Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na GDN17-200-8-SW - stukają o nadbiegunnik. Powód?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na GDN17-200-8-SW - stukają o nadbiegunnik. Powód?

Zrobiłem subwoofer na 2 sztukach tego głośnika http://stx.pl/gdn-17-200-8-sw.html
    I problem polega na tym że przy większej głośności zaczynają walić karkasem o nadbiegunnik.
    Na początku myślałem że to wina słabej kontroli wzmacniacza ale to samo dzieje się na:
    N-mosfet irka ~110w
    Blaupunkt VA275 - 210w
    Carpower 2/250 - 400w
    JBL GTO 1004 - 280w
    Audio Art ~150-200w (nie wiem dokładnie ile ma, ale to wzmacniacz najlepszej klasy ze wszystkich, co prawda jest lepiej ale i tak pukają)

Czy jest to związane z tym że poniżej częstotliwości strojenia BR głośnik zachowuje się jakby grał bez obudowy i subsonic rozwiąże problem?

Zauważyłem w winisd że w zakładce maximum power przy częstotliwości 58Hz utworzyło się siodło i wytrzymałość mocowa spada ze 140w na 106w, czy tak jest naprawdę, czy może to wymysł symulatora?

Bo jeśli tak jest, to strojenie podane na stronie stx - 12L / 35Hz można wsadzić między bajki.

To normalne że tak mały głośnik przekracza swoje możliwości mechaniczne, niestety z BR masz racje a dodatkowo mały głośnik ma stosunkowo silny napęd i szybko uzyska maksymalne wychylenie przy mniejszej mocy niż większe głośniki.

Skomentuj

No dobra więc jaki jest sens wypuszczania takiego głośnika? Tym bardziej do car audio, gdzie subwoofer umieszczony jest w bagażniku i stukania po prostu nie słychać i szybko można posłać głośniki w diabły.

I po co stx podaje 12L / 35Hz ? Żeby podłączać go pod 50w wzmacniacz?

Skomentuj

To Ty jestes konstruktorem i Ty aplikujesz ten glosnik wiec od Ciebie zaleza osiagniete rezultaty!!

Ten glosnik tak juz ma i trzeba go umiec zaaplikowac i zdawac sobie sprawe z jego cech zeby nie powiedziec wad.

Bardzo wiele glosnikow zachwuje sie tak samo wiec nie jest to wada produkcyjna glosnika.

Pamietam jak kiedys testowalismy beyme 12cali i przy 400W tez stukala o nabiegunnik. Napisalismy do producent i przyznal nam racje ale zaznaczyl ze glosnik nie jest glosnikiem subwoferowym testowanym w pasmie 20-400hz gdzie ''stuka'' tylko byl testowany w pasmie 20-4khz gdzie nie stuka! Zaproponowali poprawiona wersje do celow subwoferowych. Mowa oczywiscie o glosniku estradowym gdzie stosuje sie specjalne zawieszenia uniemozliwiajace stukanie cewki. Przy wiekszej mocy moga wyrwac sie zawieszenia albo popekac membrana ale nie dojdzie do stukniecia.
        W sprzecie home-audio czy wyzszej klasy nie mozna stosowac takich zawieszen bo psuja one liniowosc glosnika ale za to pojawia sie wtedy ryzyko ''stukniecia''.

Skomentuj

mskojon, a myslisz ze jak wielkie cisnienie uzyskasz z tak malego glosnika? nie dosc ze ma mala powierzchnie to jeszcze ma spl 85dB. co z tego ze ma xmax 10mm. wychylenie objetosciowe i tak bedzie male. yslales ze z taka cene kupisz glosnik do dbdragu??
          on i tak ma niezle parametry jak na taki format i cene
          trzeba bylo myslec przed zakupem

Skomentuj

Bardziej mi zależy na doskonaleniu umiejętności i zdobywaniu wiedzy, a także zaspokajaniu ciekawości, tym bardziej że głośniki były niedrogie

Usiadłem nad winisd i zdecydowałem się na zmniejszenie obudowy do 12L, strojenie automatycznie podskoczy do 45hz i wg. programu siodełko zniknie, więc będę musiał się uporać jedynie z nadmiernym wychyleniem przy częstotliwościach poniżej Fb.

