Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vifa DX25TG-09-04 - pomiary

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Vifa DX25TG-09-04 - pomiary

Ma ktoś pomiary tej kopułki bo ja coś się nie mogę domierzyć :/
    Grały gdzieś ze 40 godz. na "średnio/głośno" - mało ??

To z pewnością nie jest poprawny wykres pomiaru głośnika - zwłaszcza jeśli chodzi o wysokotonówkę. Wszystko dobrze masz podłączone? Kalibrację SW przechodzisz bez problemu? Sprawdź jeszcze, czy JIG'a masz ustawionego w dobrym trybie podczas ściągania charakterystyki (z tego co pamiętam to podobny wykres może wyskoczyć jak omyłkowo zmierzysz charkę z JIG'iem w trybie Impedance). Jeśli to żadne z powyższych to pozostaje jeszcze uszkodzony mikrofon (ale to raczej nie to bo pewnie by jakiś bałagan wychodził na wykresie - a Twój jest wyrównany a jego problem jest innego typu). Z tego co pamiętam to od strony kompa i karty masz wszystko OK (chyba pokazywałeś już jakiś pomiar w temacie o TL, co? Pamiętam, że wyglądał on całkiem sensownie.)

[ Dodano: 2010-08-16, 21:49 ]
    Chyba, że głośnik kopnięty...

Skomentuj

no to oba kopnięte bo wychodzą tak samo :???:
      No to jutro jeszcze raz sprawdzę....

Skomentuj

ja mogę wrzucić za chwile pomiary dx.

[ Dodano: 2010-08-16, 22:41 ]

Tylko to są DX25TG-05-04, ale to chyba bardzo podobne głośniki.
        Obudowa ma szer. 22cm i kopułka jest 2cm od górnej krawędzi.

Skomentuj

ir0nhide, kiedys mi podobne wyniki wychodzily - sprawdz preampa

Skomentuj

Ok sprawdzę...

Pomiary robiłem w ogródku... więc na pulse było tylko jedno odbicie te od ziemi (zlikwidowałem)
            Pierwszy raz robiłem pomiary na powietrzu i nie wiem czy skoro nie ma odbić to markery tez mam gdzieś ustawić ??

Skomentuj

Ustawiałeś markery? Bo jak na pomiar w ogródku gdzie niby nie powinno być odbić to jakiś poszarpany, mi lepsze w pokoju wychodzą. Może marker startowy masz źle ustawiony, wtedy wychodzą głupoty jak cholera.

Może coś ze sprzętem lub ustawieniami sterowników. Wykres na pewno nie jest poprawny. Wetknij mu kabel sygnałowy ten co idzie do wzmacniacza na wejście J4 w jigu czyli tam gdzie wchodzi preamp. Jeżeli wyjdzie pomiar płaski na 0dB to pewnie preamp. Jak wyjdzie lipa to szukaj w kompie i jigu.

Skomentuj

W jakiej obudowie jest ten glosnik ? Frezowanie zrobiles ?
                Przy pomiarach glosnika wysokotonowego nie ma sensu ustawiania wiekszej bramki niz 4-5ms. Ustaw pierwszy marker na okolo 2.80ms ( przed pikiem ) a drugi na 7-8 ms.
                Dodatkowo zrob pomiar z odleglosci okolo 1cm od glosnika oraz 10 cm ( pamietaj, zeby zmienic poczatkowy marker ). Co wiecej, pomierz impedancje glosnika oraz pokaz przebieg fazowy ( z pomiaru z odleglosci 1m )

Skomentuj

ten pomiar jest zdecydowanie zly. pamietam ze mi identyczne wchodzily jak zaczynalem mierzyc a nic nie mierzylem bo mialem zle preampa zrobionego

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                    Ustawiałeś markery? Bo jak na pomiar w ogródku gdzie niby nie powinno być odbić to jakiś poszarpany, mi lepsze w pokoju wychodzą. Może marker startowy masz źle ustawiony, wtedy wychodzą głupoty jak cholera.
                    No właśnie zapytałem czy mam ustawiać markery ? skoro nie ma odbić (bo nie stawiałem ich do tego pomiaru..). Napisałeś poszarpany ale chodzi Ci o ch-ke głośnika tak? Marker startowy ustawiam przy samym impulsie (nie wchodząc na niego)...
                    tak poszarpane wychodzi wtedy gdy nie postawie markerów lub marker końcowy ustawie za daleko ( zresztą czy ja go ustawie na 25ms czy go nie ustawie to wychodzi to samo dopiero jak ustawie na w granicach 10ms to wychodzi nieposzarpane ale i tak to samo co w/w...)

