Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na GDN17-200-8-SW - stukają o nadbiegunnik. Powód?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a może Ty mskojon byś sobie zadał choć trochę trudu
    http://www.google.pl/search?q=norma+...ient=firefox-a

pierwszy link z google, w dalszej części artykułu jest co nieco napisane...
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

W skrócie: Wartość mocy podawana na głośnik w określonym paśmie (ograniczonym określonymi filtrami), sygnałem jest szum różowy o współczynniku crest factor=6db, czas trwania 2 godziny. Podczas testu głośnik nie może zostać uszkodzony a po jego zakończeniu rozrzut parametrów TS nie może być większy niż +-10%.
      Tak więc nie zarzucaj że głośnik nie wytrzymuje mocy nominalnej przez to że go niewłaściwie zaaplikowałeś.

Tutaj więcej info w ang.

http://www.aes.org/

Skomentuj

Shiver a test jest przeprowadzony w jakiejś obudowie??
        Odgrodzie?? Czy free air??

Skomentuj

Jak dobrze pamiętam jest to closed, trzeba by odświeżyć pamięć.

Skomentuj

Przyjmijmy ze ten glosnik za 60zl jest warty swojej ceny, bo na pewno zagra duzo lepiej od wielu komputerowych pseudo glosniczkow, zaaplikowac go w sensowna obudowe, podac m usensowna moc i tyle, nie ma co wymagac od niego nie wiadomo czego :)))

Sam sie zastanawiam nad kupnem i pobawieniem sie nim, bo jak sie sensownie do tego podejdzie to naprawde moze wyjsc maly w miare dobrze grajacy subwooferek :)

Skomentuj

W takim razie zapraszam do kupna, ja mam 2 sztuki na sprzedaż info na pw.

Skomentuj

Towar uzywany i jak pisales juz nieco uszkodzony dam 5zl/szt razem z wysylka :)

STX bedzie musial w sklepie napisac prosimy o rozsadne przemyslenie zakupow. Niestety tak to sie konczy jak ktos mysli ze poczyta troche na forum wpisze kilka liczb w symulator i od razu zaprojektuje subwofer. Byle jaki analfabeta co nie umie liczyc zrobi lepszego suba praktycznie, bo sprawdzi go praktycznie a nie tylko jako wykres w symulatorze. Ech szkoda ze tyle gadania o tym samym a malo kto rozumie o co chodzi w glosnikach.

Skomentuj

Koń by się uśmiał.

Na jakiej podstawie twierdzisz że głośniki są uszkodzone? Chyba za daleko się zapędziłeś.
                  Są w 100% sprawne tylko nie nadają się po prostu do takiej aplikacji, w jakiej chciałem ich użyć bo by zapewne uległy rozwaleniu w ciągu kilku dni, więc olewam temat i je sprzedaję.

Skomentuj

Zamieszczone przez mskojon
                    Na jakiej podstawie twierdzisz że głośniki są uszkodzone?
                    Sam stwierdziłeś, że słyszysz uderzającą cewkę o nabiegunnik. Jaką masz pewność, że ta cewka nadal trzyma wymiary?

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                      Zamieszczone przez mskojon
                      Na jakiej podstawie twierdzisz że głośniki są uszkodzone?
                      Sam stwierdziłeś, że słyszysz uderzającą cewkę o nabiegunnik. Jaką masz pewność, że ta cewka nadal trzyma wymiary?
                      Nie masz żadnych podstaw żeby twierdzić że moje głośniki są uszkodzone, i proszę się nie wypowiadaj się na ten temat dopóki ich nie przyjedziesz przetestować i sprawdzić, równie dobrze mogę stwierdzić że jesteś donosicielem bo naskarżyłeś na kolegę.

Skomentuj

Żeby trochę rozwiać wątpliwości na temat tego głośnika, pobawiłem się z nim dzisiaj "ręcznie". Generalnie ciężko go palcami docisnąć żeby haczył karkas o nabiegunnik dolny. Jak już wcześniej wspomniano, zawieszenie górne ma po zewnętrznej jego części zgrubienie aby ograniczyć wychylenie w stronę magnesu. Na zdjęciu maksymalnie rozciągnięte zawieszenie i widać to zgrubienie.
                        Także moim skromnym zdaniem mskojon za dużo wymagasz od tego głośnika po prostu i katowałeś go zanim go dobrze wygrzałeś..

Skomentuj

też mam 2 szt w domu i zrobiłem ten sam test co dolphin123,
                          po prostu za dużo wymagasz od tego głośnika.
                          Poza tym strojenie 35Hz dla głośnika 17cm to chyba przesada.
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Panowie widzę że tu mądre głowy ale kurcze dajecie do pieca równo... Tak jak już wcześniej napisałem ten głośnik czytając po opisie jest jakim chłamem... Wystarczy go porównać do mojego AA gdzie cena też jest niska wiec cudów nie można się spodziewać a mimo to mój głośnik za 150zł za 12" gra rewelacyjnie ponieważ nie ma podstawowych wad konstrukcyjnych w porównaniu do SW takich jak:
                            -walenie cewki, nie stwierdziłem nawet przy katowaniu go generatorem przy mocy AES, dla testów nawet wyjmowałem tunel br by zobaczyć jak zachowuje się w free air

Pamiętajmy też czym STX go reklamuje czyli AES (RMS) - 140 W (30 Hz - 300 Hz) proszę zobaczyć w jakim paśmie!!! i do tego sugerowana aplikacja 12L 35Hz czyli stx mówi wyraźnie dajcie mu 140w rms w paczce 12L 35hz co powoduje jak kolega napisał walenie cewki... Jak dla mnie głośniki które dostałeś albo są uszkodzone albo STX nie wie co pisze... Zwracaj to cholerstwo w ramach gwarancji...

