Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc przy projektowaniu zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc przy projektowaniu zwrotnicy

Witam mam zrobione kolumny na tych przetwornikach i potrzebuję zrobić do nich dobrą zwrotnicę. Dotychczas słuchałem na zwrotnicy 1- rzędu i gdy zrobiłem pomiary okazało się, że jest dziura w paśmie na ok 2 k Hz. Zrobiłem pomiary i symuluję zwrotnicę. Proszę o porady doświadczonych osób bo sam sobie nie poradzę:-( Na razie program obliczył wartości elementów oto efekty:
    Załączone pliki

tak jest zle
    jesli w torze wysokotonowki jest kond 9uF to z pewnoscia spali ushera

sprawdz tak:
    cewka 1,5-2,2mH
    kond 8-12uF
    to na 8948

i 3,3-5,6uF
    cewka 0,22-0,47
    na wysokotonowke

i l pad w granicach 3-4om

z takich wartosci powinienes zlozyc poprawna zwrotnica
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No bardzo kiepska zwrotnica, wysoko tonowy i niskotonowy zdecydowanie za słabo są filtrowane , a dodatkowo wysoko tonowy zdecydowanie zagra za głośno. Zero zgrania fazowego... masakra:) Wyślij do kogoś pomiary, zrobi przynajmniej poprawną zwrotnicę. Bez odsłuchów pewnie cudów nie będzie, ale będzie poprawnie.
      Last edited by jamess8; 06.01.2012, 14:11.

Skomentuj

Wrzuc pomiary na jakis serwer. W wolnym czasie pobawie sie i cos moze wykombinuje z filtrami 1 rzedu :) Powiedz mi, z jaka bramka robiles te pomiary ?

Skomentuj

Na jakich ustawieniach robiłem pomiary dołączam w załączniku. I też zmieniłem elementy zwrotnicy i chyba wygląda lepiej (chyba):-)
          Załączone pliki

Skomentuj

odwróć polaryzację wysokotonówki i pokaż co wyszło

---------- Post dodany o 18:59 ---------- Poprzedni post o 18:57 ----------

ta wyglada poprawnie

i masz ten sam problem z kartą muzyczną co Paweł S
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Może to wina sterowników:-/ coś z tym pokombinuje. Wrzucę na serwer pomiary tych głośników tylko jak je wyciągnąć z tego programu? Wrzucam jeszcze bardziej poprawioną zwrotnicę z L-Padem. Macie jakieś uwagi czy poprawki?
              Załączone pliki

Skomentuj

działajcie panowie działajcie :) mam ten sam zestaw głośników, po zmontowaniu neocd 1.0 z fw 168 od akkusa właśnieza ushery miałem się wziąć :)
                Popcorn jaki litraż skrzyni i strojenie br dla 8948a?

Skomentuj

wg mnie poprzednia lepsza
                  pokaz z wysoki w przeciwfazie
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ludzie ... L-PADA nie wstawia się na wejściu !

Pomiary nie byłyby złe tylko trzeba je trochę ucywilizować. Po pierwsze dlaczego są na -60dB? Jaką mocą to mierzysz, 10mW? Masz prawidłowy preamp do mikrofonu? Może masz taki co nie wzmacnia sygnału. Pomiary powinny być w zakresie -20 do 0dB.

We właściwościach wykresu ustaw sobie skalę Y tak aby miała ona sens,czyli może obejmować ok 60-70dB skali. Na oko widać, że poniżej 120dB nie da się zejść bo to już jest poziom szumów karty, więc po co masz wykres ustawiony nawet do -200 ? Powyłaczaj we właściwościach wykresu auto min max przy X i Y, ustaw je ręcznie aby coś było widać, wyłącz wyświetlanie przebiegu fazowego który tylko zamula wykres. Jak uznasz, że wykres jest OK to klikasz na niego prawym i wybierasz opcję ustawienia go jako domyślny, wszystkie następne wykresy tego typu będą się otwierać z tym domyślnym ustawieniem.

Zrób sobie dodatkowo pomiar farfield z ok 1m i daj mu wygładzenie 1 oktawy. Zobaczysz gdzie przebiega linia basu i wtedy będziesz mógł ustawić poprawnie równowagę tonalną. Mierzyłem 8948a i ma on skokowy wzrost efektywności przy ok 500Hz, nawet na wykresie producenta go widać. Przy korzystaniu wyłącznie z pomiaru on Axis można nie dostrzec tego faktu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Popcorn Zobacz posta
                      Wrzucam jeszcze bardziej poprawioną zwrotnicę z L-Padem. Macie jakieś uwagi czy poprawki?
                      Charakterystyka wysoko-tonowca stale się podnosi. Wyrzuć ten l-pad i daj rezystor za filtrem szeregowo z głośnikiem tak aby charakterystyka się wyrównała. Jeżeli będzie równa, a efektywność będzie za duża to dobierz rezystor szeregowy przed filtrem, aby dostosować efektywność z niskotonowym.