Tak wg to mam pre wbudowany w jig`a ...

Zamieszczone przez pharoh
                    W jakiej obudowie jest ten glosnik ? Frezowanie zrobiles ?
                    .....
                    zrob pomiar z odleglosci okolo 1cm od glosnika oraz 10 cm ( pamietaj, zeby zmienic poczatkowy marker ). Co wiecej, pomierz impedancje glosnika oraz pokaz przebieg fazowy ( z pomiaru z odleglosci 1m )
                    Bez obudowy przykręcony do stojaka...
                    Pomiary z mic zrobię jutro po południu jak wrócę z pracy (dzisiaj nie było pogody)
                    Ale coś z tą impedancją jest nie tak :???:

W dodatku te fale zaczynające się od okł. 8K występują przy pomiarze jakiego kol wiek drivera :???: mniemam że to coś z Jigiem ??
                    Lecz czy wtedy nie powinien nawet przejść początkowej konfig. impedancji ?(a jest ok. 8Ohm/ <100mOhm )

Paweł S. ten pre też sprawdzę ale jak ?
                    po prostu elementy miernikiem ? (oprócz kostek, bo te jak sprawdzę.... )

Skomentuj

Wg mnie pomiar wyszedl taki, jaki powinien wyjsc przy takim czyms "
                      Zamieszczone przez ir0nhide
                      Bez obudowy przykręcony do stojaka...
                      " .
                      Zafalowania ewidentnie swiadcza o dyfrakcji od frontu glosnika. Dodatkowo mikrofon zapewne nie byl prosto skierowany na glosnik. Sadzac po wykresie impedancji, glosnikowi nic nie dolega. Zakladam, ze pomiar onaxis z odleglosci 1-5 cm wyjdzie tak jak u producenta. Niemniej poczekamy, zobaczymy

Nie musisz wychodzic na dwor zebyc zrobic ponownie ten sam pomiar. poloz glosnik gdziekolwiek i zrob pomiar z bardzo bliskiej odleglosci od kopulki.

Skomentuj

Zafalowania ewidentnie swiadcza o dyfrakcji od frontu glosnika. Dodatkowo mikrofon zapewne nie byl prosto skierowany na glosnik.
                        Ok jutro zrobię tak jak mówisz i wrzucę ale tak też już robiłem i nic dobrego z tego nie wyszło....
                        Mikrofon "zawsze" mam naprzeciwko głośnika......A po za tym w jakim celu mam użytkować mikrofon do pomiaru impedancji ? :???:

Dla mnie dalej ta impedancja nie wygląda tak jak powinna...

[ Dodano: 2010-08-17, 22:56 ]
                        Znalazłem pomiar impedancji tej kopułki z przed kilku dni:

moim zdaniem wtedy wyglądało to prawidłowo....

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                          Mikrofon "zawsze" mam naprzeciwko głośnika......A po za tym w jakim celu mam użytkować mikrofon do pomiaru impedancji ?
                          Mi chodzilo o pomiar charakterystyki przetwarzania ( tyczylo sie to pierwszego postu ). Bo przeciez ten pomiar wyszedl " nietypowy" :)

Skomentuj

Panowie, tutaj nie chodzi o źle ustawione markery albo o źle zamocowany do pomiaru głośnik. Ustawienie markerów wpływa na wykres w ten sposób, że będzie on bardziej lub mniej poszarpany ale średnia (np jak wygładzimy wykres) zawsze będzie miała taki sam (lub bardzo podobny) przebieg - zwłaszcza dla wysokich tonów - może tylko bardziej lub mniej pofalowany ale nie aż tak jak na pomiarze kolegi ir0nhide - dla przykładu pomiar wysokotonówki stożkowej JVC

Pierwszy wykres z markerem 10, drugi z markerem 30, trzeci z markerem 30 wygładzony do 1/8 okt.

Podobnie jest z wpływem obudowy na wykres charakterystyki. Oczywiście wpływa ona na ten wykres ale ten wpływ również objawia się jakąś łagodną górką a nie takimi falami jak u kolegi - różnica pomiędzy maksimum i minimum to coś koło 12 dB i do tego wszystko jakoś dziwnie pofalowane.

