Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Słuchawkowy świat - wątek ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Lampka to groszowa sprawa, bo wiele elementów mam, więc z czym by to nie grało i tak będzie na lampie :wink: HD202 dałem tylko jako przykład :wink: Co godnego w sieci znaleźć można ?

Skomentuj

W cenie do 150zl, można pomyślęć o słuchawkach Philips SHP5401, KOSS KSC75, za dziebko więcej bo 200zł z wysyłką kurierem można mieć o kilka klas wyższe słuchawki, takie jak JVC HA-RX700 lub Creative Aurvana Live!

Jeżeli w gre wchodzą używki to polecałbym coś ala własnie te ostatnie czyli CAL! może Sennheieser HD438, na forum mp3store jest komis i w nim można znaleźć sporo używek. Poza tym co opisałem to już raczej nic, nic tez nie przychodzi mi do głowy, jak coś pominełem to dopisze.

Skomentuj

Raczej wolałbym wydać trohę mniej niż 150zł. Będą one głównie do filmów oglądania, bo muzy słucham na kolumnach. To nie będzie docelowy zestaw także nawet w najgorszym wypadku te hd202 mnie zadowolą. Po prostu chciałem się dowiedzieć czy w tej cenie można coś lepszego kupić :wink:

Skomentuj

Sennheiser to ogólnie słaba firma i przełożenia jakość/cena w modelach starszych poza HD800 i HD4X8 jest na pograniczu 2- w skali szkolnej! Ja bym sobie je darował :) Wg mnie warto zapolować na używane Creative :) Czasem można wyrwać za smieszną kase :) A jak nie to kup KSC75 i zmodyfikuj je na KPP czyli dołóż pałąk chociaz to wg mnie zbędne.

Skomentuj

Dawid-SS bede wdzieczny za jakies propozycje jak cos upatrzysz

Skomentuj

dolphin123, polecam bardzo gorąco CREATIVE AURVANA LIVE
              marcinsywala.pl
              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

hermes fajne ale za drogie :sad:

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
                  W cenie do 150zl, można pomyślęć o słuchawkach Philips SHP5401, KOSS KSC75, za dziebko więcej bo 200zł z wysyłką kurierem można mieć o kilka klas wyższe słuchawki, takie jak JVC HA-RX700 lub Creative Aurvana Live!
                  Zakladam, ze te kilka klas wyzej to sie tyczy philipsow 5401, bo od ksc75 to wiecej niz jedna klase wyzej to bym nigdy nie dal ;p.

KSC75 brzmieniowo rozkladaja kazdy sprzet przenosny do 200zl, jednak do filmow to sie nie sprawdzi. Ja aktualnie uzywam Philipsow shp5401. Do filmow oraz do odsluchow muzyki moge je polecic jednak nie na dluzsza mete, bo po dwoch godzinach chce sie te sluchawki zdjac z glowy, gdyz sie robia niewygodne.

Skomentuj

pharoh, czytaj uważnie :) Kilka klas wyżej to CAL! i RX700 wg mnie a cenowo 2x droższe.
                    dolphin123, wg mnie warto dołożyć i kupić raz a dobrze! CAL! to DENON D1001 który kosztuje ponad 5stów! A RX700 to słuchawki produkcji chińskiej, oznaczenie oryginalnych jakońskich to HP a nie HA z przodu. Co je różni? no na pewno to żę jedne sa produkowane w chinach(HA) a drugie w japoni(HP), drivery japońskie są lepiej parowane co daje im przewage, myślę żę trzeba by nieźle się wsłuchać itd co jest bzdurą, jak gorzej parowane drivery to zazwyczaj impedancja się różnią sporo więcej niż 0.3ohm. Cena też je różni HA kosztuje 200zł w PL a HP jest niedostępne! No i HP sprowadzająć kosztuje bagatela 25$ drożej :) Więc polecam się zastanowić, ja mam RX900 i kładą one CAL! brzmieniowo wg mnie :) Ale to tylko moje zdanie, CAL! są bardzo dobre :)
                    KSC75 do filmów się nadadzą dlatego że mają spore podbicie basu, jednak Philipki lepsze do filmów i tu sie zgodze KSC są małe i mogą służyć jako przenośki, philipki nieco wieksze ale tez ok. RX700 do przenośnych nie należą sa bardzo duze. CAL! są srednie i chyba wieksze od philipków lekko... Wygoda? Trudno powiedziec ale RX700 po 2 3h odsłuchu mogą zmęczyć :) Uszka się pocą i tyle Ale nic nie uciska i wszystko fajnie lezy :)

