Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na GDN17-200-8-SW - stukają o nadbiegunnik. Powód?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak masz czas to szukaj normy IEC 60268-1 tam to bedzie

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo
      Zamieszczone przez mskojon

Dlatego kupuję ordynarnego JBL GTO1214, wrzucam w obudowę 75L / 31Hz
      I będę słuchał pięknych, czarnych sinusów :mrgreen:
      chlowieku przyjmij trpoche teori zanim znow zrobisz cos bezsensownie i bedziesz sie burzyl ze tym razem jbl klamie. zastanow sie po co w aucie pakowac tak wielkie skrzynie? zeby dostac niski bas? to poczytaj sobie o akustyce w samochodzie , o zysku energetycznym, o tym czemu obudowa zamknieta w samochodzie nizej schodzi itd. koniec podpowiedzi, wlacz myslenie!!
      Odbij. Zastanów sie po co żyjesz, zrelaksuj, piwa się napij, nie napinaj się tak bo Ci żyłka pęknie.

Ten głośnik miałem już w rękach wiele razy i wiem co robię (lochę do robienia łomotu i umcyku), a obudowa mi została po gti1200, stoi i się kurzy, ciekawe dlaczego producent zaleca do gti taką obudowę? Może powinieneś ich uświadomić że są w błędzie :wink:

Poza tym zanim zaczniesz mnie uświadamiać na temat nagłośnienia, to naucz się pisać poprawnie po Polsku.

Skomentuj

[quote="cursor"]
        Zamieszczone przez Profesjonalista
        W te 900W wzmacniacza jakoś nie mogę uwierzyć (chyba że to cyfrowa końcówka) ale ten głośnik oglądałem i faktycznie cewka jest strasznie duża - długa ale czy 900W 'zje' i nie odparuje ?.
        Mam propozycję. W d*** byłeś, g*** widziałeś, to się nie wypowiadaj.
        Końcówka to klasa A/B, żadna D klasa. Producent dla obciążenia 4ohm zaleca bezpiecznik 90A.
        A głośnik ma 1200W RMS i spokojnie tyle wytrzymuje

Wiesz co dziwi mnie że jesteś tu moderatorem skoro zachowujesz się jak dziecko z ulicy. Jak ten głośnik może mieć 1200 RMS skoro podobną moc ma rozrusznik samochodu osobowego , i jak będzie pracować ponad minutę grozi to jego spaleniem a ma minimum kilkanaście razy lepsze rozpraszanie mocy. Dodatkowo ma wiele razy lepszą sprawność. Tak wielkiej mocy nie rozproszy za długo nawet ten kosz gdy cewka miała do niego nieskończenie małą rezystancję cieplną a ma wysoką.

Co do wzmacniacza to przy tym prądzie może mieć on prawdziwej mocy około 400W bo niestety wzmacniacz klasy AB pracujący bez zniekształceń ma sprawność 40-50 % a przetwornica przy tym prądzie nie ma więcej niż 75% sprawności.

To forum jest też po to aby obalać teorie większych mocy oddanych niż pobranych wymyślanych dla młodzieży dla szpanu przed kumplami.

Proponuje Ci doprowadzić do tego głośnika 1200W z transformatora regulowanego i zobaczenia co to jest prawdziwa moc 1200W ale musisz wiedzieć ze minuty nie przetrzyma z powodu przegrzania a nie uderzania cewką.

Będzie to 70V i 17,5A SIN.

Skomentuj

mój ma 450w rms w klasie D i ma bezpieczniki=80A
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

mskojon, pieniaczu bez szkoly marsz do ksiazek ! z Polskiego, bo z elektroakustyki nic nie rozumiesz
            i nie zapomnij wyprac swojego kolorowego dresiku...co by pasowal do tego umcyku zimny lokciu. wiosna idzie wiec czas sie lansować na dzielni co?

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
              Panowie.. Albo temat będzie poważną dyskusją albo go zamykam! Ostrzegam pierwszy i ostatni raz.

Skomentuj

A ja Panom przypomne, że bezpieczniki to tylko elementy przeciwpożarowe i mogą mieć nawet prąd wypalania 10X większy od nominalnego prądu pracy wzmacniacza.

A co do 17-200-SW to próbował go ktoś w closed?
                Kopułka przeciwpyłowa jest papierowa czy z kompozytu?