Panowie jak ktoś mi napisze że zła aplikacja itp to porównam to do tego, mamy tranzystor wg producenta który ma skrócie max napięcie 100V i moc 100W to co będziecie dlaej się zasłaniać głupimi normami cholera wie czym jeszcze jak przy zasilaniu 80V i mocy wyjściowej 90W go przebije, Tak samo możemy mówic o głośnikach chińskich że te miliony wat to w jakich chorych normach...

Skomentuj

Na forum łatwo się jest powymądrzać a nawet nikt głośnika w łapach nie miał, szkoda że wcześniej wszyscy byli podjarani tym głośnikiem, teraz zgrywają ekspertów w stylu "czego ty wymagasz od 17cm głośnika!" TEGO CO PODAJE PRODUCENT, inne firmy nie mają z tym problemów.

dolphin123 :arrow: Wcisnąć to sobie można guzik od windy, a nie głośnik, trochę mi żal d... ściska że moder wypisuje takie rzeczy. Wsadź go do docelowej obudowy i przeprowadź testy to sam się przekonasz jak to "cudo" gra.
                              Nie wiem co rozumiesz pod pojęciami "katowanie" i "wygrzewanie" i jakie skutki ciągnie za sobą katowanie zanim głośnik się wygrzeje, olśnij mnie :?:

Przepraszam że jestem nieuprzejmy ale nikt z Was NIE TESTOWAŁ tego głośnika w docelowej obudowie, a nagle znalazła się masa głąbów która po mnie jedzie, nie dość że jestem wkurzony bo już tydzień się z tym chrzanie, przerabiam obudowę i utopiłem 200zł to jeszcze widzę jak jeden z drugim który parę dni wcześniej założył temat w stylu "jaki głośnik da lepszy basssior" się wymądrza, to człowieka krew zalewa.

Co ciekawsze napisałem 2 dni temu maila do stx, oczywiscie zlewka, nie dostałem odpowiedzi.

Skomentuj

mskojon, spokojnie. Na ilu Hz go odcinasz? Masz dostęp do jakiegoś subsonica?

Skomentuj

Subsonica załatwiam w ten sposób że obcinam na komputerze korektorem (-60db) wszystko poniżej 40Hz, ale to za wiele nie daje, ponieważ bas jest wtedy okrojony, nie brzmi dobrze a głośniki i tak stukają przy większej głośności (wzmacniacz 110w). Filtr LP regulowałem w zakresie 60-180Hz - bez rezultatów.

Skomentuj

Macie racje , STX zawyżył moc ale to już napisałem. Obecnie wszyscy moc zawyżają, jedni bardziej drudzy mniej, na markowych estradówkach też wypisują głupoty ale i wzmacniacze są oszukane więc to się sprawdza. mam kumpla co jest maniakiem na punkcie basówców w aucie i też co kilka miesiecy czasem tygodni wykańcza głośnik za 200-1500zł - nie że termicznie ale od dużego wychyłu wyrywają się kable prowadzące do cewki, nawet jak są prowadzone w resorze.

Z innej strony - gdyby ten STX był doskonały to po co produkować inne podobne głośniki za 10 razy więcej ?.

Skomentuj

Profesjonalista nie ośmieszaj się, bo głośnik nie przyjmie nawet 1/4 mocy w obudowie którą proponuje producent. To że wydam mało pieniędzy na głośnik Twoim zdaniem usprawiedliwia to że nie da się go używać w celu do jakiego proponuje go producent?

Pracujesz w STX że tak ich bronisz? I jak możesz się wypowiadać na temat tego głośnika skoro go nie widziałeś nawet na oczy :?: - wyjaśnij mi to.

A nawiasem mówiąc STX nie wystawił mi paragonu ani faktury, co jest psim obowiązkiem każdej firmy.

Skomentuj

Ale czym się ośmieszam ?, to że istnieje coś takiego jak reklama każdy wie i projektant zespołów głośnikowych taki jak Ty czy inny powinien rozumieć że nie wszystko jest prawdą w broszurach reklamowych i rozumieć prawa fizyki których nie da się obejść.
                                        Takie czasy że nikt nie pilnuje czegoś z pomocą 10 milicjantów, jest wolny rynek, wszystkie parametry idą w górę na papierze.

Nie mówię że to dobrze ale tak jest , w reklamach telewizyjnych reklamują samochody jako bezawaryjne i wygodne a jednak jedne są wygodne i względnie bezawaryjne a drugie nie - jak kupisz to się przekonasz kto mówi prawdę a kto nie. Dobrze że go przetestowałeś i już wiesz że nie napisali prawdy o jego mocy, to tyle - życie jak to mawiają.

Skomentuj

Nie zgodzę się z Tobą bo wypisujesz bzdury. Polskie prawo stanowi że specyfikacja produktu musi zgadzać się ze stanem faktycznym, w innym przypadku mam prawo zwrócić produkt, ze względu na niezgodność towaru z umową. Reklama nie stanowi oferty handlowej, a to co napisane jest na stronie sklepu internetowego w opisie danego produktu już tak i ma pokrywać się z prawdą. Więc jeśli producent podaje moc rms 140w i zaleca do głośnika obudowę 12L / 35Hz to powinna być to prawda. Jeśli to nie prawda to są 2 możliwe przyczyny takiego stanu rzeczy:
                                          1.Producent wprowadza w błąd
                                          2.Głośnik ma wadę konstrukcyjną

I innej możliwości nie ma.

Żyjemy w państwie prawa, tak mi się wydaje, a nie w chlewie gdzie każdy robi co mu się żywnie podoba nie ponosząc za to żadnej odpowiedzialności.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X