bez "v2" wybrał bym lepszy i tańszy a500. :wink:
                                  A to taka duża różnica między tymi wzmakami jest?

a500 powiadasz...

[ Dodano: 2010-02-12, 21:05 ]
                                  [offtopic]Wasze Nady i Azury moga sobie...

Patrzcie co nabyłem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :

http://www.allegro.pl/show_item.php?...2+wys%C5%82any.

[offtopic]

Skomentuj

1. Tak. :wink:
                                    2. Potężna. Ale gościa co zrobił krzywdę tej końcówce nabił bym na pal. Mocno zaniedbana. Na pewno "grzebana". No i elektrolity do wymiany (sprzęt ponad ćwierć wieku ma). :wink:

Skomentuj

Mocno zaniedbana. Na pewno "grzebana". No i elektrolity do wymiany (sprzęt ponad ćwierć wieku ma). :wink:
                                      Nie przesadzał bym z tym grzebaniem. A dla czego tak sądzisz?? Sprzedawca mówi że nigdy nie naprawiana, a stan wewnętrzy bardzo dobry. To że ma ryse nie znaczy że musi być od razu grzebana. No chyba że po zdjęciu wnętrza wnioskujesz, ale jak na moje oko to wszystko w w niej jest orginalne.

(sprzęt ponad ćwierć wieku ma
                                      Wiem, taką chciałem. Ma tyle lat co ja )

Skomentuj

No za tą kwotę się opłacało. Wzmacniacz na pewno wymaga jednak przeglądu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                                          Patrzcie co nabyłem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :

http://www.allegro.pl/sho...2+wys%C5%82any.
                                          chciałem ją licytować ale stan wizualny mnie zniechęcił

Skomentuj

Czaruję...
                                          X