Zamieszczone przez Yoshi_80
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pomiar impedancji głośnika programem Arta
Collapse
X
-
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaAmadeus11 weź to sobie głęboko do serca :-) Ja się zastosowałem do tego co pisze Yoshi_80 i uwierz mi, można tym sposobem zgrać fazowo głośniki i to bardzo dokładnie. Zrozum tylko zasadę jaką trzeba pojąć podczas odczytywania wykresów w przeciwfazie a poziom konstrukcji poszybuje w górę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaZgranie fazowe glosnikow na wykresie czestotliwosci to jedno, a zgranie czasowe to drugie..
Amadeus11 weź to sobie głęboko do serca :-) Ja się zastosowałem do tego co pisze Yoshi_80 i uwierz mi, można tym sposobem zgrać fazowo głośniki i to bardzo dokładnie. Zrozum tylko zasadę jaką trzeba pojąć podczas odczytywania wykresów w przeciwfazie a poziom konstrukcji poszybuje w górę.
Skomentuj
-
Chyba za dużo się mówiło o tej fazie i ludzie zbyt wzięli ja sobie do serca i traktują teraz temat jak być albo nie być. Tymczasem od tego idealnego zgrania fazowego wystarczy, ze przesunę mikrofon o 5 cm w górę lub w dół lub zmienię temperaturę o 10 stopni i to wszystko szlag trafi. Oczywiście faza nadal będzie całkiem nieźle zgrana ale nie będzie to taki ideał jak był.
Nie ma co popadać w przesadę ale zrozumieć, że o wiele istotniejsze jest to, żeby głośniki w szerokim paśmie częstotliwości grały "w fazie" a przede wszystkim skupić się na ch-kach filtracji oraz na równowadze tonalnej bo to daje dobre brzmienie zestawu. A tak naprawdę to nauczyć się robić wartościowe pomiary.
Czasem niestety mam okazję widzieć z jakich marnych pomiarów i jakimi "pomysłami układowymi" (czyt. idiotycznymi topologiami zwrotnic) ludzie próbują lepić konstrukcję i to przy naprawdę drogich głośnikach to aż żal człowieka bierze, że to będą zmarnowane głośniki.
---------- Post dodany o 17:53 ---------- Poprzedni post o 17:47 ----------
Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz postaA ja chciałbym wiedziec jakie pasmo dzwięków z jednego głośnika dolatuje do słuchacza pierwsze. Nawet od tak sobie !!!
Skomentuj
-
Zreszta kiedyś już robiłem taki pomiar tylko inaczej. Nagrywałem dwa głosniki w stereo i wrzuciłem do kompa . wyszło mi że w paśmie od 4kHz faza akustyczna zaczynała mocno się przeplatać pomiędzy głosnikami. Doszedłem do wniosku ze najbezpieczniejszym rozwiązaniem było odfiltrowanie głosnika średniotonowego przed 4kHz .
Najlepsze w filtracji są stopery, dostępne w każdej aptece.
Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaWeź np dwa sygnały jeden 100Hz, drugi np 2500Hz. Oba sygnały "wylatują" z głośnika w tej samej fazie 0 stopni. I teraz sobie policz jakie będą fazy tych sygnałów po przebyciu drogi do słuchacza oddalonego o np 3,5m .
Dla 2500Hz -3,7 stopni
---------- Post dodany o 20:07 ---------- Poprzedni post o 20:00 ----------
Wiecie co ? dam sobie spokój z tym pomiarem . Chciałem się tylko dowiedziec w jakim programie mozna to zrobić . I tak w rzeczywistości nie zrobiłbym tego pomiaru bo zbyt wiele zmiennych moze być po drodze do kompa ( np: mikrofon i preamp )
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz postaDla 100Hz +7 stopni Dla 2500Hz -3,7 stopni. Ale chyba rozumiesz w czym, rzecz. Pomiar fazy jest to pomiar parametru zależnionego od czasu więc za każdym razem możesz mieć inny wynik. Wystarczy że drugim razem będziesz mierzył z 1m ale np 1,05m. Pomiar fazy 1 głośnika jest zupełnie nieprzydatny. Dźwięki z jednego głosnika "dochodzą" w tym samym czasie tylko mogą mieć inną faze aniżeli na początku ale to właśnie wynika z częstotliwości i odległości jaką pokonują te fale. Nie znaczy bynajmniej, że sygnał opóźniony w fazie "przychodzi" do słuchacza później bo byłaby to wierutna, gigantyczna bzdura. On przychodzi w tym samym czasie ale może mieć inną fazę, z tym nic nie zrobisz. Chyba, że masz zamiar zmieniać prawa fizyki.
