Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiar impedancji głośnika programem Arta

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Ok sorry, zwracam honor, zmyliles mnie tym SW i holmem.

Sprawdz w Setup -> audio device czy masz poprawnie ustawione aktywne wyjscie i wejscia. Jesli jest dobrze polaczone i ustawione, to pozniej w zakladace CAL musza byc oba sygnaly na poziomie wysterowania. Musi dzialac.
    kanały były dobrze ustawione... pomogło przestawienie Setup -> audio devices ->wave format -> float przy ustawieniu 16,24,32 bit nie działa
    teraz widzę poziomy w INPUT LEVEL MONITOR ale i tak różnica powyżej 2dB :/ dłubie dalej

Skomentuj

Sprawdz dokladnie przewody i wtyki. Arta jest bardzo wrazliwa na to. Czasami moga wlasnie wchodzic takie roznice. Przy dobrej karcie i dobrym polaczeniu roznice sa nie wieksze niz 0.02-0.01 dB.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Sprawdz dokladnie przewody i wtyki. Arta jest bardzo wrazliwa na to. Czasami moga wlasnie wchodzic takie roznice. Przy dobrej karcie i dobrym polaczeniu roznice sa nie wieksze niz 0.02-0.01 dB.
        moj kabelek j-j jest do D..Y!!!i takie to oryginalne kabelki z marketu...ehhh :drool:
        na jigu z SW i innym okablowaniu kalibruje się na poziomie 0,01dB :thumbup:

i kabel chyba puszcza L-L i R-R a jigg k.Lewy dzieli na k.Lewy i k.Prawy ale tego nie jestem pewien
        Last edited by szczepan_def; 31.05.2013, 18:22.

Skomentuj

Cześć.
          Zrobiłem minijig z rezystorem oraz kable łączące wyjscie sygnalowe z karty z wejściem mikrofonowym i nie moge przeprowadzic kalibracji.
          Każdy podaje inna wersje,tak ustawień jak przystawek.
          Umie ktoś przedstawić prawdziwy działający przepis na kalibracje i wykonanie pomiaru imp.?

Arek

Skomentuj

Nie ma kilku wersji, pisaliśmy i w bardziej prosty sposób chyba nie idzie tego wytłumaczyć. Dostałeś schemat z jednym rezystorem podładcz to wszystko dobrze i musi działać. Zrób zdjecia jak to połączyłeś, może się coś jeszcE pomoże, zrób prnscr z ekranu zobaczymy jaki masz wykres z pomiaru.

Skomentuj

Witaj.
              Na poczatek pokaz nam zrzut ekranu z ustawien limpa ( menu setup, zakladka measurements ). Napisz rowniez jakiej karty dzwiekowej uzywasz. Zrob zrzut ekranu pomiaru, co na nim wychodzi jak probujesz mierzyc.
              Narazie kalibracja sie nie przejmuj, do nie jest wymagane do dzialania programu. Dopiero jak Ci sie uda cos zmierzyc, to mozesz zrobic dalszy krok i poprawnie skalibrowac program.

Poki co najwazniejsze jest ustawienie w zakladce pomiaru. Sprawdz do jakiego kanalu masz podlaczony rezystor pomiarowy. W zakladce measurements wpisz wartosc Twojego rezystora oraz kanal pomiarowy ( normalnie jest kanal prawy, ale moze musisz zmienic na lewy )

Skomentuj

Wejście mikrofonowe to chyba nie najlepsze rozwiązanie. Dlatego też stosuje się preamp do mikrofonu i wejścia liniowe.

Skomentuj

Przeciez pisze w temacie ze chce mierzyc impedancje wiec jaki preamp....

Skomentuj

Źle ułożone zdanie. Polecam www.artalabs.hr/requirements.htm

I to http://www.artalabs.hr/support.htm
                    Last edited by Artmag; 18.10.2015, 17:47.

Skomentuj

To bylo pytanie retoryczne.