Może zasugerowałem się tym że producent pisze na stronie ze jest do zastosowań car audio, a większość takich głośników jest skonstruowana w ten sposób żeby nie pukały :wink:

Dzisiaj przerobię obudowę i zobaczymy co z tego wyjdzie

Skomentuj

Jednym słowem stx po ostatnich sukcesach z serią awx i tym gdnem 12" AA sprawę skopał... Niestety nowy SW mimo ładnych parametrów i korzystnej ceny ma same minusy, mała obudowa jest plusem ale przez to strojenie br jest cholernie trudne dla początkujących, to walenie o nadbiegunnik to ewidentnie wada konstruktorów... Irek niestety nie zgodzę się z tobą że my jako konstruktorzy paczek mamy stawać na uszach by to cholerstwo nie waliło bo jest to raczej śmieszne i nie poważne... Wg mnie reklamuj go do stxa że te głośniki to porażka i niech to poprawiają... Jedynym wyjściem sensownym dla mnie jest za adoptowanie tego cuda w obudowę zamkniętą ale chyba raczej on w niej nie zagra tak jak w br...

Skomentuj

Niestety w obudowie zamkniętej będzie jeszcze gorzej. Chyba że wsadzę go w 2-3L ale to wtedy nie zagra jak subwoofer.

Taki głośnik wg. mnie powinien mieć konstrukcyjnie ograniczony wychył aby nie uderzał o nadbiegunnik i również nie rozumiem dlaczego nie został tak zaprojektowany.

W takim razie wychodzi na to że to głośnik do subwoofera... który się nie nadaje żeby zrobić na nim subwoofer, ponieważ nie da się go nisko zestroić :!:

Skomentuj

mihas co masz do stx AA bo ja wziąłem sobie 2 sztuki takie. :smile:
                  A z tego co wiem to ty masz ten sub :wink:

Skomentuj

raczej koledze mihas66 chodziło o to, że STX skopał sprawę z GDN17-200-8-SW...

A jak dla mnie oczekujecie od głośnika za 60zł nie wiadomo czego. Do tego chyba zapominacie, że głośnik ma raptem 17cm. Zarzut tego typu
                    Zamieszczone przez mihas66
                    mimo ładnych parametrów i korzystnej ceny ma same minusy, mała obudowa jest plusem ale przez to strojenie br jest cholernie trudne dla początkujących
                    jest śmieszny...bo mała obudowa i niskie strojenie zawsze stanowi problem, była dyskusja na temat obudowy i wszystko było jasne...

Jak ktoś oczekuje, że kupi 17cm głośnik, za 60zł i chce od niego jeszcze super basu w małej obudowie (o strojeniu br w ogóle nie wspomnę bo przecież musi być banalnie proste) to takie rzeczy to tylko w erze...
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez mskojon
                      Taki głośnik wg. mnie powinien mieć konstrukcyjnie ograniczony wychył aby nie uderzał o nadbiegunnik i również nie rozumiem dlaczego nie został tak zaprojektowany.
                      PHL tak projektuje głośniki, że mechanicznie nie da się uszkodzić cewka, chcesz to kupuj jak cie stać...
                      Zamieszczone przez mihas66
                      że my jako konstruktorzy paczek mamy stawać na uszach by to cholerstwo nie waliło bo jest to raczej śmieszne i nie poważne...
                      A czy ktoś cię zmusza do jego kupna? Ten głośnik nie jest przeznaczony do wszystkiego a tylko do określonej funkcji. Małego, nawet bardzo małego suba. Nikt do małego subika do kompa nie będzie podawać 150W (mam wrazenie ze ten glosnik wytrzymuje po prostu trochę mniej niż ma napisane...)
                      mihas66, zróbmy mały zakład... Masz pół roku na zaprojektowanie i wykonanie lepszego głośnika w tej cenie i z podobnym przeznaczeniem i o podobnym rozmiarze. Jak ci się to uda, przyznam ci rację

