Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiar impedancji głośnika programem Arta

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
    Tak na prawdę wystarczy umiec czytać wykresy amplitudowe i stosować prosty trik ze zmianą polaryzacji jednego głośnika i nie trzeba zgłębiać problemów "fazowości".
    Amadeus11 weź to sobie głęboko do serca :-) Ja się zastosowałem do tego co pisze Yoshi_80 i uwierz mi, można tym sposobem zgrać fazowo głośniki i to bardzo dokładnie. Zrozum tylko zasadę jaką trzeba pojąć podczas odczytywania wykresów w przeciwfazie a poziom konstrukcji poszybuje w górę.

Skomentuj

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
      Amadeus11 weź to sobie głęboko do serca :-) Ja się zastosowałem do tego co pisze Yoshi_80 i uwierz mi, można tym sposobem zgrać fazowo głośniki i to bardzo dokładnie. Zrozum tylko zasadę jaką trzeba pojąć podczas odczytywania wykresów w przeciwfazie a poziom konstrukcji poszybuje w górę.
      Zgranie fazowe glosnikow na wykresie czestotliwosci to jedno, a zgranie czasowe to drugie. Ale racja, moze lepiej na poczatku nie macic zbyt mocno w glowach poczatkujacych.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Zgranie fazowe glosnikow na wykresie czestotliwosci to jedno, a zgranie czasowe to drugie..
        To pierwsze mam już dawno za soba i nawet o to nie pytam . A to drugie chcę się nauczyć .

A jak będzie to kolumna z jednym głosnikiem to co zrobisz ? pewnie nic ?. A ja chciałbym wiedziec jakie pasmo dzwięków z jednego głośnika dolatuje do słuchacza pierwsze. Nawet od tak sobie !!! Jak bym to zobaczył i pomierzył to bym widział czy coś z tym da się zrobić czy nie . Zreszta kiedyś już robiłem taki pomiar tylko inaczej. Nagrywałem dwa głosniki w stereo i wrzuciłem do kompa . wyszło mi że w paśmie od 4kHz faza akustyczna zaczynała mocno się przeplatać pomiędzy głosnikami. Doszedłem do wniosku ze najbezpieczniejszym rozwiązaniem było odfiltrowanie głosnika średniotonowego przed 4kHz .

Skomentuj

Chyba za dużo się mówiło o tej fazie i ludzie zbyt wzięli ja sobie do serca i traktują teraz temat jak być albo nie być. Tymczasem od tego idealnego zgrania fazowego wystarczy, ze przesunę mikrofon o 5 cm w górę lub w dół lub zmienię temperaturę o 10 stopni i to wszystko szlag trafi. Oczywiście faza nadal będzie całkiem nieźle zgrana ale nie będzie to taki ideał jak był.

Nie ma co popadać w przesadę ale zrozumieć, że o wiele istotniejsze jest to, żeby głośniki w szerokim paśmie częstotliwości grały "w fazie" a przede wszystkim skupić się na ch-kach filtracji oraz na równowadze tonalnej bo to daje dobre brzmienie zestawu. A tak naprawdę to nauczyć się robić wartościowe pomiary.
          Czasem niestety mam okazję widzieć z jakich marnych pomiarów i jakimi "pomysłami układowymi" (czyt. idiotycznymi topologiami zwrotnic) ludzie próbują lepić konstrukcję i to przy naprawdę drogich głośnikach to aż żal człowieka bierze, że to będą zmarnowane głośniki.

---------- Post dodany o 17:53 ---------- Poprzedni post o 17:47 ----------

Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta
          A ja chciałbym wiedziec jakie pasmo dzwięków z jednego głośnika dolatuje do słuchacza pierwsze. Nawet od tak sobie !!!
          No to stary chwilę pomyśl... Nie tak dawno temu chwaliłeś się tu na forum umiejętnościami liczenia pewnych rzeczy wiec pewnie będzie to dla ciebie pestka. Weź np dwa sygnały jeden 100Hz, drugi np 2500Hz. Oba sygnały "wylatują" z głośnika w tej samej fazie 0 stopni. I teraz sobie policz jakie będą fazy tych sygnałów po przebyciu drogi do słuchacza oddalonego o np 3,5m .

