Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fountek FW168 + Fountek NeoCD1.0

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
    Z seasem 27 tbfcg - najbardziej mi jakoś leży połączenie, ale szkoda mi marnować średnicy founteka niskim podziałem - bo jest bardzo fajna a seas nie gra z wyższymi podziałami.

Pamiętaj, że fountek to aluminiowy głośnik i je z zasady filtruje się niżej ze względu na nieuniknione rezonanse membrany. Częstotliwosć podziału można przyjąć mniej więcej jako cz. rezonansu / 3 czyli w przypadku tego founteka ok 2,5kHz.
    Nie wiem co ci nie pasuje w seasie i wyższym podziale. Ten sam głośnik przy wyższym podziale raczej nie powinien gozej grać niż przy niższym. Z aplikacją filtru na wyższej częstotliwości też nie ma większego problemu.

Skomentuj

Firma XTZ zastosowała NeoCD3.0 z Seas Excel E0042 W18NX001
      http://www.xtz.se/uk/products/speake...6-piano?stat=1
      http://www.avforums.com/reviews/XTZ-...er-review.html
      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Fajna obudowa z linku #1. Pewnie trudno było by uzyskać taki kształt obudowy w domowych warunkach. Jestem bardzo zainteresowany tym projektem. Mam już dosyć kopułki, czas na jakąś zmianę.

Skomentuj

Jestem juz po przesluchaniu tego founteka fw168 oraz neocd1.0. Odsluch byl o ile pamietam na monoblokach natomiast jako zrodlo sluzyla moja lampucera maxi.
          W zwiazku z tym, ze test tego zestawu nie byl moim priorytetem przy wizycie w akkusie i nie trwal on wystarczajaco dlugo, zeby dokladnie okreslic brzmienie, nie nalezy mojej opinii traktowac jako wyrocznie

Ogolne wrazenie: pozytywne

Bas, nie jest to mocna strona tego glosnika ( fw168 ) ale nie ma co sie dziwic, skoro SD wynosi niecale 120 cm^2. Do malego pomieszczenia do 10m^2 powinno wystarczyc, powyzej bedzie go stanowczo za malo... Jakosciowo jest znosnie ale to wciaz nie jest to co mozna uzyskac z papierowych membran.
          Srednica, dosc neutralna, lekko natarczywa ale gra przyjemnie. Wokal bardzo wysuniety do przodu, przez co ma sie wrazenie, jakby wokalista spiewal metr przede mna :p . Niestety powyzej 2Khz odczuwa sie suchosc srednicy. Nie jest drazniaca ale odczuwa sie spore braki oraz dzwiek wydaje sie malo naturalny. Bylo to do przewidzenia, gdyz mam podobny glosnik w domu ktory tez sobie nie radzi powyzej 2500Hz. Jakosciowo jest na wysokim poziomie ( oczywiscie w tej kategorii cenowej ), ustepuje mojemu zaphowi ale nie jest to jakas drastyczna roznica.
          Gora, stonowana, lagodna, detaliczna, brakuje wypelnienia i to bardzo ale to moglo byc spowodowane tym, ze moj DAC jest bardzo chlodny i detaliczny przez co moglo brakowac tego ciepelka w dzwieku wysokich tonow. Przy wiekszej ilosci dzwiekow ( w rammsteinie to najbardziej odczulem ) gubi sie i powstaje jazgot no ale nie ma co oczekiwac cudow, w koncu to najtansza wstega founteka :p.

Cieple zrodlo do tego zestawu jest bardzo wskazane, bo inaczej bedzie brakowalo wypelnienia dzwieku. Czekam niecierpliwie na polaczenie fw146+ necocd3.0 bo to powinno zgrac sie najlepiej.

Skomentuj

Dziekujemy za wizyte i wyrazenie opinii.

