Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Słuchawkowy świat - wątek ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam,
    Kupiłem CAL we wrześniu ubiegłego roku. Wszystko jest ok ale nie, oficjalny serwis creative. Prawa ze słuchawek przestała grać wysłałem je na gwarancje. Dostałem je po ok 2 tyg do domu z powodem awarii "Wymieniono kabel" myślę fajnie. Jednak firma ma gdzieś użytkownika. Dostałem zwykły kabel cięższy 3 krotnie od samych słuchawek (2-3 metry) nawet bez złoconego wtyku! Co najmniej jakbym kupił EP630 za 50 zł! Napisałem maile zarówno do creative polska jak i serwisu, niestety bez odzewu. Nie polecam firmy, ale słuchawki są fajne- szkoda, że tak słabo trwałe.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sobal
      Dostałem zwykły kabel cięższy 3 krotnie od samych słuchawek (2-3 metry) nawet bez złoconego wtyku!
      Szczerze to czytam to nie wiem który raz, myślę i myślę i dalej nie wiem jak to możliwe i wg jak to sprawdziłeś ze kabel jest 3 krotnie cięższy od słuchawek. Zakładając ze słuchawki ważą ~ 200g to sam kabel u Ciebie wazy ponad pół kilograma! :shock: ??

To ze dostałeś cięższy kabel (w moich wyobrażeniach to oznacza grubszy) to nie znaczy ze gorszy! CAL`e z tego co mi wiadomo oryginalnie posiadają cieniutki kauczukowy(chyba) kabelek, przez co niektórzy od razu go wymieniają.....

"bez złoconego wtyku" :mrgreen: chyba tego nie będę komentował

Co do samej firmy CREATIVE to mnie tez nie za bardzo przypada do gustu, ale model ich słuchawek o którym mówimy nie jest zły........

Skomentuj

Kablem mogę się owinąć jak szlachcic futerkiem. Zostawiając telefon na stole z podłączonymi tymi słuchawkami telefon leci na podłogę. W sumie i tak na ten okres zakupiłem bardziej przenośne AKG 321, ale dźwięk CAL! to nie ma porównania. Szkoda, że straciły one charakter przenośny :p Fajnie gdyby ktoś obeznany w temacie sprawdził jak sprawuje się ta "serwisowa modyfikacja" CAL!.

Skomentuj

a może RELOOP RH-2450 MK2 mieszczą się w budżecie, kiedyś mogłem posłuchać i było bardzo ok. kuzyn się zaopatrzył kiedyś w ich słuchawki modelu nie pamiętam ale ok 250 zl kosztowały i nie było wyraźnej różnicy na korzyśc tych droższych. no chyba że mój słuch mnie tak zwodzi

Skomentuj

http://www.geocities.jp/ryumatsuba/k514_f.gif AKG K514 dla Dolphiego :)

Skomentuj

aha... spora dziura na 4kHz... :???:

Skomentuj

dolphin123, charakterystyka słuchawek to nie to samo co kolumn, tutaj ucho ludzkie odbiera ten dzwięk troche inaczej, jedne z słuchawek które sa dla mnie najbardziej wyrównane tonalnie to moje ES7 i ESW9 a charki mają pogięte jak auto po czołówce :) Wątpie że mocno usłyszysz te dziury :) Nie bój się stosować EQ :) To nie grzech :) Słuchawki w stosunku jakosc/cena nadrabiają własnie jakoscią czyli barwą dzwięku przekazywanego więc czasem kupując słuchawki wygrzewając a potem zestawiając z kolumnami twierdzimy ze czegoś nam brak w sprzecie. Powiem Ci że kolumny Michała K na Seas te jego 3way to ja prównałbym do JVC moich, chociaz lepiej do CAL! i smiem twierdzić ze CAL! mają lepszą barwe :) Niekonicznie lepiej grają całokształtem bo jednak kolumny to kolumny. Jakbym kupował słuchawki patrząc na charki to bym zwariował :) Zobacz GRADO PS1000 jaką mają charke, albo Audio-Technica W5000, czy nawet inne audiofilskie słuchawki :)

Skomentuj

Dawid-SS: coś w tym jest co piszesz, ale nie można tak do końca bagatelizować ch-k amplitudowych. Coś niecoś potrafią one powiedzieć o brzmieniu, tym więcej im bardziej jesteśmy osłuchani (przede wszystkim w słuchawkach). Porta Pro też ma spory dołek na 4 kHz, a ludzie je mimo wszystko dość chętnie kupują.
                  Zresztą za 150 zł ciężko oczekiwać świetnego brzmienia. Za tyle to o jakichkolwiek kolumnach możemy pomarzyć, a te za dwa razy tyle to gnioty, jak np. ARN-150+PJ .
                  (...) jedne z słuchawek które sa dla mnie najbardziej wyrównane tonalnie to moje ES7 i ESW9 a charki mają pogięte jak auto po czołówce
                  Pamiętaj, że to Twoja opinia. One dla mnie wcale wyrównane nie są (mowa o ESW9), szczerze mówiąc nie podobają mi się. I wiele osób podziela moje zdanie.
                  Co do Grado to z wyższych modeli słuchałem tylko GS-1000 i ch-ka z Headroom idealnie odzwierciedla ich brzmienie jak dla mnie - dużo wysokiego basu, dużo góry, mało środka. Można oczywiście korygować takie brzmienie do płaskiego przez stosowanie jakichś tam specjalnie dobranych brzmieniowo wzmacniaczy. IMO to trochę bez sensu kupować "krzywe" słuchawki, żeby je specjalnie korygować, ale różne rzeczy ludzie robią. Wolałbym AKG K701, albo np Denony AH-D 5000 + jak najbardziej neutralnie grająca elektronika. Te dwie pary ze wskazaniem na drugą są najrówniejsze z tych, które miałem okazję słuchać i tak też zresztą wypadają na papierze.

