Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na GDN17-200-8-SW - stukają o nadbiegunnik. Powód?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Żeby nie robić nowego tematu to dołączę się tutaj :wink:
    W moim stx AA coś stuka i nie jest to cewka o nadbiegunnik tylko jak by coś było w kopułce czy coś nie wiem co to jest.

Skomentuj

Mój GDN 22-120-8-SC dokładnie tak jak opisujesz "stukał" jak był podłączony pod słaby wzmacniacz, gdy trochę głośność podkręciłem. I bynajmniej nie był to przester. Problem nie występował gdy się go zasilało wzmacniaczem 100-140W. Miałem dwa w sporym odstępie czasowym i oba tak miały.

Skomentuj

Zobaczcie czy po prostu te linki z konektorów do zasilania cewki nie są zbyt blisko membrany, jak są zbyt blisko to wystarczy odgiąć konektory i nic nie będzie stukać Cała filozofia

Skomentuj

Miejsc ''stukniec'' w glosniku jest kilka co wynika z budowy glosnika.

Najbardziej slyszalne to to gdzie cewka wali o dno nabiegunnika a moze jeszcze stuknac membrana o konektory z wyprowadzeniami, same wyprowadzenia moga obijac sie o membrane i jeszcze jest stukniecie dolnego resora o gorna plyte nabiegunnika. Jest jeszcze wiele innych furkoczacych zjawisk jak turbulencje powietrza w glosniku.

Wystarczy puscic na glosnik 10-20hz ktorych nie powinno byc slychac ale wtedy wszelkie mankamenty bardzo dobrze sa slyszalne. Jeszcze nie slyszalem takiego co by zachowywal sie cicho. A mialem nawet takie w ktorych wyprowadzenia z membrany lataly na boki tak ze zwieraly sie ze soba krzeszac iskierki :)

Skomentuj

u mnie jest to nawet jak cicho słucham coś tam drga w głośniku.
            A tu linki zasilania są pomiędzy zawieszeniami także linki wykluczamy.
            Jak mówiłem to nie jest cewka o nabiegunnik,o konektorki też nie.Resor nie może stuknąć o nabiegunnik bo nie ma jak.
            I najgorsze jest to że mam 2 głośniki i w 2 jest to samo.Innych się pytałem to mówili że nie ma u nich czegoś takiego.Cewki nie są uszkodzone bo jak by były to by nie grało.

Skomentuj

Ja sobie dałem spokój, STX zwrócił mi pieniądze za głośniki za co chylę przed nimi czoła.

Skomentuj

Czyli jaki wniosek z calej tej sprawy ? te modele tak maja ? ;] cos tam stuka ? ;]

Skomentuj

Nie, jest w zasadzie bardzo mało głośników które nie stukną jak osiągną za duże wychylenia, to jest normalna sytuacja. Zresztą jak było powiedziane nie koniecznie to cewka musi stukać.

Skomentuj

Shiver nie niekoniecznie tylko poprostu to nie ona

Skomentuj

mskojon --- w firmie w której pracujesz chyba źle się sprzedają chińskie głośniki?

Bardzo starannie przygotowany misterny plan odnośnie szumu wokół konkurencyjnego STX.
                      9/10 pogłaskać ale 1/10 skutecznie przyje..ać!

mskojon --- powiedz dlaczego nie wykonałeś suba na głośnikach dibeisi - debilezji czy jakoś tak? Chyba masz je za darmo w firmie?

--- śmierdziało mi to od początku na kilometr.

Wczoraj w STX zrobili test na 150 W w odgrodzie w podanym zakresie na szumie mls przez 2 godziny. Żadnych odchyłek od normy. Dziś głośniki przeżyły 180 W i widziałem/słyszałem osobiście, że wszystko jest z nimi w porządku.

Chyba trochę za skromnie.

Skomentuj

ciekaw byłem czy te testy stx-a byłt właśnie dla mocy 140 W rms (AES) wydobyciem z niego wszystkiego ,bo z tego co zauważyłem to właśnie większość głośników stx-a jest budowana właśnie z zapasem mocowym ponadto co podają w cpecyfikacji :) milo wiedzieć ,że przeżył aż tyle , ale od początku od zbudowania mojego suba na nim szczerze go polecałem i pisałem o tym ,żę STX nic nie przekolorował na jego temat :wink: pzdr :arrow:

Skomentuj

Zamieszczone przez Koralzloty
                          mskojon --- w firmie w której pracujesz chyba źle się sprzedają chińskie głośniki?

Bardzo starannie przygotowany misterny plan odnośnie szumu wokół konkurencyjnego STX.
                          9/10 pogłaskać ale 1/10 skutecznie przyje..ać!

mskojon --- powiedz dlaczego nie wykonałeś suba na głośnikach dibeisi - debilezji czy jakoś tak? Chyba masz je za darmo w firmie?