Skomentuj

Zreszta kiedyś już robiłem taki pomiar tylko inaczej. Nagrywałem dwa głosniki w stereo i wrzuciłem do kompa . wyszło mi że w paśmie od 4kHz faza akustyczna zaczynała mocno się przeplatać pomiędzy głosnikami. Doszedłem do wniosku ze najbezpieczniejszym rozwiązaniem było odfiltrowanie głosnika średniotonowego przed 4kHz .
            Wsłaśnie osiagnęliśmy poziom wniosków z dupy. I szkodliwych "teorii". Aż dziw, że nikogo to jeszcze nie urzekło :)
            Najlepsze w filtracji są stopery, dostępne w każdej aptece.

Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
              Weź np dwa sygnały jeden 100Hz, drugi np 2500Hz. Oba sygnały "wylatują" z głośnika w tej samej fazie 0 stopni. I teraz sobie policz jakie będą fazy tych sygnałów po przebyciu drogi do słuchacza oddalonego o np 3,5m .
              Dla 100Hz +7 stopni
              Dla 2500Hz -3,7 stopni

---------- Post dodany o 20:07 ---------- Poprzedni post o 20:00 ----------

Wiecie co ? dam sobie spokój z tym pomiarem . Chciałem się tylko dowiedziec w jakim programie mozna to zrobić . I tak w rzeczywistości nie zrobiłbym tego pomiaru bo zbyt wiele zmiennych moze być po drodze do kompa ( np: mikrofon i preamp )

Skomentuj

Dla 100Hz +7 stopni Dla 2500Hz -3,7 stopni
                Dla 2500 wyszło mi ok 157 . Ale chyba rozumiesz w czym, rzecz. Pomiar fazy jest to pomiar parametru zależnionego od czasu więc za każdym razem możesz mieć inny wynik. Wystarczy że drugim razem będziesz mierzył z 1m ale np 1,05m. Pomiar fazy 1 głośnika jest zupełnie nieprzydatny. Dźwięki z jednego głosnika "dochodzą" w tym samym czasie tylko mogą mieć inną faze aniżeli na początku ale to właśnie wynika z częstotliwości i odległości jaką pokonują te fale. Nie znaczy bynajmniej, że sygnał opóźniony w fazie "przychodzi" do słuchacza później bo byłaby to wierutna, gigantyczna bzdura. On przychodzi w tym samym czasie ale może mieć inną fazę, z tym nic nie zrobisz. Chyba, że masz zamiar zmieniać prawa fizyki.

Co innego jak mierzymy dwa głośniki, wtedy można sie próbować bawić z tym, żeby fazy obu głośników przebiegały w jakis tam sposób. Ale to i tak jest ciężka robota, często zupełnie niepotrzebna w praktyce. Przy dwóch głośnikach może sie pojawić zjawisko "dochodzenia" sygnału w różnych czasach ale mówimy tu nie tyle o fazach co o odpowiedziach impulsowych głośników.

Wiecie co ? dam sobie spokój z tym pomiarem . Chciałem się tylko dowiedziec w jakim programie mozna to zrobić .
                I bardzo dobrze. Kazdy program mierzący ch-kę amplitudową mierzy też fazowa, tylko może nie każdy to pokazuje ew. trzeba to po prostu włączyć na wykresie . Nie robi się osobnych pomiarów "fazowych".

Skomentuj

Dla 2500 wyszło mi ok 157
                  Możliwe ze policzyłeś dla innej predkosci dzwieku , ja liczyłem dla 343m/s

2500/343=0,1372m - długość fali

odległosć d=3,5m

3,5/0,1372=25,51020406 okresów (2PI)

2PI/1rad=x/25,51020406

x=160,28533393

160,28533393rad=sin ( -0,064070084 ) = -3,673461581 stopni

a jeszcze mozna inaczej

te 25,51 okresów daje nam 25 pełnych okresów fali i 0,51 niepełnej fali

2PI = 360 stopni

to na oko widac ze 0,51 to połowa fali co daje 2PI razy 0,51 , wychodzi ~Pi
                  Pi to jest połowa fali co znaczy zero stopni
                  u nas wyszło troszkę więcej jak pi to fala przekroczyła zero i weszła na minus