Nie wiem co za 3way na Seasach porównywałeś, ale ja np znacznie bardziej sobie cenię od CAL! chociażby ubogie w górę Shure'y SE420 - dużo lepsza barwa (szczególnie wokali), więcej szczegółów i mniej kaleczenia uszu podczas głośnych sesji (bo tak też lubię słuchać). O kolumnach na KEP+XT19 nawet nie wspominam - te grają pod każdym względem lepiej od SE420, a tym bardziej od trochę przereklamowanych CAL!.

Skomentuj

Caleb no własnie wszystko zalezy czego oczekujemy :) Ja staram się mówić o swoich odczuciach, wg mnie to nic złego, ale nie lubie wpajać komuś jakiś teorii, no ale zdarza się :) Co do charakterystyk, czasem w słuchawkach cięzko określić ze mają coś podbite, teraz mam charke moich RX900...co najlepsze mają one tyle basu ze az gniotą! Nie da się tego skorygować niczym, dosłownie niczym, nawet EQ wysiada. Nie no sory, cut off/on <Lol2> Ale mówiąc poważnie, charakterystyka nie przedstawia do końca brzmienia, nie można się tego trzymać, brzmienie to jedno a ilość SPL w danym punkcie charakterystyki to drugie, czyli spadki SPL i górki na SPL, to jestesmy w stanie swierdzic, a barwa? Barwa to np ostrość, mięsity bas itd. Tego nieda się stwierdzić po charce :)

Zgadzam się ze CAL! są troche przereklamowane ale za 200zl cięzko o coś lepszego. Są słuchawki które są dobre w tej cenie i je też warto uwzględnić :) Ale wg mnie jak ktoś kupi CAL! to potem można okreslic czy mu się podoba czy nie i wtedy dobierać nowe słuchawki. Dla mnie CAL! to troche przykrość ale i też coś co mi się spodobało. Czyli NEUTRAL podejscie :) Szczurków SE420 i innych nie słuchałem, nie interesują mnie doki pchły itp. Jak już to kupie 840, model nauszny :)

Skomentuj

to ja trochę z innej beczki.
                      szukam słuchawek dokanałowych za około 60zł.
                      takie modele narazie znalazłem:
                      SoundMagic PL11
                      Philips SHE9500
                      Creative EP 630
                      bordzo prosze o rade które wybrać, może jakies inne propozycje?

Skomentuj

Ja EP bym tylko odradzał, bo to bas bas bas i to jeszcze słabej jakosci, reszta pasma to dno :)

Skomentuj

Ja znowu odradzę she9500 bo niestety grają beznadziejnie.

Skomentuj

Dawid-SS te AKG mi sie widza odsłuchowo, ale nie myslalem ze taka charke pokaszaniona maja :razz:

Skomentuj

Czyli zostają Ci PL11 . W sumie nie są one aż takie złe, pomijając dość duży bas i mocno naznaczone sybilanty. Ale i tak biją na łeb EP-630 :)

Dawid-SS: przyczyna jest dość prozaiczna - nikt nie mierzy THD

Skomentuj

czyli jak myślicie najlepszym rozwiązaniem w tej cenie będą PL11? :wink:
                                kiedyś słuchałem philipsów ale nie wiem co to za model był :roll:
                                ale podobały mi się

Skomentuj

Jakby nie tylko doki wchodziły w grę to można pomyśleć o KSC75 np.

Skomentuj

dolphin123, mówie CI wejdz na headphone.com i zobacz co tam się dzieje :) Jakie słuchawki są pogięte a Grado to kpina :lol:
                                    Caleb, thd w czym??

Skomentuj

Dawid-SS, w słuchawkach? Szczerze mówiąc niebardzo rozumiem pytanie...

Skomentuj

Caleb, mówiłeś o THD że nie jest mierzone :) jak nie jest jak jest :) THD jest mierzone ale żadko podawane, bo po co skoro mniej jak 1% jest :)

Skomentuj

Oj, podawanie przez producentów, że THD <1% jest równie istotne/wiarygodne jak podawany przez nich parametr "szerokość pasma" . Istotne by było mierzenie jak to np. robi Zaph - klik.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X