Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Echo w kolumnie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ale na tych fotkach widać tylko SPL w fazie albo przeciw fazie
    Masz tam trzy wykresy. Dla każdego głośnika + wypadkowa. Dla każdej częstotliwości na tym wykresie możesz określić czy głośniki grają w fazie czy w w fazie przeciwnej.
    Jeżeli oba głośniki grają w fazie zgodnej to wypadkowa charakterystyka w tym miejscu będzie powyżej wykresów obu głośników. Przykład:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/18...l=1#post283120
    Jeżeli fazy głośników są niezgodne to charakterystyki głośników mogą się krzyżować z charakterystyką wypadkową. Przykład:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/18...l=1#post282935

Poniżej przykładowe wykresy. Oczywiście to moje zdanie, inni mogą myśleć inaczej. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.

Last edited by karmer; 13.11.2011, 14:08.

Skomentuj

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
      Masz tam trzy wykresy. Dla każdego głośnika + wypadkowa. Dla każdej częstotliwości na tym wykresie możesz określić czy głośniki grają w fazie czy w w fazie przeciwnej.
      Jeżeli oba głośniki grają w fazie zgodnej to wypadkowa charakterystyka w tym miejscu będzie powyżej wykresów obu głośników. Przykład:
      http://diyaudio.pl/showthread.php/18...l=1#post283120
      Jeżeli fazy głośników są niezgodne to charakterystyki głośników mogą się krzyżować z charakterystyką wypadkową. Przykład:
      http://diyaudio.pl/showthread.php/18...l=1#post282935

Poniżej przykładowe wykresy. Oczywiście to moje zdanie, inni mogą myśleć inaczej. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.

[ATTACH=CONFIG]4024[/ATTACH]
      Zgadzam się z tym ale tam nie widać o ile stopni jest przesunięcie . Ja swoimi pomiarami widzę nawet ułamek stopnia :). Podaję na głośniki ze wzmacniacza prąd sinus np. 1000Hz i patrzę na oscyloskop z obu mikrofonów. Mogę tak sprawdzić wszystkie częstotliwości i widzę o ile są przesunięte .

Skomentuj

Taka dokładność nie jest Ci potrzebna. Nie uda Ci się zgrać faz głośników idealnie w całym paśmie w którym grają wspólnie. W/g mnie powinno się dążyć do kompromisu. W punkcie podziału jak najdokładniejsze zgranie (punkt przecięcia wykresów głośników 6dB poniżej charakterystyki wypadkowej) i jak "najładniejsze" dopasowanie powyżej i poniżej punktu podziału.
        Last edited by karmer; 13.11.2011, 15:21.

Skomentuj

Taka dokładność nie jest Ci potrzebna. Nie uda Ci się zgrać faz głośników idealnie w całym paśmie w którym grają wspólnie. W/g mnie powinno się dążyć do kompromisu. W punkcie podziału jak najdokładniejsze zgranie (punkt przecięcia wykresów głośników 6dB poniżej charakterystyki wypadkowej) i jak "najładniejsze" dopasowanie powyżej i poniżej punktu podziału.
          Tu też masz rację . Ja chciałem tylko przedstawic możliwości jakie mam :)

---------- Post dodany o 20:41 ---------- Poprzedni post o 16:27 ----------

Nie chciałem wstawiać fotek ale co tam , to moja szafa grająca . To już nawet gra ale wysokotonówki Vify się popaliły i na te miejsce są teraz SS. Jak będę w domu i będę miał wkładkę to porobię pomiary samych głośników i tu wstawię . Ktoś zapewne zadałby pytanie dlaczego taka wielka szafa. Bo 120L przypadło na basowy !!!

Skomentuj

Podejrzanie wielka ta objętość. No ale cóż, zrób pomiary.

Skomentuj

Podejrzanie wielka ta objętość. No ale cóż, zrób pomiary.
              Wysokotonowy jest na wysokości 1,25m . Nie jest tak źle bo słucham tego z ponad 4m na wysokości metra

---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post o 21:24 ----------

Zamówiłem mikrofon WM-61a . Pisaliście ze potrzeba do niego zewnętrzny przedwzmacniacz mikrofonowy . A czy mogę go podpiąć odrazu pod laptopa ? mam wbudowany przedwzmacniacz mikrofonowy w laptopie .
              Last edited by Amadeus11; 14.11.2011, 20:18.

Skomentuj

Możesz, ale nie wiem jak z jakością. Złóż najpierw mikrofon tak jak należy (porządnie) a potem będziesz mógł sprawdzić co się będzie nagrywało przez przedwzmacniacz w laptopie. Czytałem, że z laptopami może być problem z pomiarami. Ja np. na swojej Toshibie Sattelite niestety nie mogę mierzyć bo karta nie chce za bardzo z SW współpracować :-) Jak będziesz miał już wkładkę to na bieżąco pisz co robisz, żeby potem było mniej problemów, a najlepiej napisz jeszcze przed czymś co będziesz chciał zrobić. Pozdrawiam.

A tak w ogóle to za chwilę będzie admin upominał, bo już z tematu dawno zjechaliśmy.

Skomentuj

To założę nowy temat o budowaniu kolumny prawie od podstaw . A w tym temacie można jeszcze będzie coś dopisać

Skomentuj

Ja ostatnio kupiłem tą wkładkę panasonica.
                    Podpiąłem bezpośrednio do laptopa, użyłem programu HolmImpulse.
                    Wcześniej należy przeprowadzić kalibrację karty dźwiękowej (30 sekund), można wrzucić plik kalibracyjny dla mikrofonu (kilka sekund) i masz gładką charakterystykę pomiaru.
                    Laptop to Acer 7535g. Karta zintegrowana Realtek HD Audio. Stery realteka (ASIO nie próbowałem jeszcze).
                    Może dzisiaj coś pomierzę to wrzucę jak to wygląda bez preampa.