Co innego jak mierzymy dwa głośniki, wtedy można sie próbować bawić z tym, żeby fazy obu głośników przebiegały w jakis tam sposób. Ale to i tak jest ciężka robota, często zupełnie niepotrzebna w praktyce. Przy dwóch głośnikach może sie pojawić zjawisko "dochodzenia" sygnału w różnych czasach ale mówimy tu nie tyle o fazach co o odpowiedziach impulsowych głośników.
Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz postaWiecie co ? dam sobie spokój z tym pomiarem . Chciałem się tylko dowiedziec w jakim programie mozna to zrobić .. Nie robi się osobnych pomiarów "fazowych".
Skomentuj
-
Dla 2500 wyszło mi ok 157
2500/343=0,1372m - długość fali
odległosć d=3,5m
3,5/0,1372=25,51020406 okresów (2PI)
2PI/1rad=x/25,51020406
x=160,28533393
160,28533393rad=sin ( -0,064070084 ) = -3,673461581 stopni
a jeszcze mozna inaczej
te 25,51 okresów daje nam 25 pełnych okresów fali i 0,51 niepełnej fali
2PI = 360 stopni
to na oko widac ze 0,51 to połowa fali co daje 2PI razy 0,51 , wychodzi ~Pi
Pi to jest połowa fali co znaczy zero stopni
u nas wyszło troszkę więcej jak pi to fala przekroczyła zero i weszła na minus
---------- Post dodany o 11:14 ---------- Poprzedni post o 10:58 ----------
Pomiar fazy można zrobić jeszcze tak
Wybieram sobie jakąś czestotliwość np: 40Hz .Ustawiam mikrofon tak by było na nim zero stopni . Potem podaję n-kolejne czestotliwośći ( 80 , 160 , 320 ..... ) Wszystkie one powinne miec zero stopni
Przeparaszam , miałem o tym juz nie pisac :d
Najlepej niech ktos usunie te tematy :)
Skomentuj
-
Przyjąłem 344m/s
Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta~Pi Pi to jest połowa fali co znaczy zero stopni
Skomentuj
-
To zerknij na skale w radianach . A zreszta ci przepisze z książki , poco masz szukać .
pi/6 rad = 30 stopni = sin 0,5
pi/4 rad =45 stopni = sin ((pierwiastek 2)/2)
pi/2 rad = 90 stopni = sin 1
pi rad = 180 stopni = sin 0 przeciecie na osi x ( połowa skali )
---------- Post dodany o 11:59 ---------- Poprzedni post o 11:56 ----------
To zerknij na skale w radianach . A zreszta ci przepisze z książki , poco masz szukać .
pi/6 rad = 30 stopni = sin 0,5
pi/4 rad =45 stopni = sin ((pierwiastek 2)/2)
pi/2 rad = 90 stopni = sin 1
pi rad = 180 stopni = sin 0 przeciecie na osi x ( połowa fali )
---------- Post dodany o 12:13 ---------- Poprzedni post o 11:59 ----------
Nie dam rady z tym portalem , znowu sie zawiesza
Ledwie teraz napisałem
---------- Post dodany o 12:22 ---------- Poprzedni post o 12:13 ----------
to na oko widac ze 0,51 to połowa fali co daje 2PI razy 0,51 , wychodzi ~Pi
Pi to jest połowa fali co znaczy zero stopni
u nas wyszło troszkę więcej jak pi to fala przekroczyła zero i weszła na minus
Skomentuj
-
Amadeus11 nie opowiadaj herezji, bo walisz takiego byka, że aż boli. Długość fali to iloraz prędkości przez częstotliwość, a nie odwrotnie. Zresztą tobie też wyszło te ok 160 stopni, a dalej się upierasz, że ma być 3,7 stopnia.
Długość fali 100Hz: L=c/f=344/100=3,44m
Odległość podana x=3,5m
Z tego wynika, że na tej długości ułoży się x/L=3,5/3,44=1,01744 okresów fali 100Hz.
