mskojon nie unoś się bo pokazałem, że w moim głośniku mechanicznie jest prawie niemożliwe uderzanie karkasem o nabiegunnik. O wygrzewaniu głośnika to nie powinienen nawet pisać jak to wpływa na aspekt mechaniczny głośnika. Napisz do STXa i zapytaj się o co chodzi a nie prowadź zbędnej konwersacji i kłotni. Już napisałeś co z Twoimi głośnikami nie tak.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Subwoofer na GDN17-200-8-SW - stukają o nadbiegunnik. Powód?
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Kup beymę, eminence'a czy inny pro głośnik, dostarcz tyle mocy co ma napisane w parametrach i ciesz się nim 30 sekund, dziś wszyscy kłamią. To nie dawne czasy że jak na głośniku 60W było napisane to można było grać nim kilka godzin z tą mocą. Właściwie w estradzie są już chyba zawsze limitery bo przy żadnym zapasie ze strony kolumny były by zwłoki. Kiedyś znałem pewnego gitarzystę co co rozwalał pro głośniki w kilka minut, miał końcówkę o mocy 600W mono chyba z 20 letnią(tylko BTL) i podłączał ją pod kolumny o takiej samej lub nieco większej mocy, śmiał się że znowu bu z basreflexu leciał dym. Gitara dawała w miarę ciągły sygnał a tego nie przetrzymywały głośniki i to zawsze basowe a nie wysokotonowe czy średniotonowe. Z 10 lat temu był program w TV o tym że producenci głośników kłamią - podłączali pod silny wzmacniacz car audio różne głośniki i mierzyli moc przy której głośnik się uszkadzał termicznie, bylo to od kilkudziesięciu dla 16cm do nieco ponad 100W dla 30 cm wooferów , napisane miały 500-1000W.
W Top Gear kiedyś testowali moc silników i wyszło że żaden z samochodów nie miał mocy wpisanej w dane techniczne, dla silnika niby 350 konnego wyszło sto koni mniej :???: . Ludzie chcą coraz więcej (często nierealne żądania) , wierzą w głupoty i będzie coraz więcej oszustw. Żyjemy w państwie prawa to ogłoszenie wyborcze.
Skomentuj
-
mskojon, szczerze to zachowujesz się jak dziecko nie zadowolone z zabawki którą dostało pod choinkę a na dodatek krytykujesz wszystkich których próbują ci to jakoś wytłumaczyć , ciekawe czy jak pójdziesz do salonu po nowe auto a za tydzień przyjedziesz im je oddać bo miał wpisane w danych technicznych prędkość max 230 a ty jechałeś nim 210 i więcej nie chciał , czy ci zwrócą pieniądze :?:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123mskojon nie unoś się bo pokazałem, że w moim głośniku mechanicznie jest prawie niemożliwe uderzanie karkasem o nabiegunnik. O wygrzewaniu głośnika to nie powinienen nawet pisać jak to wpływa na aspekt mechaniczny głośnika. Napisz do STXa i zapytaj się o co chodzi a nie prowadź zbędnej konwersacji i kłotni. Już napisałeś co z Twoimi głośnikami nie tak.
Ale nadal nie wyjaśniłeś czym wg. Ciebie jest wygrzewanie głośnika, po co się to robi, co to zmienia.
Bo według mnie (i nie tylko mnie) wygrzewanie głośników (niby jak się nie wygrzeje to się uszkodzi) to wymysł audiofilów którzy za pomocą specjalnych urządzeń wygrzewają również kable, stoliki itd...
Jako takie za wygrzewanie można uznać ułożenie się zawieszeń (może mieć wpływ na brzmienie ale w żadnym wypadku na wytrzymałość mocową :!: bo niby jak? ) i ew. dotarcie cewki ale to po naprawie głośnika.
Nie raz obciążałem subwoofery samochodowe mocą znamionową RMS,(a często nawet większą) nowe głośniki, prosto z pudełka. Nie raz, nie dwa tylko dziesiątki razy, i żaden z nich nie uległ uszkodzeniu, wygrzewanie daje zupelnie tyle co kupno kabli sieciowych za 1000zł - dobre samopoczucie właściciela.
Cały czas próbuję dojść do sedna, czy te głośniki są lipne czy może coś innego jest przyczyną tego że subwoofer nie działa jak powinien?
A więc czekam na to aż ktoś z Was zrobi subwoofer na tych głośnikach i pochwali efektami na forum.