Skomentuj

Witam nie wiem od czego zacząć wiec spontan :) postaram się jak najkrócej ...
                      dolphin123 pewny czas temu miałem ten sam problem słuchawki do 150zł. koniec końców wytypowałem sobie modele AKG K512 i Senki HD202 miałem okazje posłuchać HD202 i nie przypadły mi do gustu ze względu na nadmiar basu, ucisk, małą muszle nie pochłaniająca całego ucha to czym mogą sie pochwalić to dynamiką. Zakupiłem AKG K512 przede wszystkim brak im dynamiki... dźwięk jest z pewnością wart swej ceny, są wygodne, zasłaniają całe ucho, na karcie dźwiękowej Creative SB Live! 5.1 mają lekko drażniące wysokie (piaszczenie nie mylić z piszczenie piaszczenie od piasek) na moim Xonar DX tego nie ma. To czym mogą się pochwalić jako słuchawki za 130zł to Wokal nie cofnięty i nie wyżyłowany względem pozostałych częstotliwości, wyrazisty miły dla ucha. Często w opiniach piszą ze są to słuchawki do Rock`a, Jazz`u itp gdzie wokal odgrywa kluczową role i ja sie w 100% z tym zgadzam ja głownie słucham HOUSE - jest w miarę jak na słuchawki za tę cenę mógł bym napisać dużo, dużo więcej ale w gruncie rzeczy to nie ma sensu ponieważ
                      Dolphin123 Jeśli chcesz być zadowolony z kupna słuchawek musisz upodobać sobie kilka modeli które następnie wysłuchasz ! opcja kupna takiego przedmiotu wzorując się na komentarzach innych mija się z celem! wiem coś o tym, ja popełniłem ten błąd....
                      Nie twierdze ze kupiłem to czego nie chciałem ponieważ po paru miesiącach dalej nie wiem które słuchawki były by leprze w tej cenie :/

Pomimo tego lub wraz z tym co napisałem doradzam Ci byś wziął pod uwagę słuchawki Creative Aurvana Live ktorę teraz kosztują

http://www.allegro.pl/item1027001879...ui_jakosc.html

Podczas gdy ja kupowałem AKG, CAL`e kosztowały ~250zł ta cena mnie odrzucała, na dzień dzisiejszy dołożył bym te 50zł i chyba raczej bez głębszego zastanowienia kupił je.

Przede wszystkim (przepraszam chłopaki ze to powiem nie mam nic do was....) nie słuchaj ich, bądź innych komentarzy albo inaczej nie kupuj słuchawek słuchając innych tylko słuchając słuchawek

[ale masło maślane napisałem na koniec :mrgreen: ]

PS CAL`e są na wkładkach DENON`a... :smile: sam głęboko sie nad nimi teraz zastanawiam .....

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes
                        dolphin123, polecam bardzo gorąco CREATIVE AURVANA LIVE

Ojjj...... To ja NA PEWNO się z tym faktem NIE zgodzę ! Spróbuję Cię przestrzec dolphin-ie123, przed ich kupnem

Dokładnie przed napisaniem tego posta przetestowałem je kolejny raz ( mój bratanek, który mieszka ze mną jest ich posiadaczem) Test przeprowadziłem specjalnie po to, żeby upewnić się w tym co poprzednio zaobserwowałem ( a w zasadzie usłyszałem )
                        Test przeprowadzony na Xonar D2 + Denon1610 ( interkonektor coaxial QED Performance ) Biblioteka muzyki FLACK + Filmy w formacie Blue ray

Creative Aurvana live NIE są słuchawkami, które mógłbym komukolwiek polecić. Powody??