Dzwiek z kombinacji netbook + przetwornik rzeczywiscie byl sporo jasniejszy od naszego systemu i nie do końca takie połączenie zgrywało się ze sobą. Nawet na kolumnach z głosnikami Usher było wyraźnie słychać zbyt wyostrzoną górę i cofnietą srednicę, co przyznał sam odsłuchujący. Charakter przetwornika wpłynął niekorzystnie na końcowy efekt odsłuchu.
            Nie bez znaczenia również było złe dobranie kabla głośnikowego. Podczas odsłuchów podpięty był kabel Kimber 4 VS, który niezbyt sprawdził się w takiej konfiguracji. Zaproponowaliśmy sporo tańszy kabel Supra Calssic 6.0 który naszym zdaniem znacznie lepiej poradził by sobie w takim połączeniu, lecz otrzymaliśmy odpowiedź że dźwięk Panu odpowiada i żeby nic nie zmieniać :)

Zapraszamy ponownie na odsluchy, gdyz po zmianie kabla na dosc niedrogi kabel Supra Classic 6.0 brzmienie stalo by sie bardziej zrownowazone, bas glebszy, srednica o wiele spokojniejsza, gora dobrze wspolgrala z reszta. Po naszych probach uwazamy kable Supra za swietnego kompana do F2.

Zapewne tez jakosc realizacji odsluchiwanego repertuaru muzycznego byla nie bez znaczenia. Niestety muzyka pop ciagle nie jest dobrze traktowana przez realizatorow dzwieku.

Skomentuj

Zamieszczone przez loudspeakershop.eu Zobacz posta
              Nie bez znaczenia również było złe dobranie kabla głośnikowego. Podczas odsłuchów podpięty był kabel Kimber 4 VS, który niezbyt sprawdził się w takiej konfiguracji. Zaproponowaliśmy sporo tańszy kabel Supra Calssic 6.0 który naszym zdaniem znacznie lepiej poradził by sobie w takim połączeniu, lecz otrzymaliśmy odpowiedź że dźwięk Panu odpowiada i żeby nic nie zmieniać Zapraszamy ponownie na odsluchy, gdyz po zmianie kabla na dosc niedrogi kabel Supra Classic 6.0 brzmienie stalo by sie bardziej zrownowazone, bas glebszy, srednica o wiele spokojniejsza, gora dobrze wspolgrala z reszta. Po naszych probach uwazamy kable Supra za swietnego kompana do F2.
              To jakiś żart, czy może prowokacja?
              Z całym szacunkiem, ale ja po prostu nie wierzę w te całe bzdury o magicznym brzmieniu kabelków głośnikowych.

Skomentuj

Pharoh,
                Również miałem okazję posłuchać tych kolumn i mam całkowicie odmienne odczucia. Średnica była wypełniona, na basie brakowało mi trochę wypełnienia, ale wynika to raczej z tego że zazwyczaj monitory tak grają, pomimo tego bas schodził dosyć nisko i napewno nie było go mało. Nie zauważyłem suchości średnicy, owszem Ushery które teraz mam grają o wiele lepiej, ale zestaw na Fountekach i to w tej cenie naprawdę bardzo mi się podobał.

Co prawda słuchałem tego zestawu ze wzmacniaczem. Nie jestem fanem muzyki z komputera. Miałem kiedyś podłaczonego laptopa do moich Usherów i dźwięk ulegał przy takim połączeniu strasznej degradacji. Muzyka była wyprana z emocji, do tego matowa średnica, nie dało się tego słuchać.

Być może będziemy mieli okazję wymienić się doświadczeniami :) Wybierasz się na AS?

Sent from my iPad using Tapatalk

Skomentuj

Ciekawe czy ustawienie kolumn przy obydwu odsluchach bylo takie same . Moze loudspeakershop.eu moglby fotke wkleic ?
                  Pozdrawiam .

Skomentuj

raczej stawiałbym tutaj na źródło tak jak zresztą było już wspomniane:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
                      Co prawda słuchałem tego zestawu ze wzmacniaczem. Nie jestem fanem muzyki z komputera.
                      Jako źródło przecież całkiem dobry dac był zastosowany, większość cd mogłaby sobie pomarzyć takim przetworniku analogowo cyfrowym:)
                      Nie mniej jednak kwestia gustu i preferencji podczas odsłuchu znowu się kłania widzę...