Skomentuj

Wiesz co dziwi mnie że jesteś tu moderatorem skoro zachowujesz się jak dziecko z ulicy. Jak ten głośnik może mieć 1200 RMS skoro podobną moc ma rozrusznik samochodu osobowego , i jak będzie pracować ponad minutę grozi to jego spaleniem a ma minimum kilkanaście razy lepsze rozpraszanie mocy. Dodatkowo ma wiele razy lepszą sprawność. Tak wielkiej mocy nie rozproszy za długo nawet ten kosz gdy cewka miała do niego nieskończenie małą rezystancję cieplną a ma wysoką.
                  Miałeś ten głośnik, że się wypowiadasz?
                  Na moc RMS też jest norma i skoro głośnik wg tej normy wytrzymuje 1200W RMS, to też tyle wytrzymuje.
                  Cały czas zapominasz o jednym. Cewka nie stoi w miejscu.
                  Podaj sinus 70Hz, albo nawet te 50Hz i ten głośnik wytrzyma te 1200W, ale podaj 120Hz i sfajczy go 300W RMS, bo cewka nie będzie mieć chłodzenia, bo membrana nie będzie się ruszać na tyle, żeby zapewnić odpowiednie chłodzenie.
                  Kolejna sprawa, co ma rozrusznik do głośnika?

Wiesz co dziwi mnie że jesteś tu moderatorem skoro zachowujesz się jak dziecko z ulicy.
                  Konkretnie, w którym miejscu zachowuje się jak dziecko z ulicy? Bo podważam twoje kretyńskie teorie?
                  Skoro jestem moderem, to znaczy, że ktoś uznał, że się nadaje na to stanowisko, o to nie pytaj mnie, a resztę moderatorów i przede wszystkim administratora.

Co do wzmacniacza to przy tym prądzie może mieć on prawdziwej mocy około 400W bo niestety wzmacniacz klasy AB pracujący bez zniekształceń ma sprawność 40-50 % a przetwornica przy tym prądzie nie ma więcej niż 75% sprawności.
                  Miałeś ten wzmacniacz w ręku, że zakładasz takie parametry pracy? Skąd wiesz, że przetwornica nie ma sprawności na poziomie 85%?

Proponuje Ci doprowadzić do tego głośnika 1200W z transformatora regulowanego i zobaczenia co to jest prawdziwa moc 1200W ale musisz wiedzieć ze minuty nie przetrzyma z powodu przegrzania a nie uderzania cewką.
                  Nie ma problemu, poświęce głośnik, ale co w momencie jak ten głośnik wytrzyma spokojnie 5min(w dedykowanej przez producenta obudowie)? Powiedz mi co wtedy zamierzasz? Ja głośnika jestem pewien i wiem, że na pewno wytrzyma 1200W wg normy RMS.

Skomentuj

panowie koniec tej dyskusji o GTO głośnik ma 350W RMS jak ktoś nie wierzy to może warto przeczytać dane producenta
                    http://manuals.harman.com/JBL/CAR/Bo.../GTO1214TD.pdf

co do 17-200-8-SW - to chyba za dużo wymagacie od tego głośnika. Oczywistym jest że wytrzyma on 140W AES a to ze względu na rozkład mocy - jak deklaruje producent od 30-300Hz a test jest robiony w odgrodzie. W przypadku muzyki dostaje on łupnia 140W na jednej częstotliwości i najzwyczajniej w świecie kończy się mechanicznie.
                    Co do deklarowanej obudowy - nigdzie nie jest powiedziane że właśnie w takiej wytrzyma moc znamionową - już sam fakt że producent podaje dwie obudowy świadczy o tym, że przewiduje dla głośnika różne warunki pracy.

Prawda jest taka, że nawet bez specjalnej znajomości tematu można wywnioskować, że głośnik ten jest raczej alternatywą dla buczących subów kina domowego z marketów, uzupełnieniem taniutkiego audio do samochodu albo subem do monitorków na 10cm szerokopasmowcu.

Ostatecznie jednym zdaniem - zejdzie nisko ale o dużym "ciśnieniu" zapomnijcie

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
                      Oczywistym jest że wytrzyma on 140W AES a to ze względu na rozkład mocy - jak deklaruje producent od 30-300Hz a test jest robiony w odgrodzie.
                      Czyli praktycznie free air no to tylko dobrze swiadczy o tym glosniku ze ten test wytrzymal.