--- śmierdziało mi to od początku na kilometr.

Wczoraj w STX zrobili test na 150 W w odgrodzie w podanym zakresie na szumie mls przez 2 godziny. Żadnych odchyłek od normy. Dziś głośniki przeżyły 180 W i widziałem/słyszałem osobiście, że wszystko jest z nimi w porządku.

Chyba trochę za skromnie.

O czym Ty w ogóle mówisz? I jakim prawem poruszasz sprawę mojego miejsca pracy i mieszasz w moje życie osobiste?

Jaka konkurencja? Jaki szum? Jakie dibeisi? To samo byś powiedział gdybym pracował w mięsnym?

Po prostu chciałem mieć mały mocny subwoofer, ale TO NIE TO, bo niestety 140w podane na stronie stx nie jest mocą jaką głośnik może przyjąć w rzeczywistości.

Kiedy kupowałem 2 czy 3 lata temu 27-150-4-SC podane było 150w mocy rms i mniej więcej tyle podczas normalnego użytkowania jest w stanie przyjąć, a że teraz było inaczej i strasznie mnie to zajeżyło to inna sprawa.

Skomentuj

mskojon, specjalista od polskiej pisowni ale czytać ze zrozumieniem nie potrafi. wiecznie tylko psioczysz na stx, a na nasze wyklady na temat norm pomiaru mocy jakos sie nie potrafisz wypowiedziec.
                            chyba faktycznie robisz szum specjalnie.
                            dawno na forum nie bylo takiego półgłówka

Skomentuj

mskojon --- nie strasz nie strasz bo się zesr..sz

tu masz fajne głośniki

http://www.eltexco.pl/c/pl/131/1/1/0/long/glosniki.html

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                Panowie ostrzegam pierwszy i ostatni raz. Jeśli ktoś ma coś w temacie do napisania niech się wypowie. Wszelkie obelgi i zarzuty słowne będą karane od teraz warnem!

Skomentuj

Nie wiem jak Twoim zdaniem sklep może konkurować ze zakładem produkcyjnym o całkiem inny segment rynku? Jeśli osoba pracująca w lodziarni kupi w STX głośniki i nie spełnią one jego oczekiwań to oskarżysz tą osobę o nieuczciwą konkurencję, że oczerniając stx chce zwiększyć sprzedaż lodów? Misterny plan? Zastanów się nad tym co wypisujesz.

Jeśli stx jest solidną firmą (w co nie wątpię) to obroni się sam, i nie potrzebne mu będzie do tego forum.

Swoją drogą to mój szef powinien Ci podziękować za darmową reklamę, jednak jeśli ktoś by chciał zamówić głośniki dibeisi, to się rozczaruje ponieważ ze 3 lata już ich nie ma w sprzedaży.

Powiedziałeś coś o mnie, teraz może powiedz coś o sobie? Czy jesteś tym facetem który zabierał ode mnie głośniki czy może kimś innym?

Swoją drogą nie wiem po cholerę ciągle ktoś się mnie czepia, już dawno powiedziałem że to olewam i głośniki sprzedaję, wcale nie oczekiwałem że dostanę za nie zwrot pieniędzy - zaproponował mi to STX.

Skomentuj

oczerniając stx chce zwiększyć sprzedaż lodów?
                                    - skoro Twój szef ma mi dziękować za wskazaną reklamę.
                                    to problem w tym, że Ty sprzedajesz głośniki a nie lody :lol:

Jeśli stx jest solidną firmą (w co nie wątpię) to obroni się sam, i nie potrzebne mu będzie do tego forum.
                                    i znowu głaszczemy :lol:
                                    na innych stronach o głośnikach jest podobnie :cool:

Swoją drogą to mój szef powinien Ci podziękować za darmową reklamę,
                                    chciałem wspomódz sprzedaż głośników firmy dibeisi oraz innych :lol:

jednak jeśli ktoś by chciał zamówić głośniki dibeisi, to się rozczaruje ponieważ ze 3 lata już ich nie ma w sprzedaży.
                                    powiedz szefowi, że koszyk jest aktywny przy każdym głośniku. :oops: tak od trzech lat?

Skomentuj

W takim razie proponuję założenie sprawy w sądzie o nieuczciwą konkurencję, zamiast robienia z siebie gnojka na forum, i obrabianiu mi tyłka na oczach wszystkich.

Jeśli tak bardzo chcesz zaprezentować moją osobę publicznie to podaj może jeszcze moje dane osobowe itd.. to sprawa trafi na policję.

Poza tym wracając do tematu, może któryś z moderatorów pofatygowałby się i pousuwał posty które nie mają związku z tematem? Albo w ogóle wywalił do kosza.

Skomentuj

zamykam ten bajzel

Skomentuj

Czaruję...
                                        X