Profesjonalista - Porównywanie subwoofera do kolumny gitarowej jest zupełnie nie na miejscu bo to całkiem inne urządzenia. JBL, Hertz, Magnat, Carpower, Blaupunkt... żadna z tych firm nie przekłamuje parametrów swoich głośników, na tyle żeby było to zauważalne, często jest wręcz odwrotnie, można wpakować w nie jeszcze więcej mocy niż deklaruje producent.
toma085 nie zachowuję się jak dzieciak, tylko denerwuje mnie to że część osób właśnie mnie tak traktuje, jak ignoranta który po raz pierwszy robi subwoofer, i mu się nie podoba, a ja po prostu chcę podyskutować dlaczego tak jest i co może być przyczyną.
Ale zamiast konkretów większość wpisów to kpiny, podśmiechujki i mądrzenie się nie poparte jakąkolwiek wiedzą. Czy ktoś mi doradził, pomógł, zaproponował rozwiązanie problemu?
Albo jestem ślepy, albo faktycznie nie.
Skomentuj
-
Ja ci wierzę że głośnik uderza bo sam takie efekty czasem miałem a ręcznie było trudno wgnieść na tyle membranę aby dotknąć cewką o koniec układu magnetycznego.
Ale co do tych car audio głośników to po prostu nie doprowadziłeś prawdziwej mocy, a naprawdę niewiele osób ma prawdziwy wzmacniacz 200W a w aucie a taki pobiera około 35-40 A z akumulatora na ten jeden kanał, straszny potwór. Co do tego STX-a to wszystko już wiemy, może po twoim liście do producenta napisze on mniej mocy w broszurze.
Skomentuj
-
Panowie ale o czym tu mówić. Kolega jest nie zadowolony i na razie przemawiają przez niego emocje.
Napisał e-maila do stx-a z prośbą o wyjaśnienie tematu i niech czeka na odpowiedz. Ze Sławkiem widziałem się we wtorek i wyjeżdżał. Powiedział, że będą dopiero w przyszłym tygodniu. Więc nie spodziewał bym się szybkiej odpowiedzi.
Poczekajmy co mu odpisze i wtedy będziemy wiedzieć co dalej pisać. A na razie to możemy sobie tylko przypuszczać.
Ja ze swojej strony też wysłałem pytanie już wczoraj. Jak odpisze to wam przekaże.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Byc moze jakas wada fabryczna czy cus, bo glosnik na pierwszy rzut oka wygladal obiecujaco, parametry tez ncizego sobie, maly fajny wooferek, ciekaw jestem odpowiedzi STX w tej sprawie bo sie wstrzymam sam teraz z kupnem, moze kolega trafil taka partie ale w sumie z tego co pamietam to kupil 2 ;/ wiec ?
Bo byc moze duze zaciekawienie, zmieni sie w zapomnienie o tym glosniku.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raffal81ciekaw jestem odpowiedzi STX w tej sprawie bo sie wstrzymam sam teraz z kupnem
ale z takimi małymi nie pozornymi głośnikami to jest różnie. Już nie w car audio spotkałem się z tym, że symulacje nie wiele miały wspólnego z rzeczywistością.
Takie dwa przykłady:
Cerwin vega 124 głośnik ewidentnie do br a pięknie sobie radzi w closed 30-40L i nie ma co patrzeć w parametry
u-Dimension RM-208SL wrzuciłem go na testy do bagażnika obok wspomnianego już cv i powiem krótko. Mały wariat. Takiego basu, zejścia i jakości z małej 8" to jeszcze nie słyszałem. Jak bym wielki kocioł miał w bagażniku. Cv 12" się chowa.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
W Top Gear kiedyś testowali moc silników i wyszło że żaden z samochodów nie miał mocy wpisanej w dane techniczne, dla silnika niby 350 konnego wyszło sto koni mniej . Ludzie chcą coraz więcej (często nierealne żądania) , wierzą w głupoty i będzie coraz więcej oszustw. Żyjemy w państwie prawa to ogłoszenie wyborcze.
Co innego moc silnika, a co innego moc na kołach, tutaj, dochodzą straty na układzie napędowym.
Mam propozycję, jak nie masz o czymś pojęcia(a słuchasz tylko kretyńskich programów, gdzie prowadzący też nie mają technicznego pojęcia) to lepiej nic nie pisz.
Zamieszczone przez Profesjonalistaa naprawdę niewiele osób ma prawdziwy wzmacniacz 200W a w aucie a taki pobiera około 35-40 A
200W RMS wzmak to też nie jest duży problem i taki to wiele osób ma w aucie do subwoofera.
