Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Słuchawkowy świat - wątek ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Na razie nic o nich za dużo nie napiszę bo mało ich słuchałem, po drugie to pierwsze moje porządne słuchawki więc nie mam do czego porównać. Ogólnie jeśli chodzi o charakter brzmienia to zgadzam się z recenzją fallowa.
    Tak to jest wersja pro

Skomentuj

kombo, możesz porównać brzmienie do kolumn jakie posiadasz :) Ale jak wiemy wszytsko zalezy od napędu, więc fajnie jakby napęd był ten sam(wiadomo ze dla słuchawek dziurka ale z tego samego ampa) oraz źródła :)

[ Dodano: 2010-04-03, 11:44 ]
      P.S. Mój laptop bardziej się grzeje jak wzmacniacz :???:

Skomentuj

Ok, więc przestrzeń jest słabsza w porównaniu do sesów, ale to słuchawki zamknięte więc wiele w tej kwestii si nie spodziewałem. Bardzo dobry, nisko schodzący i dobrze kontrolowany bas. Średnica raczej ciepła niż chłodna, góra troche wycofana ale całkiem detaliczna. Ogólnie słuchawki są raczej długodystansowe bo nie powinny męczyć przy długim słuchaniu. Może skrobnę więcej za jakiś tydzień, bo na razie za mało ich słuchałem, jeszcze musza się wygrzać :wink:

Skomentuj

Jak na początek i tak sporo :) Ja właśnie skończyłem sohe, ale nie do końca, naprawiłem brumy, uziemiłem układ do tego zamontowałem nowe kable sygnałowe a w wtorek lub środe będę montował oświetlenie całości do środka no i zamawiał nową gałke bo moją musiałem rozwalić :( Ma ktoś taką samą? Chętnie przygarne

Skomentuj

Ja tak z innej beczki. Czy kabel do słuchawek musi być ekranowany? Wydaje mi się, że musi (w końcu tylko trochę mocniejszy sygnał, niż liniowy np. z CD), ale chcę się upewnić.

Skomentuj

Kondensator nie musi ale jak będzie to nie zaszkodzi, zależy jak kto pojmuje słowo ekran... wielu za ekran uznaje te wolne druciki do okoła izolacji kabla w srodku, część ludzi znów ekran pojmuje jako folie ALU która jest do okoła izolacji w srodku nie licząc tych drucików... ja uznaje to i to jeżeli jest podłączone jako przeciwbiegun plusowy czyli po prostu minus czyli tak aby potencjały wejscia prądu i wyjscia się znosiły tak jak w elektryce faza neutralny i ochronny, wtedy kabel nie wywiera żadnego zakłócenia na inne rzeczy(chociaz zalezy na co i jak blisko wszystko jest siebie). W tym przypadku ekranem była by raczej folia bo to nie nasz kabel ma promieniowac tylko coś na niego, ale to jest zbędne wg mnie. :)

Skomentuj

A ja mam słuchawki za 60zł :P Philips SHP2000. I mam kilka pytań w związku ze słuchawkami...

Czy opłaca sie w takich słuchawkach recablowanie ??

Czy zmieni to na tyle granie ze polepszy sie bas czy coś??

Czy lepszy w słuchawkach jest mały jack czy duży w sensie praktycznym (mam małego jacka :P i muszę stosować przejściówkę, duży miałby lepszy styk)

Czy na słuchawkach uzyskamy przestrzeń taką jak na kolumnach :) chodzi mi o to że membrany w słuchawkach grają prosto do ucha a kolumny nakładają sie na siebie. I jak na kolumnach moge stwierdzić że koleś gitara gra lekko po lewej ale między kolumnami tak na słuchawkach jest ewidentnie tylko w lewym uchu....

To narazie tyle...

PS: Podobno nie ma głupich pytań ..

Skomentuj

Recabling tych słuchawek się nie opłaca, same komponenty to 90% ich ceny(wraz z wysyłkami).
                  Czy zmieni się coś, trudno powiedzieć są słuchawki takie jak K518DJ ze nie zauważa się za dużych zmian i powiem szczerze szkoda mi kasy by było na ich recabling no tylko zeby kabel lepiej wyglądał to się opłaca :) bo lepiej to wygląda :)
                  W audiofilów duzy jacek jest lepszy bo ma wiekszą powierzchnie przewodzącą, ja jestem zdania ze tam to różnic duzych niema ale powiem tak, małe to szajs ogólnie ponieważ czesto się psuje tak samo gniazda mały jacek, są bardziej awaryjne jak duzy jacek.
                  Przestrzeń jest słaba ale słuchawki wyższej klasy potrafią pokazać że ktoś stoi np za nami i gra na tej gitarce więc mozna powiedzieć efekt przestrzeni jest dośc spory, niema porównania do kolumn niestety bo nawet takie za pare setek biją słuchawki na głowe tutaj...

