Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fountek FW168 + Fountek NeoCD1.0

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ooo :o
    przegapilem cos? to pan albecki jest u nas?
    super - moze skoncza sie plotki ze to "forum STXa" :p

swoja droga ciekaw jestem czy kisiel sie tez tu pojawia? :p (mam nadzieje ze nie bo by mogl sie czepic o zwrotnice...)

panie witoldzie, rozumiem ze trzeba jakos zarabiac zeby sie rozwijac (no i zyc )
    ale tak jak wyzej napisalem taka polityka mnie denerwuje. na poczatku jestem napalony na glosniki za bardzo dobra cene. jak juz nazbieram kase to widze glosniki 50% drozej i poprostu mi sie odechciewa zakupu...
    jakby cena byla stala to i tak bym sie z czasem nimi zainteresowal, chociazby zeby sprawdzic cos innego

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      na poczatku jestem napalony na glosniki za bardzo dobra cene
      Tam wyraźnie pisało "Promocja" przecież - nie można oczekiwać, że cena promocyjna się utrzyma tak długo, aż wszyscy zainteresowani kupią dany głośnik.

Skomentuj

Nie ogarniam jak można narzekać na to, że sprzedawca obłożył towar rabatem o ograniczonym czasie ważności, o czym była zresztą informacja, po czym ceny wróciły do normalnych, rynkowych. Naturalnie takie działanie było spowodowane chęcią wywołania przez sprzedawcę wzmożonego zainteresowania nowym produktem w ofercie co chyba się udało. A mógł przecież dać rabaty tylko tym, którzy dajmy na to złożyli zaliczki dwa miesiące temu na poczet pierwszej dostawy co nie jest rzadkością i jest nie mniej cenione przez kupujących. Tu mógł skorzystać każdy, bez wyjątków.

Gdzie tu jest błąd? Takie stwierdzenie to po prostu brednie, i sprzedawcę u którego na atrakcyjnej promocji w profesjonalnej atmosferze zakupiłem towar z przyjemnością "obronię".

Skomentuj

Ten glosnik ( fw168 ) jest prawdopodobnie warty w POLSCE wiecej niz 200 zl . Nie slyszalem jego, ale jestem niemal pewien, ze gra lepiej niz aluminiowy seas za 300zl. Nie udalo sie w Polsce przeforsowac Daytonow to moze ten glosnik zdobedzie jakas rzesze milosnikow. W koncu sam zaph robiac swoj glosnik nie bez powodu sklonowal i ulepszyl wlasnie tego founteka . Ci co kupili mieli duzo szczescia :p . Ja oczywiscie nie widze polaczenia tych wooferow z ta wstega ale moze komus sie spodoba takie brzmienie.

A po co byla ta promocja ? Bo ten glosnik to egzotyka u nas. Gdyby te glosniki pojawily sie w ofercie akkusa w typowych cenach nikt by nawet na nie nie spojrzal. Glownym zalozeniem tej wyprzedazy jest promocja tej egzotyki na tym forum. Powstanie kilka dobrych opinii na temat glosnika i zacznie sie sprzedawac. Oczywiscie musza sie tez pojawic jakies zwrotnice. Bo chyba na to wszyscy co kupili te zestawy przeciez licza

Skomentuj

Ja też właśnie nie widzę tego połączenia i zaraz jak dostanę paczkę - odeślę Wstęgi, bo słyszałem tą monacora rbt95 i jak dla mnie to był jazgot, nie odpowiada mi takie brzmienie.

Kupie seasy 27tbfc/g i w takim zestawieniu będe się bawił, bo zwrotki do tego nie spotkałem :)

Do tej wstęgi tak na prawdę nadaje się tylko mniejszy brat - fw146 - na fw168 będą niedomagania na średnicy, oba głośniki będą już podbarwiać.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
              Ja też właśnie nie widzę tego połączenia i zaraz jak dostanę paczkę - odeślę Wstęgi, bo słyszałem tą monacora rbt95 i jak dla mnie to był jazgot, nie odpowiada mi takie brzmienie.
              może i tobie nie odpowiada to brzmienie ale to napewno nie był jazgot
              słuchałem jej w różnej muzyce i osobiście uważam ją za poprawnie grający głośnik
              napewno nie jest to brzmienie wstęgi a zwykłej kopułki ale nie mniej jednak jest bardzo przyjemne
              co prawda jest trudna w aplikacji i to daje radę nie wiele głośników ale jak się chce to można

Paweł S. pamiętaj, że "na promocji" można kupić za pół ceny coś czego by się normalnie za darmo nie chciało
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Fountek był dostępny już dwa lata temu przez Monacor. Jest też w kilku sklepach z nim współpracujących.
                Na 90% jestem pewien że głośnik ZAPHa to nic innego jak Fountek 168 - jakieś jego wykonanie przez tego samego producenta.
                Przywoite parametry osiągają te wstęgowce dopiero od CD3,5H - tubowo wstegowego wcenie ok. 400 złotych PARA.
                Pozostałe te lepsze są niestety równiez wyraźnie drozsze.