Po pierwsze mają bardzo ograniczoną zdolność do budowania sceny. Scena w szerz nie powala w ogóle .... w głąb tak sobie... lokalizacja instrumentów na średnim poziomie.
                        Dodatkowo słuchawki mają strasznie cofnięte i przesłonione przez linie niskich tonów wysokie rejestry. Z wysiłkiem próbowałem "dosłuchać" się talerzy, dzwonków itp.
                        Jak dla mnie Aurvana live są słuchawkami podbarwionymi w zakresie niskich rejestrów. Da się to zauważyć w dynamiczniejszych utworach i scenach filmowych. Odbiegają od neutralności przekazu.

Po drugie... Panowie dźwięk to jedno a budowa i wygoda korzystania to kolejna ważna sprawa. Tu muszę przyznać, że o ile poduszki są dobrej miękkości ( nie cisną )....to o tyle odsłuch wielogodzinny graniczy z cudem. Po 20min odsłuchu moje uszy błagały o dopływ tlenu. Aurvany mocno "grzeją" co nie jest komfortowe szczególnie przy długich seansach filmowych.

No i już jakże ZNANA I LUBIANA wśród serwisów USTERKA w słuchawkach marki Creative... Łączenie "pałąka" z przetwornikiem.... BAARDZO SŁABEJ jakości i wytrzymałości plastik. Tak się składa, że pracowałem kiedyś w firmie komputerowej, do której trafiały uszkodzone słuchawki tego producenta. Każdej osobie składającej reklamacje koledzy serwisanci z uśmiecham na buzi odpowiadali... "Przykro nam ...Uszkodzenie mechaniczne z Pani/Pana winy... nie możemy tego przyjąć...."

W słuchawkach niegdyś za cene około 300zł to chyba nie powinno się zdarzać ??

dolphin123, powinieneś odsłuchać modeli w preferowanym zakresie cenowym ze stajni AKG..... K 77, K512, K99...... Od razu przyznam Nie słuchałem ich i nie wypowiem się na ich temat. Słuchałem dużo droższych modeli firmy AKG i wypadły w moich uszach co najmniej na przyzwoitym/dobrym poziomie. Sądzę, że w niższych modelach stosunek jakość/cena będzie podobna...

Jeżeli chodzi Sennheisera to również mogę go polecić. SONY, PHILIPS ??? Nie wiem bo nie gustuje w tych markach....

[ Dodano: 2010-05-12, 21:08 ]
                        dolphin123 przyjrzyj się temu....

Zdjęcia sposobu wykonania łączenia w Aurvanach:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e44892279.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e44892279.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik
                          W słuchawkach niegdyś za cene około 300zł to chyba nie powinno się zdarzać ??
                          Chcialbym zauwazyc, ze one na poczatku kosztowaly mniej niz 140 zl...

Poza tym, kolega chce sluchawki do FILMU za max 150 zl. A Wy mu polecacie sluchawki za 200+ zlotych !. Po kiego grzyba takie drogie sluchawki do filmow ? Ja bym w ogole nic nie rozwazal drozszego niz 80zl.
                          Osobiscie jestem zdania, ze zadne sluchawki nie daja wiekszej przyjemnosci ze sluchania muzyki, niz dobrze zrobione kolumny ale oczywiscie nie kazdy moze miec takie upodobania.

