Witam mam zrobione kolumny na tych przetwornikach i potrzebuję zrobić do nich dobrą zwrotnicę. Dotychczas słuchałem na zwrotnicy 1- rzędu i gdy zrobiłem pomiary okazało się, że jest dziura w paśmie na ok 2 k Hz. Zrobiłem pomiary i symuluję zwrotnicę. Proszę o porady doświadczonych osób bo sam sobie nie poradzę:-( Na razie program obliczył wartości elementów oto efekty:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pomoc przy projektowaniu zwrotnicy
Collapse
X
-
No bardzo kiepska zwrotnica, wysoko tonowy i niskotonowy zdecydowanie za słabo są filtrowane , a dodatkowo wysoko tonowy zdecydowanie zagra za głośno. Zero zgrania fazowego... masakra:) Wyślij do kogoś pomiary, zrobi przynajmniej poprawną zwrotnicę. Bez odsłuchów pewnie cudów nie będzie, ale będzie poprawnie.Last edited by jamess8; 06.01.2012, 14:11.
Skomentuj
-
Ludzie ... L-PADA nie wstawia się na wejściu !
Pomiary nie byłyby złe tylko trzeba je trochę ucywilizować. Po pierwsze dlaczego są na -60dB? Jaką mocą to mierzysz, 10mW? Masz prawidłowy preamp do mikrofonu? Może masz taki co nie wzmacnia sygnału. Pomiary powinny być w zakresie -20 do 0dB.
We właściwościach wykresu ustaw sobie skalę Y tak aby miała ona sens,czyli może obejmować ok 60-70dB skali. Na oko widać, że poniżej 120dB nie da się zejść bo to już jest poziom szumów karty, więc po co masz wykres ustawiony nawet do -200 ? Powyłaczaj we właściwościach wykresu auto min max przy X i Y, ustaw je ręcznie aby coś było widać, wyłącz wyświetlanie przebiegu fazowego który tylko zamula wykres. Jak uznasz, że wykres jest OK to klikasz na niego prawym i wybierasz opcję ustawienia go jako domyślny, wszystkie następne wykresy tego typu będą się otwierać z tym domyślnym ustawieniem.
Zrób sobie dodatkowo pomiar farfield z ok 1m i daj mu wygładzenie 1 oktawy. Zobaczysz gdzie przebiega linia basu i wtedy będziesz mógł ustawić poprawnie równowagę tonalną. Mierzyłem 8948a i ma on skokowy wzrost efektywności przy ok 500Hz, nawet na wykresie producenta go widać. Przy korzystaniu wyłącznie z pomiaru on Axis można nie dostrzec tego faktu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Popcorn Zobacz postaWrzucam jeszcze bardziej poprawioną zwrotnicę z L-Padem. Macie jakieś uwagi czy poprawki?
Charakterystyki tych głośników są bardzo ładne i gładkie (poza słabą rozdzielczością pomiaru niskotonowca, więc spróbuj zrobić lepszy pomiar:) ) powinieneś najpierw wypróbować filtry II rzędu i posłuchać. Potem np. spróbować dać III rząd na wysokotonowy. Każdy projekt jest inny, ale w mojej konstrukcji III rząd lepiej wpływa na voicing, bo lepiej wypełnia średnicę w okolicach 900 - 2Khz - ale trzeba być z tym ostrożnym bo łatwo tez zakres przedobrzyć i będzie nieprzyjemnie.Last edited by jamess8; 07.01.2012, 11:09.
Skomentuj
-
Objętość obudowy 25l a strojenie w okolicy 43 Hz.
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaLudzie ... L-PADA nie wstawia się na wejściu !
Pomiary nie byłyby złe tylko trzeba je trochę ucywilizować. Po pierwsze dlaczego są na -60dB? Jaką mocą to mierzysz, 10mW? Masz prawidłowy preamp do mikrofonu? Może masz taki co nie wzmacnia sygnału. Pomiary powinny być w zakresie -20 do 0dB.
We właściwościach wykresu ustaw sobie skalę Y tak aby miała ona sens,czyli może obejmować ok 60-70dB skali. Na oko widać, że poniżej 120dB nie da się zejść bo to już jest poziom szumów karty, więc po co masz wykres ustawiony nawet do -200 ? Powyłaczaj we właściwościach wykresu auto min max przy X i Y, ustaw je ręcznie aby coś było widać, wyłącz wyświetlanie przebiegu fazowego który tylko zamula wykres. Jak uznasz, że wykres jest OK to klikasz na niego prawym i wybierasz opcję ustawienia go jako domyślny, wszystkie następne wykresy tego typu będą się otwierać z tym domyślnym ustawieniem.
Zrób sobie dodatkowo pomiar farfield z ok 1m i daj mu wygładzenie 1 oktawy. Zobaczysz gdzie przebiega linia basu i wtedy będziesz mógł ustawić poprawnie równowagę tonalną. Mierzyłem 8948a i ma on skokowy wzrost efektywności przy ok 500Hz, nawet na wykresie producenta go widać. Przy korzystaniu wyłącznie z pomiaru on Axis można nie dostrzec tego faktu.
Skomentuj
-
Mi się nie podobają elementy 20om, 7 om, 1,6ohm, 4,8uF. Wyrzuć 20 om, 1,6 om, 4,8uF. Spróbuj najpierw zrobić prostą, poprawną zwrotnicę II rzędu. Ewentualnie daj zamiast 4,8uF jakiś kondensator z przedziału 12-20uF. Te 7 om jest za duże wg mnie.Last edited by jamess8; 07.01.2012, 17:04.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaMi się nie podobają elementy 20om, 7 om, 1,6ohm, 4,8uF. Wyrzuć 20 om, 1,6 om, 4,8uF. Spróbuj najpierw zrobić prostą, poprawną zwrotnicę II rzędu. Ewentualnie daj zamiast 4,8uF jakiś kondensator z przedziału 12-20uF. Te 7 om jest za duże wg mnie.Załączone pliki
Skomentuj
-
A spróbuj dać 1,5mH i 6,8uF na niskotonowy + 5,6uF i 0,3mH na wysokotonowy. Ja tylko zgaduję elementy, więc nie oczekuj że bedzie dobrze:). 0,6mH jest za duże, bo się górka robi na 2kHz, 2,5mH też będzie zdecydowanie za duże.
możesz mi wysłać pomiary na jamess8(małpa)@wp.pl, to mogę wtedy coś lepszego wymyślić.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaA spróbuj dać 1,5mH i 6,8uF na niskotonowy + 5,6uF i 0,3mH na wysokotonowy. Ja tylko zgaduję elementy, więc nie oczekuj że bedzie dobrze:). 0,6mH jest za duże, bo się górka robi na 2kHz, 2,5mH też będzie zdecydowanie za duże.
możesz mi wysłać pomiary na jamess8(małpa)@wp.pl, to mogę wtedy coś lepszego wymyślić.Załączone pliki
Skomentuj
-
Teraz widać, że nie ma zgrania fazowego. Wysokotonówka wg. mnie jest w miarę poprawnie filtrowana - zauważ, że rezystor za wysoko tonowym jest troszkę za duży ponieważ charakterystyka zaczęła opadać w dół w stronę wysokich. Widać wpływ obudowy na wysokotonowym i BS na niskotonowym. W jaki sposób się zminimalizuje te efekty to już zależny od wprawy konstruktora i doświadczenia, bo dla początkującego to będzie problemem. Wyślij cały plik SWD.
Skomentuj
Skomentuj