Skomentuj

Popatrz ze ten głośnik ma 140 watt RMS. Dołóż do tego wytrzymałość mocową w danej obudowie i wyjdzie ze może przyjąć na siebie jakieś 100-110 watt. Ja się nie dziwie ze wali ci o nadbiegunnik jak ty wpompowałeś w niego 200 watt

Skomentuj

Prawda ze STX źle poinformował o realnej mocy głośnika w obudowie , ale kto głośnikami się zajmuje ten wie że te ponad 100W nie da w niego wcisnąć bez rozwalenia go , do dobra gdyby nie stukająca cewka to dało by się ale i tak by zniekształcał dawno przekraczając za bardzo x-max. Do większego głośnika gabarytowo da się dostarczyć więcej mocy bo jest ona potrzeba aby ruszyć membrane , do takiego "malca" STX-owego nie potrzeba tak dużej mocy i to nawet zaleta.

Skomentuj

Może ktoś mądy się wypowie bo mnie już szlag trafił jakieś 20 minut temu. Przerobiłem obudowę na 16L / 50Hz i dalej walą tymi cholernymi cewkami.

Nie wiem co konstruktorzy tego głośnika chcieli osiągnąć.

Wrzucam linka do pliku z parametrami głośnika w winisd może ktoś przesymuluje ten badziew.
                            http://www.speedyshare.com/files/214..._17-140_SW.wdr

140w to może i on wytrzyma ale w obudowie zamkniętej 2-3L

Jak dla mnie to po prostu robienie ludzi w konia, i będę starał się im oddać te głośniki.

Skomentuj

Konstruktorzy chcieli zrobić mini subwoofer a Ty próbujesz mieć efekt jak z 30 cm :cry: , większości nie wystarcza 20 cm subwoofer to tym bardziej 17 cm to mikrus, można powiedzieć komputerowy , czy dla zwykłego kowalskiego co przerabia kino za 350zł.

Dla dobrego maleńkiego głośnika subwooferowego z dobrym napędem wystarczy 30-50W i koniecznie subsonic albo zdrowy rozsądek.

ps. potrzebujesz zupełnie innego głośnika jak na swoje wymagania - minimum 30cm i z ogromnym x-max.

Skomentuj

Powiem Ci tak - postaw jakieś niezłe 12cali i ekwiwalent objętości na tych głośnikach (czyli odpowiednią ich ilość w odpowiednio małej obudowie), zasil porządnie. Wątpię że takie 12 cali da radę, a mikrusy zawsze można rozdzielić na mniejsze paczki, dokładać kolejne sztuki, wszystko w zależności od wymagań. Poza tym głośniczek ma niezły potencjał, tylko trzeba do niego mądrą skrzynkę zrobić...

Skomentuj

Myślę ze i mój BSW 15" będzie mu mało.

Skomentuj

Ok, wszyscy są tacy mądrzy to życzę powodzenia.

Miałem już wiele głośników, i jak producent pisze że głośnik ma 300w to ma on do cholery te 300w a nie 50w

Skomentuj

Wiesz na czym polega norma AES? Jeżeli nie to zamilcz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                                        Wiesz na czym polega norma AES? Jeżeli nie to zamilcz.
                                        Jeśli nie wiesz na czym polega udzielanie się na forum dyskusyjnym, to lepiej Ty zamilcz, i nie rób z siebie alfy i omegi. Może byś raczył wytłumaczyć na czym to polega? Bo Twój post nic nie wniósł do tematu, proszę, pochwal się wiedzą, chętnie poczytam.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X