Przy okazji zdjęcia mojej sohy po dresstuningu jak to chlopaki powiedzą :P

Jedyna wada to nowe trafo ktore buczy na szczescie w muzyce nic nie buczy, ale szumią lampy strasznie, wszystko wyregulowałem i mam ogolnie już dosc wole już sie nie bawic tylko lampy zmienić na lepszej klasy i niech nie szumią juz :) A dochodzenia było z tym...ale chociaz wiem co i jak :)

[ Dodano: 2010-04-11, 20:45 ]
                  Aaaa, brak gałki ponieważ popsułem Jak będzie nowa to taka sama jak była taka jak stosuje WBA :)

Skomentuj

Czy na słuchawkach uzyskamy przestrzeń taką jak na kolumnach
                    Nie ma takiej opcji. Nagrania są tworzone z myślą o odsłuchu na głośnikach, a nie słuchawkach. Wyjątkiem są binaurale, ale to rzadkość, póki co słabo rozpowszechniona i nic nie wróży jej świetlanej przyszłości - to taka nisza .

Ultrasone w swoich słuchawkach aplikuje jakiś system uprzestrzenniający - ponoć zbliżający brzmienie do kolumnowego. Jak to się sprawuje w praktyce nie mam pojęcia. W każdym razie jakimiś procesorami dźwięku dałoby radę zrobić wrażenie przestrzenności jak na kolumnach :). W odwrotną stronę raczej pass.

Skomentuj

Caleb ultrasone to wybitne słuchawki i nie tylko mają efekt przestrzenności ale także inne fajne rzeczy, jak np ochrona mózgu przed działaniem fal magnetycznych elektrycznych itp, az 90% mniej fal przenika przez ciało człowieka(głowe). Jeszcze coś o słuchu jest ze grają 2-3dB ciszej z tą samą dynamika ale nie powodują uszkodzeń i ubytków słuchowych w znaczącym stopniu przy głośnym słuchaniu, więc to coś dla lubiących dać czadu :) Ja czasem lubię więc o ultrasone myślę dość poważnie :) Dla mnie to faworyt numer jeden w skali do 1500zł za słuchawki(mowa o modelu 2500PRO) :)

Skomentuj

Z fizycznego punktu widzenia tworzenia się efektu "przestrzeni dźwiękowej" nie jest on możliwy do uzyskania na słuchawkach w żaden sposób.

Skomentuj

Shiver, dlaczego ?

Jeszcze coś o słuchu jest ze grają 2-3dB ciszej z tą samą dynamika ale nie powodują uszkodzeń i ubytków słuchowych w znaczącym stopniu przy głośnym słuchaniu
                          Dawid-SS, dla mnie to brzmi jak maslo maslane, moze wytlumaczysz?

Skomentuj

n_omzys, efekt przestrzenności tworzy się gdy fala dźwiękowa w systemie stereo z poszczególnych źródeł dobiega do poszczególnych uszu w opóźnieniu czasowym wynikającym z różnej odległości uszu od jej źródła oraz powstających z tego tytułu różnic w natężeniu pewnych częstotliwości będących następstwem właściwości kierunkowych przetworników. Zjawisko to zachodzi najmocniej dla wysokiego pasma stąd często opinie o tym że to głośnik wysokotonowy głównie kreuje przestrzeń. Wynika z tego także jasno że ten efekt nie jest możliwy do uzyskania w słuchawkach bo po prostu dźwięk z poszczególnych kanałów trafia tylko do jednego ucha.

Skomentuj

No właśnie. Nie widze w takim razie przeszkod w produkcji dzwieku przestrzennego przez sluchawki. :) Jedyny problem to przepuscic to wczesniej przez odpowiedni procesor. Załoz sluchawki i odpal to

http://www.youtube.com/watch?v=wT1XuB95qMk

http://www.youtube.com/watch?v=8IXm6SuUigI - ten lepszy

Skomentuj

n_omyzs, wszystko masz opisane na stronie ultrasone, nie wyjasnie tego bo sam dokładnie tego nie czytalem w kazdym razie poziom hałasu musi byc jako tak usytułowany ze gra to głośno ale też tak że nie trzeszczy nam w uszach, nie mam pojęcia o co w tym chodzi, jak wroce z pracy to przysiąde do tego i obadam sprawe bo nie chce za bardzo glupot pisac, w kazdym razie wiadome ze jest taki system przez znich opracowany.

Z systemów ultrasone korzysta tez yamaha. Kupili licencje :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
                                  ...Przy okazji zdjęcia mojej sohy po dresstuningu jak to chlopaki powiedzą :P...
                                  \
                                  Czemu zaraz "dresstuning"? Mi taki kolor raczej kojarzy się z prosektorium.

Skomentuj

n_omzys, przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, ew. później zrobię rysunek bo chyba nie skumałeś o co mi chodzi albo ja jakoś niejasno napisałem.

Skomentuj

No przeczytalem jeszcze raz i przede wszystkim przesluchalem te kawalki i empirycznie moj mozg mowi mi - slyszysz dzwiek przestrzenny ... wiec nie rozumiem co masz na mysli ?

Skomentuj

przemo-lukas, hehe pomysł na nazwe masz jakiś dla mojej sohy? Kolor jest ok wg mnie, wiekszosci nie podoba sie obudowa poniewaz jest duza widać srubki itd...

Skomentuj

Wygląda schludnie. Jedynie co mnie drażni, to niebieska poświata.
                                          Ale już taka moda. Nawet w moim amplifonie znalazło się miejsce na taką diodę. :evil:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X