Moim zdaniem głośniki są OK, pomiary pewnie też zgodnie ze sztuką a problem tkwi w sprzęcie - albo JIG walnięty albo preamp - w ostateczności mikrofon. JIG'a łatwo przetestować miernikiem (opis testu w arcie o JIG'u na stronie głównej portalu - ale skoro przechodzi kalibrację w SW to raczej jest OK). Jeśli JIG jest ustawiony na pewno na dobry tryb (a tutaj pewnie nie ma o czym mówić) to pozostaje wkładka i pre - no i tutaj jest problem bo nie jest to łatwe do sprawdzenia tak jak w przypadku JIG'a. Może jest na forum ktoś z Twojej okolicy, kto mógł by Ci udostępnić swój system do porobienia testów?

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                              Panowie, tutaj nie chodzi o źle ustawione markery albo o źle zamocowany do pomiaru głośnik. Ustawienie markerów wpływa na wykres w ten sposób, że będzie on bardziej lub mniej poszarpany ale średnia (np jak wygładzimy wykres) zawsze będzie miała taki sam (lub bardzo podobny) przebieg - zwłaszcza dla wysokich tonów - może tylko bardziej lub mniej pofalowany ale nie aż tak jak na pomiarze kolegi ir0nhide - dla przykładu pomiar wysokotonówki stożkowej JVC
                              No i o tym właśnie pisałem

30km od mojego domu mieszka damiani, który to wykonał tego jig`a (może jest na gwarancji jeszcze.... :razz: ) skontaktuje się z nim jeśli nic nie zdziałam...

Mi chodzilo o pomiar charakterystyki przetwarzania ( tyczylo sie to pierwszego postu ). Bo przeciez ten pomiar wyszedl " nietypowy"
                              a no to sie zgadza. Zrobię ten pomiar z paru/kilku cm od głośnika; ale ma być OnAxis tak ?

Skomentuj

dabyl, mówisz o markerze końcowym ale sprawdz co się dzieje jak źle ustawisz początkowy

Najprościej to tryb direct -> calibrate channel difference -> katalog system -> measurement.calib i masz wykres tego co nagrała karta w trybie bezpośrednim czyli sygnał szedł przez sterownki, kable jiga. Jeżeli wykres jest płaski z lekkimi pofalowaniami na końcu rzędu dziesiątych częsci dB , czasem też moze być ciut zaszumiony ale mało, to jest ok. A jak tam masz kaszankę to na drodze komputer-kable-jig gdzieś jest coś powalone.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                  dabyl, mówisz o markerze końcowym ale sprawdz co się dzieje jak źle ustawisz początkowy
                                  No tak... wieczorem sprawdzę
                                  Choć szczerze mówiąc nie spodziewam się wielkiej rewolucji na wykresie bo ten pierwszy marker ma raczej wpływ na przebieg pomiaru fazy gry głośnika... no ale pewien nie jestem.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                                    Choć szczerze mówiąc nie spodziewam się wielkiej rewolucji na wykresie bo ten pierwszy marker ma raczej wpływ na przebieg pomiaru fazy gry głośnika... no ale pewien nie jestem.
                                    Od tego jak blisko piku ustawisz pierwszy marker zalezy pomiar fazy ( glownie jak czesto bedzie sie zmieniac ). Raczej nie powinno sie mowic o ustawieniu drugiego markera,, a czasie bramki. Czyli roznicy pomiedzy drugim markerem a pierwszym. Jezeli chce sie pomiary bez odbic od podlogi, czy innych miejsc, mozna ustawic sobie czas bramki na 3.5ms ( pod warunkiem, ze robimy pomiar z 1 metra a kolumna jest co najmniej na wysokosci 50cm ). Dla takiej bramki dolna czestotliwosc pomiaru jest na tyle niska, ze w zupelnosci wystarczy do zaprojektowania zwrotnicy. Pozniej w celu weryfikacji zwrotnicy oraz sprawdzenia niskich rejestrow, mozna sobie ustawic znacznie wiekszy czas. Jeszcze nie testowalem tego rozwiazania. Ale mozna sie pokusiac o rozne czasu bramki dla roznych glosnikow. Tzn dla kopulki ustawic sobie 3.5ms a dla niskotonowca 9ms ( jezeli nie chce sie odbic od sufitu ) albo z 50ms, zeby miec dosc dobre rozeznanie w niskich czestotliwosciach. Oczywiscie tutaj odnosze sie do pomiarow za pomoca SoundEasy ( pomiary w tym programie to czysta przyjemnosc w porownaniu do SW ) ;p

Skomentuj

Pomiar fazy nie ma znaczenia na przebieg amplitudy ale jak pierwszy marker opacznie ustawiony lekko wytnie pierwszy impuls to pomiary mogą być zupełnie z kosmosu :)

Skomentuj

Nie wszystkie tryby pomiaru kozystaja z markerow, milo by bylo jakby ktos o tym napisal.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X