Skomentuj

o siema Sound Wave, dawno cie u nas nie było.
                        No już chyba zostało wszystko wyjaśnione w temacie sw17. Nie musimy czekać na e-maila z stx-a bo stx przyszedł do nas.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                          Temat zrobienia super suba, super kolumn czy super wzmacniacza "za 50zł" chyba nigdy sie nie wyczerpie. Czasem trzeba czasu żeby dorosnąć do tego, że za darmo nic nie ma i dobre konstrukcje muszą troche kosztować. Zresztą na zdrowy rozsądek, ten głosnik ma 17 cm to czego tu oczekiwać? Że będzie lepiej pompował od 12 calówki, jakim sposobem?

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo
                            mskojon, pieniaczu bez szkoly marsz do ksiazek ! z Polskiego, bo z elektroakustyki nic nie rozumiesz
                            i nie zapomnij wyprac swojego kolorowego dresiku...co by pasowal do tego umcyku zimny lokciu. wiosna idzie wiec czas sie lansować na dzielni co?
                            Przynajmniej umiem pisać po Polsku, póki co uczę się w szkole czegoś innego niż elektroakustyka.

Twoja wypowiedź jest żenująca, daruj sobie osobiste wycieczki na forum :wink:

Wracając do tematu który trochę zboczył, dj-mati testował głośnik od 20hz w górę i osiąga u niego xmax bez żadnych stuków itd... może dostałem wadliwe sztuki?

Skomentuj

Wracając do tematu który trochę zboczył, dj-mati testował głośnik od 20hz w górę i osiąga u niego xmax bez żadnych stuków itd... może dostałem wadliwe sztuki?
                              A ręką jesteś w stanie wcisnąć tak membranę, żeby cewka zatrzymała się na niegunniku?
                              Jeśli nie, to nie cewka tłucze.

Skomentuj

Witam panowie , siemanko mskojon zgodnie z prośbą udziele się u ciebie w temacie , pełną wypowiedz co do mojej konstrukcji znajdziecie w nowości stxa czy coś takiego ;p
                                a wracając do tematu to
                                -cursor zgadzam się z twoją ostatnią wypowiedzią - po wpompowaniu zbyt sporej mocy w 17SW zaczyna on lekko aczkolwiek słyszalnie stukać ale to nie cewka...tylko koniec wytrzymałości mechanicznej (PANOWIE TO JEST DO CHUJA 17CM A NIE 25 ILE W NIEGO POMUJECIE LUB JAKIE MACIE POMIESZCZENIA,ŻE NARZEKACIE ???ja kręce pełną i nie ma problemów i szczerze moge napisac ,że głośnik jest wart wiecej niż za niego chcą) ,mój SW ma do wykorzystania 10L po odjeciu BR-a oraz pojemnosci głośnika strojony jest na 37,5 HZ testowany na wszelkiej muzyce oraz bardzo dokładnie na generatorze głownie od 20 a w zasadzie nawet od 5Hz(ale to tylko dla sprawdzenia skoku i wytrzymałości mechanicznej ) do około 40Hz wszystko pięknie skok lekko ponad 10mm ~12? więc piękna mała pompka ,u mnie pracuje w pokoju około 12m>2 puki co gra tylko jeden(za tydzien drugi w drugiej paczce strojonej na ~36/38hz) i powiem tylko ,że w porównaniu z tonsilem 20/100 zamiata go przy 2 razy mniejszej mocy - mam panel 100W 4R wiec tonsil otrzymuje z niego pełne 100W a 17SW połowe mniej fakt faktem ,że SW przy tej mocy nie jest dobrze kontrolowany ani może nawet w pełni wykorzystany ale gra lepiej , szybciej ,przejrzyściej , niżej od tonsila nawet przy takiej mocy. Tonsil jest o około 1,2 db głośniejszy przy wyższym paśmie ale po 1 ma on 20cm po 2.jak się domyślam (nie sprawdzałem) nieco więcej db , a po 3 to pasmo w którym gra głośniej w zasadzie bez problemu otrzymam strojąc stx-a na ~40hz ale mi nie o taki efekt chodziło jaki ma tonsil tylko taki jaki otrzymałem od stx-a w tej właśnie aplikacji , pozatym biorąc pod uwagę ,że stx ma te 87 db podawane przez producenta dokupując drugą sztukę zyskujemy +3db więc automatycznie sporo lepiej a cenowo wychodzi na jednego tonsila 20/100 kasy ,więc wracając kilka linijek wyżej napisałem ,że jak na moje testy ,warunki ,oraz pomieszczenie przykładowy u mnie TONSIL 20/100 przez jedną sztuke STX-a 17-200-8-SW jest pokonany ,a co się dzieję przy subiku w aplikacji z dwoma takimi przetwornikami można sobie wyobrazić...a jeszcze lepiej w aplikacji jaką zastosuję ja czyli dwa osobne subiki(automatycznie łatwiej uzyskać równomierny basik w całym pomieszczeniu,gdzie przy jednym subie jest to niemal niemożliwe..) to chyba na tyle z mojej strony jeśli ktoś ma jakieś pytania to proszę pisać ,za około tydzień planuje zbudować drugiego podobnego tylko jeszcze nad strojeniem się zastanawiam puki co jestem za nieco niższym niż zrobiłem to w tym którego zbudowałem ale ciągle zastanawiam się czy ma to sens pozdrawiam i życzę przemyślanych i mądrych konstrukcji.