http://www.trimaudio.pl/index.php?a=lista&k=3&kt=3&v=1

http://www.poweraudio.pl/srednioniskotonowe-c-8_11.html

http://www.poweraudio.pl/wysokotonowe-c-8_9.html

Skomentuj

Trzeba się cieszyć a nie narzekać, że pan Albecki wystawił te głośniki w takiej cenie. Jak pisałem na początku to była, świetna okazja. Można było brać w ciemno bez zastanowienia, kto to zrobił na pewno nie stracił. A promocje jak to promocje nigdy nie trwają wiecznie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez WitoldAlbecki Zobacz posta
                    Proponuję nie wydawać krzywdzących opinii na nasz temat. Chyba, że w naszym kraju trzeba narzekać na wszystko, to według tej zasady oczywiście jak najbardziej
                    Poczekajmy na nową dostawę i wtedy zobaczymy jakie będą ceny... :)
                    Spójrzcie też jak przycinają Niemcy, gdzie trzy nasze promocyjne głośniki są po 60-70 Euro.
                    Panie Witoldzie,
                    Może przy następnej dostawie sprowadziłby Pan NeoCD3.0 oraz FW200. Warto by zaproponować Founteki w modułowej konstrukcji 3W. Co Pan sądzi o takich połączeniach ?:
                    NeoCD1.0 + FW146 + FW200 - cenowo rewelacja wierzę, że FW200 kosztowałby poniżej 200 zł. Całość ok 800 zł !!! Nikt nie kombinowałby 2W>3W !
                    NeoCD3.0 + FW168 + FW200 - tylko pod warunkiem, że NeoCD3.0 kosztowałby ok 400 zł. 1500 zł kpl ? Też miło :)
                    FW200 w WinISD wygląda bardzo obiecująco tylko ten litraż :o .Chętnie domówiłbym resztę rodzinki...
                    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                      wierzę, że FW200 kosztowałby poniżej 200 zł.
                      jak ma kosztowac ponizej 200zl skoro 16cm kosztuje juz 200?

ale fakt, takich 3 drog brakuje u nas na rynku
                      tylko ze od tego jest osobny temat

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        ale fakt, takich 3 drog brakuje u nas na rynku
                        tylko ze od tego jest osobny temat
                        Raczej nie z powodu głośników. Głośniki są od dawna, nie trzeba było do tego founteków, są dytony, nawet tańsze, są metalowe seasy nieznacznie droższe. Problemem nie był głośniki tylko nie było nikogo kto to zbuduje. Może ktoś się w końcu pojawi i to zrobi ale na pewno nie za sprawą tego, że nie było z czego budować. Wszyscy tak się kurczowo trzymają koncepcji 2 drożnych, że się pewnie wam już zakwasy porobiły

Skomentuj

ja buduje 3 drogi...
                          ale na czyms czego jeszcze niema :p

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                            Panie Witoldzie,
                            Może przy następnej dostawie sprowadziłby Pan NeoCD3.0 oraz FW200. Warto by zaproponować Founteki w modułowej konstrukcji 3W. Co Pan sądzi o takich połączeniach ?:
                            NeoCD1.0 + FW146 + FW200 - cenowo rewelacja wierzę, że FW200 kosztowałby poniżej 200 zł. Całość ok 800 zł !!! Nikt nie kombinowałby 2W>3W !
                            NeoCD3.0 + FW168 + FW200 - tylko pod warunkiem, że NeoCD3.0 kosztowałby ok 400 zł. 1500 zł kpl ? Też miło :)
                            FW200 w WinISD wygląda bardzo obiecująco tylko ten litraż :o .Chętnie domówiłbym resztę rodzinki...
                            Wiara jako moc stwórcza cen głosników to cos zupełnie nowego w przyrodzie.
                            FW 200 kosztuje jakies 230 złotych i jego parametry wskazują wyraznie na obudowę zamkniętą objętości 70-80 litrów w kt órej bedzie miał pasmo przenoszenia do 50Hz/-3db. Co w tym jest takiego rewelacyjnego ?
                            A z ciekawych Founteków w swojej cenie jest CD3.5H - to prawie to samo co 3.0 tylko z tubą i za połowe ceny.