Charakterystyki tych głośników są bardzo ładne i gładkie (poza słabą rozdzielczością pomiaru niskotonowca, więc spróbuj zrobić lepszy pomiar:) ) powinieneś najpierw wypróbować filtry II rzędu i posłuchać. Potem np. spróbować dać III rząd na wysokotonowy. Każdy projekt jest inny, ale w mojej konstrukcji III rząd lepiej wpływa na voicing, bo lepiej wypełnia średnicę w okolicach 900 - 2Khz - ale trzeba być z tym ostrożnym bo łatwo tez zakres przedobrzyć i będzie nieprzyjemnie.
                      Last edited by jamess8; 07.01.2012, 11:09.

Skomentuj

Objętość obudowy 25l a strojenie w okolicy 43 Hz.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                        Ludzie ... L-PADA nie wstawia się na wejściu !

Pomiary nie byłyby złe tylko trzeba je trochę ucywilizować. Po pierwsze dlaczego są na -60dB? Jaką mocą to mierzysz, 10mW? Masz prawidłowy preamp do mikrofonu? Może masz taki co nie wzmacnia sygnału. Pomiary powinny być w zakresie -20 do 0dB.

We właściwościach wykresu ustaw sobie skalę Y tak aby miała ona sens,czyli może obejmować ok 60-70dB skali. Na oko widać, że poniżej 120dB nie da się zejść bo to już jest poziom szumów karty, więc po co masz wykres ustawiony nawet do -200 ? Powyłaczaj we właściwościach wykresu auto min max przy X i Y, ustaw je ręcznie aby coś było widać, wyłącz wyświetlanie przebiegu fazowego który tylko zamula wykres. Jak uznasz, że wykres jest OK to klikasz na niego prawym i wybierasz opcję ustawienia go jako domyślny, wszystkie następne wykresy tego typu będą się otwierać z tym domyślnym ustawieniem.

Zrób sobie dodatkowo pomiar farfield z ok 1m i daj mu wygładzenie 1 oktawy. Zobaczysz gdzie przebiega linia basu i wtedy będziesz mógł ustawić poprawnie równowagę tonalną. Mierzyłem 8948a i ma on skokowy wzrost efektywności przy ok 500Hz, nawet na wykresie producenta go widać. Przy korzystaniu wyłącznie z pomiaru on Axis można nie dostrzec tego faktu.
                        W takim razie zrobię kolejne pomiary.

Skomentuj

Zrobiłem pomiary OnAxis i Farfield. Widać tą górkę od 500Hz.
                          Załączone pliki

Skomentuj

zamiast l-pada wystarczy jeden rezystor szeregowo do glosnika za zwrotnica
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Poprawiłem zwrotnice według waszych rad. Na wysoki chciałem dać filtr 2 rzędu ale ten dołek na około 2.8 k Hz mi w tym bardzo przeszkadzał. Przypuszczam, że ten dołek spowodowany jest przednią ścianką obudowy. Tak samo mam problem w usunięciu górki na około 750 Hz.
                              Załączone pliki

Skomentuj

Mi się nie podobają elementy 20om, 7 om, 1,6ohm, 4,8uF. Wyrzuć 20 om, 1,6 om, 4,8uF. Spróbuj najpierw zrobić prostą, poprawną zwrotnicę II rzędu. Ewentualnie daj zamiast 4,8uF jakiś kondensator z przedziału 12-20uF. Te 7 om jest za duże wg mnie.
                                Last edited by jamess8; 07.01.2012, 17:04.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                                  Mi się nie podobają elementy 20om, 7 om, 1,6ohm, 4,8uF. Wyrzuć 20 om, 1,6 om, 4,8uF. Spróbuj najpierw zrobić prostą, poprawną zwrotnicę II rzędu. Ewentualnie daj zamiast 4,8uF jakiś kondensator z przedziału 12-20uF. Te 7 om jest za duże wg mnie.
                                  Wywaliłem te elementy.
                                  Załączone pliki

Skomentuj

A spróbuj dać 1,5mH i 6,8uF na niskotonowy + 5,6uF i 0,3mH na wysokotonowy. Ja tylko zgaduję elementy, więc nie oczekuj że bedzie dobrze:). 0,6mH jest za duże, bo się górka robi na 2kHz, 2,5mH też będzie zdecydowanie za duże.

możesz mi wysłać pomiary na jamess8(małpa)@wp.pl, to mogę wtedy coś lepszego wymyślić.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                                      A spróbuj dać 1,5mH i 6,8uF na niskotonowy + 5,6uF i 0,3mH na wysokotonowy. Ja tylko zgaduję elementy, więc nie oczekuj że bedzie dobrze:). 0,6mH jest za duże, bo się górka robi na 2kHz, 2,5mH też będzie zdecydowanie za duże.

możesz mi wysłać pomiary na jamess8(małpa)@wp.pl, to mogę wtedy coś lepszego wymyślić.
                                      Ok dałem te elementy. A jak się je wyciąga z programu?
                                      Załączone pliki

Skomentuj

Teraz widać, że nie ma zgrania fazowego. Wysokotonówka wg. mnie jest w miarę poprawnie filtrowana - zauważ, że rezystor za wysoko tonowym jest troszkę za duży ponieważ charakterystyka zaczęła opadać w dół w stronę wysokich. Widać wpływ obudowy na wysokotonowym i BS na niskotonowym. W jaki sposób się zminimalizuje te efekty to już zależny od wprawy konstruktora i doświadczenia, bo dla początkującego to będzie problemem. Wyślij cały plik SWD.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X