---------- Post dodany o 11:14 ---------- Poprzedni post o 10:58 ----------

Pomiar fazy można zrobić jeszcze tak

Wybieram sobie jakąś czestotliwość np: 40Hz .Ustawiam mikrofon tak by było na nim zero stopni . Potem podaję n-kolejne czestotliwośći ( 80 , 160 , 320 ..... ) Wszystkie one powinne miec zero stopni

Przeparaszam , miałem o tym juz nie pisac :d
                  Najlepej niech ktos usunie te tematy :)

Skomentuj

Przyjąłem 344m/s

~Pi Pi to jest połowa fali co znaczy zero stopni
                    0 to 0 a Pi to 180 stopni. Widzisz, chcesz rozmawiać o fazach a wykładasz się na podstawach :P

Skomentuj

To zerknij na skale w radianach . A zreszta ci przepisze z książki , poco masz szukać .

pi/6 rad = 30 stopni = sin 0,5

pi/4 rad =45 stopni = sin ((pierwiastek 2)/2)

pi/2 rad = 90 stopni = sin 1

pi rad = 180 stopni = sin 0 przeciecie na osi x ( połowa skali )

---------- Post dodany o 11:59 ---------- Poprzedni post o 11:56 ----------

To zerknij na skale w radianach . A zreszta ci przepisze z książki , poco masz szukać .

pi/6 rad = 30 stopni = sin 0,5

pi/4 rad =45 stopni = sin ((pierwiastek 2)/2)

pi/2 rad = 90 stopni = sin 1

pi rad = 180 stopni = sin 0 przeciecie na osi x ( połowa fali )

---------- Post dodany o 12:13 ---------- Poprzedni post o 11:59 ----------

Nie dam rady z tym portalem , znowu sie zawiesza
                      Ledwie teraz napisałem

---------- Post dodany o 12:22 ---------- Poprzedni post o 12:13 ----------

to na oko widac ze 0,51 to połowa fali co daje 2PI razy 0,51 , wychodzi ~Pi
                      Pi to jest połowa fali co znaczy zero stopni
                      u nas wyszło troszkę więcej jak pi to fala przekroczyła zero i weszła na minus
                      Wiem ze pi to 180 stopni dlatego ci uprosciłem i napisałe ze funkcja przecieła linię zero i weszła na minus a nie idzie do góry !!!

Skomentuj

Amadeus11 nie opowiadaj herezji, bo walisz takiego byka, że aż boli. Długość fali to iloraz prędkości przez częstotliwość, a nie odwrotnie. Zresztą tobie też wyszło te ok 160 stopni, a dalej się upierasz, że ma być 3,7 stopnia.

Długość fali 100Hz: L=c/f=344/100=3,44m
                        Odległość podana x=3,5m
                        Z tego wynika, że na tej długości ułoży się x/L=3,5/3,44=1,01744 okresów fali 100Hz.
                        Okres funkcji to 360 stopni, stąd mamy przesunięcie fazowe (od położenia zerowego) co do modułu równe 0,01744*360 = 6,278 stopnia.

Dla 2500Hz:
                        L=344/2500=0,1376m
                        x/L=3,5/0,1376=25,436 okresów fali 2500HZ
                        Stąd analogicznie jak poprzednio przesunięcie fazowe od położenia zerowego co do modułu: 0,436*360=156,96 stopnia.
                        Last edited by Racjonalny; 05.01.2012, 12:13.

Skomentuj

Tak.. przewidziałem, że to napiszesz. Scenariusz sie powtarza z tego wątu o tym podobno złym wzorze na tłumienie filtru. Ciągle myślisz w kategoriach gotowego wyniku a nie abstrakcyjnie. A faza to pojęcie abstrakcyjne, informacja o zależności czasowej. Wartości amplitudowe należy zostawić w spokoju.
                          Nie ma potrzeby a nawet nie powinno się tego sprowadzać do gotowego wyniku bo się popełnia takie własnie błędy. Co z tego że sin 0 i sin Pi to jest ta sama wartość? Nic!

Dla Ciebie te dwa sygnały to to samo bo w obu przypadkach masz wynik 0. Dla mnie sin(x+0) i sin(x+180) to dwa rózne sygnały. Jak Ci powiem, że mam dwa sygnały sinusoidalne które w punkcie czasowym t mają wartość 0 to powiesz mi jakie są zalezności fazowe tych sygnałów? Nie. Wystarczy powiedzieć, że przesuniecie fazowe wynosi 180 stopni i wszystko jest wiadome bez żadnych obliczeń.