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                              Wiara jako moc stwórcza cen głosników to cos zupełnie nowego w przyrodzie.
                              Wierzę w cenę poniżej 200 zł bo liczę na kolejną promocję w www.loudspeakershop.eu.
                              Firma handlowa ma kilka możliwości, np:
                              1. sprzedawać luksusowe artykuły z wysoką marżą np Raven, Accuton, SS, kompletne zestawy głośnikowe - niewielki wolumen sprzedaży ale spory zysk;
                              2. sprzedawać chińską taniznę ale przyzwoitej jakości np Tang Bang, Fountek
                              a. marża minimum 100% (uwzględnia dodatkowe koszty, ryzyko utrudnionych rozliczeń gwarancyjnych itd) - średnia cena, średnia sprzedaż;
                              b. marża 20%, gwarantuje wysoką sprzedaż ale przez pewien krótki okres czasu bo rynek szybko się nasyci. Zarobku z tego nie będzie.
                              Firma Akkus ma bardzo bogatą ofertę (może zbyt obszerną :)) i takie chwilowe promocję są dla niej bardzo korzystne z punktu widzenia marketingowego, wizerunkowego. Dlatego jestem pewien, że fanatycy diy skorzystają na tym wielokrotnie.
                              FW 200 kosztuje jakies 230 złotych i jego parametry wskazują wyraznie na obudowę zamkniętą objętości 70-80 litrów w kt órej bedzie miał pasmo przenoszenia do 50Hz/-3db.
                              Co w tym jest takiego rewelacyjnego ?
                              Wrzuciłem bezmyślnie dane do Winisd zobaczyłem zejście poniżej 30Hz, obudowa grubo ponad 100l nie pamiętam dokładnie. To była tylko teoretyczna propozycja, pytanie na które odpowiedź wzbogaci moją jeszcze nikłą wiedzę na temat głośników.
                              A z ciekawych Founteków w swojej cenie jest CD3.5H - to prawie to samo co 3.0 tylko z tubą i za połowe ceny.
                              Ten głośnik kosztuje teraz 130 zł !? Co się dzieje z tymi cenami, na marży 10-20% nie da się wyżyć z chińszczyzny !
                              http://www.poweraudio.pl/fountek-neocd35h-p-93.html
                              A gdyby NeoCD3.0 kosztował poniżej 300 zł ? Przy dużym zamówieniu cena realna:
                              http://www.poweraudio.pl/fountek-neocd30-p-91.html
                              P.S. Jak widać cena ma olbrzymie znaczenie bo ja bym tych głośników w standardowych cenach nie kupił. Skusiłem się mimo, że przeleżą w szafie kilka miesięcy zanim z nich coś powstanie...

Skomentuj

polecieli wszyscy na to bo była promocja
                                jak by nie było to by nikt do tego nie zajrzał
                                głośników tej firmy jest sporo na allego i nikt wcześniej o nich nie wspominał
                                choć nie ukrywam, że pewnie sam bym się skusił gdyby nie inny rozpoczęty "gruby" projekt i wakacje
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

NeoCD3.5H -parametry wskazują na konstrukcj ę bliższa CD 3 ni z CD1 - był sprzedawany w parach. Zakładam że to nie był przypadek i żaden kaprys - tylko oczywiste przesłanie producenta, że głośniki są parowane. cena 380-406 złotych za parę. Jeśli ktoś daje duże zniżki i sprzedaje na sztuki można mieć już wątpliwości.

Pomiary na auduioarena FW146 nie wskazują żadnych rewelacji. Wręcz przeciwnie znacznie gorszy wynik niż podaje producent. 3 db "poducha" na wykresie charakterystyki częstotliwościowej przy 150 hz i spadek powyżej 400 hz, to albo niedobrana obudowa do pomiaru albo głośnik ma tak sztywna membranę że traci promieniowanie jeszcze zanim wejdzie w wyższe pasmo średnie - a to by znaczyło że jest bardzo średnim wyborem. Ale to raczej ta fatalna przytłumiona obudowa w której mierzyli.

Podstawową kwestią do rozważenie w przypadku głośników wstęgowych są zniekształcenia thd. Rezonanse jako efekty odbić promieniowania tylnej strony membrany, oraz mechaniczna trwałość wstęg i ich parametrów. A tymi producent się nigdzie nie chwali.

Tuba w CD3.5H wskazuje na przeznaczenie estradowe jako supertweeter. Ale z tymi parametrami to raczej ciekawostka techniczna, która się może sprawdzić w użytku domowym. Na estradę są tubowe diafragmy jak Beyma niewiele drozsza od Pro5i, ale i tak w daleko wyższych zakresach cen.
                                  Last edited by artur.ek; 05.06.2011, 00:44.

Skomentuj

Ciekaw jestem porównania Seas W18E001 z Fountek FW168. Poniżej projekt z Neo CD3.0. Chętnie bym go skopiował ale z FW168 + Neo CD3.0 (może akkus wprowadzi go do sprzedaży).
                                    http://www.troelsgravesen.dk/TJL_2W.htm

Skomentuj

http://www.poweraudio.pl/fountek-neocd30-p-91.html

Ale neo 3.0 jest w Polsce, tylko że dośyć drogi w stosunku do ceny midwoofera :)

Skomentuj

dlatego pewnie zostal uzyty z rowniez nie tanim seas excel

Skomentuj

350zł jak na wstęge to nadal cena z dolnych rejonów więc nie ma powodów do narzekań. Z drugiej strony trzeba mieć świadomość, że jeżeli chodzi o wstegi to do wyższej półki na pewno będzie mu trochę brakować. U troelsa czytałem, o ile mnie pamięć nie myli dotyczyło to tego founteka, że to w zasadzie identyko co najtańszy aurum-cantus.
                                          Last edited by dolphin123; 07.06.2011, 15:38.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X