Mskojon, weź dobrze posłuchaj, czy to na pewno cewka o nabiegunnik, możliwe, że to dźwięk "łamiącej" się membrany.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mskojonProfesjonalista nie ośmieszaj się, bo głośnik nie przyjmie nawet 1/4 mocy w obudowie którą proponuje producent. To że wydam mało pieniędzy na głośnik Twoim zdaniem usprawiedliwia to że nie da się go używać w celu do jakiego proponuje go producent?
Pracujesz w STX że tak ich bronisz? I jak możesz się wypowiadać na temat tego głośnika skoro go nie widziałeś nawet na oczy :?: - wyjaśnij mi to.
A nawiasem mówiąc STX nie wystawił mi paragonu ani faktury, co jest psim obowiązkiem każdej firmy.
Skomentuj
-
Moim zdaniem jeżeli mówimy w jakikolwiek sposób o mocach podawanych na głośnik to
a)musimy mieć wzmacniacz sygnalizujący pełne wysterowanie (tzw. dioda clip limit)
b)musimy mieć miernik true rms
Inaczej można mówić a te słowa i tak żadnego pokrycia nie mają.
Wygrzewanie głośnika jest rzeczą naturalną i żadnym audiovoodoo, bo przecież to zwykłe zmęczenie materiału.
Wracając do sedna sprawy moim zdaniem głośnik jest źle zaaplikowany, w odpowiednio zoptymalizowanym bass reflex'ie można naprawdę dużo wyciągnąć z głośnika, ale większość jak widać to trywializuje twierdząc że to po prostu paczka z rurą, krótszą lub dłuższą, jednak idzie tutaj naprawdę sporo zmienić pewnymi zabiegami.
Skomentuj
-
a czy przypadkiem te 140 W rms niema on przy szumie ktory zawiera f od 30 do 300 hz a nie 140W rms przy pojedynczej czestotliwosci z tego zakresu? Testowales go takim szumem czy dales pełna moc (na tyle ile Twoj piec pozwolił, i nie przesterowal sie? moja unitra 35W stukała stxem 27 150!) przy np tych 30hz?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ShiverWygrzewanie głośnika jest rzeczą naturalną i żadnym audiovoodoo, bo przecież to zwykłe zmęczenie materiału.
Zamieszczone przez ShiverWracając do sedna sprawy moim zdaniem głośnik jest źle zaaplikowany, w odpowiednio zoptymalizowanym bass reflex'ie można naprawdę dużo wyciągnąć z głośnika, ale większość jak widać to trywializuje twierdząc że to po prostu paczka z rurą, krótszą lub dłuższą, jednak idzie tutaj naprawdę sporo zmienić pewnymi zabiegami.
Zamieszczone przez TasiorTestowales go takim szumem czy dales pełna moc (na tyle ile Twoj piec pozwolił, i nie przesterowal sie? moja unitra 35W stukała stxem 27 150!) przy np tych 30hz?
Ale następnego dnia testowałem pod czterema innymi wzmacniaczami w samochodzie:
Blaupunkt VA275 - 210w rms
JBL GTO 1004 - 280w rms
Carpower 2/250 - 400w rms
Audio Art - ok 150-200w rms (nie wiem dokładnie ile)
I niestety na każdym wzmacniaczu przy mniejszej lub większej głośności następowało stukanie, nawet pod stosunkowo słabym audioartem który jest naprawdę bardzo dobrym wzmacniaczem stukanie występowało.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mskojonOwszem, ale nie ma to wpływu na wytrzymałość mocową głośnika.
Zamieszczone przez mskojonDoskonale o tym wiem i rozumiem jak określone strojenie i litraż wpływają na grę głośnika, a także jego wytrzymałość mocową, nie jestem jedną z tych osób które robią dziurę i wsadzają rurę o przypadkowej wielkości.
Skomentuj
-
Shiver Nie wiem o czym mówisz, na pewno nie o żadnych konkretach, próbujesz udowodnić że nie mam pojęcia o robieniu obudów nie podpierając tego żadnymi argumentami.
Rozwiń swoją tezę na temat dobroci. Co się zmienia, jakie parametry, jak i dlaczego? Forum jest od tego żeby dzielić się wiedzą.
Nie wiem co Ci udowodniłem, proszę o konkrety, nie mam już ochoty odpierać zarzutów kolejnej osoby która zarzuca mi że nie mam pojęcia o bożym świecie, tylko podyskutować na dany temat jakim są te głośniki a nie moja wiedza.
Tasior głośniki testowałem muzyką do odtwarzania której głośniki przecież są zaprojektowane :wink:
Poza tym testowałem sinusem i niestety poniżej Fb pojawia się stukanie, a w nieco niżej zestrojonej obudowie (40hz) również w okolicach 60Hz[/b]
Skomentuj
Skomentuj