Skomentuj

kartę audio nie wiem jaka mam , nie mam pojęcia . Myślałem ze to by była drobna kalibracja i ze mógłbym ja pominąć .

Skomentuj

kalibracja jest drobna, lepiej żebyś ją przeprowadził, przynajmniej wyprostuje Ci trochę charkę
                        wystarczy podłączyć wyjście z karty dźwiękowej z wejściem mic lub line-in
                        wszystko jest w opcjach holma

co do karty to możesz zainstalować program Everest, powinny tam być szczegóły dotyczące sprzętu, możesz też odpalić polecenie dxdiag w windowsie
                        Start->Uruchom->dxdiag

poza tym holm chyba pokazuje czy karta nadaje się do pomiarów

Skomentuj

A czy tak będzie dobrze ? http://www.youtube.com/watch?v=MTj4w8iO4tY

wystarczy podłączyć wyjście z karty dźwiękowej z wejściem mic lub line-in , wszystko jest w opcjach holma ........... sam nie poradzę .

Wypadałoby sie umówić w jakim programie powinienem te pomiary robić . Najlepiej by wszyscy rozmawiali w tym samym języku . Takim programem jest chyba Speaker Workshop , tylko że jest trudny ale jak trzeba to się nauczę z youtube :)

Skomentuj

ja holma dopiero zacząłem używać, z alternatyw masz Speaker Workshop i ARTA.
                            Holm i ARTA mają ten minus, że możesz tylko dokonywać pomiarów. Do robienia zwrotki jest potrzebny osobny program jak np. lspCAD
                            SW ma wszystko zintegrowane, to potężna aplikacja, dość skomplikowana, ale warto ją ogarnąć.
                            Na stronie głównej masz tutoriale do Speaker Workshop pisane przez fachowców z forum.

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                              ja holma dopiero zacząłem używać, z alternatyw masz Speaker Workshop i ARTA.
                              Holm i ARTA mają ten minus, że możesz tylko dokonywać pomiarów. Do robienia zwrotki jest potrzebny osobny program jak np. lspCAD
                              SW ma wszystko zintegrowane, to potężna aplikacja, dość skomplikowana, ale warto ją ogarnąć.
                              Na stronie głównej masz tutoriale do Speaker Workshop pisane przez fachowców z forum.
                              lspCAD 5 ...... mam ten program i bardzo mi sie podoba , nie jest taki trudny jak pozostałe. tylko mi nie działa crac na win7 :(

---------- Post dodany o 12:15 ---------- Poprzedni post o 22:16 ----------

Znalazłem dawny pomiar co zrobiłem dala głośnika Peerless xxls 952 w zamknietej obudowie 120L . Pomiar z odległości 4m napiecie 2,83V . Pomiar zrobiłem na podwórku , można powiedzieć komora bezechowa.

20Hz -72db
                              25Hz -75db
                              27Hz -77,5dB
                              30Hz -78,5dB
                              32Hz -78dB
                              34Hz -77dB
                              36Hz -78dB
                              38Hz -79,5dB
                              40Hz -79dB
                              42Hz -79dB
                              44Hz -80dB
                              44Hz -79,5dB
                              44-80Hz - 79dB

napisałem to tylko tak :)

Skomentuj

pomiary robi się nearfield (przy głośniku) lub w odległości 1 m od kolumny w celu zmierzenia spl i charki całego zestawu jak i pojedynczego głośnika

Skomentuj

Ja wtedy zrobiłem ten pomiar z 4m tylko dlatego bo obudowa ma znaczne wymiary i chciałem ja uwzględnic . Zawsze można potem przeliczyć na 1m :)

---------- Post dodany o 14:36 ---------- Poprzedni post o 14:19 ----------

Czy zamiast rurki metalowej mogę dać rurkę od długopisu ? potem ją jszcze bym przedłużył . Pomyślałem że zapytam bo może nie wolno tak zrobić .

Skomentuj

Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta
                                    Czy zamiast rurki metalowej mogę dać rurkę od długopisu ? potem ją jszcze bym przedłużył . Pomyślałem że zapytam bo może nie wolno tak zrobić .
                                    Na dobrą sprawę możesz, to nie jest mikrofon wokalny i nie będzie trzymany w ręce więc obudowa plastikowa w niczym nie przeszkadza. Będzie tylko znacznie bardziej podatna na uszkodzenia i mało estetyczna.

Skomentuj

Aaaaaaaaa, jeszcze nie wspomniałem ze mam starą kolumne . Zrobiłem ja juz dawno dawno temu , bardzo pieknie w niej słychać drobne detale . Bardzo mi sie podoba jak gra . Głośniki to STX 30cm (nie znam parametrów ) , GDN 20/40 chodzi bez filtra , i wysokotonowy z 4,7uF . Cała zwrotnica to ten 4,7uF :lol:
                                      I powiem wam ze wolę tej starej kolumny posłuchać niż tej co teraz zrobiłem . STX ma 70L OZ. GDN 20/40 30L OZ (chyba )

Skomentuj

Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta
                                        bardzo pieknie w niej słychać drobne detale . Bardzo mi sie podoba jak gra . Głośniki to STX 30cm (nie znam parametrów ) , GDN 20/40 chodzi bez filtra , i wysokotonowy z 4,7uF
                                        Tak to tylko w Erze.

Skomentuj

Apropo tego linku http://diyaudio.pl/content.php/55 , tam jest napisane ze przewód mikrofonu nie powinien przekraczać 2m , dlaczego ? . Ja kupiłem 4m i co teraz ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X