Skomentuj

Dla Ciebie te dwa sygnały to to samo bo w obu przypadkach masz wynik 0
                            Nie jest to samo bo fale sie zniosą . To nic że wartość ta sama ale jedna idzie do góry a dróga do dołu w tym samym czsie . Wiemy obydwaj o co chodzi a sie bawimy w słowa :)

---------- Post dodany o 14:08 ---------- Poprzedni post o 13:35 ----------

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                            Amadeus11 nie opowiadaj herezji, bo walisz takiego byka, że aż boli. Długość fali to iloraz prędkości przez częstotliwość, a nie odwrotnie. Zresztą tobie też wyszło te ok 160 stopni, a dalej się upierasz, że ma być 3,7 stopnia.

Długość fali 100Hz: L=c/f=344/100=3,44m
                            Odległość podana x=3,5m
                            Z tego wynika, że na tej długości ułoży się x/L=3,5/3,44=1,01744 okresów fali 100Hz.
                            Okres funkcji to 360 stopni, stąd mamy przesunięcie fazowe (od położenia zerowego) co do modułu równe 0,01744*360 = 6,278 stopnia.

Dla 2500Hz:
                            L=344/2500=0,1376m
                            x/L=3,5/0,1376=25,436 okresów fali 2500HZ
                            Stąd analogicznie jak poprzednio przesunięcie fazowe od położenia zerowego co do modułu: 0,436*360=156,96 stopnia.
                            Nasza niezgodność polega na 1m/s bo ja podstawiałem 343m/s. Jak podzielisz 3,5/0,1372 to wyjdzie jak u mnie . od i cała zabawa .

Skomentuj

No niezupełnie, bo te ok. -3.6 stopnia wyjdzie, jeśli będziemy liczyć od końca półokresu, czyli po przejściu "pierwszych" 180 stopni, jako że przy twoich założeniach będzie 183,6 stopnia. Ale 183,6 stopnia to nie to samo co -3,6 stopnia, bo choć wartości funkcji sinus są takie same, to różne są czasy dotarcia fali do punktu obliczeniowego.
                              Last edited by Racjonalny; 05.01.2012, 18:54.

Skomentuj

Widzę że mają panowie zabawę :) Chętnie się przyłączę tylko zdradzie tajemnice jak wam udaję się posta napisać ?

Skomentuj

Wiem ze pi to 180 stopni dlatego ci uprosciłem i napisałe ze funkcja przecieła linię zero i weszła na minus a nie idzie do góry !!!
                                  Napisałem już to wcześniej

Widzę że mają panowie zabawę Chętnie się przyłączę tylko zdradzie tajemnice jak wam udaję się posta napisać ?
                                  Logujesz sie i piszesz , nic takiego . A tak naprawdę to chciałbym już zakonczyc te głupie tematy . I tak piszemy to samo w koło bo ktoś zawsze czegoś nie doczyta i jest nie prozumienie . Niech juz ktoś wywali te tematy do kosza :) A ja spokojnie zaczekam do karty SB i preampa i wtedy za kilka miesięcy zaczniemy porawianie błędów konstrukcyjnych

Skomentuj

Witam, połączyłem LINE-OUT z LINE-IN kabelkiem jack-jack w SW sygnał się nagrywa ok tak na 16K, w HOLM też przechodzi linia prosta z załamaniami na końcach, w limpie nie dzieje się nic podczas testu wskaźnik INPUT LEVEL MONITOR ani drgnie, żródła poustawiane prawidłowo, czy na LINE-OUT powinno to działać bez wzmaka czy nie? i czy na line-out da się pomierzyć impedancję głośnika? karta SB live

Skomentuj

Kolego, to jest temat o pomiarach w programie ARTA.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Kolego, to jest temat o pomiarach w programie ARTA.
                                        temat: Pomiar impedancji głośnika programem Arta, A LIMP to co jak nie moduł ARTY do impedancji?

Skomentuj

Ok sorry, zwracam honor, zmyliles mnie tym SW i holmem.

Sprawdz w Setup -> audio device czy masz poprawnie ustawione aktywne wyjscie i wejscia. Jesli jest dobrze polaczone i ustawione, to pozniej w zakladace CAL musza byc oba sygnaly na poziomie wysterowania. Musi dzialac.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X