Okres funkcji to 360 stopni, stąd mamy przesunięcie fazowe (od położenia zerowego) co do modułu równe 0,01744*360 = 6,278 stopnia.
Dla 2500Hz:
L=344/2500=0,1376m
x/L=3,5/0,1376=25,436 okresów fali 2500HZ
Stąd analogicznie jak poprzednio przesunięcie fazowe od położenia zerowego co do modułu: 0,436*360=156,96 stopnia.Last edited by Racjonalny; 05.01.2012, 12:13.
Skomentuj
-
Tak.. przewidziałem, że to napiszesz. Scenariusz sie powtarza z tego wątu o tym podobno złym wzorze na tłumienie filtru. Ciągle myślisz w kategoriach gotowego wyniku a nie abstrakcyjnie. A faza to pojęcie abstrakcyjne, informacja o zależności czasowej. Wartości amplitudowe należy zostawić w spokoju.
Nie ma potrzeby a nawet nie powinno się tego sprowadzać do gotowego wyniku bo się popełnia takie własnie błędy. Co z tego że sin 0 i sin Pi to jest ta sama wartość? Nic!
Dla Ciebie te dwa sygnały to to samo bo w obu przypadkach masz wynik 0. Dla mnie sin(x+0) i sin(x+180) to dwa rózne sygnały. Jak Ci powiem, że mam dwa sygnały sinusoidalne które w punkcie czasowym t mają wartość 0 to powiesz mi jakie są zalezności fazowe tych sygnałów? Nie. Wystarczy powiedzieć, że przesuniecie fazowe wynosi 180 stopni i wszystko jest wiadome bez żadnych obliczeń.
Skomentuj
-
Dla Ciebie te dwa sygnały to to samo bo w obu przypadkach masz wynik 0
---------- Post dodany o 14:08 ---------- Poprzedni post o 13:35 ----------
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaAmadeus11 nie opowiadaj herezji, bo walisz takiego byka, że aż boli. Długość fali to iloraz prędkości przez częstotliwość, a nie odwrotnie. Zresztą tobie też wyszło te ok 160 stopni, a dalej się upierasz, że ma być 3,7 stopnia.
Długość fali 100Hz: L=c/f=344/100=3,44m
Odległość podana x=3,5m
Z tego wynika, że na tej długości ułoży się x/L=3,5/3,44=1,01744 okresów fali 100Hz.
Okres funkcji to 360 stopni, stąd mamy przesunięcie fazowe (od położenia zerowego) co do modułu równe 0,01744*360 = 6,278 stopnia.
Dla 2500Hz:
L=344/2500=0,1376m
x/L=3,5/0,1376=25,436 okresów fali 2500HZ
Stąd analogicznie jak poprzednio przesunięcie fazowe od położenia zerowego co do modułu: 0,436*360=156,96 stopnia.
Skomentuj
-
No niezupełnie, bo te ok. -3.6 stopnia wyjdzie, jeśli będziemy liczyć od końca półokresu, czyli po przejściu "pierwszych" 180 stopni, jako że przy twoich założeniach będzie 183,6 stopnia. Ale 183,6 stopnia to nie to samo co -3,6 stopnia, bo choć wartości funkcji sinus są takie same, to różne są czasy dotarcia fali do punktu obliczeniowego.Last edited by Racjonalny; 05.01.2012, 18:54.
Skomentuj
-
Wiem ze pi to 180 stopni dlatego ci uprosciłem i napisałe ze funkcja przecieła linię zero i weszła na minus a nie idzie do góry !!!
Widzę że mają panowie zabawę Chętnie się przyłączę tylko zdradzie tajemnice jak wam udaję się posta napisać ?
Skomentuj
-
Witam, połączyłem LINE-OUT z LINE-IN kabelkiem jack-jack w SW sygnał się nagrywa ok tak na 16K, w HOLM też przechodzi linia prosta z załamaniami na końcach, w limpie nie dzieje się nic podczas testu wskaźnik INPUT LEVEL MONITOR ani drgnie, żródła poustawiane prawidłowo, czy na LINE-OUT powinno to działać bez wzmaka czy nie? i czy na line-out da się pomierzyć impedancję głośnika? karta SB live
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaKolego, to jest temat o pomiarach w programie ARTA.
Skomentuj
Skomentuj