Skomentuj

pharoh, no własnie wszystko zalezy od upodobań :) A to co poleciliśmy czyli KSC75 i SHP5401 to dobre słuchwki w swojej cenie... ale szkoda by mi bylo ich do lampy :)

Skomentuj

Zapomnialem, ze kumplowi kupowalismy na urodziny AKG K512 i przede wszystkim wokal tam mi się spodobał i fakt, że nic się nie wybija. Bardzo poważnie wezmę je pod uwagę :smile:

Skomentuj

Żółwik, CREATIVE AURVANA LIVE kosztuje około 200zł, nvm. Parę miesięcy temu szukaliśmy ze znajomymi słuchawek dla takiego jednego chłoptasia. Jeździliśmy tu i tam - moim zdaniem w/w model był najlepszą opcją. Do tej pory może się weszły jakieś lepsze modele. Być może. Ale wtedy CREATIVE AURVANA LIVE to był moim zdaniem najlepszy zakup do 200zł.
                                marcinsywala.pl
                                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

hermes, bo nie znałeś RX700 Są lepsze :) To jest dziwne, cały swiat jest dziwny, CAL za 200zl Denon za 500zl ponad i RX700/900 200/300zl a grają na tym samym poziomie wszystkie :) (klasowym poziomie) :)

[ Dodano: 2010-05-12, 22:32 ]
                                  Można dorzucić tu jeszcze HD595 za 550zl które wg mnie nie są jednak żadnym fenomenem wśród słuchawek, no coż, marka swoje robi i za nią się płaci :)

Skomentuj

To muszę się zainteresować JVC HA-RX700. Ale to po ostatnich maturkach, po kupnie motorka i zobaczymy co zostanie, bo póki co CREATIVE AURVANA LIVE to dla mnie nr 1 :)
                                    marcinsywala.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                      Zapomnialem, ze kumplowi kupowalismy na urodziny AKG K512 i przede wszystkim wokal tam mi się spodobał i fakt, że nic się nie wybija. Bardzo poważnie wezmę je pod uwagę :smile:

I według mnie Bardzo słusznie......

Zamieszczone przez pharoh
                                      Chcialbym zauwazyc, ze one na poczatku kosztowaly mniej niz 140 zl...
                                      "Na początku" ??? Mój bratanek kupił je za ponad 300zł .... Ich cena obecna w Gralu w Gdańsku to 214zł.... Te 140 zł nie mam pojęcia skąd się wzięło.... ?? Na Allegro nie sprawdzałem....

Zgadzam się jednak z którymś z przedmówców....

dolphin123, Powinieneś wybrać słuchawki po wyniku odsłuchu....a nie po opiniach innych.... Przesłuchaj jeszcze raz dla pewności K 512 i zdecyduj

Skomentuj

Creative HQ-2300D - lepsze od HD201/202 o klasę, każdy utwór bez problemu rozbijam na poszczególne instrumenty. Nie są "przebasione", wygodne, nie mają ceraty tylko miły materiał, uszy nie pocą się i odpoczywają.

* Głośniczki: membrana 40 mm Mylar z magnesem neodymowym
                                        * Pasmo przenoszenia: 20 Hz -20 kHz
                                        * Impedancja: 32 ohmy
                                        * Czułośćˇ5 : 107 dB
                                        * Długośćˇ7 kabla: 2.7 m
                                        * Wtyczka: złocona wtyczka 3.5 mm mini plug stereo

Opchniesz dekoder od nich i wyjdzie na to, że masz je za free.

Skomentuj

Można dorzucić tu jeszcze HD595 za 550zl które wg mnie nie są jednak żadnym fenomenem wśród słuchawek, no coż, marka swoje robi i za nią się płaci
                                          Ale jednak grają lepiej od CAL, więc w czym problem? Wiadomo, że wzrost ceny w stosunku do jakości jest tym mniejszy im wyżej w hierarchii sprzętu jesteśmy.
                                          "Na początku" ??? Mój bratanek kupił je za ponad 300zł .... Ich cena obecna w Gralu w Gdańsku to 214zł.... Te 140 zł nie mam pojęcia skąd się wzięło.... ?? Na Allegro nie sprawdzałem....
                                          Tak, jak weszły do sprzedaży to tyle kosztowały. Ja swoje też za tyle kupiłem (tj. 140-150 zł).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X