Skomentuj

Ok, ok. Jestem w pracy (koncert Dżem) i trochę ciężko pisać.

Skomentuj

Cześć.
                          Panowie,moja karta,to Sound Blaster 24 bit(pomiary charakterystyk częstot.wychodzą na niej i ARCIE doskonałe).
                          Podłączenie jest takie jak widac na obrazkach.
                          Przewody i wtyczki JACK są zlutowane stereofonicznie.
                          Last edited by Areczek; 19.10.2015, 08:40.

Skomentuj

Nie widzę żadnych schematów, ani screenów(być może dlatego że piszę z telefonu) wiec trudno mi pomóc. Spróbuj moze złożyć najprostszą wersje jiga do pomiarów impedancji- tego składającego z 5resystorow. Referencyjnego i 4dopasowywujacych impedancje(jak dobrze pamiętam 2x8.2k i 2x 1k). Schemat znajdziesz w dokumentach arty.

Skomentuj

Nie przeciętna,magiczna sprawa z wklejeniem zdjęć...absurd!
                              Last edited by Areczek; 19.10.2015, 09:26. Powód: brak zdjęć

Skomentuj

Nie kolego, tak działo to forum. Wrzucanie zdjęć na nasz serwer to pikuś. Tu masz wszystko co trzeba http://diyaudio.pl/uploader.php
                                Pokaż zdjęcie połączeń rezystora z kombinacją wejść i wyjść. Zrzuć screen z arty.

Skomentuj

Przepraszam że wtrącę się w temat. Potrzebuje pomocy. Czas z teorii przejść na praktykę, czyli pomiary :\ Zacząłem od impedancji, mam wykres impedancji głośnika zrobiony, z tym problemu nie było. Ale jak z tego wykresu odczytać impedancję znamionową Z? Wiem że szczyt wykresu wskazuje częstotliwość rezonansową Fs oraz Z-max czyli maksymalną wartość impedancji. Wiem też że właśnie Z-min określa impedancję znamionową. Jak wyznaczyć z-min? Jest to po prostu "najniższy" punkt wykresu czy w jakiś sposób się go wyznacza? Dziękuję.
                                  Last edited by charLeS; 20.10.2015, 20:43.

Skomentuj

Dobre pytanie 😉 wg mnie jest to najniższy punkt, ale niech się mądrzejsi wypowiedzą.
                                    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nominal_impedance#

Skomentuj

Dzięki Marios. Tak mi się wydawało, chciałem się upewnić. Po prostu pomiary nie są zgodne z tym co podaje producent i to mnie trochę zmyliło :)

Skomentuj

Wszystko w porządku ale po zaladowaniu grafiki kiedy wysylam wiadomość,post wrzuca się bez grafiki.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Inaczej,może ktoś wrzuci schemat przystawki z rezystorem ktora się kalibruje i mierzy impedancję.
                                        Tak jak pisalem,jest wiele wersji ustawień,przystawek itd.

Wracając do wrzucania grafik,nie daje nawet upuszczenie grafiki...nic nie daje się wrzucić.Powiadomienie po próbie wgrania pliku-błąd za duży plik,zmniejsz sam(plik 24kb)zbyt duży?nonsens.
                                        Może coś z komputerem?
                                        Last edited by Areczek; 22.10.2015, 10:40.

Skomentuj

Panowie.
                                          Przestudiowałem manuala ARTA i absolutnie nie idzie z nim zrobic nawet kalibracji.Wychodzą czary!
                                          Jakie ustawienia macie na CONTROL PANEL--PLAYBACK CONTROL oraz RECORD CONTROL?
                                          Poza tym jak ma wyglądać ta prosta przystawka z rezystorem(w necie jest ich kilka),to z dwoma kablami,to z trzema.Kompletny bajzel.
                                          Mój sprzęt-komp.Windows XP-karta-Sound Blaster 24 bit.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X