Skomentuj

W sumie zapomnialem podziekowac za mozliwosc odsluchu oraz mila atmosfere
                        Również miałem okazję posłuchać tych kolumn i mam całkowicie odmienne odczucia. Średnica była wypełniona, na basie brakowało mi trochę wypełnienia, ale wynika to raczej z tego że zazwyczaj monitory tak grają, pomimo tego bas schodził dosyć nisko i napewno nie było go mało.
                        Porownujac bas odnioslem sie wlasnie do tego Ushera co ty masz i przyznam, ze jakosc basu w tym glosniku jest rewelacyjna. Co prawda zestaw na usherze mial prawdopodobnie uzyta dosc duza cewke na basie w szeregu, przez co moglo byc go wiecej niemniej jakosc basu z membrany papierowej jest znacznie wyzsza anizeli z aluminiaka. Oczywiscie wzialem korekte na to, ze w usherze sd jest o 1/4 wieksze niz w founteku. Zreszta bas nigdy nie byl i nie bedzie domena aluminiowych membran. Dodatkowo kompensacja BS na fountekach jest niepelna przez co tego basu moglo wydawac sie mniej w stosunku do reszty pasma.

Jesli chodzi o srednice to porownalem ja do moich obecnych monitorkow ( Hiquphon OWI oraz ZA14W08 ). I prawdopodobnie to byl blad, gdyz ten Hiquphon za bardzo odstaje jakosciowo od testowanych glosnikow i moglem byc zbyt surowy :p. Jezeli tylko czas pozwoli, to postaram sie przywrocic do zycia BG NEO3 oraz zwrotnice i porownac do tego zestawienia.
                        Wysoki podzial tez mogl miec wplyw tutaj, gdyz ja osobiscie preferuje niskie podzialy.
                        Ta sucha wyzsza srednica na moim aluminiaku tez wystepuje i nie tylko na lampucerze. Rowniez na tuningowanym CD marantza grajacym cieplo i melodyjnie przeszkadzalo mi granie mojego glosnika powyzej 2500Hz, takze chyba cos w tym jest :p

To ze w mojej opinii pojawilo sie wiecej zlego niz dobrego nie oznacza, ze zestaw gral zle. Po prostu wole pisac czesciej o wadach anizeli mialbym wymieniac same zalety :p Jezeli ktos pisze o zestawie tylko w superlatywach to znaczy ze cos jest nie tak :)

Wybierasz się na AS?
                        Zapewne sie wybiore, bo chcialbym posluchac accutonow :p

Skomentuj

A kto tam będzie z Accutonami?

Skomentuj

Zawsze jest kilka zestawów. I za każdym razem mi się nie widziały... :) Nie mój klimat.

Skomentuj

Licze i licze i za kazdym razem wychodzi mi cos innego...
                              Czy moglby ktos niezaleznie, swiezym okiem zerknac i wyliczyc optymalny BR dla FW168? Proponowany przez loudspeakershop 70-160 kompletnie mi nie pasuje.
                              Buda 16,3 litra. Strojenie w okolicach fs (wstepnie). Parametry http://www.loudspeakershop.eu/glosni...68-p-2114.html

Z gory dziekuje.

Skomentuj

Nie wychodzi ci dlatego, że te bas refexu nie są prostymi rurkami tylko się zwężają i 70mm to nie jest 70 mm w programie .

Skomentuj

Zamieszczone przez mystical Zobacz posta
                                  Licze i licze i za kazdym razem wychodzi mi cos innego...
                                  Czy moglby ktos niezaleznie, swiezym okiem zerknac i wyliczyc optymalny BR dla FW168? Proponowany przez loudspeakershop 70-160 kompletnie mi nie pasuje.
                                  Tym BR 70-160 dostrajasz obudowę do około 50Hz.Jeżeli chcesz zestroić niżej to kup BR 70-220,i obetnij o 2cm da Ci to strojenie w okolicach Fs głośnika.Podrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                    Nie wychodzi ci dlatego, że te bas refexu nie są prostymi rurkami tylko się zwężają i 70mm to nie jest 70 mm w programie
                                    No wlasnie wiem, przyjmowalem fi wlotu i wylotu i za kazdym razem jakies chore strojenia pokazywalo.. :)

Jacky - wrzuce to w program i policze jeszcze raz (na trzezwo, a nie po meczu...) :)
                                    Dzieki

Skomentuj

Loudspeakershop umieścił na swoim forum schemat zwrotnicy do FW168 z NeoCd1.0 :)

Skomentuj

Tak, ale chyba jest tam blad (literowka mozna powiedziec). Na spisie elementow widnieja rezystory 4R7, 5R6 i 6R8 - na schemacie zas nie widze 5R6 tylko 2 razy 6R8

Skomentuj

Z tego co widzę to lista elementów na "Loudspeakershop", zgadza się ze schematem umieszczonym na forum audioarena.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X