ps: dostane panel który rozbuja 17SW na pełnej mocy z kontrolującym zapasem to napisze czy/co się zmieniło.
                                Sam winisd bez prób i testów to rzadko udana konstrukcja Ž→

Skomentuj

Panowie wg mnie stx poleciał w ciula z tym głośnikiem, posiadam stx AA i on przy swojej mocy RMS nawet w free air nie stuka a wychylenie ma nie małe...

Licytowanie że 900w rms jest nie możliwe w samochodzie to kpina bo sam kiedyś założyłem się z kumplem że jest głośnik który ma 5kw rms i niestety on przegrał bo firma MTX produkuje dosyć ciekawy głośnik do tego proponuje obejżeć wzmacniacze firmy hifonic czy jakoś tak one też nie grzeszą małą mocą...

Skomentuj

CO DO MOJEJ POWYŻSZEJ WYPOWIEDZI MAŁE SPROSTOWANIE

-----GŁOŚNIK NIE JEST GÓWNIANYM WYROBEK KTÓRY SAM Z SIEBIE STUKA---

--do osób które jada na ten głośnik,piszą ,że to gówno nie warte tej kasy i że niemożliwe jest zbudowanie dla niego dobrej obudowy: postarajcie sie bardziej o dobrą budę dla niego to nie boli a w dobrej aplikacji gra naprawdę zadowalająco i zadziwiająco jak na swoje gabaryty

--sub na tym głośniku puki co według mnie najlepszy jaki miałem a kilka ich było poza tymi o których wspominałem

-- jeśli pompujecie w niego zbyt mało mocy bedzie stukał

--jeśli macie zbyt mocnego wzmaka jest on dobrze kontrolowany ok ale jak wpompujecie mu za dużo mocy znów będzie stukał :wink: (zawieszenie,nie cewka)

--jeśli nie gra zadowalająco dla CIEBIE zwróć go i kup większy/mocniejszy ON NIE MA 25 CM KTÓRYCH WYMAGASZ MOCOWO OD 17 CM:)

-- aczkolwiek możliwa jest też wada fabryczna ale przy tylu sztukach a miedzy nimi np:mój jest ok to nieco śmieszne 1:100 był by ok ?? hahahaa

kombinujcie, myślcie a nie płaczcie ,że kolejne gówno bo to nie prawda PS: nie pracuję w STX-e hehe :mrgreen: i jeszcze raz myślcie co potrzebujecie/kupujecie zanim to uczynicie bo to tak jak bym go kupił i chciał 2 pokoju 25m>2 żeby mi krew z uszu leciała od ciśnienia -coś nie halo nie :arrow:

Skomentuj

mskojon, wysłałeś e-maila do stx-a z wiadomością, że coś jest nie tak z twoimi 17sw. Podobna zależy ci na czasie. Sławek zaproponował, żebyś odesłał mu głośniki a on je sprawdzi. A teraz się nawet do nich nie odzywasz? To twoje nie poważne z twojej strony.
                                      Najpierw zakładasz taki temat, bijesz pianę i tematu nie chcesz doprowadzić do końca.
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wszystko załatwiłem, nie mam dostępu do skrzynki e-mailowej 24h/7.

Skomentuj

To wiadomo juz jak sprawa ma sie z tymi STX ??? czy maskojon mial wersje uszkodzona ? czy zle zaaplikowana ? czy tez wszystko jest ok ? :))

Skomentuj

Czaruję...
                                          X